Κάντε εσωτερικές παραγωγές να μειώσετε το κόστος!

Η πρόταση είναι των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό πόρισμα, μετά τον έλεγχο που έκαναν στις εξωτερικές παραγωγές, και έρχεται σε σύγκρουση με την πρακτική των διοικήσεων των τελευταίων ετών. Οι ελεγκτές διαπιστώνουν το προφανές, πως η ΕΡΤ διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή να κάνει εσωτερικές παραγωγές, οι οποίες θα μειώσουν κατά πολύ το κόστος λειτουργίας, ζητώντας παράλληλα, απευθυνόμενοι στο ΔΣ της εταιρείας, τη συμπλήρωση και τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος Κανονισμού Προμηθειών Προγράμματος. Τον λόγο πλέον έχουν τα μέλη του ΔΣ, όπως και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, καθώς οι ελεγκτές κατέληξαν σε μια σειρά προτάσεων για τις τηλεοπτικές παραγωγές, οι σημαντικότερες των οποίων είναι:

– Στον ισχύοντα κανονισμό επισημαίνουν κενά στα: «α) προσόντα και δικαιολογητικά των συμμετεχόντων στη διαδικασία παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος, β) χρόνο ισχύος των υποβαλλόμενων προσφορών, γ) παρεχόμενες εγγυήσεις, δ) παραλαβή τηλεοπτικών παραγωγών – βεβαίωση εκτέλεσης, ε) κυρώσεις για εκπρόθεσμη παράδοση ή μη προσήκουσα εκτέλεση, στ) κήρυξη προμηθευτή εκπτώτου, ζ) τρόπο πληρωμής του προμηθευτή, η) απαιτούμενα δικαιολογητικά για πληρωμή του προμηθευτή κ.λπ.».

– «Κάθε Γενική Δ/νση της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. να μεριμνήσει έτσι ώστε να εντάσσονται, κατά κανόνα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης (ετήσιας ή μη) εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι διάφορες κατηγορίες προτεινόμενων παραγωγών και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις να πραγματοποιείται η κατ’ εξαίρεσιν ανάθεση των τηλεοπτικών παραγωγών.»

– Να ακολουθείται, σε κάθε περίπτωση προμήθειας τηλεοπτικής παραγωγής, η οριζόμενη από τον ισχύοντα Κανονισμό τυπική διαδικασία. Μεταξύ άλλων προτείνουν «να συντάσσεται αναλυτικός προϋπολογισμός για το σύνολο των συντελεστών κόστους (αμοιβές παρουσιαστών στις ενημερωτικές εκπομπές – υλικές παροχές Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. στις μικτές παραγωγές και συμπαραγωγές) και να διαβιβάζεται ο εν λόγω προϋπολογισμός, για γνωμοδότηση, στην Επιτροπή Κοστολογίου, προκειμένου να διαμορφώνεται σαφής και συνολική εικόνα του κόστους της παραγωγής».

– «Πριν τη σύναψη των συμβάσεων τηλεοπτικών παραγωγών, τα αρμόδια Τμήματα της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. να μεριμνούν για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, που θα αποδεικνύουν τη χρηματοπιστωτική ικανότητα και την οικονομική φερεγγυότητα των εκτελεστών παραγωγής.»

– «Να επανεξετασθούν και να αναδιατυπωθούν από τη Δ/νση Νομικών Υπηρεσιών τα κείμενα των υφισταμένων ιδιωτικών συμφωνητικών (σχέδια συμβάσεων), που αφορούν στην προμήθεια τηλεοπτικού προγράμματος, προκειμένου τα παραπάνω να μην περιλαμβάνουν όρους περιττούς και να ανταποκρίνονται στους όρους και στις πρoϋπoθέσεις εκτέλεσης εκάστης κατηγορίας τηλεοπτικών παραγωγών.»

– «Να καθορίζεται, σε κάθε περίπτωση σύναψης σύμβασης προμήθειας τηλεοπτικού προγράμματος, ο χρόνος παράδοσης του συμβατικού αντικειμένου.»

– «Να παρακολουθείται η διαδικασία εκτέλεσης των ανατεθεισών παραγωγών από τα αρμόδια Τμήματα, καθ’ όλα τα στάδια και να ενημερώνεται η αρμόδια Δ/νση μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Επίσης, να εξετασθεί το ενδεχόμενο η παρακολούθηση της υλοποίησης των εν λόγω παραγωγών να ανατίθεται σε συγκεκριμένη Τεχνική Επιτροπή, η οποία θα φέρει και την ευθύνη επίβλεψης.»

– «Τα αρμόδια Τμήματα, για την παρακολούθηση της υλοποίησης των παραγωγών, να μεριμνήσουν ώστε να τηρούνται οι συμβατικοί όροι ανάθεσης.» Για παράδειγμα, «οι συγκεντρωτικές καταστάσεις απόδοσης εργοδοτικών εισφορών να φέρουν θεώρηση του ΙΚΑ».

– «Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποίησης του οπτικοακουστικού αρχείου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. από τον συμβαλλόμενο παραγωγό (μικτές παραγωγές ή συμπαραγωγές) να κοστολογείται η εν λόγω υπηρεσία και να προσμετράται, κατά τη σύνταξη του αναλυτικού προϋπολογισμού, υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.»

– «Δεδομένου ότι δεν ορίζεται από τον ισχύοντα Κανονισμό η διαδικασία παραγωγής ή συμπαραγωγής κινηματογραφικών ταινιών (μικρού και μεγάλου μήκους), να καθορισθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα υλοποιούνται οι ως άνω παραγωγές (υποβολή προτάσεων, κριτήρια αξιολόγησης, επιτροπές αξιολόγησης, επιτροπή κοστολογίου κ.ά.).»


Σχολιάστε εδώ