ο Δαίμονας των δημαρχείων

***
Το δημοτικό συμβούλιο στον δήμο Αχαρνών κάθε φορά που συνεδριάζει κρύβει και μια έκπληξη. Πράγματα και θαύματα ακούγονται για τα έργα και τις ημέρες του τέως. Από πού ν’ αρχίσουν και πού να τελειώσουν. Φυσικά δεν μπορώ να πιστέψω ότι για όλα φταίει ο προηγούμενος δήμαρχος. Άπαντες έβλεπαν τι γινόταν και όποιος προλάβαινε… έσερνε τον χορό. Παράνομες προσλήψεις, υπερτιμολογήσεις έργων, χρήματα που κανένας δεν ήξερε πού πάνε, κονδύλια που δινόντουσαν από οργανισμούς για συγκεκριμένους σκοπούς, αλλά πήγαιναν… αλλού και ο Θεός βοηθός. Για να μπορούν να διοχετεύουν χρήματα στις δημοτικές επιχειρήσεις, γιατί εκεί γίνεται το κόλπο γκρόσο, έβρισκαν μια ασήμαντη έως αστεία νόμιμη δικαιολογία και έφευγαν τα πακέτα. Θέλετε παράδειγμα; Είχαν εγκρίνει κονδύλι 900.000 ευρώ για διδασκαλία παραδοσιακών χορών στα ΚΑΠΗ για έξι μήνες! Ούτε τα Μπολσόι δεν στοιχίζουν τόσο. Περιμένω κάθε πρωί έξω από την είσοδο της πρώην Σχολής Ευελπίδων να δω αν θα περάσει κάποιος. Προς το παρόν ουδείς εμφανίστηκε.

***

Θυμάστε που γράφαμε και ξαναγράφαμε για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Αργυρούπολης εξαιτίας της λειτουργίας ενός υπερ-πολυκαταστήματος; Έχει σημασία να μην ξεχνάτε ότι αυτό λειτουργεί σε δημοτικό κτίριο που νοίκιασε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Το πώς έγινε αυτός ο διαγωνισμός, αφού υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, είναι μεγάλη κουβέντα. Προς το παρόν κρατήστε αυτά και ετοιμαστείτε γι’ αυτά που έρχονται και που θα δικαιώσουν πλήρως τις παρατηρήσεις μας, αλλά και τον νυν τοπάρχη Δημήτρη Ευσταθιάδη, που μιλούσε για σκάνδαλο. Υπομονή.

***

Με διακομματική συμφωνία όλων των παρατάξεων που συμμετείχαν στο προηγούμενο προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ τακτοποιήθηκαν οι ανανεώσεις των συμβασιούχων. Λίγες ημέρες πριν αναλάβει η νέα διοίκηση. Φυσικά διακομματική ήταν και η «διαδικασία» πρόσληψης αυτών των εργαζομένων. Όλοι έβαλαν από κάποιον. Τώρα μη ρωτάτε πότε έγινε η προκήρυξη, με ποιον τρόπο, πού δημοσιεύτηκε και όλα τα σχετικά. Η απάντηση είναι εύλογη. Εσύ ταλαίπωρε δημότη τρέχα δεξιά και αριστερά να δίνεις εξετάσεις στο ΑΣΕΠ και περίμενε στην ουρά να δεις τον ήλιο.

***

Είδα προχθές σε μια μεταμεσονύκτια εκπομπή τον δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Καλογερόπουλο. Ρε παιδιά, ο άνθρωπος είναι έτη φωτός μπροστά σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτικής ευθύνης σε ζητήματα διαπλοκής. Δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν. Θεωρώ ότι αποτελεί ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον στην Αττική, να διεκδικήσει τη χαμένη της αξιοπρέπεια με την ευκαιρία της εκλογής του Καλογερόπουλου στο τιμόνι της ΤΕΔΚΝΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Αιγάλεω όπου φύτρωσε ο σπόρος της φτώχειας και της ανέχειας εκλέγεται δήμαρχος που δεν έκρυψε ποτέ ότι ανήκει ιδεολογικά στη Νέα Δημοκρατία.

