G8 ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ
Στο εσωτερικό του παρά τα χαμόγελα που κυριάρχησαν στις αναμνηστικές φωτογραφίες η ένταση ήταν πρωτοφανής στα χρονικά των συναντήσεων καθώς στα σημαντικότερα μέτωπα δεν καταγράφηκε απλώς ασυμφωνία αλλά πλήρης διάσταση απόψεων.
Το θέμα που αναμφίβολα κυριάρχησε -κι αυτό λόγω επιμονής των Γερμανών που φιλοξενούσαν στο έδαφός τους την 33η συνάντηση των οκτώ πλουσιότερων κρατών της γης (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ρωσία)- ήταν το περιβαλλοντικό και δη τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η συμφωνία επί των μέτρων για τη μείωση των εκπομπών που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα λόγω της λήξης του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012. Οπότε, αν υπάρξει μια συμφωνία που θα διαδεχτεί αυτήν που έγινε δεκτή στην ιαπωνική πόλη τον Δεκέμβριο του 1997 πρέπει αμέσως να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε όχι μόνο να διαδεχθεί έγκαιρα την ισχύουσα, αλλά να αγκαλιάσει πολύ περισσότερες από τις 169 χώρες που υπέγραψαν το Κιότο και είναι υπεύθυνες για το 62% των επικίνδυνων εκπομπών.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία υπογραφής του Κιότο ΙΙ αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι είναι οι ΗΠΑ – ο συνήθης ύποπτος πίσω από κάθε επιχείρηση υπονόμευσης και ανατροπής των πολυμερών διεθνών συμφωνιών. Να υπενθυμίσουμε ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο, παρότι υπογράφτηκε κατ’ αρχάς από τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ουδέποτε κατάφερε να περάσει την πύλη της Γερουσίας για να εγκριθεί οριστικά και να γίνει νόμος του κράτους. Τη χαριστική βολή τη δέχτηκε από τον Μπους το 2001 ο οποίος το απέσυρε οριστικά και αμετάκλητα.
Ο Μπους ξαναχτύπησε όμως μόλις πριν από δέκα ημέρες. Την Πέμπτη 31 Μαΐου, για την ακρίβεια, και ενώ οι περισσότερες χώρες περίμεναν την έναρξη του G8, για να ακούσουν και επίσημα τις γερμανικές προτάσεις, ο Λευκός Οίκος έκανε ένα αναπάντεχο βήμα. Σε μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Μπους ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν την πρωτοβουλία το φθινόπωρο να συγκεντρώσουν στην Ουάσινγκτον τους ηγέτες των χωρών που κρατούν τα σκήπτρα στις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου για να συμφωνήσουν από κοινού τα μέτρα που θα λάβουν! Η πρωτοβουλία αυτή, παρότι φαίνεται αθώα, έπεσε σαν δυναμίτης στην από δω πλευρά του Ατλαντικού. «Για έξι χρόνια οι Ευρωπαίοι απηύθυναν έκκληση στον πρόεδρο Μπους να συνεργαστεί στην πρωτοβουλία της εκστρατείας ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τώρα που το έκανε, πολλοί εδώ είναι ακόμη πιο εξαγριωμένοι», σχολίαζε από την Φρανκφούρτη ο ανταποκριτής της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο αντιδράσεις που σημειώθηκαν στη Γερμανία ήταν ακόμη πιο έντονες. «Ο Μπους τορπιλίζει τα σχέδια της Μέρκελ για το κλίμα», είχε στον τίτλο της η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική οικονομική εφημερίδα, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση της Μέρκελ παρομοίασε το σχέδιο του Μπους με «δούρειο ίππο»!
Σαμποτάρουν οι ΗΠΑ το Κιότο ΙΙ
Η οργισμένη αντίδραση των Ευρωπαίων γίνεται κατανοητή, αν δούμε ότι το σχέδιο του Μπους, πέρα από τη φαινομενική του αθωότητα, πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω τα κεκτημένα σε ό,τι αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης, καθώς κατά πρώτο, δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, όπως συνέβαινε με το Κιότο, και δεύτερον, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ακόμη και για τις χώρες που θα συμμετάσχουν. Αν όμως πάψει να εδράζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και επίσης στηρίζεται στην καλή θέληση των συμμετεχόντων, τότε τα μέτρα θα είναι υποδεέστερα των απαιτούμενων, πολύ πιο πίσω από τα αναγκαία!
