ο δαίμονας των δημαρχείων

QQQ
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εσωπαραταξιακές διεργασίες για την αποχώρηση του επικεφαλής στην αντιπολίτευση του δήμου Αγίου Δημητρίου, τέως δημάρχου, Παντελή Ειρηνάκη. Προχθές τα συντρόφια μαζεύτηκαν και κουβέντιασαν για το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός. Ο Ειρηνάκης απέδειξε ότι δεν είναι προσκολλημένος σε καμία καρέκλα εξουσίας. Αφού ο λαός του Αγίου Δημητρίου δεν τον ήθελε πλέον για δήμαρχο, η απόφασή του ήταν μονόδρομος. Τι γίνεται τώρα όμως; Αποφασίστηκε λοιπόν εντός των επόμενων ημερών, όποιος επιθυμεί να τεθεί επικεφαλής να το ανακοινώσει και οι υποψήφιοι να ψηφισθούν από την παράταξη. Εάν ο επικεφαλής είναι ήδη δημοτικός σύμβουλος, ο Ειρηνάκης θα παραιτηθεί και θ’ αναλάβει ο νέος τα ηνία της αντιπολίτευσης. Εάν είναι ο επικεφαλής εκτός των εκλεγμένων συμβούλων, τότε τα πράγματα θα συνεχίσουν ως έχουν, υπό την καθοδήγησιν βέβαια του νέου αρχηγού. Οι συντροφικές διεργασίες στον Άγιο Δημήτριο φαίνεται όμως να απασχολούν έντονα και τη Χαριλάου Τρικούπη, αφού ο συγκεκριμένος δήμος αποτελούσε προπύργιο για το ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες και αντιμετωπίζουν το ότι πέρασε στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας ως μια παρένθεση.
QQQ
Θέμα ημερών είναι να μπει στη μαύρη λίστα της χρηματοδότησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ο δήμος Περάματος. Αμέσως οφείλει να επιστρέψει 500.000 ευρώ γιατί δεν υλοποίησε πρόγραμμα δενδροφύτευσης ενώ είχε πάρει τα ευρωπουλάκια γι’ αυτόν τον σκοπό. Το αρχικό ποσό ήταν περίπου 200.000 ευρώ, αλλά, επειδή η προηγούμενη διοίκηση αρνιόταν να τα πληρώσει, μαζί με τα πρόστιμα έφτασε στο ποσό των 500.000 ευρώ. Το πιο σοβαρό, όμως, δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά η τελεσίδικη αποβολή από κάθε χρηματοδότηση οποιουδήποτε προγράμματος. Όπως αποκαλύφθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, όταν συζητήθηκε αυτό το θέμα, τα χρήματα που ήταν για τα δεντράκια πήγαν σε μισθούς για τους εργαζομένους στη δημοτική επιχείρηση. Αξία όμως έχει και η καταγγελία του πρώην δημάρχου Περάματος, Γιάννη Πατσιλινάκου, για να δικαιολογήσει την έκθεση-καταπέλτη που έκαναν οι ευρωπαίοι επιθεωρητές. «Όταν έρθουν αυτοί, πρέπει να τους βγάζεις βόλτα, να τους γνωρίσεις… παρέες και να γίνουν όλα μέλι γάλα. Εμείς δεν τα κάνουμε αυτά και αυτό το πληρώνουμε». Κύριε Εισαγγελέα, κατάλαβες;
QQQ
Ο δήμος Ύδρας σε λίγες ημέρες αλλάζει δήμαρχο. Σύμφωνα με την απόφαση 1567/2007 του ΣτΕ, ο τέως δήμαρχος δικαιώθηκε ως προς την προσφυγή του κατά του εκλεγμένου δημάρχου Άγγελου Κοτρώνη. Το Πρωτοδικείο Πειραιά τώρα πλέον είναι υποχρεωμένο εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ ν’ ανακηρύξει τον νέο δήμαρχο και να συμπληρώσει επιπλέον δημοτικούς συμβούλους από το ψηφοδέλτιο του Αναστόπουλου. Για να κουτσομπολέψουμε και λίγο, να σας πω ότι ο αγαπητός Κωστής θα εισπράξει αναδρομικά και τους μισθούς από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Καλοφάγωτα, δήμαρχε.
