Ραντεβού τον Σεπτέμβριο στις κάλπες;

=Πρώτον, η εσωστρέφεια επέστρεψε στη Χαρ. Τρικούπη και αυτό φαίνεται και απ’ την «εξέγερση Σημίτη» κατά των βασικών επιλογών του Γιώργου και απ’ την ολοένα ογκούμενη διαπίστωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ότι «ξεμείναμε από στρατηγική, αφού είχαμε αποκλειστικά επενδύσει στα ομόλογα»!

= Δεύτερον, άνοιξε ξανά η όρεξη ορισμένων κυβερνητικών στελεχών για εκλογές τέλη Σεπτέμβρη – αρχές Οχτώβρη.

Αυτό ενισχύεται και απ’ την ανάλυση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων που έχει γίνει απ’ το επιτελείο του πρωθυπουργού. Απ’ αυτή την ανάλυση προκύπτει ότι:

= Είναι εφικτός στόχος η εκλογική νίκη με διαφορά πάνω από 2 μονάδες και αυτοδυναμία 154-155 εδρών. Για να γίνει αυτό απαιτείται βέβαια με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο ποσοστό από 43,5% και πάνω. Όλα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεσιν πεντακομματικής Βουλής. Γιατί υπάρχουν και εκτιμήσεις – αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στην επόμενη Βουλή θα μπουν πέντε κόμματα…

Σύμφωνα μάλιστα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, σε συζήτηση που είχε πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής με τακτικό του συνομιλητή και στην παρατήρηση του τελευταίου «γιατί όχι και τον Σεπτέμβρη, πρόεδρε;», ο πρωθυπουργός περιορίστηκε στο «λες;» και δεν απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

Επισημαίνουμε βέβαια ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κ. Καραμανλής άλλαξε θέση και άποψη περί εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο, φαίνεται να προβληματίζεται στην «πρόκληση» του φθινοπώρου, πολύ μάλιστα περισσότερο που εκ των βασικών εισηγητών για εκλογές τότε είναι ο της Οικονομίας υπουργός Γ. Αλογοσκούφης…

Και η σχετική συζήτηση τροφοδοτείται ξανά μετά και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που έχει ο πρωθυπουργός στα χέρια του και οι οποίες δείχνουν:

= Ανάκαμψη της κυβέρνησης και του ιδίου, μετά τη σημαντική φθορά εκ του σκανδάλου των ομολόγων.

= Υποχώρηση πλέον της «ομολογιάδας» και μάλιστα αισθητή ως ζητήματος που οι πολίτες αξιολογούν στην πρώτη γραμμή αξιολόγησης.

= Σημαντική πολιτικά στασιμότητα έως και υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου στα ποιοτικά χαρακτηριστικά έπειτα από ένα δίμηνο περίπου βελτίωσης των επιδόσεών τους και μάλιστα αισθητής σε ορισμένα σημεία. Και τούτο εκτιμάται ότι οφείλεται και στην υποχώρηση του σκανδάλου των ομολόγων και στην αδυναμία τους να καρπωθούν πολιτικά οφέλη απ’ τη σοβαρή κυβερνητική φθορά. Τέτοια σημεία πτώσης των επιδόσεων Γιώργου – ΠΑΣΟΚ είναι η καταλληλότητα διακυβέρνησης, η παράσταση νίκης, η καταλληλότητα στην αντιμετώπιση διαφθοράς και διαπλοκής.

= Βεβαιότητα πως η στρατηγική της πόλωσης που ακολουθεί σταθερά ο Γ. Παπανδρέου πλέον εξάντλησε τη δυναμική της. Συσπείρωσε μεν τον σκληρό ΠΑΣΟΚικό πυρήνα -κάτι που έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε στην πορεία προς τις εκλογές- αλλά απωθεί τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο», όπου ο Κ. Καραμανλής παραμένει κυρίαρχος.
«Λες;», για τέλη Σεπτέμβρη…

