Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Μεσοβδόμαδα βέβαια γράφτηκαν διάφορα. Από το ότι η Σοφοκλέους υπέκυψε και πάλι στις εισαγόμενες πιέσεις, έως κάποια απίστευτα σχόλια περί «κινεζικής γρίπης». Ουδείς δικαιούται να πιστεύει, εν έτει 2007, πως το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμένει στο απυρόβλητο σε σχέση με όσα συμβαίνουν στις ευρωαγορές, στις αμερικανικές αγορές, στις ασιατικές αγορές, ή στην αγορά του Μπουτάν! Τελικά αποφασίστε εσείς που εκπλήσσεστε κάθε φορά από το πόσο ευαίσθητη παρουσιάζεται η Σοφοκλέους στα διεθνή τεκταινόμενα τι είδους αγορά θέλετε. Είτε θα έχουμε μια αγορά πλήρως εναρμονισμένη με τα «συμβαίνοντα εις την Δύσιν», με ό,τι θετικό βέβαια σημαίνει αυτό για το πρεστίζ του ΧΑ εκτός των τειχών,

είτε να εκδώσουμε και μια απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τα κεφάλαια και τις επενδύσεις που (αλήθεια πώς και γιατί;) κάνουν το… λάθος να περάσουν κάποια στιγμή από την αγορά μας!

• Κατά τα λοιπά η εβδομάδα που τελείωσε -αν και δεν ξέφυγε από την πεπατημένη- προσέφερε σε κάθε περίπτωση τροφή για σκέψη και χρήσιμα συμπεράσματα.

• Κατ’ αρχάς οι σημαντικότερες αποδόσεις -πολύ περισσότερο μάλιστα αν αυτές τις δούμε σε ημερήσια βάση- εντοπίστηκαν εκ νέου στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Κάτι που πολλοί εξέλαβαν κι ως ευκαιρία τοποθέτησης -κατόπιν των σχετικών αγοραπωλησιών σε τίτλους του 40άρη ή και του 80άρη δείκτη- σε επιλεγμένα χαρτιά της… υψηλής κεφαλαιοποίησης για τα οποία «ποντάρουν» πως θα έρθει σύντομα η σειρά τους για υπεραποδόσεις.

• Κάποιοι άλλοι -αυτοί με τη μεγαλύτερη εμπειρία-

εκτιμούσαν πως όσο διατηρείται μια ανοδική τροχιά, έστω αργή αλλά πάντως σταθερή, χωρίς να συμμετέχουν σε αυτήν ουσιαστικά τα μεγάλα χαρτιά, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να διακρατήσει ο δείκτης τα επίπεδα των 5.000 μονάδων (τα οποία ας μην ξεχνάμε πως χρειάστηκαν σχεδόν 7 χρόνια για να τα δει ξανά το ΧΑ).

• Με βάση τα βελτιωμένα τρίμηνα που σιγά σιγά ανακοινώνουν μεγάλες εισηγμένες, τα deals που φαίνεται πως δεν θα μας λείψουν ούτε το φετινό καλοκαίρι και την ουσιαστική συμμετοχή πολλών επενδυτών, τόσο εγχώριων, όσο και ξένων, τίποτε δεν φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στην ακόμα καλύτερη επίδοση της αγοράς μας.

• Αρκεί βέβαια να κατανοήσουμε όλοι μας πως στο σενάριο αυτό κάλλιστα υπάρχει χώρος και για διορθώσεις και για πισωγυρίσματα ακόμα, τα οποία όμως πρέπει να κοιτάμε πώς θα τα εκμεταλλευθούμε για να αναδιαρθρώσουμε ή να προστατεύσουμε το χαρτοφυλάκιό μας, παρά πώς θα «σκοτώσουμε» τα χαρτιά μας για να μη μας βρει μεγαλύτερο κακό.

• Και φυσικά δεν βλέπω τον λόγο γιατί θα έπρεπε τώρα να αλλάξει η στρατηγική της διατήρησης μέρους της ρευστότητάς μας και της εμπλοκής μας με τίτλους που πραγματικά πιστεύουμε και σε τελική ανάλυση αντέχει η τσέπη μας. Επειδή καλοκαίριασε και πιάνουν οσονούπω και τα πρώτα μελτέμια δεν σημαίνει πως πρέπει να πάρουν -ξανά!- τα μυαλά μας αέρα.

YΓ.: Αν κάτι απασχολεί αρκετά τους πλέον έμπειρους των αναλυτών αυτό δεν είναι άλλο από τις συνεχιζόμενες επί μακρόν άοσμες, άγευστες και εντέλει απογοητευτικές συνεδριάσεις στην αγορά παραγώγων. Ας ελπίσουμε πως η σχετική υποτίμηση που παρατηρείται εσχάτως στα ΣΜΕ της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι απόρροια της χαλάρωσης στο ΧΠΑ κι όχι αρχή σεναρίων και… παιχνιδιών ορισμένων!


Σχολιάστε εδώ