Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Ένας άνθρωπος που δεν δίστασε να πει δημόσια πως, ενώ θέλει να κάνει δουλειές με το Δημόσιο και μάλιστα διατείνεται πως κρατάει «ζεστό» χρήμα, δεν βρίσκει ανταπόκριση ή τουλάχιστον απογοητεύεται από το… επίπεδο που συναντά! Δεν στέκομαι στο εάν πρέπει να πάρει αυτός -ή όποιος άλλος ιδιώτης- όσα «φιλέτα» θέλει από την περιουσία του Δημοσίου (ασχέτως μάλιστα τιμής που προσφέρει). Παραμένω απλώς στο ότι κάποιοι μας φτύνουνε κι εμείς νομίζουμε ότι ψιχαλίζει!

>> Κατά τα λοιπά εμείς νομίζω ότι τα είχαμε πει εγκαίρως. Τότε που πολλοί πανηγύριζαν και ο Δείκτης φλέρταρε με τις 5.000 μονάδες. Μετά ήρθε η διόρθωση, τώρα το ζητούμενο είναι να βρεθούν τα νέα «πατήματα» της αγοράς και να σταματήσουν αυτές οι περίφημες «συνεδριάσεις δύο όψεων». Σιχαίνομαι και που ακούω αυτόν τον χαρακτηρισμό. Τα είχαμε όλα καλά και τώρα βαφτίζουμε την πτώση που μας έπιασε αδιάβαστους και απροετοίμαστους «πλαγιοκαθοδική κίνηση». Τέλος πάντων, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ένα… αξίωμα της Σοφοκλέους. Όταν μια πτωτική κίνηση ξεκινάει από την υψηλή κεφαλαιοποίηση συνήθως -αν όχι πάντα- επεκτείνεται σχεδόν σε όλο το ταμπλό.

>> Για να μη νομίζετε πως αίφνης στο ΧΑ αλλάξαμε συνήθειες, να σας θυμίσω πως όταν ξεκίνησε αυτή η διόρθωση τραβήχτηκαν απότομα οι αγοραστές από τους τίτλους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης με αποτέλεσμα διψήφιος αριθμός μετοχών να υποστεί ενδοσυνεδριακά απώλειες άνω του 5%. Έτσι, τροφή για σκέψη και άσκηση ετοιμότητας να μας γίνει αυτή!

>> Κι αν τις προηγούμενες ημέρες μπορούσαμε να αποδώσουμε μέρος της «δυσφορίας» της αγοράς στην απουσία επιχειρηματικών κινήσεων και ανακοινώσεων, πλέον κι αυτή η δικαιολογία εξέλειψε. Μέχρι και για τη ΔΕΗ μάθαμε την Πέμπτη πράγματα και θαύματα…

>> Σίγουρα και τις προσεχείς εβδομάδες οι ξένες αγορές θα μας δώσουν τον τόνο. Εξάλλου στον βαθμό που θα υπάρχουν ειδήσεις, όπως οι αυξήσεις των ευρωεπιτοκίων ή οι κινήσεις των τιμών του πετρελαίου (ακόμα και η φύση μας κάνει πλάκα, άκου τροπική καταιγίδα στο Ομάν!), κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Σοφοκλέους θα παραμένει αλώβητη. Αλλά πλέον έχουμε και πολλές δικές μας ειδήσεις να αποτιμήσουμε και κυρίως να αποφασίσουμε, ο καθένας από την πλευρά του, τι είδους επενδυτικό σχέδιο θα χαράξουμε.

>> Νομίζω ότι όλα είναι ξεκάθαρα. Όποιος πράγματι έχει αντοχές να μην «ξεφορτώνει» στα δύσκολα των μικρομεσαίων μετοχών ή έχει αποφασίσει πως θα μπει στη λογική των βραχυπρόθεσμων κινήσεων σε αυτήν την κατηγορία μετοχών, μάλλον καλό καλοκαίρι θα περάσει. Και πάντως ενδιαφέρον. Οι υπόλοιποι, καθείς και η σκέψη του. Εγώ πάντως διακοπές θα κάνω. Και δεν σκοπεύω να ανησυχώ καθημερινά για το τι γίνεται στο χαρτοφυλάκιό μου. Κι ο νοών νοείτω…

YΓ. 1: Δεν βλάπτει να κοιτάμε πού και πού και την τάση που διαμορφώνεται στην Αγορά Παραγώγων. Το λέω αυτό γιατί την εβδομάδα που πέρασε είχαμε μια γενικότερη «μουδιασμένη» αίσθηση, καθώς όταν οι συνεδριάσεις ακολουθούσαν πτωτική πορεία οι συναλλαγές παρουσιάζονταν αυξημένες. Κάτι που γενικώς δεν είναι και καλός οιωνός! Πάντως οι επενδυτές στο ΧΠΑ διατηρούν μικρές υποτιμήσεις στα ΣΜΕ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

YΓ. 2: Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν εσχάτως από τις αναλύσεις των ειδικών. Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως περίπου 50 είναι πλέον οι εισηγμένες μετοχές που κινούνται (ή ξεπέρασαν ήδη) το υψηλό έτους, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο που δείχνει την πορεία που ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών που προχώρησαν σε ιδιωτικές τοποθετήσεις από την αρχή του χρόνου. Να σας θυμίσω πως αυτές ήταν συνολικά 16 και άντλησαν από την αγορά πάνω από 1,2 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 5 μήνες. Και φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά, αφού η μέση αύξηση τιμής των μετοχών τους ξεπερνάει πλέον το 18%.


Σχολιάστε εδώ