ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Μάλιστα επικαλούνται αποφάσεις και πρακτικά συνεδριάσεων του 2005, όταν ο Χ. Παναγόπουλος είχε αναλάβει τη θέση από τον Ά. Στάγκο. Υπογραμμίζουν πάντως πως στη συνέχεια «οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα όργανα της ΕΡΤ ΑΕ τήρησαν τις οριζόμενες από τις διατάξεις του άρθρου 11 του ΠΔ 164/04 διαδικασίες. Οι παρατηρήσεις των ελεγκτών, υπογραμμισμένες από τους ίδιους, έχουν ως εξής:

1. «Δεν τηρήθηκε από τους Γενικούς Διευθυντές της ΕΡΤ ΑΕ η υποχρέωση που απορρέει από τη διάταξη της παρ. 6, άρθρο 3 του Γ.Κ.Π. περί υποβολής ανά δίμηνο στο διοικητικό συμβούλιο, προς ενημέρωση και έλεγχο, ονομαστικού πίνακα των εξωτερικών συνεργατών που απασχολήθηκαν με τις αντίστοιχες παροχές.

Έτσι, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν γνώριζε: α) για ποιες ειδικότητες υπήρχε πραγματική ανάγκη σύναψης συμβάσεων έργου, β) ποιο ήταν το πραγματικό εργολαβικό αντάλλαγμα κάθε συνεργάτη, γ) εάν υπήρξε αντιστοιχία μεταξύ της ειδικότητας του εξωτερικού συνεργάτη που αναφέρετο στη σύμβαση έργου και του (πραγματικά) παρεχόμενου από αυτόν έργου, γεγονός που δεν επέτρεπε την διαπίστωση ύπαρξης τυχόν παρατυπιών.»

2. Σχετικά με το έργο της Επιτροπής Εξωτερικών Συνεργατών του άρθρου 60 του Υπηρεσιακού Οργανισμού, από έγγραφό του Εντεταλμένου Συμβούλου της Εταιρείας, προς τους ελεγκτές (αριθ. πρωτ. ΣΕΕΔΔ 4659/5.7.06), επισημαίνεται πως «… Η Επιτροπή εξωτερικών συνεργατών του άρθρου 60 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ως υπηρεσιακή μονάδα με την τροποποίηση του Υπηρεσιακού Οργανισμού της ΕΡΤ» το 2001 (…). Η Επιτροπή συνεστήθη για πρώτη φορά στις 21.5.2003 με απόφαση του προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου. «Επανασυνεστήθη και λειτούργησε ουσιαστικά ως υπηρεσιακή μονάδα μετά την αλλαγή της διοίκησης της ΕΡΤ, τον Οκτώβριο 2004, με την έκδοση της υπ’ αριθ. 1192/16.12.2004 απόφασης του προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου. Η νέα Επιτροπή του Άρθρου 60 κατά τη διάρκεια του 2005 συνεδρίασε τρεις φορές…».

Έτσι οι ελεγκτές παρατηρούν πως «από τα ανωτέρω προκύπτει ότι κατά το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα (2002 – 2005), τα αρμόδια Όργανα της ΕΡΤ ΑΕ δεν μερίμνησαν για την έγκαιρη σύσταση, αλλά και λειτουργία της εν λόγω Επιτροπής, με αποτέλεσμα ο ρόλος αυτής να είναι ελλειμματικός.

Μετά την επανασύστασή της, με την υπ’ αριθ. 1192/16.12.2004 απόφαση, η Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα, που αφορούσαν στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου, προχώρησε: α) στην κατάρτιση ενιαίου αμοιβολογίου (κατώτερο και ανώτερο εργολαβικό αντάλλαγμα ανά ειδικότητα) και β) πρότεινε την κατάργηση κάποιων ειδικοτήτων εξωτερικών συνεργατών, γιατί ”οι αρμοδιότητές τους μπορούν να καλυφθούν από παρόμοιες ειδικότητες…”, (βλ. πρακτικό υπ’ αριθ. 3/4.5.2005 Επιτροπής)».

Όμως, σύμφωνα με τους ελεγκτές «η θεσμοθετημένη Επιτροπή του άρθρου 60 δεν ήλεγξε τόσο τις υπογραφείσες συμβάσεις όσο και τις συμπληρωματικές, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της εταιρείας, την ύπαρξη διαφάνειας στη διαδικασία έναρξης συνεργασίας και αμοιβής των εξωτερικών συνεργατών, την τήρηση της νομιμότητας βάσει των προϋποθέσεων που θέτει το άρθρο 6 του Ν. 2527/1997 και τέλος δεν κατήρτισε έγκαιρα ενιαίο αμοιβολόγιο ανά ειδικότητα εξωτερικού συνεργάτη (καθορισμός μέγιστης – ελάχιστης αμοιβής).

Εξαιτίας των ως άνω παραλείψεων, η διοίκηση της εταιρείας δεν ήταν σε θέση να καθορίσει τις πραγματικές ανάγκες της σε εξωτερικούς συνεργάτες και να προγραμματίσει ορθολογικά τον απαιτούμενο αριθμό αυτών, αλλά και να προσδιορίσει σαφώς το προς εκτέλεση έργο».

Οι ελεγκτές μάλιστα προς επικύρωση των όσων σημειώνουν, παραπέμπουν και σε ένα απόσπασμα από τα πρακτικά της Επιτροπής του Άρθρου 60 (713/14.6.2005), προκειμένου να χορηγηθεί εξουσιοδότηση στον πρόεδρο για να προβεί σε διαπραγματεύσεις με την ΠΟΣΠΕΡΤ για την τροποποίηση του άρθρου 3 του Γ.Κ.Π. Στο ερώτημα ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των συμβασιούχων, ο εντεταλμένος σύμβουλος απάντησε ως εξής: «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τον ακριβή αριθμό των συμβασιούχων. Το λέω με κάθε υπευθυνότητα. Αυτό διότι οι Γενικές Διευθύνσεις είναι αυτόνομες, χειρίζονται το θέμα αυτόνομα… Αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος για να δούμε εάν υπάρχει έκτακτος είναι η Διεύθυνση Πληροφορικής που επεξεργάζεται τη μισθοδοσία τους…», ενώ έτερο μέλος του ΔΣ αναφέρει: «Το θέμα αυτό το έχω θέσει πριν 15 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε ούτε τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα. Δεν γνωρίζουμε τίπoτα… επειδή δεν αμείβονται με Συλλογικές Συμβάσεις, να αμείβονται ανάλογα με τα προσόντα τους… Να γίνει εξορθολογισμός των αμοιβών».


Σχολιάστε εδώ