***

Κάτι δεν πάει καλά. Το επισημαίνουμε τώρα που είναι στην αρχή για να μη μας που ότι δεν τους το είπαμε. Στις 20 Ιουνίου η δημοτική επιχείρηση ΑΕΜΟΝΟ Ακινήτων ΑΕ, που ανήκει στον δήμο Αμαρουσίου, έχει διαγωνισμό για την πώληση 57 διαμερισμάτων που της ανήκουν. Τα είχε πάρει ως αντιπαροχή ο δήμος επειδή είχε παραχωρήσει έκταση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων για κάποιο έργο. Επειδή οργιάζουν οι φήμες ότι ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός υπέρ κάποιας συγκεκριμένης εταιρείας που συμμετείχε και στην κατασκευή του έργου που είχε γίνει στη συγκεκριμένη έκταση, θα πρέπει να υπάρξουν απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, που θα αποτρέψουν κάθε παρατράγουδο. Οι φήμες έχουν φτάσει και στον δήμαρχο, αλλά και στον πρόεδρο της επιχείρησης, κ. Σταθούλη, ο οποίος είναι και διαπρεπής δικηγόρος και σίγουρα θα διαψεύσει τους καχύποπτους… Ο διαγωνισμός θα γίνει 20 Ιουνίου. Οι προσφορές θα κατατεθούν σφραγισμένες έως τις 18 Ιουνίου. Γιατί άραγε μεσολαβεί αυτό το «νεκρό» διήμερο και δεν ανοίγονται οι προσφορές την ημέρα κατάθεσης ενώπιον των συμμετεχόντων;

***

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στον δήμο Αμαρουσίου αποφασίστηκε η έκδοση ενός διμηνιαίου πολυτελέστατου περιοδικού, με έξοδα του δήμου. Λογικά θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός για την εξασφάλιση της χαμηλότερης τιμής. Ακόμη δεν έχει βγει ούτε προκήρυξη ούτε τίποτα. Έλα όμως που ήδη μια διαφημιστική εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για τον σχεδιασμό του περιοδικού! Πώς ξέρει ότι θα πάρει τη δουλειά; Κάθε απάντηση δεκτή.

***

Αναζητούμε αντιδημάρχους, προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων, αντιπροέδρους σε διάφορους δήμους, προκειμένου να κάνουμε ρεπορτάζ για διάφορα θέματα που τους αφορούν. Για μια ακόμη φορά, δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι οι θέσεις αυτές έχουν δοθεί με μόνο κριτήριο το να εισπράττουν ορισμένοι έναν ακόμη μισθό. Άφαντοι από παντού. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν να πάνε στο γραφείο τους μία εβδομάδα. Τραγική η κατάσταση. Ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά είναι λίγες. Αν έγραφα ονόματα της πρώτης κατηγορίας δεν θα έφτανε όλη η σελίδα.

***

Κάθε μέρα πληθαίνουν οι καταγγελίες από δημότες του Π. Φαλήρου για την απερίγραπτη συμπεριφορά που τους επιφυλάσσουν οι υπεύθυνοι του κοιμητηρίου της πόλης. Όπως λένε, πάνε στον τάφο των αγαπημένων τους προσώπων και βλέπουν άλλες φωτογραφίες να βρίσκονται στο μνήμα. Τι έχει συμβεί; Λόγω έλλειψης τάφων, οι διοικούντες το κοιμητήριο, χωρίς καμία έγγραφη ή τηλεφωνική ειδοποίηση, ξεθάβουν τους νεκρούς για να θάψουν άλλους. Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει όταν οι συγγενείς πάνε στο κοιμητήριο. Έμαθα πάντως ότι ο δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης είναι έξω φρενών μ’ αυτήν την κατάσταση και προτίθεται να πάρει κεφάλια. Κάτι μου λέει ότι πίσω από αυτήν την ιστορία κρύβεται χοντρή κονόμα.

