ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΧΕΔΙΑ των νταβατζήδων
• Τη μη επίτευξη αυτοδυναμίας, ώστε οι μετεκλογικές εξελίξεις να ευνοούν τη… διακυβέρνηση της χώρας απ’ αυτούς, είτε εξαιτίας της συγκρότησης συμμαχικής κυβέρνησης είτε μέσω «μεγάλου συνασπισμού» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ α λα Γερμανία, είτε, αν προκύψει παρ’ όλα αυτά αυτοδυναμία οριακή –στην απευκταία περίπτωση…– εξαιτίας της συγκρότησης μιας αυτοδύναμης μεν, αλλά ανίσχυρης κυβέρνησης, της πλειοψηφίας των 151-152 εδρών.
Στον βαθμό που, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις η ΝΔ παραμένει πάντα πρώτο κόμμα παρά τη φθορά που υπέστη εξαιτίας του σκανδάλου των ομολόγων (σημειώνεται δε πως το «νέο κύμα» των δημοσκοπήσεων που θα δουν τις επόμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας δείχνουν εκ νέου άνοιγμα της υπέρ της ΝΔ ψαλίδας έστω και μικρό), είναι απολύτως λογικό ότι οι «νταβατζήδες» προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους αυτό κινούνται ως εξής:
• Έχουν απολύτως στοχοποιήσει τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο βαράνε όσο ελάχιστους πρωθυπουργούς έχουν χτυπήσει μεταπολιτευτικά. Έχουν δε δημιουργήσει τέτοιο κλίμα σε βάρος του, ώστε δεν λείπουν ακόμα και εκτιμήσεις για ένα «νέο, αντεστραμμένο ’89»!
• Συντηρούν το θέμα των ομολόγων στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ακόμα και «εκβιαστικά», χωρίς δηλαδή επί της ουσίας νέα σοβαρά στοιχεία. Όπως ακριβώς δηλαδή «παίζει» επικοινωνιακά το ΠΑΣΟΚ…
• Προβάλλουν μανιωδώς και εκτός πάσης λογικής και δεοντολογίας τον ΛΑΟΣ και τον πρόεδρό του Γ. Καρατζαφέρη, με τρόπο και με παραχώρηση χρόνου που δεν διαθέτουν ούτε για το ΚΚΕ, το τρίτο κόμμα της Βουλής. Με προκλητικό τρόπο αγνοούν ακόμα και κυβερνητικές δραστηριότητες για να αβαντάρουν τον ΛΑΟΣ και τον πρόεδρό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ή ο Γ. Καρατζαφέρης ή εκπρόσωπός του δεν λείπουν από κανένα δελτίο ειδήσεων, από καμιά εκπομπή, από καμιά τηλεοπτική ζώνη, πρωινή, μεσημεριανή, βραδινή, από πουθενά!
• Έφτασαν σε σημείο συγκεκριμένο κανάλι να παίξει πρώτο θέμα (!) την πρόσφατη συνέντευξη Καρατζαφέρη στο Ζάππειο, ενώ άλλος τηλεαστέρας «έστησε» ολόκληρη εκπομπή με κεντρικό άξονα τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση άλλου δημοσιογράφου!
• Διατηρούν εντελώς στο απυρόβλητο τον ΛΑΟΣ και τον πρόεδρό του, την ίδια στιγμή που έχουν… περιλάβει την κυβέρνηση και υπουργούς (και δικαίως!) και καθημερινά τους «ξετινάζουν»!
• Έφτασαν στο σημείο ακόμα και την πολύ σημαντική επίσκεψη του Κάρ. Παπούλια στη Ρωσία να την υποβαθμίσουν, μάλλον να τη «θάψουν», την ίδια στιγμή που αφιερώνουν στον ΛΑΟΣ χρόνο σχεδόν απεριόριστο!
• Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι έχουν εντελώς λησμονήσει κάθε ίχνος κριτικής προς τον ΛΑΟΣ και τον πρόεδρό του για τις απόψεις τους. Και το ίδιο κάνει και η Χαρ. Τρικούπη!
• Σημειώνουμε επίσης ότι αυτήν την τακτική ακολουθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ. Ελάχιστες εξαιρέσεις υπάρχουν, όπως του «Ριζοσπάστη» και 2-3 ακόμα…
• Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να ενταχθεί και η λυσσώδης αντίδραση των «νταβατζήδων» και των ελεγχόμενων απ’ αυτούς ΜΜΕ (της συντριπτικής πλειοψηφίας, δηλαδή…) ενάντια στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Διότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο η αυτοδυναμία δυσχεραίνεται, ενώ με τον προηγούμενο είναι εύκολη. Βεβαίως δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής, οπότε έτσι προκύπτει και το αβαντάρισμα του Καρατζαφέρη, χώρια που τα αυξημένα ποσοστά του ΛΑΟΣ κόβονται κατά τεκμήριο απ’ τη ΝΔ…
Σε ό,τι αφορά τώρα τα σενάρια για τη μη επίτευξη αυτοδυναμίας, «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει ήδη αναφερθεί σε εκτενές ρεπορτάζ με πίνακες σχετικά. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι η αυτοδυναμία δυσχεραίνεται ή καθίσταται οριακή:
• Αν το ποσοστό του πρώτου κόμματος είναι κάτω από 42%.
