XΡΗΜΑτιστήριο

> Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο χρηματιστήριο την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές των εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.905,46 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη 0,38%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,05%, ο μεσαίας σημείωσε κέρδη 0,97%, ενώ ο FTSE/ASEsmallcap 80 παρουσίασε άνοδο 0,87%. Την επομένη επικράτησαν ελαφρώς πτωτικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν κατεύθυνση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 4.892,28 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 0,27%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν αυτοί των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, Χημικών και Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν εκείνοι των Πετρελαίου και Τηλεπικοινωνιών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, επηρεασμένοι από το καλό κλίμα των διεθνών αγορών, προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 4.924,68 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη 0,66%. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Τεχνικές Εκδόσεις, Βιοσώλ (ΚΟ) και Βιοσώλ (ΠΟ), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Ατλαντίκ, Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ) και Plias. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από τις δηλώσεις του κ. Γκρίνσπαν για το ενδεχόμενο διόρθωσης του κινεζικού χρηματιστηρίου, προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.936,14 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακά κέρδη κατά 0,23% και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 353,8 εκατ. ευρώ.

> Mπορεί αρχικά να κλήθηκαν δύο, μπορεί να «ξέχασαν» να «προσκαλέσουν« ακόμα δύο, τελικά όμως στη Βουλή δεν παρέστη κανένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών του σκανδάλου των ομολόγων! Περί Αδαμόπουλου της JP Morgan, Παπαμαρκάκη της North Asset Management, οικογένειας Πρινιωτάκη και υπουργείου Οικονομικών, ο λόγος!

> Για ποιoν «medi-άρχη» της «κακιάς ώρας», κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής παράταξης των εργαζομένων της ATEbank που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ; Μπορεί ορισμένοι εξ αυτών να στενοχωρήθηκαν από τις πρόσφατες δημοσιογραφικές αναφορές κατά του πρώην αφεντικού τους, κ. Πέτρου Λάμπρου, ας ψάξουν όμως εκ των έσω τις διαρροές, χωρίς να επιτίθενται σε λάθος καναλάρχη, ο οποίος αν το μάθει τότε «ζήτω που κάηκαν»!

> Μήπως είναι ολίγον τι οξύμωρον; Αν και πιστωτές της, αν και θα συμμετάσχουν στην προεγγραφή τυχόν αδιάθετων μετοχών, εντούτοις δεν δεσμεύονται ότι θα καλύψουν μέρος της επικείμενης αύξησης τους μετοχικού της κεφαλαίου! Περί ALPHA BANK, Τράπεζας Πειραιώς και ΑΕΓΕΚ ο λόγος.

> Πολύς λόγος για το τίποτε! Οι «αλλαγές» θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τη φιλοσοφία, τη νοοτροπία και τη λογική των ακριβοθώρητων μελών του, απέναντι στις ασθενείς κοινωνικές ομάδες, και όχι απλώς από τον τίτλο! Περί ΣΕΒ ή αλλιώς Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών η αναφορά μας.

> «… η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί έναν τέλειο υποψήφιο εξαγοράς…»! Μπορεί η Deutsche Bank να παίρνει «δουλειές», από την εν λόγω τράπεζα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Στις 6 Ιουνίου πάντως, ημερομηνία της γενικής της συνέλευσης, αναμένουμε περαιτέρω εξελίξεις.

> Και μόνο η άμεση, απλόχερη και ισχυρή «στήριξη» των τραπεζών θα έπρεπε να προβληματίσει! Με αφορμή τα νομοσχέδια για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και τις μισθώσεις ακινήτων, που επηρεάζουν τόσο τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας όσο και τα Αμοιβαία Κεφαλαία Ακίνητης Περιουσίας, ρωτάμε ποια ανεξάρτητη εποπτική αρχή, κάτω από ποιες διαδικασίες, βάση ποιων κοινά αποδεκτών ελάχιστων κανόνων και με ποια πιστοποιημένα στελέχη είναι σε θέση να εγγυηθεί για τις αποτιμήσεις των στοιχείων ακίνητης περιουσίας από τους κάθε λογής εκτιμητές.

> Κρατηθείτε, καθώς στο τέλος Μαρτίου 2007 το χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες ανήλθε σε ποσό που αντιστοιχεί στο 90% του ΑΕΠ.

> Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε από την Groupama! Λες και δεν γνώριζαν τις εκκρεμείς επίδικες υποθέσεις της ασφαλιστικής της Εμπορικής Τράπεζας Περί της «καθυστερήσεως» για την εξαγορά του Φοίνικα η αναφορά μας.

> Αν και βρισκόμαστε λίγο πριν από την καλοκαιρινή περίοδο, αν και ο υδράργυρος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το οικονομικό επιτελείο «ανησυχεί» από την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

> Όταν ένας από τους βασικούς της μετόχους προχωρά, χωρίς ιδιαίτερες εξηγήσεις, σε πωλήσεις μετοχικών του ποσοστών, τότε τι περιμένετε να πράξουν οι άλλοι μικρομέτοχοι; Περί του 3,18% της Ζήνων, ο λόγος.

> Μαζί με τα «ξερά» καίγονται και τα «χλωρά»! Ποιους ημέτερους μεγαλοοφειλέτες γαλάζιας απόχρωσης εξυπηρετούν οι άνευ ελέγχων απαλλαγές των τελωνειακών χρεών;

> Σε μια περίοδο που ακόμα και τα ομόλογα εγγυημένης απόδοσης έχουν «δαιμονοποιηθεί», η EFG Eurobank ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

> Πόσες ανακλητικές δηλώσεις έχουν κατατεθεί από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις; Πόσες εξ αυτών υποκρύπτουν πλαστά στοιχεία; Ποια η πορεία των ελέγχων τους;

> Για ποια μείωση της πιστωτικής επέκτασης κάνει λόγο το οικονομικό επιτελείο, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ στο τέλος Μαρτίου άγγιζε το 19,9%, από 19,8% τον Φεβρουάριο!

