Στενές οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα

1 Η επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα και αυτή του Πούτιν στην Αθήνα, η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και η προ ημερών επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στη Ρωσία είναι τα γεγονότα που δείχνουν ότι η ανάπτυξη στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας αποτελεί βασική επιλογή της εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Οι στενές αυτές σχέσεις άρχισαν να κτίζονται από τους πρώτους μήνες της ανάληψης της εξουσίας από τον Κώστα Καραμανλή. Ο θείος Κωνσταντίνος Καραμανλής ακολούθησε μια τυφλή εξωτερική πολιτική με κυρίαρχο το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν». Ο ανιψιός εγκαινίασε μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική και διεύρυνε το «θείο» δόγμα: ανήκομεν εις την Δύσιν, αλλά είμαστε ειλικρινείς φίλοι και με τους «άλλους». Το διευρυμένο αυτό δόγμα στηρίζεται στον διακαή πόθο να εξυπηρετηθούν πρώτα τα συμφέροντα της Ελλάδος. Επιτέλους βρέθηκε ένας πολιτικός που ειλικρινά αγωνίζεται για να υλοποιήσει το όραμα «πρώτα η Ελλάδα».

Η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό, για την οποία κατέβαλε άοκνες προσπάθειες και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφας, ξεπερνούσε τα μέχρι τώρα στενά όρια της πολιτικής της Ελλάδος και άνοιγε καινούργιες προοπτικές για τη γεωπολιτική ενδυνάμωση της χώρας μας και τον ρόλο της στην Ευρώπη. Πολλοί είχαν επιφυλάξεις για την επιτυχία του ανοίγματος αυτού της πολιτικής μας. Και δικαιολογημένα ίσως ανησυχούσαν, καθώς είναι φανερό ότι ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης ήταν σε αντίθεση με τις επιλογές της ηγεσίας των ΗΠΑ. Σήμερα αποτελεί γεγονός που έχει καταστήσει την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας, όπως τόνισε και ο Πούτιν καλωσορίζοντας τον Κάρολο Παπούλια στο Κρεμλίνο. Επόμενο ήταν η σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία να προκαλέσει αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και το ευρωπαϊκό φιλοαμερικανικό λόμπι. Και τούτο γιατί η Ελλάδα ήταν πάντα στην υπηρεσία των ΗΠΑ, τυφλά αφοσιωμένη στη στήριξη των όποιων επιλογών της υπερδύναμης. Υπηρετούσε με πείσμα το δόγμα «πρώτα οι ΗΠΑ και μετά η Ελλάδα»! Το νέο δόγμα «πρώτα η Ελλάδα» ξάφνιασε. Σε πολλούς φέρνει ενθουσιασμό και για μερικούς αποτελεί ψυχρολουσία! Όμως η όποια αλλαγή, και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής, έχει το δικό της κόστος. Και φυσικά αυτό το έχει υπόψη του ο Κώστας Καραμανλής.

2 Τώρα που η Ρωσία αρχίζει να επανακτά την παλιά της αίγλη σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο και τα λάθη της ηγεσίας των ΗΠΑ πολλαπλασιάζονται, κάθε στραβοκοίταγμα προς ανατολάς θα έχει συνέπειες. Προσωπικά, έχω τη γνώμη ότι ορισμένα γεγονότα των ημερών αυτών δεν είναι καθόλου τυχαία. Θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Μπους επισκέπτεται τα Τίρανα και προσπερνάει την Αθήνα, τον μοναδικό παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα Τίρανα θα συναντηθεί και με τους ηγέτες Σκοπίων και Κροατίας, πιθανόν για να πιστοποιηθεί ότι Αλβανία, Σκόπια, Κροατία θα αποτελέσουν, μαζί και με το ανεξάρτητο κρατίδιο του Κοσόβου, τα καινούργια στηρίγματα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι τα Σκόπια, ένα θνησιγενές κρατίδιο, επιμένουν πεισματικά στο όνομα «Μακεδονία». Αυτά δείχνουν την επιθυμία της Ουάσινγκτον να υποβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδος στα βαλκανικά δρώμενα. Και ίσως ακολουθήσουν και άλλα σχετικά με τη χώρα μας γεγονότα, κατά βάση μειωτικά και για τη χώρα και για τη σημερινή κυβέρνηση.

Στο εσωτερικό μέτωπο τώρα. Η κυβέρνηση δέχτηκε και δέχεται ακόμη επιθέσεις πρωτοφανείς σε ένταση και διάρκεια. Έχω τη γνώμη ότι δεν είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι επί τρεις μήνες τώρα τα ΜΜΕ και ειδικά τα κανάλια ασχολούνται σχεδόν μονοπωλιακά με το θέμα του δομημένου ομολόγου. Υπήρξε και το συμβάν στον Λούσιο ποταμό και έσπασε κάπως το μονοπώλιο. Είναι ποτέ δυνατόν το θέμα αυτό να κυριαρχεί στην επικαιρότητα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς άνωθεν εντολές; Δεν λέμε, το θέμα του δομημένου ομολόγου και της χρηστής διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων είναι σοβαρότατο. Αλλά κρατήθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, με εμφανή την προσπάθεια να προκύψουν ευθύνες για τον πρωθυπουργό προσωπικά. Είναι προσωπική επίθεση εναντίον του Κώστα Καραμανλή, που είναι ο αρχιτέκτονας της αναπροσαρμογής της εξωτερικής μας πολιτικής και της προσέγγισης της χώρας μας με τη Ρωσία.

Οι φίλοι αναγνώστες μας γνωρίζουν ότι δεν κολακεύουμε την όποια κυβέρνηση. Αποδίδουμε πάντοτε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Η πολιτική Καραμανλή «πρώτα η Ελλάδα» είναι για έπαινο. Και πρέπει όλοι να τη στηρίξουμε. Η πολιτική εξόντωσης του Κώστα Καραμανλή αυτήν την περίοδο θα είναι μεγάλο σφάλμα.


Σχολιάστε εδώ