Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Χαρακτηριστικές είναι οι κριτικές που διαβάσαμε όλες τις προηγούμενες ημέρες για τις επιδόσεις των τίτλων της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Τι για «θησαυρό αποδόσεων» γράφτηκε, τι για «επενδυτική ευφορία», τι για την «εκδίκηση των μικρών». Το σίγουρο είναι πως οι μετοχές της μικρότερης κεφαλαιοποίησης στη Σοφοκλέους επιδεικνύουν εσχάτως αξιόλογες επενδύσεις και πως τα κέρδη για πολλές δεκάδες μετοχών αυτής της κατηγορίας αγγίζουν ακόμα και το 10% με 12%. Προς επίρρωσιν των παραπάνω μάλιστα θυμηθείτε πως στο ξεκίνημα της εβδομάδας (Δευτέρα – Τρίτη) οι δείκτες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης άγγιξαν νέα ιστορικά υψηλά.

Όχι ότι και η αγορά στο σύνολό της αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα να συντρίψει διαδοχικά ρεκόρ ετών. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε με τα ιστορικά υψηλά 7 και πλέον ετών. Τώρα πλέον το ερώτημα δεν είναι το κατά πόσον θα διασπαστεί το επίπεδο των 5.000 μονάδων, αλλά το εάν η αγορά μας έχει τη δυναμική και τις προοπτικές να διακρατήσει ως βάση περαιτέρω ανόδου αυτό ακριβώς το κομβικό επίπεδο!

Εν μέσω ενός κλίματος γενικευμένης ευφορίας μάλλον δεν έχει καμία ουσία να μιλήσει κανείς για τεχνικές αναλύσεις και για επίπεδα αντιστάσεων και για συμπεριφορές μεμονωμένων τίτλων. Περισσότερη σημασία έχει για τον μέσο επενδυτή να μπορεί κάποιος να του εγγυηθεί πως το θετικό κλίμα θα συνεχισθεί και πως το χαρτοφυλάκιό του ολοένα και θα… «αβγατίζει». Ε, αυτό κανείς δεν μπορεί να σας το εγγυηθεί. Κρίσιμο στοιχείο για τη συνέχιση του θετικού κλίματος στη Σοφοκλέους είναι και η απρόσκοπτη πορεία των διεθνών αγορών (με πρώτη τη Wall Street), αλλά και η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι -κι ας μην το ξεχνάμε αυτό- εξακολουθούν να κατέχουν το ήμισυ και πλέον της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς μας. Με δεδομένες τις υπεραξίες που καταγράφουν οι περισσότεροι τίτλοι από αυτούς που φιγουράρουν στα χαρτοφυλάκιά τους, κανέναν δεν θα πρέπει να ξενίσει ενδεχόμενη ρευστοποίηση θέσεων. Όπως και κανείς δεν θα πρέπει να πιαστεί – ξανά- αδιάβαστος, ή να φοβηθεί ένα πιθανό πισωγύρισμα της αγοράς. Αρκεί αυτό να είναι λελογισμένο. Ίδωμεν…

YΓ.: Η πορεία του ΧΑ είναι σαφώς θετική το τελευταίο διάστημα. Οι παλαιοί και έμπειροι χρηματιστές όμως ανησυχούν -ή τουλάχιστον προβληματίζονται- για το κατά πόσον το… «τσουνάμι» των αυξήσεων κεφαλαίου εκ μέρους πολλών εισηγμένων θα επηρεάσει τελικά τη ρευστότητα της αγοράς σε μια ομολογουμένως κρίσιμη γι’ αυτήν περίοδο. Δώστε βάση στο πόσες -και κυρίως ποιες- εισηγμένες είτε έχουν ήδη προχωρήσει είτε έχουν δρομολογήσει αυξήσεις κεφαλαίου: ΑΝΕΚ, Έλτον Χημικά, Νηρέας, Τράπεζα Αττικής, ΑΕΓΕΚ. «Ετοιμάζονται» και οι Πειραιώς, Γενική, αλλά και οι Elbisco, Lavipharm.


Σχολιάστε εδώ