Επί 8 χρόνια δεν πλήρωνε ΦΠΑ η ΔΕΠΕΠ!

Η υπόθεση της ΔΕΠΕΠ, της μοναδικής δημοτικής επιχείρησης που φέρνει «ζωντανό χρήμα» στον δήμο, που αποκαλύφθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είναι χαρακτηριστική αλλά και ενδεικτική του «πλιάτσικου» που γίνεται χρόνια τώρα στην πόλη.

Συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε στο συμβούλιο έγινε έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΠΕΠ από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) και αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση δεν απέδιδε ΦΠΑ από το 1998 μέχρι 31-12-2006! Η εταιρεία έπαιρνε φορολογική ενημερότητα, «τρυπούσε» κανονικά τιμολόγια για να μπορέσει να εισπράττει και αν δεν γινόταν ο έλεγχος από το πρώην ΣΔΟΕ η παρανομία θα συνεχιζόταν ακόμα!

Ο επί σειρά ετών πρόεδρος της επιχείρησης Η. Χονδροκούκης ισχυρίζεται ότι τον είχαν συμβουλεύσει οι οικονομικοί υπεύθυνοι του δήμου επί Αγραπίδη, και προφανώς ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος των οικονομικών Τάσος Κάρλες, να μην αποδίδει ΦΠΑ, γιατί οι δημοτικές επιχειρήσεις δικαιούνται να μην παρακρατούν και φυσικά να μην αποδίδουν τον συγκεκριμένο φόρο. Αν όμως δεν υποχρεούτο να αποδώσει ΦΠΑ θα έπρεπε και να μην τον εισπράττει!

Από τη στιγμή όμως που η Εφορία ουδέποτε τον ενόχλησε, πίστευε ότι έπραττε το σωστό και συνέχισε να παρανομεί. Το ΣΔΟΕ υπολόγισε την παρανομία αυτή σε ένα σεβαστό ποσόν και απαιτεί τώρα την απόδοση όλου του ποσού, αλλά και του αναλογούντος προστίμου που στο σύνολό του ξεπερνάει τα 9 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, η ΔΕΠΕΠ, η πιο υγιής -φαινομενικά- εταιρεία του δήμου είναι «μέσα» 9 εκατ. ευρώ!

Φυσικά το ΣΔΟΕ δέσμευσε αμέσως τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα κ.λπ.) του Χονδροκούκη, ενώ «μπλόκαρε» και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του 2006 ο Αγραπίδης είχε αντικαταστήσει τον Χονδροκούκη στην προεδρία της ΔΕΠΕΠ με τον Β. Κυραγιάννη. Ο τελευταίος έμεινε μόνο δύο μήνες στη θέση αυτήν και αμέσως μετά όχι απλώς παραιτήθηκε, αλλά έφυγε… τρέχοντας, για να επανακάμψει ο Χονδροκούκης!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, συγγενής του δικηγόρος έκανε έναν πρόχειρο έλεγχο στα βιβλία της εταιρείας και του συνέστησε να φύγει όσο ήταν καιρός για να μη βρεθεί ξαφνικά στη… φυλακή!

Ο Χονδροκούκης από την πλευρά του, μόλις κατάλαβε πού έχει μπλέξει, ζήτησε να ληφθούν μέτρα και κατά του τέως δημάρχου Χ. Αγραπίδη ως ηθικού αυτουργού.

Όλα τα στοιχεία οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ τα παρέδωσαν στον πρόεδρο της ΔΕΠΕΠ κ. Μπρατσόλη ο οποίος τα κοινοποίησε και στον δήμαρχο.

Ο Φασούλας, ενώ για άλλα πολύ πιο σπουδαία θέματα αποφασίζει και ενεργεί ερήμην του δημοτικού συμβουλίου, όπως π.χ. για το τραμ, το συγκεκριμένο θέμα θέλησε να το φέρει στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα το έχει εντάξει στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης της προσεχούς Παρασκευής. Αφήνει δηλαδή το θέμα να… σέρνεται επί 15 ημέρες και δεν κάνει τίποτα! Ο λόγος βέβαια είναι πολύ απλός. Διακαής πόθος του δημάρχου είναι να καταφέρει να πάρει δάνειο. Ήδη έχει ζητήσει 80 εκατ. ευρώ και σχετικό θέμα θα φέρει -όπως δήλωσε ο ίδιος- στο δημοτικό συμβούλιο. Χρησιμοποιεί λοιπόν τη ΔΕΠΕΠ ως «πολιορκητικό κριό» για να «πείσει» τους συμβούλους που εξελέγησαν με τον συνδυασμό του Αγραπίδη να αποδεχθούν το δάνειο. Δηλαδή: Διοχετεύει μέσω συμβούλων του, αλλά και μέσω των εντύπων που ελέγχουν τα «παπαγαλάκια» του, ότι με το δάνειο το πρώτο που θα κάνει θα είναι να πληρώσει τα 9 εκατ. ευρώ για να «καθαρίσει» τη ΔΕΠΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι έμμεσα λέει στους συμβούλους του Αγραπίδη πως, αν θέλουν να μην παραμείνει δεσμευμένη η περιουσία του πρώην δημάρχου και του πρώην συναδέλφου τους Χονδροκούκη, θα πρέπει ο δήμος να πάρει το δάνειο! Και για να το πάρει θα πρέπει να συναινέσουν κι αυτοί!

Έλεγχος τώρα στη ΔΕΠΕΠ

Αυτό που πρέπει να γίνει αμέσως τώρα είναι να διεξαχθεί οικονομικός έλεγχος στη ΔΕΠΕΠ, να αναζητηθούν οι ευθύνες του τέως δημάρχου και των συνεργατών του, να διαπιστωθεί αν υπήρξαν ατασθαλίες και ποιοι ωφελήθηκαν και ποιοι τους καλύπτουν και γιατί η ΔΟΥ δεν κίνησε τότε τη διαδικασία για την είσπραξη του ΦΠΑ, τη μη πληρωμή του οποίου ο νόμος χαρακτηρίζει υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και προβλέπει ποινικές ευθύνες.

Ο Μ. Μπεντενιώτης αλλά και ο σημερινός αντιδήμαρχος Τ. Αβραμίδης είχαν δώσει πέρυσι στο δημοτικό συμβούλιο στοιχεία που αποδεικνύουν ποιοι έτρωγαν με… χρυσά κουτάλια από τη ΔΕΠΕΠ. Αυτός ο κατάλογος πρέπει αμέσως να κατατεθεί στον Εισαγγελέα!

Και κάτι ακόμα: Πέρυσι τον Μάρτη ο Μπεντενιώτης είχε ζητήσει σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ να γίνει ειδική συζήτηση για τη ΔΕΠΕΠ. Όμως ο τότε πρόεδρος του ΔΣ Κ. Γκαβέρας είχε αρνηθεί επίμονα να φέρει τέτοιο θέμα στο συμβούλιο. Αν είχε έρθει, σίγουρα οι «εκπλήξεις» σήμερα θα ήταν λιγότερες…


Σχολιάστε εδώ