Έτσι αναλύουν τις δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ

Έτσι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, της GPO, που παρουσίασε o κ. Πρετεντέρης στην εκπομπή του «Ανατροπή» στο Mega, εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται μία μονάδα από τη ΝΔ και στη Χαριλάου Τρικούπη άρχισαν τις αναλύσεις και τις αναγωγές, εκτιμώντας πως «αν ο κόσμος ψηφίσει με την καρδιά του στις εκλογές, τότε έχουμε ελπίδες να εκλεγούμε, αν όμως σκεφτεί αντίθετα, τότε…». Στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου που γνωρίζει τις μεθόδους και την τακτική των δημοσκόπων, εξηγεί στο «Π» τι σκέφτονται στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις μετρήσεις αυτές.

Από τις έρευνες προκύπτει πως ένα ποσοστό της τάξης του 12 με 15% είναι ακόμη αναποφάσιστοι. Από τις αναλύσεις που κάνουν στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Παπανδρέου, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: από το ποσοστό των αναποφάσιστων τα 2/3 πιστεύουν ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ. «Αν αντιστρέψουμε το ερώτημα, θα δούμε», λένε στο ΠΑΣΟΚ, «ότι τα 2/3 θα ήθελαν να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Αν ψηφίσουν οι αναποφάσιστοι αυτοί με βάση τι θέλουν και όχι με βάση τι πιστεύουν και ποιο κόμμα θα εκλεγεί στις εκλογές, τότε προκύπτει ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ».

Επίσης, με βάση τα δεδομένα που έχουν από τις δημοσκοπήσεις, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν ότι ένα ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, της τάξης 6-8%, χάνεται στο ερώτημα τι ψήφισαν την τελευταία φορά που έγιναν εκλογές. Είτε γιατί φοβούνται να πουν τι ψήφισαν είτε γιατί δεν θέλουν διότι κάτι περιμένουν από τη ΝΔ. Με βάση αυτήν την αναγωγή, ισχυρίζονται στη Χαριλάου Τρικούπη ότι οι δημοσκόποι δεν παρουσιάζουν τα πραγματικά στοιχεία, διότι είναι προϊόν πολιτικής απόφασης το πού θα χρεώσουν το ποσοστό αυτό. Αν λοιπόν με βάση τις τελευταίες εκλογές το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει ένα 40%, το 15% «κρύβεται» και αρνείται να δηλώσει τις πραγματικές του προθέσεις για το μέλλον, έτσι το υπόλοιπο 25% είναι που δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Άρα, οι έρευνες που κάνουν οι διάφορες εταιρείες είναι αποδεκτές ως έναν βαθμό. Από εκεί και πέρα ελέγχονται, τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Με βάση αυτές τις συζητήσεις έχει αποφασιστεί και η αντιμετώπιση του θέματος της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα εφαρμόσει από εδώ και πέρα ο κ. Παπανδρέου. Θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να συσπειρωθούν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. «Έτσι μόνο θα μειωθεί και άλλο το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε μας και τους δεξιούς», έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. «Αυτό σημαίνει ότι την κατάλληλη ώρα πρέπει να μιλήσουμε με σοβαρότητα για τις διευρύνσεις μας και προς ποια πλευρά, αριστερά ή κέντρο, όχι όμως με εξαγγελίες, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις και κινήσεις και σίγουρα πιο κοντά προς τις εκλογές, για να πειστεί ο κόσμος ότι πραγματικά ο Παπανδρέου διαφορετική αντίληψη για την Ελλάδα απ’ ό,τι το σύστημα του κ. Καραμανλή», λένε στο ΠΑΣΟΚ.

Εκτιμήσεις Γιώργου για τον Κώστα

Την ίδια αντίληψη, χωρίς ποσοστά, εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου στη συζήτηση που είχε με όλους τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης στο δείπνο που τους παρέθεσε και πράγματι ήταν και χαλαρό με την έννοια ότι δεν κρατήθηκαν οι τύποι, αλλά ουσιαστικό, γιατί μίλησαν όλοι με περισσότερη αλήθεια.

Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε με σαφήνεια την γκάμα στην οποία θα κινηθεί και κατάλαβαν όλοι τους ότι ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα επικεντρωθεί στο πρόγραμμα, την κριτική και τα πρόσωπα. Η ΝΔ, είπε ο αρχηγός στους βουλευτές του, δεν έχει πρόγραμμα, τα στελέχη της έχουν απαξιωθεί συνολικά με την υπόθεση των ομολόγων και όχι μόνον. Εκτίμησή του ήταν ότι η στρατηγική Καραμανλή θα είναι στην κατεύθυνση του συμψηφισμού και δείτε, τους είπε, το ενδιαφέρον που θα δείξει για την υπόθεση του χρηματιστηρίου και την υπόθεση με τη «ΔΕΚΑ». Ο Καραμανλής θα πουλάει μακέτες που θα υλοποιηθούν στο μέλλον… τόνισε, ενώ προέβλεψε ότι οι εκλογές θα γίνουν πιθανότατα πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού. Πρόσθεσε επίσης ότι στη ΝΔ ντρέπονται να μιλήσουν για την ιστορία τους και έχουν μόνο τον Καραμανλή. Αυτόν θα επιδείξουν στις εκλογές, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, που στη συνέχεια είχε τον εξής διάλογο με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο: «Και τώρα ας ξεκινήσουμε από σένα Βαγγέλη, τι νομίζεις ότι θα κάνει ο Καραμανλής»; Αλλά πριν ο Ευάγγελος ανοίξει το στόμα του, παρενέβη ο Γιάννης Μαγκριώτης που, όπως έμαθα, άρχισε να λέει τη γνώμη του, οπότε πετάχτηκε ο Χάρης Καστανίδης για να κάνει παρατήρηση, υποτίθεται, στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για να του απαντήσει ο κ. Βενιζέλος: «Δεν πειράζει, εγώ συμφωνώ με τον Μαγκριώτη πάντα…». Ήταν, κατά κάποιο τρόπο, μια έκφραση δυσαρέσκειας από τον Ευάγγελο προς τον Μαγκριώτη, ο οποίος έχει βρεθεί στη δίνη των εσωκομματικών ανταγωνισμών, λόγω του ότι, όπως λένε αρκετά στελέχη της πόλης, πηγαίνει καλά και έχει ένα καλό προφίλ στον κόσμο και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Για όσους ξέρουν, οι διάλογος, όπως τον περιγράψαμε, δεν είναι άσχετος με τις εσωκομματικές συγκρούσεις στη συμπρωτεύουσα. Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου γρήγορα τα ξεπέρασε όλα αυτά, ξέρει άλλωστε τι γίνεται στη συμπρωτεύουσα, και ζήτησε από τον καθένα να πει τις απόψεις του για το τι πρέπει να γίνει. Όλοι συμφώνησαν με τα συμπεράσματα του κ. Παπανδρέου, ότι είναι εντυπωσιακή η δεξαμενή των ψήφων, περίπου ένα 14%, και ότι «χρειάζεται να έχουμε στοχευμένη πολιτική», όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που σημείωσε ότι οι νέοι κινούνται προς το ΠΑΣΟΚ και συμπαθούν τον ίδιον, ωστόσο, συμπλήρωσε, «πρέπει να φέρουμε κοντά μας και τις μεγαλύτερες ηλικίες που φαίνεται ότι έχουν φύγει από μας».

Άρα, πρόγραμμα, καταγγελτικός λόγος, πρόσωπα και στοχευμένη πολιτική σε διάφορες κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη ή τις οποίες η ΝΔ έχει πλησιάσει περισσότερο απ’ ό,τι το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