QQQ
Μενίδι, Λιόσια και Ζεφύρι για μια ακόμη φορά μέσα σε λίγα λεπτά πνίγηκαν στη λάσπη και τη βρόμα εξαιτίας της καταιγίδας των προηγούμενων ημερών. Απερίγραπτη η κατάσταση. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι ξεχασμένοι από Θεό και… δημάρχους. Καταστράφηκαν περιουσίες μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Όλα αυτά βέβαια έχουν την αιτία τους. Ποια είναι; Μα τα σκεπασμένα ρέματα, το ανύπαρκτο δίκτυο ομβρίων υδάτων και η αυθαίρετη δόμηση. Φυσικά, όταν βγήκε ο ήλιος ξεκίνησαν οι ανάλογες συσκέψεις με τους υπεύθυνους – ανεύθυνους, που είπαν, λάλησαν και ξανά στα σπίτια τους μέχρι την επόμενη βροχή. Το συμπέρασμα είναι ένα: Όπου ο φτωχός και η μοίρα του. Μέχρι πότε όμως;
QQQ
Πριν από λίγες ημέρες ο δήμος Αχαρνών είχε μια τελετή εξαιτίας της αδελφοποίησης που έκανε με πόλη του Καζακστάν. Οι αδελφοποιήσεις αυτές χρηματοδοτούνται από την περιφέρεια και έτσι έχει γίνει το σπορ των τελευταίων ετών. Δεν έχει σημασία αυτό. Καλώς να γίνονται. Αλλού είναι το ζουμί. Ως γνωστόν, οι κάτοικοι του Καζακστάν μιλάνε ρώσικα. Υπήρχε λοιπόν μια όμορφη κοπελιά ως διερμηνέας από πλευράς δήμου για να κάνει τις συνεννοήσεις. Όσο ξέρω εγώ ρώσικα ήξερε κι αυτή. Άλλα λέγανε οι ρωσοτοπάρχες, άλλα καταλαβαίνανε οι δικοί μας. Σας μιλάω για μπάχαλο. Αφού δεν έγινε παρεξήγηση ώστε να φύγουν οι άνθρωποι νύχτα για τη Σιβηρία, πάλι καλά. Κατά τ’ άλλα η εκδήλωση ήταν άρτια οργανωμένη.
QQQ
Η ξεφτίλα στο αποκορύφωμά της. Πριν από τρία χρόνια, ήμουν κι εγώ εκεί, ο δήμος Δραπετσώνας είχε κάνει μια εκδήλωση για να τιμήσει δύο ολυμπιονίκες κατοίκους της πόλης. Στην εκδήλωση αυτήν, αφού ο τότε δήμαρχος φωτογραφήθηκε με τους αθλητές, διά μικροφώνου είχε υποσχεθεί 50.000 ευρώ για κάθε αθλητή. Προχθές, στο δημοτικό συμβούλιο, εμφανίστηκαν οι δύο αθλητές για να καταγγείλουν τον εμπαιγμό τους. «Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Γιατί μας κοροϊδεύετε;». Αυτό είπαν οι ολυμπιονίκες μας και φυσικά δεν πήραν καμία απάντηση επί της ουσίας. Αντιθέτως, ο σημερινός δήμαρχος Αλέκος Χρυσός ήταν ξεκάθαρος και ειλικρινής. «Δυστυχώς οι υποσχέσεις δεν πληρώνουν φόρο. Ο καθένας υπόσχεται ό,τι θέλει. Δυστυχώς εγώ σήμερα σας λέω ευθέως ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτήν την υπόσχεση. Ο δήμος χρωστάει παντού. Λυπάμαι». Εγώ τι να πω. Το μόνο που ταιριάζει είναι η λέξη ντροπή.
