ο δαίμονας των δημαρχείων

Απαντώντας σε σχόλιο του προηγούμενου φύλλου του «Π» ο νυν δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός υποστηρίζει ότι «η διαμόρφωση του χώρου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Βρίσκονται σ’ αυτόν εργάτες, άρα το κυλικείο δεν λειτουργεί και ο χώρος θα λειτουργήσει για να προσφέρει καφέδες, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, κάτι που υπολογίζεται να γίνει σε έναν μήνα περίπου», ενώ τηλεφωνικά μάς δήλωσε ότι η σύμβαση μίσθωσης του κυλικείου είναι αρκετά επωφελής για τον δήμο! Οι δημότες άραγε έχουν την ίδια άποψη;

***
Θυμάστε την υπόθεση με την αγορά των νέων γραφείων από την ΤΕΔΚΝΑ; Από τούτη την εφημερίδα πρώτοι είχαμε αποκαλύψει το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που επισήμανε αρκετές παρατυπίες ως προς τη νομιμότητα της συγκρότησης των επιτροπών που χειρίστηκαν το θέμα του διαγωνισμού αυτού. Ο έλεγχος λοιπόν ολοκληρώθηκε. Το πόρισμα σφραγίστηκε και στάλθηκε σε όλους τους αρμόδιους. Επισημαίνει μεν τις παρατυπίες ως προς τον διαγωνισμό αλλά σημειώνει ότι αυτές δεν συνεπάγονται ακύρωση του διαγωνισμού ή ποινικές ευθύνες. Όλα λοιπόν έγιναν καλώς. Τελεία και παύλα. Φυσικά όπως είχαμε αναφερθεί στην εξέλιξη του ελέγχου, αναφερόμαστε και στο τέλος του. Κακοπροαίρετη διάθεση δεν έχουμε κατά κανενός. Καλορίζικα, λεβέντες μου, τα νέα γραφεία και με τη βούλα του νόμου. Περιμένουμε πρόσκληση για τα εγκαίνια…

***
Η διεκδίκηση χιλιάδων στρεμμάτων στον δήμο Περιστερίου εκ μέρους ενός Μοναστηριού στη Λαμία καθημερινά γίνεται και πιο έντονη. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και πολλά και το θέμα αυτό έχει «εξαφανιστεί» από τις σελίδες των εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων. Κανείς δεν μπορεί να κτίσει, να πουλήσει, να ανοικοδομήσει, να μεταβιβάσει, εάν το ακίνητό του βρίσκεται εντός της έκτασης που διεκδικούν οι καλόγεροι. Οι δικαστικές αποφάσεις, η μια μετά την άλλη, βγαίνουν υπέρ τους. Η κατάσταση είναι δραματική και ουδείς ασχολείται.

***
Είναι κρίμα τα αθλητικά σωματεία μιας πόλης να μετατρέπονται σε αντιπολιτευτικό κριό απέναντι σε μια δημοτική αρχή, προσπαθώντας να υποκαταστήσουν τον… ανύπαρκτο ρόλο της θεσμικής αντιπολίτευσης. Επειδή όλα και όλοι έχουν όνομα, αναφέρομαι στον δήμο Πεύκης. Παρακολούθησα την προηγούμενη εβδομάδα, στην ώρα του δημοτικού συμβουλίου, μια έντονη αντιπαράθεση του προέδρου ενός αθλητικού συλλόγου με τον δήμαρχο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Και ο πιο αδαής που καθόταν απέναντι από το δημαρχείο και έτρωγε σουβλάκι καταλάβαινε ότι ο ποδοσφαιροπαράγοντας βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία αντιπολιτευτικής τακτικής. Κρίμα. Άλλος είναι ο ρόλος των σωματείων. Άλλο έργο πρέπει να επιτελούν. Εντύπωση πάντως μου έκανε η πραότητα και η ηρεμία του τοπάρχη σε όσα του έλεγε ο πρόεδρος του σωματείου. Αν έριχνε κι αυτός λάδι στη φωτιά, θα καιγόταν η Πεύκη.

