Μην τολμήσετε κανέναν συμβιβασμό, λέει το 81%

Ωστόσο ο λαός, αυτός ο λαός ο οποίος και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του απέτρεψε τον επώδυνο και ανιστόρητο συμβιβασμό που ήταν έτοιμος στο παρασκήνιο, και σήμερα δείχνει, μάλλον επιβάλλει, τη μόνη εθνική γραμμή υπεράσπισης των εθνικών δικαίων και της ίδιας της ιστορίας. Τη γραμμή που είναι υποχρεωμένη η πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα η κυβέρνηση να προβάλει και να παλέψει. Τη γραμμή της αντίστασης στις παντοειδείς πιέσεις, στους εκβιασμούς, στα γεωστρατηγικά παιχνίδια σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Λέει όχι στον συμβιβασμό, στην υποχώρηση, στην απεμπόληση. Θα αναλάβει μεγάλο βάρος, όποιος (ή όποια…) αγνοήσει αυτήν τη λαϊκή βοή, αντίστοιχη του μεγάλου πανεθνικού ΟΧΙ στο κατάπτυστο διχοτομικό Σχέδιο Ανάν, που θα σήμαινε την απώλεια της Κύπρου. Είναι δε σημαντική, σημαδιακή και συγκινητική ταυτόχρονα η διακομματική γραμμή που διαπερνά αυτήν την περήφανη απάντηση, την οποία καλείται να εκφράσει η πολιτική ηγεσία, αν θέλει να λέγεται άξια.
Στην πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία MΡB για τον Alpha υπήρχε ερώτηση σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα στο Σκοπιανό και συγκεκριμένα στο μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Πρέπει ή όχι η χώρα μας να αποδεχθεί για τα Σκόπια ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία»;
Οι απαντήσεις είναι συντριπτικές!

• Το 81% των ερωτηθέντων απαντά κατηγορηματικά πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αποδεχθεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» (ΠΙΝΑΚΑΣ 1).
• Μόνο το 15,1% λέει ότι αποδέχεται συμβιβασμό, δηλαδή να δεχθούμε ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Είναι δε, επαναλαμβάνουμε, πάρα πολύ σημαντικό όσο και ενδεικτικό, όσο και συγκινητικό ότι αυτό το ΟΧΙ στον συμβιβασμό είναι διακομματικό. Με περίπου παρόμοια ποσοστά το λένε, το επιτάσσουν, τόσο οι ψηφοφόροι της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς.

Συγκεκριμένα:

• ΟΧΙ λέει το 81,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 81,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 76,3% των ψηφοφόρων της Αριστεράς και το 78,4% όσων βρίσκονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο.

• Να αποδεχθούμε το συμβιβασμό λέει το 14,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 14,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 19,3% των ψηφοφόρων της Αριστεράς και το 17,5% των ανηκόντων στην αδιευκρίνιστη ψήφο.
Ιδού λοιπόν πεδίο δόξας λαμπρό και για τον Κ. Καραμανλή και για τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και για τις ηγεσίες των κομμάτων της Αριστεράς.
Θα τολμήσουν να αγνοήσουν αυτήν τη «φωνή λαού»; Ή θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων;
Ας διαλέξουν.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι ενώ ο πρωθυπουργός με τις ομιλίες του στην Αυστραλία ουσιαστικά παρέπεμψε σε μια σωστή γραμμή και έδωσε ελπίδες για τον χειρισμό του όλου εθνικού -επαναλαμβάνουμε- θέματος, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την υπουργό Εξωτερικών.
Χαμπάρι δεν πήραμε!

Το ΥΠΕΞ επιδεικνύει μια ανησυχητική «άνεση», έως και αβελτηρία. Ίσως δεν θέλει να χαλάσει το χατίρι της Ουάσινγκτον, που προωθεί τη διεθνή αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία».

Πάντως το γεγονός ότι αποδέχθηκε να αναλάβουν τα Σκόπια την προεδρία στη νέα ΓΣ του ΟΗΕ, απ’ τις 18 Σεπτέμβρη, εκεί οδηγεί και παραπέμπει. Δεν μπορεί να κρύβεται το υπουργείο πίσω απ’ το καταστατικό του ΟΗΕ όταν πρόκειται για ένα εθνικό θέμα. Δεν είναι διακοσμητική η θέση αυτή. Είναι θέση κύρους. Και η Ελλάδα είχε υποχρέωση να αντιδράσει στον βαθμό που τα Σκόπια συνεχίζουν να προκαλούν και να αποθρασύνονται υπό την αμερικάνικη αβάντα…


Σχολιάστε εδώ