ΓΙΩΡΓΟ, ΑΝ ΧΑΣΕΙΣ, ΧΑΘΗΚΕΣ!

Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι στο νέο «κύμα δημοσκοπήσεων» του Ιούνη τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:

→ Η κυβέρνηση εισέπραξε σοβαρό πολιτικό κόστος εξαιτίας του σκανδάλου των ομολόγων και απώλεσε το πολιτικό -ηθικό πλεονέκτημα που διέθετε έναντι του ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς και διαπλοκής.

→ Το προφίλ του Κώστα Καραμανλή επίσης τρώθηκε εξαιτίας της πολύ καθυστερημένης αντίδρασής του στο σκάνδαλο των ομολόγων.

→ Τώρα που η «ομολογιάδα» φαίνεται να καταλαγιάζει ή εν πάση περιπτώσει να μην τροφοδοτείται με σοβαρά νέα στοιχεία, παρά την εμμονή του ΠΑΣΟΚ και των περισσότερων ΜΜΕ να συντηρούν το θέμα, η κυβέρνηση κι ο Καραμανλής φαίνεται να παίρνουν μια βαθιά ανάσα ή ακόμα και να ανακάμπτουν.

→ Έτσι απ’ τις νέες δημοσκοπήσεις θα προκύπτει μια, μικρή έστω, εκ νέου αύξηση της υπέρ της ΝΔ διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο. Η διαφορά από 1,2%-1,8% που ήταν στις τελευταίες προηγούμενες δημοσκοπήσεις έχει πάει στο 1,5%-2,5%.

→ Το ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά φαίνεται να αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική κρίση εξαιτίας των ομολόγων. Αύξησε μεν τη συσπείρωσή του, αλλά βλέπει ξανά τη διαφορά να μεγαλώνει…

→ Ο Γ. Παπανδρέου προκύπτει ότι αποτυγχάνει και στην επιλογή του να μεταφέρει την αντιπαράθεση απευθείας στο «δίπολο» Καραμανλής – Παπανδρέου, αφού ο πρωθυπουργός έχει μεν χάσει σε ό,τι αφορά την εικόνα του, αλλά συνεχίζει να υπερέχει αισθητά του Γιώργου και αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί ως τις εκλογές, με την επιλογή του Γ. Παπανδρέου να παίζει σχεδόν αποκλειστικά με τα ομόλογα και την πόλωση…

→ Και τα δυο μεγάλα κόμματα αντιμετωπίζονται με μέγιστη δυσπιστία έως και απογοήτευση απ’ τον λαό… Βρίσκονται στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης.

Κακή η κυβέρνηση – χειρότερη η αντιπολίτευση!

Οι παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώνονται από τηλεφωνική δημοσκόπηση, πανελλαδική, σε σταθμισμένο δείγμα 1.501 ατόμων, που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 25 Μαΐου απ’ την εταιρεία RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».

Συγκεκριμένα:

→ Το 67,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν μη ικανοποιημένοι απ’ την κυβέρνηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) έναντι του 32,2% που δηλώνουν ικανοποιημένοι.

→ Είναι χαρακτηριστικό ότι (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) μη ικανοποιημένοι απ’ τις κυβερνητικές επιδόσεις δηλώνουν και πάνω από 1 στους 3 ψηφοφόρους της ΝΔ, συγκεκριμένα το 35%!

→ Ωστόσο στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) αν η κυβέρνηση της ΝΔ είναι καλή ή κακή για τον τόπο, το 47,6% τη χαρακτηρίζει καλή και το 45,1% κακή. Μεταξύ αυτών που τη χαρακτηρίζουν καλή περιλαμβάνονται το 15,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 25,5% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 20,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ και το 45,6% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων.

→ Είναι όμως (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) ακόμα χειρότερα τα αποτελέσματα για το ΠΑΣΟΚ. Το 74,3% δηλώνει μη ικανοποιημένο απ’ την αντιπολίτευση που ασκεί και μόνο το 25,6% δηλώνει ικανοποιημένο!

→ Ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά απογοητευτικά. Το 56,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει μη ικανοποιημένο απ’ τις αντιπολιτευτικές επιδόσεις του κόμματος και μόνο το 43,4% δηλώνει ικανοποιημένο!

Καμπανάκι για την κυβέρνηση –

Όχι στον συμψηφισμό!

Η απογοήτευση του λαού απ’ την κυβέρνηση φαίνεται κι απ’ τα εξής στοιχεία της έρευνας της RASS:

→ Το 69,7% (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν υλοποίησε τις προεκλογικές της εξαγγελίες και μόνο το 27,1% εκτιμά ότι τις έχει υλοποιήσει.