***
Δεν ξέρω ποιος το σκέφτηκε, αλλά η πρωτοβουλία ήταν τουλάχιστον απρεπής. Εκατόν πενήντα πουκάμισα, σαν αυτά που βρίσκουμε στα πανηγύρια, αξίας 2 ευρώ το ένα, μοίρασε ο δήμος Αμαρουσίου στα μέλη του ΚΑΠΗ. Αν αυτή είναι η προσφορά στην τρίτη ηλικία, τότε θα πρέπει να αναρωτιόμαστε τι άλλο μπορεί να συμβεί. Για να μοιραστούν μάλιστα αυτά τα πουκάμισα έγινε και ειδική τελετή. Αυτό που με φοβίζει είναι η υπόσχεση του δημάρχου ότι «ο δήμος θα πάρει κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, γιατί αγαπάμε την τρίτη ηλικία». Την ευαισθησία του Πατούλη για τους ηλικιωμένους ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει. Αυτές οι πρωτοβουλίες όμως προσβάλλουν αυτούς τους ανθρώπους αλλά εκθέτουν και τον ίδιο. Ποιος τη σκέφτηκε;

***
Άρχισαν τα όργανα, όπως πρώτοι είχαμε προβλέψει, στο Μαρούσι ανάμεσα στους αντιδημάρχους της πόλης. Δύο είναι οι αιτίες. Η πρώτη γιατί κάποιοι από αυτούς πίστεψαν ότι από τη στιγμή που έγιναν αντιδήμαρχοι «έπιασαν τον Πάπα από τα… γένια (!)» και η δεύτερη, η προσφιλής τακτική ορισμένων να «φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν».

Προβλέπεται σας λέω σεισμός στο Μαρούσι πολλών μεγατόνων, γιατί είναι πολλοί αυτοί που, ροκανίζοντας καθημερινά με τον άλφα ή βήτα τρόπο την καρέκλα του Πατούλη, πιστεύουν ότι την επόμενη φορά η καρέκλα του δημάρχου θα είναι δική τους.
Και το πρωί ξύπνησαν.

***
Επί της ουσίας έγινε μια τρύπα στο… πετρέλαιο. Μαζεύτηκαν βουλευτάδες, δήμαρχοι, κάτοικοι, γέμισε η αίθουσα και κουβέντιασαν για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εξέλιξη. Μιλάω για τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Περάματος πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να χαραχτεί κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των εταιρειών πετρελαιοειδών με νέες εγκαταστάσεις. Η Περιφέρεια Αττικής υπογράφει αβέρτα τις νέες άδειες, παρά την αντίθετη γνωμάτευση των όμορων δήμων της περιοχής. Επί της ουσίας τώρα. Μαζεύτηκαν και τα είπαν. Και λοιπόν; Δυσκολεύομαι να βρω την απάντηση. Μια ακόμη συγκέντρωση και μετά όλοι σπίτια τους. Γεια σου, Ελλάδα, με την αντίστασή σου.

***
Συμβολικά απέκλεισαν το δημαρχείο Κερατσινίου οι δάσκαλοι της περιοχής εξαιτίας του γεγονότος ότι τα σχολεία δεν έχουν χρήματα ούτε για κιμωλίες. Τραγική η κατάσταση. Η προηγούμενη δημοτική αρχή διέθεσε τα χρήματα που ήταν για τα σχολεία για άλλους σκοπούς. Δυστυχώς οι δάσκαλοι έφυγαν χωρίς καμία δέσμευση της σημερινής δημοτικής αρχής για αποκατάσταση αυτής της αδικίας, αφού τα οικονομικά του δήμου είναι σε μαύρο χάλι.

***
Από μέρα σε μέρα θα εκδοθεί το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τις διαδικασίες δημοπράτησης του αποχετευτικού δικτύου στον δήμο Σαλαμίνας. Παράλληλα, ύστερα από καταγγελίες, έχει αρχίσει για τον ίδιο λόγο και ποινική διαδικασία. Προχθές κατέθεσε στον Ειρηνοδίκη ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου. Για την υπόθεση αυτή έχουμε γράψει πολλές φορές. Οι καταγγελίες που έχουν γίνει από την αντιπολίτευση ως προς τη βαρύτητά τους είναι πολύ σημαντικές. Αναμένεται να αποδειχθεί το ίδιο και ως προς το περιεχόμενο.

