Με αυξημένη απήχηση επιστρέφει από την… εκστρατεία στην Αυστραλία!

Στην Μελβούρνη, συγκεντρώθησαν πολλά μέλη της ελληνικής ομογένειας, το πρωί στην οδό Ήτον (Eaton Street Mall) για να επευφημήσουν το πρωθυπουργικό ζεύγος και το βράδυ, στην «φιέστα» της Αρένας Road Laver, με ομιλία του κ. Καραμανλή και… συναυλία του Μητσιά. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Μελβούρνη κ. Χρήστος Σαλαμάνης έχει οργανώσει… αυθόρμητη εκδήλωσι, στην οποία προβλέπεται να μετάσχουν 5.000 ομογενείς απ’ όλα τα σημεία της Βικτώρια. Παρούσα, η κρατική ΕΡΤ (με σκηνοθέτιδα μάλιστα), όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά «κανάλια», φωτογράφοι και 50 περίπου δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και τον ελληνικό Τύπο της αλλοδαπής.

Εάν αυτό δεν είναι προεκλογική συγκέντρωσι, τότε ποίος ο «άλλος» ορισμός της; Εάν απουσιάζουν διακριτικώς οι σημαίες της «Νέας Δημοκρατίας», τούτο αποδίδεται εις ότι οφείλονται να κρατούνται τα «προσχήματα της ενότητος» του λαού στο εξωτερικόν. Όμως, στο έμπειρο μάτι είναι ευδιάκριτος η λαϊκή επιδοκιμασία που αναζητεί το κυβερνών κόμμα με την πρωθυπουργική -πρώτη στην ιστορία- επίσκεψι στην ήπειρο των αντιπόδων. Κατά τ’ άλλα, όπως η συμφωνία για την μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων απομάχων της ζωής εν Αυστραλία, είναι δευτερευούσης επικοινωνιακής αξίας. Η κυβέρνησι «ζει» ήδη στο προεκλογικό κλίμα και η εικονική πραγματικότης απορροφά όλη την ικμάδα της – και τις αγωνίες της. Γιατί;

• Το μεν, διά να ξεφύγει, μ’ ένα άλμα προς τα εμπρός, από την αθλιότητα των «γαλάζιων ομολόγων» και την λαϊκή δυσφορία, που προκαλείται από τις ζημίες των συνταξιοδοτικών ταμείων, και η οποία προοιωνίζεται ανάλογη λαϊκήν αποδοκιμασία της ΝΔ μ’εκείνην του ΠΑΣΟΚ του 2003 μετά την ληστεία του χρηματιστηρίου το 2001.

• Το δε, διά να εκμεταλλευθή την «καλή εντύπωση» από την παροχή ψήφου στους ομογενείς που χρονίζει από δεκαετίες. Και ναι μεν η χορήγησι του ψηφικού δικαιώματος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές (του 2008), αλλά η εύνοια των ομογενών θ’ αξιοποιηθή από τώρα, με τον νεοδημοκρατικόν ισχυρισμόν ότι «εμείς τηρούμε τις προεκλογικές μας διακηρύξεις», εν αντιθέσει προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, που έσπευσε ν’αποκηρύξει την πρότασι χωρίς να καλοσκεφθή.

Με σύνθημα «η Ελλάδα παντού», που επικρατεί εις όλας τας συγκεντρώσεις υποδοχής του κ. πρωθυπουργού που προετοίμασε ο υφυπουργός κ. Θόδωρος Κασίμης εν Αυστραλία, καταβάλλεται μια προσπάθεια οικειοποιήσεως της ομογένειας, απανταχού ευρισκομένης – έστω και εάν «η Ελλάδα παντού σε πληγώνει» κατά τον σεφερικό στίχον. Στο κάτω της γραφής, αποτελεί έξυπνο επικοινωνιακό τέχνασμα η εκκίνησι των προεκλογικών εκδηλώσεων εν όψει εκλογών το φθινόπωρον από το εξωτερικόν όπου ανεξαρτήτως κομματικών κλίσεων η συμμετοχή των ομογενών είναι δεδομένη εις μια μαζική κυβερνητική παρουσία, έστω μ’ επίφασι δραστηρίας «πολιτικής παραγωγής», όπως αυτή της μεταβάσεως ολοκλήρου του πρωθυπουργικού γραφείου και της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη στους αντίποδας του πλανήτου. Εις τούτο εβοήθησε και η ανταπόκρισι της αυστραλιανής αλλά και της νεοζηλανδικής κυβερνήσεως, που με το αζημίωτον εισέπραξαν μερίδιον του πολιτικού οφέλους, απ’ την επίσκεψι του κ. Καραμανλή. Μάλιστα η κ.΄Ελεν Κλαρκ, πρωθυπουργός της γυναικοκρατουμένης κυβερνήσεως της Νέας Ζηλανδίας, απέσπασε υπόσχεσιν του έλληνος πρωθυπουργού ότι θα καταψηφίσει την Ιαπωνική πρότασι επαναλήψεως της αλιείας φαλαινών στην σύνοδο του ΟΗΕ στο Άνκορατζ της Αλάσκα προσεχώς – που ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας, εις σημείον ώστε ν’απειλούν την ανάληψι στρατιωτικής δράσεως κατά των ιαπωνικών και νορβηγικών φαλαιονοθηρικών. Η ελληνική συγκατάθεσι έχει καθοριστική σημασία, διότι η Ιαπωνία έχει εξαγοράσει την συμπαράστασι μικρών κρατιδίων του Νοτίου Ειρηνικού και υπερέχει κατά μίαν μόνον ψήφο στα αρμόδια φόρα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός κ. Τζών Χάουαρντ, εξ άλλου, παρέσχε το αυτονόητο: την αναγνώρισι των επιδομάτων απορίας (250 ευρώ ανά 14 ημέρες) που δικαιούνται να μεταφέρουν εφ’ εξής στην Ελλάδα οι 50.000 ομογενείς συνταξιούχοι, καθώς για κάθε εργαζόμενον στην Αυστραλία καταβάλλεται 9% του μισθού του στο συνταξιοδοτικό ταμείον (σ.σ.: αλλά δεν επενδύεται εις «σύνθετα ομόλογα»). Αντίθετα, η πολυέξοδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψι των απομάχων της εργασίας δεν καλύπτεται από την ελληνο-αυστραλιανή συμφωνία και θα την αναλάβει το χρεοκοπημένον ΕΣΥ.

Άοκνος ο κ. Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα, έχουν αποσπάσει την συμπάθεια των Ελλήνων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, κατά τις επισκέψεις των εις εκκλησίες, μνημεία πεσόντων, σχολεία, οίκους ευγηρίας – ακόμη και εις υπαιθρίους εκδηλώσεις, όπως στην Αρένα Ροντ Λέηβερ, με την ομολογουμένως καλήν οργάνωσι της υποδοχής που έτυχον στις δύο αυτές χώρες από την ομογένεια και τις τοπικές κυβερνήσεις της Αυστραλίας. Το αν θ’ αξιοποιηθούν οι καλές εντυπώσεις εκλογικώς εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες (όπως η πορεία των αποκαλύψεων του πρώην Εισαγγελέως κ. Γ. Ζορμπά, διά τα ομόλογα στα οποία εστοιχημάτιζαν τα Ταμεία, με το αζημίωτο διαφόρων επιτηδείων). Οι διεργασίες πάντως που άρχισαν στην Μελβούρνη αναδύουν έντονον οσμή προώρων εκλογών το φθινόπωρον παρά τα αντιθέτως διαδηλούμενα κυβερνητικώς.


Σχολιάστε εδώ