→ Ακόμα και το 44% των ψηφοφόρων της ΝΔ (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) εκτιμά ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματός τους, ενώ το 54,4% πιστεύουν το αντίθετο…

→ Ένα ηχηρότατο καμπανάκι όμως στην κυβερνητική προπαγάνδα είναι το μεγάλο ποσοστό, με το οποίο απορρίπτεται η λογική του συμψηφισμού (ΠΙΝΑΚΑΣ 8). Το 71,6% δηλώνουν αντίθετοι με τη λογική να αναφέρεται η κυβέρνηση στο κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που αποκαλύπτονται σκάνδαλα σημερινά και μόνο το 26,2% συμφωνεί!

→ Μεταξύ αυτών που διαφωνούν με τη λογική του συμψηφισμού (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) είναι και το 50,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ!

→ Αλλά ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας αυτής της RASS είναι (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) και η απάντηση στο ερώτημα αν συμφωνούν με την εκτίμηση ότι «στην κυβέρνηση Καραμανλή υπάρχει έρευνα, αποκάλυψη και τιμωρία, ενώ επί κυβερνήσεων Σημίτη η μόνιμη τακτική ήταν το κουκούλωμα και η συγκάλυψη». Με αυτήν την άποψη συμφωνεί το 46,4%, ενώ διαφωνεί το 50,4%. Σημαντικό στοιχείο που δείχνει την απώλεια της πολιτικής – ηθικής υπεροχής που διέθετε έναντι του ΠΑΣΟΚ η ΝΔ στα ζητήματα της διαφθοράς και διαπλοκής.

→ Σε ό,τι αφορά (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) στο ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του Καραμανλή μέχρι τις εκλογές, το 61,1% ζητά πολιτικές κατά της φτώχειας, το 28,3% ζητά την κατώτατη εθνική σύνταξη, το 27,3% συνέχιση του κυβερνητικού έργου χωρίς υπολογισμό του πολιτικού κόστους, το 15,4% συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Να φύγει ο Γιώργος, αν χάσει τις εκλογές!

Ακόμα όμως πιο ηχηρά είναι τα μηνύματα που στέλνει ο λαός στον Γ. Παπανδρέου. Του στέλνει μάλιστα την προειδοποίηση ότι αν χάσει τις εκλογές πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει αρχηγό. Αυτό το πιστεύει ακόμα και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Συγκεκριμένα:

→ Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΑΣ 12), το 69,8%, πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ στερείται προγραμματικού λόγου και αντιπολιτεύεται α-λα ομόλογα μόνο με τη σκανδαλολογία και μόνο το 24,2% εκτιμά ότι διαθέτει το ΠΑΣΟΚ εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης!

→ Το ίδιο πιστεύουν (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) και οι περισσότεροι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, το 48,6%, έναντι του 44,2% που εκτιμούν ότι το κόμμα τους έχει εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης!

→ Το 54,1% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΑΣ 14) πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έναντι του 40,4% που πιστεύει πως μπορεί να τις κερδίσει.

→ Μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές (ΠΙΝΑΚΑΣ 15) είναι το 77% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 26,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 65% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 53,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ, το 65,8% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων.

→ Ένα ισχυρό ράπισμα για τον Γιώργο, που ακυρώνει την πολιτική του στρατηγική , είναι (ΠΙΝΑΚΑΣ 16) η απάντηση στο ερώτημα, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το 56,7%, η μεγάλη πλειοψηφία, το αποδίδει στο ότι ο Γιώργος δεν πείθει, το 36,2% στο κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, το 19% στο ότι δεν έχει ξεκάθαρο πολιτικό λόγο!

→ Ακόμα πιο τραγική όμως είναι για τον Γιώργο η απάντηση στο ερώτημα, τι θα πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ αν χάσει τις επόμενες εκλογές. Το 54,8% (ΠΙΝΑΚΑΣ 17) ζητά να αλλάξει αρχηγό και μόνο το 30,3% να προχωρήσει με τον ίδιο αρχηγό!

→ Και ακόμα χειρότερο (ΠΙΝΑΚΑΣ 18) είναι ότι αλλαγή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση ήττας ζητάνε και οι περισσότεροι εκ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, το 51,1%, έναντι του 43,2% που ζητά να προχωρήσει με τον ίδιο αρχηγό!

Ανησυχία για την κρίση στην Τουρκία

Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα, αν η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

→ Το 59,7% (ΠΙΝΑΚΑΣ 19) πιστεύει ότι ναι, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, έναντι του 34,7% που δεν ανησυχεί.

→ Είναι δε χαρακτηριστικό (ΠΙΝΑΚΑΣ 20) ότι αυτή η ανησυχία διαπερνά διακομματικά τους ερωτηθέντες, με ελαφρές διαφοροποιήσεις.


Σχολιάστε εδώ