ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ!

Το περίεργο είναι ότι σε καμία φωτογραφία δεν απεικονίζονται οι συντάκτες. Μόνο ορισμένα δημοσιογραφικά στελέχη. Και αυτή είναι η πραγματικότητα πλέον στον «Ελεύθερο Τύπο». Για πρώτη φορά στον ελληνικό Τύπο βγαίνει μια εφημερίδα στην οποία οι συντάκτες δίνουν τα κείμενα τους τρεις, ακόμη και τέσσερις μέρες πριν. Τα κείμενα αυτά αλλάζουν, ξαναγράφονται πολλές φορές και στέλνονται σε αυτούς που ανέλαβαν να βγάλουν την εφημερίδα. Στο ατελιέ, που τόσο καλά απεικονίζεται στις φωτογραφίες της εφημερίδας, το οποίο στήνει τα θέματα ανάλογα με τις φωτογραφίες που έχει.

Και λιποθυμίες…

Το σύστημα αυτό, το οποίο οδηγεί σε εφημερίδα-ψυγείο, δημιουργεί καθημερινούς τραγέλαφους. Οι δημοσιογράφοι «κλείνουν», όπως λέμε στη δημοσιογραφική ορολογία, από την Παρασκευή έως το πολύ την Πέμπτη τα φύλλα της επόμενης και μεθεπόμενης μέρας, το Σαββατιάτικο και το Κυριακάτικο. Το ατελιέ, με επικεφαλής το δημιουργικό, στήνει τα ημερήσια φύλλα και τα φύλλα Σαββάτου και Κυριακής έως την Παρασκευή το βράδυ. Ο ορισμός του παράλογου είναι όταν δίνεται συγκεκριμένος χώρος για κείμενα στους συντάκτες, με μετρημένες λέξεις, αλλά μόλις το απολύτως μετρημένο κείμενο μπει στον εν λόγω χώρο διαπιστώνεται πως περισσεύει. Η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Έτσι είναι το πρόγραμμα, έγραψες μεγάλες λέξεις»! Αν αυτό είναι τραγελαφική υπερβολή, το σοβαρό, που δεν αποκλείεται να ξεσπάσει το επόμενο διάστημα, είναι ότι οι συντάκτες δεν αναγνωρίζουν την επόμενη μέρα τα κείμενά τους! Αλλάζουν όλα, από λέξεις ως και η κατεύθυνση των ρεπορτάζ… Κι αυτό συμβαίνει σε όλα τα τμήματα της εφημερίδας. Η λέξη λογοκρισία ακόμη δεν έχει ακουστεί επίσημα, αλλά σε όλους τους δημοσιογράφους έγινε πλέον κατανοητό ότι η εφημερίδα γράφεται από λίγα στελέχη που νομίζουν πως κατανόησαν το μοντέλο των Ισπανών και το εφαρμόζουν στην πράξη, καταργώντας τη δουλειά των συναδέλφων τους.

Ήδη δημοσιογράφοι μαζεύουν τα αλλαγμένα κείμενα και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει αν αρχίσουν οι προσφυγές στο Πειθαρχικό της Ένωσης Συντακτών. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια των 12 και 14 ωρών μέσα στην εφημερίδα, δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα. Ήδη σημειώθηκαν οι πρώτες λιποθυμίες εντός εφημερίδας. Δυσαρέσκεια υπάρχει και στα άλλα τμήματα της εφημερίδας, όπου χωρίς κανέναν έλεγχο ο νέος υπεύθυνος παραγωγής, τον οποίο έφερε από την «Απογευματινή» ο Λάμπρος Σμαΐλης, συνεχίζει να προειδοποιεί με απολύσεις τους εργαζόμενους και σε πολλές περιπτώσεις να τις πραγματοποιεί κιόλας. Η δυσαρέσκεια έγινε ακόμη μεγαλύτερη μόλις οι συντάκτες πήραν στα χέρια τους το εκκαθαριστικό των μηνιαίων αποδοχών τους. Το περίφημο μπόνους των 700 ως 1.300 ευρώ, που έδωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου για την εντατικοποίηση όλου του προηγούμενου διαστήματος, μπήκε ως μικτό ποσό. Σε συνδυασμό με την απώλεια δύο ημερομισθίων εξαιτίας των απεργιών της ΕΣΗΕΑ τον Απρίλιο και την αύξηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, οι συντάκτες πήραν καθαρά στα χέρια τους από 300 ως 450 ευρώ! Ο νέος διευθυντής της εφημερίδας πάντως, Γιάννης Παπουτσάνης, διατηρεί την ψυχραιμία του, ακόμη και στις επιθέσεις του Γιώργου Λακόπουλου, που ως και την περασμένη Τετάρτη ήταν καθημερινές και ενώπιον όλων. Το επεισόδιο με φράσεις όπως «εγώ έχω δίκιο», «όχι εγώ έχω δίκιο» κατέληξε να κυκλοφορεί ως ανέκδοτο στους ανοιχτούς χώρους της εφημερίδας. Η φημολογία ότι ο Γ. Λακόπουλος απελύθη κυκλοφόρησε έντονα, αλλά διαψεύστηκε. Η Γιάννα Αγγελοπούλου κατέβηκε στο κτίριο της εφημερίδας την περασμένη Τετάρτη, είχε μακρά σύσκεψη με τους δυο, Παπουτσάνη και Λακόπουλο, και μετά από αυτήν κατέβηκαν οι τρεις τους στον χώρο της εφημερίδας για να δώσουν την εικόνα ότι δεν συμβαίνει τίποτε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, την ίδια μέρα έγινε σύσκεψη με τους συμβούλους στο στρατηγείο της οδού Βουκουρεστίου, όπου ετέθησαν όλα τα θέματα. Η πορεία της εφημερίδας δεν ικανοποιεί, η αύξηση της κυκλοφορίας είναι πολύ μικρή, ενώ οι διαμαρτυρίες από το πιστό αναγνωστικό κοινό χιλιάδες. Μόνο για το χρηματιστήριο έλαβαν περισσότερα από 1.000 τηλέφωνα διαμαρτυρίας. Τα μηνύματα της βάσης της ΝΔ, όπως λένε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, είναι ότι ο «Ελεύθερος Τύπος» παύει να είναι η εφημερίδα τους. Από τις πρώτες κινήσεις είναι η διακοπή της συνεργασίας με την ισπανική Innovation. Όλη την περασμένη εβδομάδα οι Ισπανοί ήταν εξαφανισμένοι και όπως λέγεται θα έρθουν για μία ακόμη εβδομάδα. Ο Γιάννης Παπουτσάνης έκανε ήδη παρεμβάσεις. Έβαλε τις σελίδες με το χρηματιστήριο, τις οποίες δεν ήθελαν με τίποτε οι Ισπανοί, ενέταξε στην ύλη μονόστηλα με ειδήσεις της επικαιρότητας και έβαλε περισσότερες σελίδες πολιτικού ρεπορτάζ. Το πρόβλημα βέβαια ότι η εφημερίδα-ψυγείο βγαίνει από το ατελιέ παραμένει και υποστηρίζεται ακόμη ένθερμα από την ηγεσία… Η τελευταία εξέλιξη είναι πως ο Μ. Κοττάκης ανέλαβε επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας ενώ αυτήν την εβδομάδα πιθανώς να ανακοινωθεί η νέα ταυτότητα της εφημερίδας.


Σχολιάστε εδώ