«It’s another day» λοιπόν, εκτιμούν πλέον πολλά κυβερνητικά στελέχη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Κι αν αυτή η εκτίμηση επαληθευτεί, λέμε αν, τότε ο πειρασμός για εκλογές το φθινόπωρο θα αποτελεί κυριολεκτικά… πρόκληση.
Μάλιστα έχουν πέσει και ημερομηνίες, από 23 Σεπτέμβρη έως 7 Οχτώβρη.
Επαναλαμβάνουμε, ωστόσο, ότι τα παραπάνω ακόμα ανήκουν στη σφαίρα των σεναρίων. Και ο σχεδιασμός Καραμανλή για εξάντληση της τετραετίας δεν έχει ανατραπεί, ακόμα…

Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι πλέον τα πάντα σχεδόν κινούνται σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς.

Όπως επίσης είναι γεγονός ότι εκτός απ’ τον ίδιο τον πρωθυπουργό ελάχιστοι είναι οι υπουργοί οι οποίοι ακόμα προτείνουν εκλογές τον Μάρτη του 2008. Μεταξύ αυτών οι Πρ. Παυλόπουλος, Δημ. Σιούφας.

Επιπλέον εκλογικά «λαλούν» και πολύ συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως, για παράδειγμα, πρόσφατο νομοσχέδιο του υφυπουργού Οικονομίας Αντ. Μπέζα, το οποίο κατά γενική εκτίμηση βρίθει εκλογικών «διευθετήσεων»…
Ας προστεθεί στα παραπάνω ο σχεδιασμός του Κ. Καραμανλή μέχρι το συνέδριο της ΝΔ στις 6-8 Ιούλη. Σχεδιασμός που περιλαμβάνει «εξόδους» όλα τα Σαββατοκύριακα μέχρι τότε, αλλά και ενδιάμεσες παρεμβάσεις, όπως έκανε και τη βδομάδα που πέρασε με τα θέματα περιβάλλοντος, την επίσκεψη στην Ψυττάλεια κ.λπ.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός θα «πάρει πάνω του» και ορισμένα ζητήματα αιχμής της επικαιρότητας ή θέματα που, όπως προκύπτει από ποιοτικές έρευνες, έχουν κοστίσει στη ΝΔ.

Για παράδειγμα, με παρέμβασή του τις επόμενες ημέρες θα ακυρώσει επί της ουσίας το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, του οποίου ο χειρισμός έως σήμερα απ’ τη Μαρ. Γιαννάκου έχει κοστίσει σοβαρές διαρροές προς τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη…

Σημίτης όπως… Μέρκελ;
Η «εξέγερση» Σημίτη κατά Γιώργου και τη βδομάδα που πέρασε, με ευδιάκριτες, σαφέστατες κριτικές αιχμές κατά βασικών του επιλογών, παρά την προκλητική υποβάθμιση του όλου θέματος απ’ τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων» και τα δημοσιογραφικά τους γιουσουφάκια, συνιστά ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της επιστροφής της εσωστρέφειας στη Χαρ. Τρικούπη. Παράλληλα με τη δραματική κατάσταση της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, την οποία περιγράψαμε την περασμένη Κυριακή.
Ας υπογραμμιστεί ότι η διαφοροποίηση Σημίτη δεν εστιάστηκε κυρίως στην περίπτωση της αντιμετώπισης του Γιάννου απ’ τον Γιώργο, όπως επιχείρησε να μας πείσει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ.

Ο τέως στην πραγματικότητα αμφισβήτησε την ικανότητα του Γιώργου να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε εκλογική νίκη και διαφοροποιήθηκε με βασικά ζητήματα της στρατηγικής του. Και αυτό είναι το σημαντικό, το ουσιώδες.

Παράλληλα βέβαια με τη διαφαινόμενη «συμμαχία» του με τον Βενιζέλο, την οποία αποκαλύψαμε πριν από λίγες ημέρες.

