Η ΜΑΧΗ ΑLTER – ΕΣΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΙΑ
Στην εισήγησή της προς τα μέλη του συμβουλίου, ειδική επιστήμων επικαλείται καταγγελίες πολιτών και συλλόγων, αλλά και δημοσιεύματα στον Τύπο, όπου υπάρχουν αρνητικά σχόλια για την εκπομπή. «Η εκπομπή», αναφέρει, «χρησιμοποιεί ένα ιδιαίτερο, σωματικό ιδίως, χαρακτηριστικό του καθενός από αυτούς, το οποίο τονίζεται, με αποτέλεσμα να γίνεται περίγελος με το θέαμα που αυτός καλείται να προσφέρει στο εκεί κοινό (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και ανήλικοι και το οποίο χλευάζει ή ζητωκραυγάζει), αλλά και στους τηλεθεατές. Για παράδειγμα -συνεχίζει- γυναίκα με ένα δόντι τραγουδά το ”έξω από τα δόντια”, μελαμψή γυναίκα τραγουδά το ”μαύρη μού έχεις κάνει τη ζωή μου” κ.ά.». «Τονίζουμε ακόμη» αναφέρει η επιστήμονας ολοκληρώνοντας την εισήγησή της, «πως τα παραπάνω διαδραματίζονται με τη συνοδεία ημίγυμνων, σχεδόν, χορευτριών, ενώ ο φακός εστιάζει ακόμη και στα εσώρουχά τους, κάτω από τη φούστα μάλιστα, όλα αυτά σε ώρα που πιθανόν παρακολουθούν ανήλικοι».
Σε γνωμοδοτήσεις, που υπογράφουν οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών Φίλιππος Σπυρόπουλος και Σταύρος Τσακυράκης, υποστηρίζεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, ότι στοιχείο της αξίας του ανθρώπου είναι το δικαίωμα στον αυτοκαθορισμό και η πατερναλιστική άσκηση εξουσίας από το κράτος ή από Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές είναι ανεπίτρεπτη. Υπό αυτήν την έννοια, σύμφωνα με τους καθηγητές, σε ένα φιλελεύθερο κράτος δικαίου δεν μπορεί να είναι ανεκτή η απαγόρευση της προβολής από την τηλεοράση μιας σωματικής ή άλλης ιδιομορφίας ενός προσώπου (π.χ. υπερβολικό βάρος, μελαμψά χαρακτηριστικά κ.λπ.), επειδή αυτή θεωρείται από τα αρμόδια όργανα ότι οδηγεί στον εξευτελισμό και στη γελοιοποίηση. Τυχόν παραδοχή ότι, λόγω των σωματικών ή άλλων ιδιομορφιών, κάποια άτομα θα έπρεπε να αποκλειστούν από ορισμένες εκδηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η εμφάνιση και συμμετοχή τους σε τηλεοπτική εκπομπή, ακόμα και με την ανάδειξη των συγκεκριμένων ιδιαιτεροτήτων τους, είναι παράλογη και θέτει ζήτημα δυσμενούς σε βάρος τους διάκρισης, κατά παράβασιν των αρχών του Κράτους Δικαίου και του Συντάγματος. Περαιτέρω, επισημαίνουν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν παραπονέθηκε ποτέ για εξευτελισμό ή προσβολή της προσωπικότητάς του και επομένως το ΕΣΡ δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει την ενδεχόμενη προσβολή.
Για το ζήτημα της ποιότητας, υποστηρίζουν, το ΕΣΡ δεν μπορεί να εξετάσει το ιδεολογικό περιεχόμενο ενός προγράμματος. Μπορεί σε όλον τον κόσμο κάποιοι να διαφωνούν με το περιεχόμενο συγκεκριμένων εκπομπών τις οποίες χαρακτηρίζουν «σκουπίδια», παρ’ όλα αυτά όλοι αναγνωρίζουν ότι στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας οι εκπομπές αυτές χαίρουν πλήρους προστασίας. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Πάνος Λαζαράτος, που ανέλαβε τη νομική υποστήριξη του σταθμού στο ΕΣΡ, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης εκπομπής, η οποία, έχοντας έντονα τα στοιχεία του γκροτέσκου, αποτελεί κυρίως μια παρωδία των στερεοτύπων του κυρίαρχου θεάματος και κυρίως των γνωστών talent shows που κατακλύζουν την ελληνική τηλεόραση.