> Η «λεηλασία» κατά των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων άρχισε με τις αυξήσεις στις μέσες τιμές ζώνης, που δημιουργούν πρόσθετο βάρος το οποίο αγγίζει τα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ελάχιστου κόστους.

> Και τώρα τι; Άλλα είχε δηλώσει στο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο, για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και άλλα προκύπτουν από τη δικαστική απόφαση που διέκοψε την ένταξή της στο ΕΤΑΤ! Περί Τράπεζας Αττικής ο λόγος! Kαι όλα αυτά όταν οι προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 26,75%.

> Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν πολλά από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, καθώς από την αρχή του χρόνου καταγράφουν σημαντικές εκροές.

> Τα «οράματα» Καπράλου, τα οποία συνήθως παραμένουν στη σφαίρα της «φαντασίας» του, εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» την ικανοποιητική, αλλά με «αυτόματο πιλότο», πορεία της ΕΧΑΕ. Αυτήν τη φορά έχουν να κάνουν με τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

> Ποια από τις εισηγμένες εταιρείες της βαριάς βιομηχανίας διατυμπανίζει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ότι κατέχει τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία, πλην τραπεζών;

> Νέα «κόντρα» σε γενική συνέλευση εισηγμένης! Συσπείρωση των ιατρών μετόχων και επίθεση στους επίδοξους αγοραστές, με αντάλλαγμα τις κρυμμένες υπεραξίες του ΙΑΣΩ, απηύθυνε ο πρόεδρός του.

> Μπορεί από τις 25/3/2007 να γράφαμε, σχετικά με τον ρόλο της Hypo-vereins bank, αλλά ποιος μας άκουγε τότε;

> Αν είναι δυνατόν! Ενώ ο κ. Αράπογλου εξακολουθεί να επενδύει απλόχερα στη «φίλη» Τουρκία, η «γείτονα» Κύπρος, μέσω της ΕΤΥΚ, κατηγορεί τη διοίκηση της Εθνικής για προκλητική συμπεριφορά, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

> Κύριε Αλογοσκούφη, θα είχε πάντως ενδιαφέρον να μας λέγατε, όχι ότι δεν έχουμε τις υπόνοιές μας, ποιος από τους παράγοντες του υπουργείου σας συζήτησε απευθείας με την JP Morgan;

> Μπορεί να αύξησαν σημαντικά τα μεγέθη τους, μπορεί να υπάρχουν θετικές προοπτικές, μέχρι εκεί όμως, καθώς το σκληροπυρηνικό καρτέλ των ιδιωτικών τραπεζών, που ανήκουν σε μεγάλα εγχώρια τζάκια, είναι αυτό που θέτει τα όρια! Περί συνεταιριστικών τραπεζών ο λόγος.

> Πόσο έτοιμες είναι οι χρηματοοικονομικές εταιρείες για να υποδεχθούν την εφαρμογή του νέου κανονισμού του ΧΑ, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου; Οι εικονικές συνεδριάσεις πάντως δεν λύνουν το πρόβλημα της κατά περίπτωσιν αξιολόγησης των κριτηρίων υπαγωγής των εταιρειών στην επιτήρηση!

> Δεν πρόφτασε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι μας και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέσω κάποιων κονδυλοφόρων της διαπλοκής, ένιωσε την ανάγκη να «διοχετεύσει την πληροφορία» ότι παρείχε σαφείς οδηγίες σχετικά με τις αγορές ιδίων μετοχών. Ουδέν σχόλιο…

> Με τις «ευλογίες» του υπουργείου Εσωτερικών και παρά τον νέο κώδικα που προβλέπει ακόμα και «λουκέτα», από παράταση σε παράταση, φαίνεται να οδηγείται η εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων.

> Πιθανόν να παρεξηγηθούν, καθώς η απόφαση για μαζική διαφήμιση συμπίπτει με την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου! Αλήθεια, μετά τη μείωση των κερδών της, πόσο θα στοιχίσει η καμπάνια της ΔΕΗ για τη μείωση της κατανάλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας;

> Πόσο «χειραγωγούμενη» μπορεί να είναι η έρευνα για την υπόθεση της αγοράς του ομολόγου των 280 εκατ.; Σαν πολύ εύκολα ο κ. Παπαμαρκάκης δεν μετακύλησε τις όποιες ευθύνες στον κ. Πρινιωτάκη;

> Αν και είμαστε από αυτούς που έγραψαν, ξανάγραψαν και εξακολουθούν να γράφουν για την «απόχρωση» της χρηματιστηριακής φούσκας του 2000, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ζητά να ανοίξει ο φάκελος της μεγαλύτερης ληστείας εις βάρος των μικροεπενδυτών και η ΝΔ αρνείται σιωπηρά, έχουμε κάθε λόγο να τη θεωρούμε τουλάχιστον συνυπεύθυνη. Η δήλωση πάντως του κ. Παπαντωνίου, ότι για τη συγκάλυψη του χρηματιστηριακού εγκλήματος ευθύνονται κάποια από τα παραδικαστικά κυκλώματα, λόγω της έκδοσης απαλλακτικών βουλευμάτων, δεν πείθει.


Σχολιάστε εδώ