Θέλουν διακαώς φάγωμα Τάσσου

Και οι δυο πολιτικοί ήταν και είναι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν, το οποίο θα μπορούσαν να επαναφέρουν με ορισμένες αλλαγές, ώστε να ψηφιστεί από τον λαό. Ο μεν κ. Κασουλίδης ήταν εμφανώς υπέρ του «ναι». Ο δε κ. Χριστόφιας είχε αρχικώς υποστηρίξει το «ναι» στα συλλογικά όργανα του κόμματός του, για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια, υπό το βάρος των αντιδράσεων της βάσης, και να πει «όχι». Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ήθελε χλιαρό «όχι» για να πει εν συνεχεία ο λαός ένα δυνατό «ναι».

Εμπόδιο ο Τάσσος

Αμερικανοί και βρετανοί διπλωμάτες είναι ιδίαιτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Όμως, έχουν κατά διακριτικό τρόπο επαφές με διάφορα κομματικά στελέχη της Μεγαλονήσου και εκφράζουν τη θέση ότι: Πάση θυσία πρέπει να φύγει ο Τάσσος από τη μέση. Στέλεχος -βουλευτής του ΔΗΣΥ και τέως συνεργάτης του Προέδρου Παπαδόπουλου, μιλώντας με ξένους ανταποκριτές, κατά τη διάρκεια συμμάζωξής τους στη Λευκωσία τον περασμένο Απρίλιο, ισχυριζόταν ότι το εμπόδιο στη λύση είναι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος, κατά την άποψή του, πρέπει να φύγει με κάθε τρόπο. Ανάλογη ήταν και η θέση την οποία εξέφρασαν στις Βρυξέλλες ελληνοκύπριοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και βουλευτές, ομού μετά τουρκοκυπρίων και ευρωπαίων πολιτικών υπό την εποπτεία της σοσιαλίστριας γερμανίδας ευρωβουλευτού κ. Ρότε. Την ίδια στάση εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου τηρούν και στις Βρυξέλλες κοινοτικοί παράγοντες, όπως ο επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν και ο γενικός διευθυντής τού τομέα διεύρυνσης, Βρετανός στην εθνικότητα Μάικλ Λι.

Η πλατφόρμα του «ναι»

Στη Λευκωσία ο δυνάμει υποψήφιος του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης πραγματοποιεί επαφές με τη βάση. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επαφής του με νεολαίους της Λευκωσίας, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, υποστήριξε, στην ουσία τη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν στη βάση της λύσης με δόσεις… Από τις σημειώσεις παρόντων στην εκδήλωση καταγράφουμε ότι ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε τη λύση με αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο για μια δεκαετία και μετά…, όπως είπε, βλέπουμε. Παλαιότερα, όταν το Σχέδιο Ανάν ήταν στα φόρτε του, σε κατ’ ιδίαν επαφές του, ο κ. Κασουλίδης, υπουργός τότε των Εξωτερικών, όταν στελέχη του ΔΗΣΥ του εξέφρασαν την άποψη ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν απαράδεκτο και διχοτομικό, συνήθιζε να λέει ό,τι είχαν διαβιβάσει οι Αμερικανοί σε επαφές τους προς άλλους στενούς συνεργάτες του τότε Προέδρου Κληρίδη: Οτι αν κατάρρεε η λύση θα γινόταν μεν διχοτόμηση, αλλά θα παρέμεναν στους Ελληνοκύπριους τα εδάφη, τα οποία θα επιστρέφονταν μέσω του Σχεδίου Ανάν! ΄Οταν οι συνομιλίες ήταν σε εξέλιξη στο Μπούργκεστογκ της Ελβετίας, τον Μάρτιο του 2004, ο κ. Κασουλίδης, η νυν δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ – Νέες Δυνάμεις Τάκης Χατζηγεωργίου και άλλα στελέχη και συνεργάτες του πρώην Προέδρου Γιώργου Βασιλείου ετοίμαζαν εκδήλωση στήριξης του Σχεδίου Ανάν στο πλαίσιο της πλατφόρμας για τη λύση.

«Ο υποψήφιος λύσης…»

Προ ολίγων ημερών, ο κ. Χατζηγεωργίου είχε δηλώσει, αφήνοντας αιχμές εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου, ότι ο τόπος και το ΑΚΕΛ αυτό που χρειάζονται είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος να είναι «υποψήφιος λύσης»… Ο ισχυρισμός των στελεχών του ΑΚΕΛ που δεν επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας του κόμματος με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο είναι ο ίδιος με εκείνον του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, του δυνάμει υποψηφίου Ιωάννη Κασουλίδη, του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, των Βρετανών και των Αμερικανών. Αποτυπώνεται στην ακόλουθη φράση: Ο Παπαδόπουλος δεν θέλει λύση, εννοώντας ως λύση τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο, σε μεγάλο βαθμό, του Σχεδίου Ανάν.

