Διπλές εκλογές φοβάται το ΠΑΣΟΚ
Η τομή αυτή για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στους Έλληνες της ξενιτιάς και δίνοντάς το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές απ’ όπου και αν βρίσκονται, ελπίζει ότι θα ενισχυθεί πολιτικά και εκλογικά, καθώς η δυνατότητα αυτή γίνεται πράξη για πρώτη φορά στα χρονικά της πολιτικής ιστορίας της χώρας.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που έχουν υπ’ όψιν τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν πως ο κ. Καραμανλής μπορεί να κάνει κίνηση ματ και να φέρει τα πάνω κάτω. Όπως εξηγούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός θα προσφύγει στις κάλπες το φθινόπωρο, αφού το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το καλοκαίρι όσο πάει και εξασθενεί. Και αν η διαφορά είναι ελάχιστη, και κυρίως αν η αυτοδυναμία του είναι εύθραυστη, τότε, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής είναι ικανός να φέρει τις εξελίξεις με το μέρος του προκηρύσσοντας πάλι εκλογές μετά από λίγους μήνες, με αφορμή τα εθνικά θέματα ή κάτι άλλο πολύ σοβαρό. Ίσως, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει στο Ασφαλιστικό και στην οικονομία γενικότερα.
Το σενάριο αυτό το λαμβάνουν υπ’ όψιν γιατί αναγνωρίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής είναι ικανός στον αιφνιδιασμό, ως παίκτης που αντιγράφει άλλωστε στην πολιτική σκακιέρα τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αν γίνει το παιχνίδι με τις διπλές εκλογές, τότε ο πρωθυπουργός θα επωφεληθεί από τον νόμο που θα έχει ήδη ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή για ψήφο στους ομογενείς. «Εκεί ίσως αποβλέπει ο Καραμανλής με την ψήφιση του σχετικού νόμου για το δικαίωμα ψήφου των ομογενών από τις μεθεπόμενες εκλογές», έλεγαν χαρακτηριστικά στη Χαριλάου Τρικούπη στελέχη που προβληματίζονται από τις κινήσεις του πρωθυπουργού και επιχειρούν να τις αποκωδικοποιήσουν, ξεχνούν όμως τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι ομογενείς θα ψηφίζουν από το 2011.
Το ΠΑΣΟΚ ούτε που θέλει να σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί δεν το εξυπηρετεί πολιτικά. Αντιλαμβάνονται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων του εξωτερικού θα ταχθεί υπέρ της ΝΔ, γι’ αυτό και στο ΠΑΣΟΚ, αντιδρώντας έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τάσσονται κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά… δεν μπορούν να εκδηλωθούν ανοικτά κατά του δικαιώματος των ψηφοφόρων του εξωτερικού. «Είναι ρίσκο, γιατί όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό δεν ενδιαφέρονται αν αντιδρά το ΠΑΣΟΚ ή αν ο Καραμανλής τούς δίνει το δικαίωμα της ψήφου για να επωφεληθεί πολιτικά η ΝΔ και να τους χρησιμοποιήσει. Τους ενδιαφέρει μόνο ότι ο πρωθυπουργός τούς έδωσε το δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους και γι’ αυτό», όπως έλεγαν στο «Π» πολύπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους αντιδρώντας στη ρύθμιση της κυβέρνησης».
Ήδη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είτε με δηλώσεις τους είτε ακόμη και με αρθρογραφία, μιλούν για εκλογικό πραξικόπημα της κυβέρνησης, αλλά τι σημασία έχουν όλα αυτά όταν η πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού τάσσεται υπέρ του να ψηφίζουν στον τόπο όπου διαμένουν;
Στις συσκέψεις που γίνονται στη Χαριλάου Τρικούπη, σε έναν κλειστό κύκλο συνεργατών του κ. Παπανδρέου, εκφράζονται διάφορες απόψεις για τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αντιδράσει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Στο τραπέζι έχουν πέσει οι πιο απίθανες ιδέες και απόψεις.
Από καταγγελίες μέχρι ανοικτές συγκεντρώσεις που θα έχουν χαρακτήρα συσπείρωσης και έντονης πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση. Τι άλλο όμως μπορεί να γίνει, όταν υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος;
Στη Βουλή οπωσδήποτε ο κ. Παπανδρέου θα ανεβάσει τους τόνους και θα καταγγείλει τον κ. Καραμανλή ότι επιχειρεί να «χρησιμοποιήσει» τους Έλληνες του εξωτερικού για να εξασφαλίσει μεγάλη πλειοψηφία.
Επειδή είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να μην εγκλωβιστεί στη λογική των εκλογών του 1990, όπου ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στήριζε την πλειοψηφία του στην έδρα του κ. Κατσίκη, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από τώρα και στο εξής θα καταγγέλλει σενάρια δεύτερης εκλογικής διαδικασίας, επιχειρώντας έτσι να ακυρώσει ενδεχόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού να αξιοποιήσει την ψήφο των ομογενών.