Πάντως έγκυροι πολιτικοί κύκλοι και απ’ το ΠΑΣΟΚ αλλά και απ’ την κυβέρνηση έδιναν την εξής εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ερμηνεία των κινήσεων Σημίτη:
= Στην ουσία ποντάρει και επενδύει σε σενάρια μη αυτοδυναμίας μετά τις επόμενες εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση («ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει αναφερθεί υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προκύψει μη αυτοδυναμία απ’ τις κάλπες) στόχος των «νταβατζήδων», των βαρόνων των ΜΜΕ και του αμερικάνικου παράγοντα θα είναι ο σχηματισμός «μεγάλου συνασπισμού» αλά Γερμανία, απ’ τα δύο μεγάλα κόμματα δηλαδή, αφού συνεργασία ενός εξ αυτών με κάποιο μικρότερο αφενός φαίνεται ανέφικτη και αφετέρου δεν διασφαλίζει την απαιτούμενη απ’ τους παραπάνω εξωθεσμικούς παράγοντες πολιτική σταθερότητα. Σε μια τέτοια λοιπόν περίπτωση ο Σημίτης, απ’ ό,τι φαίνεται, διεκδικεί τον ρόλο της… Μέρκελ, να ηγηθεί δηλαδή αυτού του «μεγάλου συνασπισμού» ως «παράκλητος πρωθυπουργός»!

Οπότε από τώρα οικοδομεί αυτό το σχετικά «αποστασιοποιημένο» απ’ την σκληρή κομματική αντιπαράθεση προφίλ. Παράλληλα βέβαια με τον ρόλο που έτσι κι αλλιώς θα διεκδικήσει σε περίπτωση ήττας για τον Γιώργο, που θα οδηγήσει σε αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ…

Φυσικά για να πετύχει το «ρόλο Μέρκλε» ο Σημίτης απαιτείται συγκατάθεση Καραμανλή. Κάτι που, όπως γνωρίζουμε, αποκλείεται.
Χέρι χέρι με… τον ΛΑΟΣ!
Σε κάθε περίπτωση πάντως και εν όψει εξελίξεων ο βασικός σχεδιασμός των «νταβατζήδων», που τον αποκαλύψαμε και τον περιγράψαμε την περασμένη Κυριακή, δηλαδή της μη ύπαρξης αυτοδυναμίας μέσω της ενίσχυσης του Γ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ, παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο της στρατηγικής τους.
Σε αυτόν τον σχεδιασμό συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ ντε φάκτο για τους δικούς του λόγους, ευδιάκριτους άλλωστε, αφού η ενίσχυση του ΛΑΟΣ αποδυναμώνει τη ΝΔ.
Έχει λοιπόν μεγάλο δίκιο το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αποκαλύπτει και χτυπά αυτήν τη μεθόδευση. Εσχάτως παρόμοια κριτική κάνει κι ο ΣΥΝ.
Καθότι τόσο τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων», τα δημοσιογραφικά τους υποχείρια αλλά και η Χαρ. Τρικούπη πριμοδοτούν και αβαντάρουν με κάθε τρόπο τον ΛΑΟΣ και τον πρόεδρό του.
Τα μεν ΜΜΕ και τα δημοσιογραφικά νοικιασμένα παπαγαλάκια τους με την υπερπροβολή του ΛΑΟΣ και του προέδρου του, έξω και πέρα από κάθε έννοια και κανόνα δεοντολογίας τη στιγμή, ας πούμε, που το τρίτο κόμμα της Βουλής, το ΚΚΕ, είναι εξαφανισμένο απ’ όλο αυτό τον εσμό, το δε ΠΑΣΟΚ διά της «παθητικότητας» ανοχής έως και αντικειμενικού «πουσαρίσματος» ενός κόμματος το οποίο όλοι αυτοί ως διά μαγείας «ξέχασαν» πλέον να αποκαλούν ακροδεξιό όπως έκαναν παλαιότερα!
Και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αυτό το κλίμα θα συντηρηθεί σε κάθε περίπτωση ως τις εκλογές, αφού ο στρατηγικός στόχος που το δημιούργησε παραμένει. Και θα παραμένει, όσο τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων θα δείχνουν την αδυναμία Γιώργου και ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσουν πολιτικά την κυβερνητική φθορά…


Σχολιάστε εδώ