Κλειδί ο «τροφοδότης» λογαριασμός στην Ελβετία

Κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν πεπεισμένοι ότι διακίνηση «μαύρου» χρήματος με αποδέκτες πολιτικά πρόσωπα δεν έχει γίνει, αλλά ουδείς να μπορεί να αποκλείσει συναλλαγές με χαμηλόβαθμα στελέχη, όπως οι διοικητές Ταμείων. Σε τέτοια περίπτωση, η κυβερνητική γραμμή είναι «καμία κάλυψη και σκληρή τιμωρία για τους επίορκους».

Οι κινήσεις του επίμαχου λογαριασμού είχαν ιχνηλατηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Ιούνιο του 2004, σε ανύποπτο χρόνο σε σχέση με την υπόθεση των ομολόγων, όταν είχε διερευνηθεί η υπόθεση της δημόσιας εγγραφής για την εισαγωγή στο ΧΑ της εταιρείας ΤΕΧΝΕΡΓΑ – Τσάμπρας, η οποία ακυρώθηκε μετά την έρευνα της Επιτροπής, ενώ στην Ακρόπολις επιβλήθηκε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ και ανεστάλη προσωρινά η άδειά της για παροχή υπηρεσιών αναδοχής.

Η έρευνα της εποπτικής αρχής είχε επιβεβαιώσει τότε, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε πλασματική κάλυψη της δημόσιας εγγραφής, με καταβολές που εμφανίζονταν ότι είχαν δήθεν γίνει από ξένους επενδυτές, αλλά στην πραγματικότητα γίνονταν από τους ίδιους τους υπευθύνους της Ακρόπολις, μέσω του επίμαχου λογαριασμού τους στην Ελβετία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έριξε όλες τις ευθύνες για τη δημόσια εγγραφή-μαϊμού στην Ακρόπολις, διαπιστώνοντας ότι δεν είχε ανάμειξη η εταιρεία ΤΕΧΝΕΡΓΑ.

Ο ίδιος λογαριασμός, τον οποίο είχε εντοπίσει από τότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο, καθώς η εισαγγελική έρευνα του αντιεισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα ολοκληρώνεται και αρχίζει το… θρίλερ, με την κλήση του Θοδωρή Πρινιωτάκη ως υπόπτου για την τέλεση σοβαρών αδικημάτων, όπως της απάτης σε βάρος των Ταμείων (αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος).

Ως ύποπτοι είναι πολύ πιθανό να κληθούν και ο πατέρας του κ. Πρινιωτάκη, Σοφοκλής, και ο συνεταίρος του Γιώργος Αποστολίδης.

Εξ ορισμού, εάν διατυπωθούν κατηγορίες στους υπευθύνους της Ακρόπολις, η προμήθεια σύστασης που έλαβαν από τη North Asset για το ομόλογο (8,4 εκατ. ευρώ) και για την οποία κατέθεσε όλα τα στοιχεία στον κ. Γιώργο Ζορμπά ο κ. Γιώργος Παπαμαρκάκης, θεωρείται προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας και ποινικά αντιμετωπίζεται ως «ξέπλυμα». Άλλωστε, οι εισαγγελικές αρχές συμφωνούν ότι είναι αφύσικα υψηλή μια προμήθεια σύστασης που φθάνει στο 3% της αξίας μιας συναλλαγής (σε τέτοιες συναλλαγές οι προμήθειες σύστασης φθάνουν το πολύ στο 1%).

Αξίζει να τονιστεί ότι η πλευρά Πρινιωτάκη ΔΕΝ έχει επιστρέψει αυτές τις προμήθειες, αφού η προσφορά επαναγοράς του ομολόγου εκ μέρους της JP Morgan έχει συμφωνηθεί ΜΟΝΟ μεταξύ της αμερικανικής τράπεζας και της North Asset, ενώ η Ακρόπολις δεν συμμετείχε στη συμφωνία, δηλώνοντας αδυναμία να επιστρέψει τις προμήθειες. Άλλωστε, ο Θ. Πρινιωτάκης, όπως έχει αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» δήλωνε σε συνομιλητές του ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των προμηθειών δεν το κράτησε ο ίδιος, αλλά πάντα σε τέτοιες συναλλαγές που γίνονταν από την εποχή του ΠΑΣΟΚ με Ταμεία το 80%-85% κατευθυνόταν στους αξιωματούχους που διευκόλυναν τις συναλλαγές.

Δεδομένου ότι οι προμήθειες της πλευράς Πρινιωτάκη έχουν διακινηθεί προς άγνωστες κατευθύνσεις (με τις διαβόητες πλέον βαλίτσες με μετρητά) και αποδεδειγμένα δεν έχουν επιστραφεί στα Ταμεία μέσω της συμφωνίας που προτείνει η JP Morgan, οι εισαγγελείς θα πρέπει να ζητήσουν το άνοιγμα όλων των λογαριασμών των μετόχων της Ακρόπολις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πάντως, από πολλές πλευρές, με αφορμή και την παρασκηνιακή συζήτηση για τον λογαριασμό Πρινιωτάκη, γίνονται παραλληλισμοί μεταξύ του σκανδάλου του κρυφού ομολόγου και του σκανδάλου Κοσκωτά. «Το ’89 πρωταγωνίστησε ο Κοσκωτάς, σήμερα ο Πρινιωτάκης, τότε μιλούσαμε για τη Merrill Lynch, σήμερα για την JP Morgan, αλλά κοινός παρονομαστής ήταν πάντα ο μυστηριώδης τροφοδότης λογαριασμός στην Ελβετία», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι τη δεκαετία του ’80 ο Ανδρέας Παπανδρέου ενοχλούσε τους Αμερικανούς, σήμερα πάλι ενοχλείται η Ουάσινγκτον για τα ανοίγματα του Καραμανλή στην Ρωσία (αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης κ.ά.).

Η εκδοχή αυτή φαίνεται συνωμοσιολογική, αλλά οι συμπτώσεις είναι αρκετές, με βασικότερη τον χρόνο ξεσπάσματος του σκανδάλου των ομολόγων (αμέσως μετά τη συμφωνία Καραμανλή-Πούτιν για τον αγωγό), και δεν μπορούν παρά να προβληματίζουν…


Σχολιάστε εδώ