QQQ
Για μια ακόμη φορά, σ’ έναν ακόμη δήμο, φάνηκε απροκάλυπτα η πλαστή χρηματοδότηση εκ μέρους του δήμου σε μια δημοτική του επιχείρηση. Αυτήν τη φορά σειρά έχει ο δήμος Σαλαμίνας. Μου έστειλαν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που χρηματοδοτεί τη «γιορτή των ψαράδων» με 80.000 ευρώ και αναθέτει στη δημοτική επιχείρηση τη διοργάνωσή της. Φυσικά, περί του κόστους, φαντάζομαι ότι είναι περιττό να σας πω ότι η εκδήλωση δεν θα στοιχίσει ούτε 5.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα πάνε αλλού. Πληρωμές εργολάβων, μισθοδοσίες κ.λπ. Έτσι γίνεται σχεδόν σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις. Έτσι επιβιώνουν. Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για άμεση συγχώνευσή τους με τους δήμους θα αποδειχθεί η πιο σοφή πράξη.
QQQ
Με παραίτηση απειλεί ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης του δήμου Φιλοθέης, δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παχύλης, εξαιτίας του οικονομικού μαρασμού στον οποίο έχει οδηγήσει την επιχείρηση η δημοτική αρχή. Λέει σχετικά: «Χρωστάμε 600.000 ευρώ σε προμηθευτές. Ο δήμαρχος δεν δίνει ούτε ένα ευρώ. Εγώ διακοσμητικό στοιχείο δεν έχω γίνει ποτέ. Θα καταγγείλω δημοσίως πρόσωπα και πράγματα και θα πάω σπίτι μου. Εγώ έχω δουλειά. Άλλοι δεν έχουν». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φίλτατος Παχύλης έχει εκλεγεί με την παράταξη του σημερινού δημάρχου, γεγονός που κάνει πιο σοβαρές τις καταγγελίες του. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι μετά την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου θα ακολουθήσει και η αναγγελία της υποψηφιότητάς του ως δημάρχου για τις επόμενες εκλογές.
QQQ
Θυμάστε τη διακομματική συμφωνία που σας είχαμε αποκαλύψει από αυτήν τη στήλη για την εκλογή του προέδρου στον ΑΣΔΑ; Πρόεδρος λοιπόν ο φίλτατος Μίχος. Από την καταμέτρηση των ψήφων, προκύπτει αβίαστα ότι πήρε και «γαλάζιες» ψήφους. Πέρα από την κριτική που κάνουμε κατά καιρούς για τον δήμαρχο της Αγίας Βαρβάρας, πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο, με γνώσεις και πείρα. Για να ξέρετε, και το υπόλοιπο προεδρείο θα είναι «μοιρασμένο». Ένας από το Περιστέρι και ένας από την προηγούμενη διοίκηση.
QQQ
Ο δήμος Μεταμόρφωσης είναι από τους μοναδικούς δήμους που διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο. Στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει εξυπηρετήσει 2.500 περιστατικά. Φαντάζεστε τι ταλαιπωρία γλίτωσαν αυτοί οι συνάνθρωποί μας. Μετά κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ο τοπάρχης της πόλης, Δημήτρης Τζίτζιφας, εκλέγεται με 60% από την πρώτη Κυριακή.
QQQ
Η μαύρη τρύπα των δημοτικών επιχειρήσεων που διαχειρίζονται τους ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Ν. Ηράκλειο και τα Α. Λιόσια κάθε μέρα μεγαλώνει. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, οι προσλήψεις γίνονται από το παράθυρο χωρίς κανέναν έλεγχο. Έλεος, ρε παιδιά.
Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Η πιο «πρασινογαλάζια» διαπλοκή από την καταπάτηση της παραλίας δεν θα φανεί ποτέ. Όλοι σιωπούν, όλα τ’ άλλα είναι φτώχεια και λόγια για να λέγονται.


Σχολιάστε εδώ