Παίρνουν… συγχωροχάρτι Ζησιμόπουλου τα καρτέλ!

Ενδεικτικές του κλίματος «χαλαρότητας» έναντι των καρτέλ είναι οι μεθοδεύσεις που ακολουθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπύρος Ζησιμόπουλος, προκειμένου να μεταθέσει στις ελληνικές καλένδες την εξέταση της γνωστής υπόθεσης του καρτέλ στην εμπορία καυσίμων από τις «αδελφές» BP και Shell, για τις οποίες εκκρεμεί πρόταση επιβολής προστίμου 107 εκατ. ευρώ. Περιέργως, στις 17 Μαΐου, όταν άρχισε να συζητείται το θέμα στην Ολομέλεια της Επιτροπής, ο κ. Ζησιμόπουλος εφάρμοσε ένα θαυμάσιο διαδικαστικό τέχνασμα για να αποφύγει την ολοκλήρωση της διαδικασίας: διέκοψε (προσοχή: δεν ανέβαλε, γιατί αυτό θα απαιτούσε και την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης…) τη συζήτηση για… τον Αύγουστο. Και αφού τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, αλλά υπάρχουν άδειες, βέβαιη θεωρείται η νέα διακοπή, πιθανότατα για τον Οκτώβριο.

Ληστεύει το καρτέλ των τραπεζών

Την ίδια ώρα, το καρτέλ των τραπεζών που απομυζά τους επιχειρηματίες κατά την πληρωμή εισφορών στο ΙΚΑ, παίρνοντας προμήθεια 1,70 ευρώ σε κάθε συναλλαγή (0,14 ευρώ είναι η αντίστοιχη χρέωση στη Γαλλία, 0,70 ευρώ στην Ιταλία, που είναι και η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη) φαίνεται ότι θα κερδίσει απαλλακτική απόφαση και θα συνεχίσει το… θεάρεστο έργο του στο διηνεκές, επειδή οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι μεν ακριβές, αλλά παρέχονται προς το συμφέρον του κοινού. Ουσιαστικά, οι τράπεζες εκβιάζουν ότι θα καταργήσουν το ηλεκτρονικό σύστημα αποπληρωμής των εισφορών στο ΙΚΑ, αν αμφισβητηθεί η λεόντεια ισχύουσα σύμβασή τους.

Στα μαλακά και το γάλα

Για το γάλα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα οδηγείται σε αδιέξοδο, λόγω των εσωτερικών αδυναμιών της Επιτροπής και θεωρείται βέβαιο ότι οι εταιρείες θα «πέσουν στα μαλακά», όπως άλλωστε έχει γράψει εδώ και καιρό το «Π».

«Μια δημόσια υπηρεσία αποδεικνύεται αδύναμη έναντι ακόμη και κακοδιοικούμενων ιδιωτικών εταιρειών», σχολιάζουν με πικρία γνώστες του θέματος.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή «αποδομείται», καθώς η εκτελούσα χρέη γενικού διευθυντή, μετά τη σύλληψη Αδαμόπουλου για την υπόθεση των κουμπάρων, έπαψε να λαμβάνει ακόμη και τον μισθό της, επειδή παραμένει μετέωρη η απόσπασή της στην Επιτροπή. Η Σοφία Καμπερίδου, που έχει συγγενική σχέση με τον πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ κ. Πέτρο Παπαδάκη, είχε αμφισβητηθεί έντονα, αλλά τους τελευταίους μήνες αναπλήρωνε προσωρινά τον κ. Παναγιώτη Αδαμόπουλο. Πρόβλημα υπάρχει και με την προσωρινή κάλυψη από άλλο ανώτερο στέλεχος της θέσης του γενικού διευθυντή, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δίνει (υποτίθεται…) τις μεγαλύτερες «μάχες» της ιστορίας της με τα καρτέλ χωρίς γενικό διευθυντή!

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη παραιτήθηκε και η επί χρόνια γραμματέας της Επιτροπής, ενώ επιστολή παραίτησης έχει στείλει και ένας από τους νομικούς συμβούλους της. Κάπως έτσι, ο κ. Ζησιμόπουλος έχει καταφέρει να παραλύσει τη λειτουργία της Επιτροπής, στην πιο κρίσιμη, ίσως, περίοδο για το έργο της…


Σχολιάστε εδώ