***

Με μαύρες σημαίες στα χέρια οι κάτοικοι του Γραμματικού, της Κερατέας, του Μαραθώνα και της Ν. Μάκρης, μαζί με όλους τους βουλευτές της περιοχής, τους δημάρχους και τους νομάρχες έκαναν πορεία, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Θετική εντύπωση έκανε το γεγονός ότι στη διαμαρτυρία συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος. Πρόκειται για σοφό ιεράρχη. Επί της διαμαρτυρίας τώρα. Η απόφαση πάντως είναι τελεσίδικη και δυστυχώς οι διαμαρτυρίες δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

***

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν οι κάτοικοι του δήμου Πετρούπολης έξω από τα γραφεία του Κεντρικού Γνωμοδοτικού Οργάνου Δημοσίων Κτημάτων, (υπάρχει και τέτοιος οργανισμός;) την ώρα που συζητιόταν η υπόθεση μιας Μονής της Λαμίας η οποία διεκδικεί περίπου τη μισή Πετρούπολη και το μισό Περιστέρι. Ο δήμαρχος παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις του δήμου αλλά, δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι θα δικαιωθεί το μοναστήρι. Ουδείς ασχολείται με αυτήν τη σοβαρότατη υπόθεση που δεν είναι παρά μια καραμπινάτη αρπαγή δημόσιας περιουσίας. Γιατί; (σ.σ.: σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη).

***

Η πληροφορία είναι διπλοτσεκαρισμένη και δεν αμφισβητείται. Εντός του προσεχούς διαστήματος θα αντικατασταθεί ο Περιφερειάρχης Αττικής Μπάμπης Μανιάτης, χωρίς να τοποθετηθεί σε άλλη θέση. Δεν ξέρω για ποιον λόγο, αλλά κυκλοφορεί ότι δύο εκδοτικά συγκροτήματα έχουν ζητήσει την αποπομπή του.

***

Δημόσια ρωτήθηκε, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο δήμαρχος Αλίμου για τις καταγγελίες που έχει κάνει ο πρώην διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και αφορούν όργιο παρανομιών. Ο δημοσιογράφος ρωτούσε, αλλά ο τοπάρχης κοιτούσε τα κορδόνια του. Έμαθα πάντως, απολύτως εξακριβωμένο, ότι το επόμενο διάστημα ο καταγγέλων υπάλληλος πρόκειται να τοποθετηθεί διευθυντής στη Δημοτική Αστυνομία. Για την ιστορία σας λέω ότι ο δήμος Αλίμου σήμερα είναι ο μόνος δήμος στην Αττική που την ευθύνη της τεχνικής υπηρεσίας την έχει ο ίδιος ο δήμαρχος. Δεν υπάρχει αρμόδιος αντιδήμαρχος. Γιατί;

***

Η συμφωνία έγινε. Ο νέος πρόεδρος του ΑΣΔΑ θα είναι «πράσινος» σύντροφος και θα εκλεγεί με «γαλάζια» υποστήριξη. Θυμηθείτε το.

***

Εφτά μέτρα κάγκελα και δύο μέτρα συρματόπλεγμα ήταν τελικά το αποτέλεσμα της κινητοποίησης οκτώ δήμων στην παραλία του Ελληνικού. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Περίμενα κι εγώ να γκρεμιστεί το σύμπαν, αλλά διαψεύστηκα οικτρά. Ευτυχώς που είχε και συναυλία και άξιζε ο κόπος που πήγα. Αναρωτιέμαι όμως ποιος κοροϊδεύει ποιον και γιατί.

***

Εξαφανισμένος από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Αμαρουσίου είναι ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Καλαϊτζίδης και ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης αναζητά λύση να τον ξαναφέρει στα δημοτικά έδρανα.

Γιατί, βρε Γιώργη μου, όλη αυτή η ταλαιπωρία; Μια ερώτηση άμα κάνεις στον… κολλητό του (!) Μιχαλάκη θα σου πει αμέσως πού βρίσκεται το απολωλός πρόβατον!

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Θυμάστε που σας είχα ενημερώσει ότι η προφυλάκιση ενός πρώην τοπάρχη θα γίνει οσονούπω; Έφτασε η ώρα.


Σχολιάστε εδώ