Επεισόδιο και αποκαλύψεις

Πριν από είκοσι περίπου μέρες είχε ξεσπάσει μίνι θερμό επεισόδιο μεταξύ προεδρικού και Χριστόφια, όταν ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν υπουργός Άμυνας Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν νεκρό. Υπέρ του κ. Χριστόφια τάχθηκε ο ΔΗΣΥ τονίζοντας τη διάσταση απόψεων εντός της συγκυβέρνησης. Ο βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης υποστήριξε ότι πρέπει ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ να κατέλθουν στις εκλογές με κοινό υποψήφιο. Ο ΔΗΣΥ προσβλέπει στην υποψηφιότητα Χριστόφια διότι θα διαλύσει την Τριμερή (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ), δημιουργώντας νέα δεδομένα, που αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογής του κ. Παπαδόπουλου από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Σοκ πάντως προκάλεσαν την περασμένη Πέμπτη στο ΡΙΚ οι δηλώσεις του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Δώρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ υποσκάπτουν το έργο της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου. Αυτό, είπε, γινόταν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το Σχέδιο Ανάν. Στόχος τους, πρόσθεσε, είναι να φύγει ο Τάσσος Παπαδόπουλος από την Προεδρία. Ούτως η άλλως η συμμαχία ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ είναι φυσιολογική εάν λάβει κανείς υπόψη ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί περισσότερο με τον ΔΗΣΥ στο Κυπριακό και πολύ λιγότερο με την ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίο εντός του ΑΚΕΛ και των Νέων Δυνάμεων εκτός από άσπονδους εχθρούς έχει και φανατικούς φίλους.

Τα προβλήματα

Η υποψηφιότητα Χριστόφια αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα:

• Υπάρχει ο κίνδυνος να μην περάσει ο κ. Χριστόφιας στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Εάν κατέλθει ως υποψήφιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τη στήριξη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του Ευρωκό (Ευρωπαϊκό Κόμμα) και των Οικολόγων έχει τις περισσότερες πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο. Όχι μόνο επειδή τα ποσοστά των κομμάτων αυτών ανέρχονται πέραν του 32%, αλλά και λόγω της αποδοχής της πολιτικής Παπαδόπουλου στο Κυπριακό από τη συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν όλες οι σφυγμομετρήσεις.

• Εάν ο κ. Χριστόφιας αποτύχει θα κινδυνέψει η δική του θέση και η συνοχή του κόμματος.

Η σιγουριά του Χριστόφια

Γιατί, λοιπόν, ο κ. Χριστόφιας να διακινδυνέψει και το κεφάλι του και τη συνοχή του κόμματός του με μια δική του υποψηφιότητα και γιατί να μη συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία υποστηρίζοντας εκ νέου τον κ. Παπαδόπουλο; Για να προχωρήσει ο κ. Χριστόφιας και να αποδεχθεί να είναι υποψήφιος, στην περίπτωση κατά την οποία αυτή θα είναι η απόφαση των συλλογικών οργάνων του ΑΚΕΛ, θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Όμως, ακόμη και αν είναι στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον κ. Κασουλίδη, ο τελευταίος θα έχει περισσότερες πιθανότητες εκλογής, εφόσον οι ψηφοφόροι του Ευρωκό, της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ θα μπορούν πιο εύκολα να προσεγγίσουν τον κ. Κασουλίδη, λόγω ψυχολογικών λόγων και ταμπού. Ακόμη, οι Κύπριοι, όσο αρνητικό και αν είναι αυτό, δεν επιθυμούν να έχουν έναν δηλωμένο κομμουνιστή ως Πρόεδρο. Συνεπώς, ακόμη και αν περάσει στον δεύτερο γύρο, ο κ. Χριστόφιας θα έχει πολλές πιθανότητες να χάσει τις εκλογές και εσωκομματικά θα έχει πρόβλημα από τους υποστηρικτές ΑΚΕΛικούς του «όχι». Όπως είχε παλαιότερα από εκείνους του «ναι». Ούτως ή άλλως θα είναι δύσκολο για το ΑΚΕΛ να αντέξει την αποτυχία.