Οι ΗΠΑ κάλυπταν όλα αυτά τα χρόνια την απροθυμία τους να υπογράψουν το Κιότο επικαλούμενες την απροθυμία της Κίνας και της Ινδίας να υπογράψουν τη συμφωνία, όπως με τη σειρά τους έκαναν και αυτές, με αποτέλεσμα οι τρεις χώρες που συγκεντρώνουν στο έδαφός τους τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες να συνεχίσουν να μολύνουν τον πλανήτη ανεξέλεγκτα, γυρίζοντας την πλάτη τους στις επανειλημμένες εκκλήσεις. Η κυβέρνηση Μπους μάλιστα φρόντισε να διευκολύνει τις βιομηχανίες της στο καταστροφικό έργο τους, διακόπτοντας τη χρηματοδότηση ιδιαίτερα δαπανηρών διαστημικών προγραμμάτων που στόχευαν στην παρακολούθηση των κλιματικών αλλαγών στη γη. Την εβδομάδα που πέρασε, λίγες μάλιστα μέρες μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του Λευκού Οίκου για τη σύνοδο των 15 χωρών, που θα γίνει το φθινόπωρο, αποκαλύφθηκε έγγραφο που τονίζει ότι λόγω περικοπών τα στοιχεία που θα έχουν στο μέλλον οι αμερικανοί επιστήμονες στη διάθεσή τους για το κλίμα θα είναι πολύ λιγότερα και πιο αναξιόπιστα…
Μετά από αυτή την κίνηση του Μπους το σχέδιο της Μέρκελ, το οποίο συμμεριζόταν ο αποχωρών βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ όπως κι ο ιάπωνας ομόλογός του, Σίνζο Άμπε, για μια κατ’ αρχάς συμφωνία στον στόχο μείωσης των εκπομπών μέχρι το 2050 στο 50% του επιπέδου των αερίων που εκπέμπονταν το 1990, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γίνεται… καπνός. Το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο σύμβουλος του Μπους για θέματα περιβάλλοντος, ο οποίος την Τρίτη δήλωσε πως «το G8 δεν μπορεί να προσδιορίσει την εθνική πολιτική» και επίσης ότι επαφιόταν σε κάθε χώρα «να ορίσει τους δικούς της στόχους». Δηλώσεις υπεραρκετές για να προδικάσουν ένα άδοξο τέλος στο σχέδιο της Μέρκελ.
Αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου
Αυτό που θα μείνει στην ιστορία όμως από τη φετινή σύνοδο του G8 στην πόλη Χαλιγκένταμ της Γερμανίας δεν θα είναι τόσο η υπονόμευση των Αμερικανών στις προσπάθειες των Ευρωπαίων να ελέγξουν τις κλιματικές αλλαγές. Η φετινή σύνοδος του G8 θα μείνει στην ιστορία λόγω του δηλητηριασμένου, ψυχροπολεμικού κλίματος που υπήρχε στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της συνόδου ο αμερικανός Πρόεδρος, προσκαλώντας τον ρώσο ομόλογό του στο εξοχικό σπίτι της οικογένειας Μπους στη Γερμανία για κατ’ ιδίαν συνομιλίες, κάτι που δεν έχει γίνει με κανέναν άλλον αρχηγό κράτους, επιχείρησε να γεφυρώσει πρόσκαιρα έστω το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο παρασύρει σιγά σιγά όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μάταια όμως. Το μόνο που έγινε ήταν ότι ο πρόεδρος Πούτιν σταμάτησε για λίγες μέρες την κλιμάκωση των φραστικών επιθέσεων που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα κατά των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τις Τρίτο Ράιχ, δικτατορία και ιμπεριαλισμό. Στο πλαίσιο αυτής της ολιγοήμερης ανακωχής ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του δεν σκοπεύει τελικά να αποσυρθεί, όπως είχε ανακοινώσει, από τη Συμφωνία για τη μείωση των Συμβατικών Όπλων στην Ευρώπη, την οποία, πρέπει να σημειωθεί, δεν την έχουν επικυρώσει τα 26 μέλη του ΝΑΤΟ, επικαλούμενα την παρουσία ρωσικού στρατού στην Υπερδνειστερία…
Ο Μπους αντίθετα κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη έριξε αρκετό λάδι στη φωτιά των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία, τόσο φραστικά, κατηγορώντάς την ότι παρέκκλινε των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων όσο και με έργα. Επισκεπτόμενος την Τσεχία, πριν πάει στη Γερμανία, και την Πολωνία, προχτές Παρασκευή με το πέρας της συνόδου, έδειξε ότι οι δύο αυτές χώρες που θα φιλοξενήσουν τους αμερικανικούς πυραύλους και τα ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας έχουν προσδεθεί μόνιμα στην αμερικανική ζώνη επιρροής, διεκδικώντας μια ξεχωριστή σχέση με τις ΗΠΑ. Αυτό όμως γίνεται παρά και ενάντια στη θέληση των λαών τους! Στην Τσεχία ένα ποσοστό του πληθυσμού που υπερβαίνει το 60%, και βλέπει ότι η αποδέσμευσή του από την επιρροή της Μόσχας έχει μετατραπεί σε έναν θανάσιμο εναγκαλισμό με τις ΗΠΑ, τάσσεται εναντίον της συμμετοχής της χώρας του στην αντιπυραυλική ασπίδα. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Πράγα, την ημέρα άφιξης του Μπους. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πολωνία, όπου το τελευταίο διάστημα, όσο δηλαδή αποκαλύπτεται πως το πυραυλικό σύστημα δεν στρέφεται εναντίον της Β. Κορέας ή του Ιράν αλλά της γειτονικής Ρωσίας αποσκοπώντας στην περικύκλωσή της, όλο και περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν την κοινή γνώμη της χώρας να διαφωνεί ριζικά μ’ αυτήν την πολιτική!