• Αν στη Βουλή εισέλθουν τελικά πέντε κόμματα.
• Αν το συνολικό ποσοστό των τριών μικρότερων κομμάτων είναι ή προσεγγίζει το 18% και αντίστοιχα το συνολικό ποσοστό των δύο πρώτων κομμάτων είναι 82% και κάτω.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η επιχείρηση των «νταβατζήδων» με τελικό στόχο να μην υπάρξει αυτοδυναμία ή, αν προκύψει, να είναι οριακή, θα συνεχιστεί αδιαλείπτως ως τις εκλογές. Με τα χαρακτηριστικά ακριβώς που προαναφέραμε. Και θα δούμε πολλά, πάρα πολλά, νέα επεισόδιά της!
Άλλωστε ενδεικτικά των παραπάνω και μάλιστα… ορατά διά γυμνού οφθαλμού, είναι και τα όσα έγραψε την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα» ο Στ. Ψυχάρης.
Τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασιών καθαρά. Και μάλιστα υπέρ… του γερμανικού μοντέλου συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
• «Η συγκυβέρνηση (σ.σ.: αναφέρεται στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΝ το ’89) δεν προσέφερε τίποτα στον τόπο, αφού η πολιτική δημοκρατία στην Ελλάδα είχε πλήρως εμπεδωθεί χάρη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Γκρέμισε όμως ορισμένα ταμπού. Τέτοια πολιτικά ταμπού φυσικά δεν μπορεί να υπάρξουν αν κάποια στιγμή οι συνθήκες το επιβάλλουν τα δύο μεγάλα κόμματα να αναλάβουν από κοινού τις ευθύνες τους».
Προς… χαρά των «βαρόνων» των ΜΜΕ, θα προσθέταμε!
Πώς… στρώνεται το χαλί…
Εκδοτικοί και οικονομικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι μια κυβέρνηση Ν. Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη επιτυχία μεγάλα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό και άλλα εθνικά θέματα, για τα οποία απαιτείται ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Βέβαια το σενάριο αυτό έχει ένα αδύνατο σημείο: Στην κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα μπορεί να είναι πρωθυπουργός κανένας εκ των Καραμανλή – Παπανδρέου, θα πρέπει να αναλάβει πρόσωπο κοινής αποδοχής και κατά πάσα πιθανότητα από το πρώτο κόμμα. Κι αν σε κάτι τέτοιο δεν θα είχε αντίρρηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφωνούσε και ο Κ. Καραμανλής. Εκείνοι ωστόσο που προωθούν την ιδέα εκτιμούν ότι θα υποχρεωθεί να συναινέσει αν μετά τις εκλογές δεν υπάρχει αυτοδυναμία και η χώρα βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο. Εκεί ακριβώς ποντάρουν, στο να ξεπερασθούν οι εσωτερικοί κραδασμοί στα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς αρκετά στελέχη τους θα διαφωνήσουν, ενώ ειδικά της Ν. Δημοκρατίας θα πιέσουν για συνεργασία με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη.
Στο παρασκήνιο, πρέπει να σημειώσουμε, ακούγονται και τα ονόματα πολιτικών προσώπων που θα μπορούσαν να «ηγηθούν» ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος και να αναλάβουν καθήκοντά πρωθυπουργού.
Κατ’ αρχάς υπάρχει ο τέως πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος έχει προ πολλού εγκαταλείψει την αγρανάπαυση στο πατρικό του στην Ηλεία και «προβάλλει» σαν… χρυσή εφεδρεία είτε για το ΠΑΣΟΚ είτε για τη χώρα γενικότερα.
Μια τέτοια λύση πάντως θα προκαλούσε ισχυρές αντιδράσεις μέσα από το κυβερνητικό χώρο, πιθανότατα και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πρόσκεινται στη σημερινή ηγεσία του και μια «επιστροφή» Σημίτη θα εγκυμονούσε κινδύνους για τα πολιτικά τους σχέδια. Ακούγεται επίσης το όνομα του Γ. Σουφλιά, ο οποίος έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια ένα ήπιο, συναινετικό προφίλ και στο πρόσωπό του δεν θα είχε αντιρρήσεις το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ βλέπει περισσότερο προς το Προεδρικό Μέγαρο και τις εκλογές του 2010, αλλά πιθανότατα δεν θα ηρνείτο την πρόκληση αυτή.
Όλα αυτά βρίσκονται προς το παρόν σε επίπεδο συζητήσεων και σεναρίων, αλλά στην πορεία και ανάλογα με τις εξελίξεις θα βγουν στον αφρό.