Σενάριο Κασουλίδη

Όμως, σε ένα τέτοιο σενάριο, αποτυχίας δηλαδή Χριστόφια – Τάσσου και επιτυχίας Κασουλίδη, θα τρίβουν τα χέρια τους οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι μπορούν να περάσουν πιο εύκολα το Σχέδιο Ανάν με αλλαγές για το θεαθήναι, μέσω του κ. Κασουλίδη, παρά μέσω κάποιου άλλου. Το πρόβλημα στην εξέλιξη ενός τέτοιου σεναρίου είναι το εξής: Για να εκλεγεί ο κ. Κασουλίδης θα πρέπει να εισπράξει τη συμμαχία και τις ψήφους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Ευρωκό, που συνιστούν τον σκληρό πυρήνα του «όχι». Συνεπώς, για να τον υποστηρίξουν θα πρέπει να εμβολιάσουν την πολιτική του και να τη δέσουν με τις δικές τους θέσεις μέσω ενός δημόσιου πολιτικού προγράμματος. Το ίδιο θα συμβεί ακόμη και αν αποφασίσει το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ να στηρίξουν Χριστόφια αντί Κασουλίδη. Σίγουρο είναι ότι το δίδυμο Κασουλίδη – Χριστόφια θα έρθει γάντι στους Αγγλοαμερικανούς και θα φέρει σε τραγική θέση τους οπαδούς του «όχι».

Ο Γρίβας, το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ

Στην περίπτωση που το δίδυμο του δευτέρου γύρου θα είναι Χριστόφιας – Τάσσος, μια μερίδα όντως του ΔΗΣΥ θα ψηφίσει ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ όμως εάν προχωρήσει σε επίσημη συμμαχία με τον ΔΗΣΥ θα έχει σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα. Και σε επίπεδο στελεχών και σε επίπεδο βάσης. Ακόμη όμως και έτσι να εξελιχθούν τα πράγματα, μια μεγάλη μερίδα του ΔΗΣΥ, λόγω των εθνικόφρονων καταβολών της, θα ψηφίσει Τάσσο. Αυτή η μερίδα θα είναι, προφανώς, αρκετή για τον εκλέξει Πρόεδρο με τη συνδρομή των ψήφων της ΕΔΕΚ, του ΔΗΚΟ, του Ευρωκό και των Οικολόγων. Στην ουσία και ο ΔΗΣΥ θα έχει εσωτερικό πρόβλημα κυρίως στη βάση του εάν υποστηρίξει Χριστόφια, διότι επί σειρά ετών το σλόγκαν της δωδεκάτης ήταν: Ψηφίστε ΔΗΣΥ, διαφορετικά θα μας φάνε οι κομμουνιστές! Πώς για παράδειγμα τα εθνικόφρονα σωματεία που ελέγχονται από τον ΔΗΣΥ
και φέρουν τη φωτογραφία του Γρίβα θα ψηφίσουν ΑΚΕΛ;

Οι επιθυμία

Οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, καθώς και κάποια από τα στελέχη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, θέλουν διακαώς το φάγωμα του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ή την υποβολή κοινής υποψηφιότητας ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ. Ή την εκλογή είτε Κουσουλίδη είτε Χριστόφια. Όμως είναι περίπλοκο το σκηνικό και έχουμε δρόμο ως τις εκλογές του Φλεβάρη, παρότι ούτως ή άλλως ο Τάσσος Παπαδόπουλος, λόγω της πολιτικής του, και κυρίως λόγω του «όχι», θα βρίσκεται, όσο είναι στην εξουσία, στην μπούκα των βρετανικών και των αμερικανικών κανονιών!

Πρώτος με 39% ο Τάσσος!

Γκάλοπ που διενήργησε για λογαριασμό του ΑΝΤΕΝΝΑ Κύπρου η εταιρεία «Εύρεση» για τις προεδρικές εκλογές φέρνει πρώτο τον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με ποσοστό 39%, δεύτερο τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Κασουλίδη με 29% και τρίτο τον γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφια με ποσοστό 19,9%. Επιθυμία πάντως του Προέδρου είναι να διατηρηθεί η τριμερής συνεργασία μαζί με το ΑΚΕΛ.

Στο μεταξύ, το ερώτημα που πλανάται στην Κύπρο είναι τι κάνει η Αθήνα σε σχέση με τις εξελίξεις που σημειώνονται εν όψει των προεδρικών εκλογών τον Φεβρουάριο του 2008.


Σχολιάστε εδώ