ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ!

Η προκήρυξη των υπουργών Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Αλογοσκούφη ήταν για το υπόλοιπο της θητείας του προηγούμενου προέδρου Άγγελου Στάγκου, δηλαδή ως τον Απρίλιο του 2007, ενώ η απόφαση των δύο υπουργών διόριζε τον επόμενο πρόεδρο για… 5 χρόνια. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει ευθύνη υπουργών για τη συγκεκριμένη απόφαση ή αν πρόκειται απλώς για «τεχνικά ζητήματα» όπως δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος. Ανεξάρτητα του τι ακριβώς ο νόμος επιβάλλει, το «ΠΑΡΟΝ» για άλλη μια φορά δικαιώθηκε για τις αποκαλύψεις του για τα συμβαίνοντα στην ΕΡΤ. Δικαιολογημένα μας μήνυσε ο κ. Παναγόπουλος γιατί εμείς αποκαλύψαμε πως η θητεία του είχε λήξει. Αν δεν υπήρχαν οι εφημερίδες, θα περνούσε απαρατήρητη η γκάφα του διορισμού του προέδρου της ΕΡΤ γιʼ άλλη θητεία απ’ αυτήν που προβλέπει ο νόμος. Ποιος λοιπόν δεν θέλει τον έλεγχο της ΕΡΤ; Η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού, δήλωσε πως θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη και εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, για τον… νέο διορισμό του Χ. Παναγόπουλου ως… αναπληρωτή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Ο πρώτος διορισμός ως αναπληρωτή προέδρου είχε γίνει στις 7.10.2004 (με ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ στις 11.10.2004) και στη συνέχεια ακολούθησε η προκήρυξη για τη θέση προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου για το υπόλοιπο της θητείας του Ά. Στάγκου στις 23.12.2004, αφού μία ημέρα νωρίτερα αναγνωρίστηκε το πτυχίο του τότε αναπληρωτή προέδρου ως ισότιμο των ελληνικών. Στις 2.6.2005 διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος για 5 χρόνια (κακώς, αφού η προκήρυξη αφορούσε το υπόλοιπο της θητείας Στάγκου). Σύμφωνα με νομικούς, η εκ νέου εξασφάλιση της θετικής γνώμης του ΕΣΡ δεν χρειαζόταν, καθώς το συμβούλιο εκφράζει γνώμη ύστερα από τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού. Την ίδια ώρα όμως η θητεία 4 μελών του ΕΣΡ (Λασκαρίδης, Χαραλάμπης, Δεμίρη, Παπακώστα) έχει λήξει. Κι όμως έκριναν και ενέκριναν τον αναπληρωτή πρόεδρο, έστω και με μειοψηφία, ενός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Μετά και την απόφαση του ΕΣΡ, ο Χ. Παναγόπουλος αναπληρώνει τον… προηγούμενο πρόεδρο Χ. Παναγόπουλο και αναμένει προφανώς τη νέα προκήρυξη. Όσο για την ισχύ των αποφάσεων που ελήφθησαν μετά το τέλος της θητείας του προέδρου της ΕΡΤ, ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα, λένε οι νομικοί, στις περιπτώσεις που έγινε διαγωνισμός και αυτός προσβληθεί από τρίτο για μη νόμιμη σύνθεση του ΔΣ της ΕΡΤ.

Τα ντοκουμέντα των αποφάσεων Ρουσόπουλου – Αλογοσκούφη

Η προκήρυξη (Δεκέμβριος 2004) των υπουργών Γ. Αλογοσκούφη – Θ. Ρουσόπουλου: «Ο υποψήφιος ο οποίος θα επιλεγεί θα καταρτίσει με το Ελληνικό Δημόσιο σύμβαση για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του Παραιτηθέντος Προέδρου – Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του Ν. 2414/1996 και τα άρθρα 2 και 6 της κοινής υπουργικής απόφασης 21331/Ε/16/12.1996» (23.12.2004).

– Η απόφαση (Ιούνιος 2005) των υπουργών Γ. Αλογοσκούφη – Θ. Ρουσόπουλου: «Διορίζουμε τον Χρήστο Παναγόπουλο του Παναγιώτη για 5 έτη στη θέση του Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου – Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ». (ΦΕΚ 800/Β/2005 της 2.6.2005.)

– Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος: «Υπάρχουν μερικά… τεχνικά ζητήματα (!) τα οποία πρέπει να λυθούν. Έχω, ήδη, δώσει εντολή. Σε λίγες ημέρες, στις 17 Ιουνίου, λήγει η θητεία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. Σήμερα ο πρόεδρος της ΕΡΤ περνά από την ακρόαση του ΕΣΡ. Ορίζεται ως αναπληρωτής πρόεδρος, έτσι ώστε να έχουμε τον χρόνο να γίνει η προκήρυξη για τη νέα θέση, δοθέντος ότι η θητεία του προέδρου έληγε στο κλείσιμο της θητείας του προηγούμενου προέδρου με τον οποίο είχε διακοπεί η συνεργασία. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα.» (Αθήνα 5.6.2007).

Όταν οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου δεν μπορούν να προστατεύσουν τον υπουργό, τότε τι να πει κανείς για τον απλό δημόσιο υπάλληλο που δεν είναι στη θέση του και ταλαιπωρεί τόσους πολίτες;

Ο Χυτήρης καταγγέλλει το φιάσκο

Για την υπόθεση ο Τηλέμαχος Χυτήρης, υπεύθυνος Πολιτισμού, Αθλητισμού και ΜΜΕ του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έκανε δύο δηλώσεις.

– «Η κακοδιοίκηση στην πολύπαθη ΕΡΤ δεν έχει τελειωμό. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΡΤ παρανόμως βρίσκεται στη θέση του και παρανόμως υπογράφει από τον Απρίλη του 2007 οπότε και έληξε νομίμως η θητεία του. Προφανώς, αναμένουμε άρον-άρον νέα προκήρυξη εκ των υστέρων. Το κενό διάστημα όμως, από τον Απρίλη έως τη νέα τοποθέτηση, είναι και παραμένει παραβατικό και άκυρον, προς δόξαν της νέας διακυβέρνησης της ΝΔ και των «σεμνών και ταπεινών» «κατορθωμάτών της.» (4.6.2007).

– «Σήμερα, ο κ. Ρουσόπουλος ουσιαστικά παραδέχτηκε το παράνομον της προεδρίας της ΕΡΤ και των διοικητικών πράξεων που προκύπτουν απ’ αυτή, από τον Απρίλη 2007 έως τώρα. Οι ενέργειες νομιμοποίησης που αφορούν την τακτοποίηση του προέδρου της ΕΡΤ και τη διοίκησή της, αποτελούν απαύγασμα προκλητικότητας και σουρεαλισμού. Όλα αυτά προστίθενται στην εικόνα αποδιοργάνωσης και ανευθυνότητας που χαρακτηρίζει τη Δημόσια Τηλεόραση, τα τελευταία χρόνια.» (5.6.2007)

Ποιοι μετέχουν στο ΔΣ της ΕΡΤ

Τα δύο νέα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ διόρισαν στις 3 Μαΐου 2007 οι δύο υπουργοί, Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος. Πρόκειται για τους νέους εκπροσώπους των εργαζομένων, Α. Κοντιζά και Σ. Σαζακόγλου, σε αντικατάσταση των Β. Πρεδάρη και Π. Τριπολιτσιώτη, με αναπληρωματικά μέλη τους Δ. Μακρή και Λ. Πανουργιά, σε αντικατάσταση των Ι. Διονά και Α. Αγγελοπούλου, μέχρι το τέλος της θητείας του διοικητικού συμβουλίου. Τώρα αν ισχύει ή όχι η απόφαση είναι θέμα των νομικών του υπουργείου Επικρατείας. Στο ΔΣ της ΕΡΤ συμμετέχουν ως εκπρόσωποι του μετόχου οι Μενέλαος Δασκαλάκης, οικονομολόγος και γενικός διευθυντής της ΝΔ, Διονύσιος Ζακυνθινός, δημοσιογράφος, Ανδρέας Αθανασίου, δημοσιογράφος, Αλέξης Κωστάλας, Βασίλης Τοκάκης (έχοντας αντικαταστήσει την Αδαμαντία Μιχαλοπούλου), Βασίλης Δημητρίου, Αγγελική Μαρία Τροχάνη και Χαράλαμπος Κεφάλας ως εκπρόσωπος της ΟΚΕ.


Σχολιάστε εδώ