***
Το πάρκο Ηλία Ηλιού στη Δραπετσώνα όταν είχε εγκαινιαστεί ήταν ένα κόσμημα για την πόλη. Μια μικρή όαση. Σήμερα πιάνεται η ψυχή σου όταν το βλέπεις. Ούτε στη ζούγκλα δεν επικρατούν τέτοιες συνθήκες. Τα χόρτα που έχουν φυτρώσει καλύπτουν όρθιο άνθρωπο. Εδώ και μήνες περιθωριακά άτομα της περιοχής έχουν βρει εκεί το καταφύγιό τους. Ακόμη και οι πόρτες εισόδου έχουν κλείσει από άγρια χόρτα που έχουν φυτρώσει. Αντιδήμαρχος, ερωτώμενος γι’ αυτήν την κατάσταση, μου είπε: «Και να θέλουμε να το καθαρίσουμε τώρα, δεν μπορούμε. Δεν πάει κανένας υπάλληλος. Πρέπει να πάει πρώτα η Πυροσβεστική να μαζέψει τα φίδια». Αίσχος και ντροπή. Υποβάθμιση και αθλιότητα. Αυτός ο λαός είναι άξιος των ηγετών του. Δεν ξέρω ποιος το είπε, αλλά ήταν σοφός.

***
Ο παραλογισμός και η ανευθυνότητα της κρατικής μηχανής ταλαιπωρούν 115 οικογένειες που ζουν με πενιχρά έσοδα, αφού οι άνθρωποί τους εργάζονται στον δήμο Αιγάλεω… χωρίς να πληρώνονται. Εδώ και αρκετούς μήνες η δημοτική αρχή της πόλης βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δίκαιη αντίδραση των εργαζομένων επειδή παραμένουν απλήρωτοι. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος τρέχει δεξιά και αριστερά, αφού συμφωνεί απόλυτα με το αίτημα των εργαζομένων, προκειμένου να πείσει το Ελεγκτικό Συνέδριο να άρει την απαγόρευση πληρωμής. Εκεί βρίσκεται το εμπόδιο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητάει ένα τσουβάλι χαρτιά προκειμένου να εγκρίνει την πληρωμή. Έχει δημιουργηθεί μια απίστευτα τραγελαφική κατάσταση. Μαθαίνω ότι ο τοπάρχης Καλογερόπουλος σκέφτεται πολύ σοβαρά να μπει μπροστά στην πορεία των εργαζομένων και να πάει έξω από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να δοθεί επιτέλους λύση.

***
Η πρώτη ενδοπαραταξιακή ήττα του τοπάρχη Δάφνης από τον διεκδικητή του θώκου, αντιδήμαρχου Νίκο Ντίνο, πήρε σάρκα και οστά την προηγούμενη Κυριακή. Κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη αυτός που υποστήριζε ο φίλτατος Νικόλας και όχι αυτός που επιθυμούσε ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Εντύπωση δημιούργησε και η έντονη προσπάθεια του δημοτικού συμβούλου Νίκου Μπουρνελέ, συνεργάτη του δημάρχου, για την επικράτηση του νέου προέδρου της τοπικής οργάνωσης που θεωρείται πολέμιος του δημάρχου. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι έδειξαν την κομματική τους υπεροχή έναντι του δημάρχου, προφανώς ως απάντηση στη συνεχιζόμενη υποβάθμισής τους από τη δημοτική αρχή. Η αντίδραση του τοπάρχη αναμένεται με ενδιαφέρον.

***
Οκτώ μήνες παραμένουν κρεμασμένα στις κολώνες του Αγίου Δημητρίου, στο Μπραχάμι, τα πανό ενός μπουζουκομάγαζου που βρίσκεται στον δήμο Δάφνης. Οι φήμες για περίεργες σχέσεις του επιχειρηματία με τους αρμόδιους που οφείλουν να ξηλώσουν αυτά τα πανό οργιάζουν. Είναι άδικο να εκτίθεται ολόκληρη η δημοτική αρχή εξαιτίας ενός λαδιάρη δημοτικού συμβούλου που, όπως μαθαίνω, εμποδίζει το ξήλωμα των πανό που έχουν μετατρέψει την πόλη σε τσαντίρ μαχαλά. Όταν ρώτησα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του δήμου γι’ αυτό το θέμα, ειλικρινά μετάνιωσα που το έκανα. Ο άνθρωπος πρέπει να έκανε περισσότερα από σαράντα τηλέφωνα και άκρη δεν βρήκε. Στο τέλος κουράστηκε, ίδρωσε και τα παράτησε. Γεια σου Μπραχάμι, με τις ομορφιές σου.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Απεργία πείνας έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος Ελληνικού, προκειμένου να σταματήσει το αίσχος της καταπάτησης στην παραλία. Το θέμα μάς αφορά όλους. Τι κάνουμε όμως;


Σχολιάστε εδώ