Βέτο τώρα, αλλιώς χαμένοι από χέρι (δικό μας)

Ρητορικά η πρωθυπουργική δήλωση είναι άψογη. Πολιτικά όμως είναι απολύτως αναποτελεσματική. «Προειδοποιήσεις» αυτού του είδους προς τα Σκόπια έχουν γίνει από το 1992 πάρα πολλές. Δυστυχώς είχαν μηδενική απήχηση, διότι προφανώς εμείς διαθέτουμε, λόγω εγγενών αιτιών, μηδενική αξιοπιστία, αφού οι προειδοποιήσεις μας δεν συνδέθηκαν ποτέ με κυρώσεις που μόνο εμείς μπορούμε να επιβάλουμε. Μην αυταπατώμεθα: Ή θέτουμε βέτο τώρα και κόβουμε μαχαίρι κάθε ενταξιακή διαδικασία των Σκοπιανών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή αλλιώς είμαστε χαμένοι από χέρι.

Γιατί;

Απλούστατα δεν μας πιστεύουν ότι αυτό που δεν κάνουμε τώρα θα το κάνουμε ύστερα.

Ιδού η απόδειξη:

α) Ο Σκοπιανός προηγούμενος πρωθυπουργός Μπουσκόφσκι σε επίσκεψή του στην Κροατία, ερωτώμενος από κροάτη δημοσιογράφο που του επισημαίνει επαπειλούμενο βέτο της Ελλάδος για την ένταξή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, απαντά κοφτά: «Οι Έλληνες λένε κάτι τέτοια, αλλά δεν τα κάνουν ποτέ!».

β) Τα Σκόπια, πρόεδρος και πρωθυπουργός λοιδόρησαν προχθές τον έλληνα πρωθυπουργό για τις προειδοποιήσεις του από τους Αντίποδες, ειρωνευόμενοι ότι οι Έλληνες έχουν εκλογές και κάνουν δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση!

γ) Δεν είναι μόνον ότι δεν μας παίρνουν στα σοβαρά οι Σκοπιανοί, δεν μας παίρνουν στα σοβαρά και οι άλλοι και ειδικά και πρώτοι οι Αμερικανοί. Έτσι σε συνέντευξη που έδωσε στις 31/1/07 ο υφυπουργός βοηθός της Κοντολίζα Ράις ο Ματ Μπράιζα στον έλληνα δημοσιογράφο Λάμπρο Παπαντωνίου διεξάγεται ο ακόλουθος διάλογος:

Δημοσιογράφος: «Στην Αθήνα η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι αν δεν λυθεί προηγουμένως η εκκρεμότητα της ονομασίας η Ελλάδα θα εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Υφυπουργός: «Εμείς αγαπάμε την κυρία Μπακογιάννη και δεν ακούσαμε αυτήν τη δήλωση. Αλλά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας λένε κατά καιρούς τέτοια πράγματα, αλλά στο τέλος υποχωρούν!».
Όπερ έδει δείξαι!

Άρα το πρόβλημα είμαστε εμείς. Οι Σκοπιανοί και οι Αμερικανοί κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς δεν κάνουμε τη δική μας. Διακρατικές σχέσεις χωρίς αμοιβαιότητα και ανταπόδοση είναι φόρος βλακείας. Δίνουμε στα Σκόπια δωρεάν τα πάντα χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Μας δουλεύουν τα Σκόπια και κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Ας κάνουν οι πολιτικές ηγεσίες, όλες, μα όλες μια τίμια αυτοκριτική, και ας στηρίξουν ένα άμεσο βέτο.


Σχολιάστε εδώ