Αποθρασύνθηκαν οι Τούρκοι
Επιπροσθέτως η ελληνική πλευρά, μετά και τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη για την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, φαίνεται να μην έχει επεξεργαστεί καμία συγκεκριμένη εναλλακτική πολιτική και να πελαγοδρομεί πάνω σε μια ξεπερασμένη εκ της ίδιας της πραγματικότητας προσέγγιση των εξελίξεων στην Τουρκία, ότι από τη μία υπάρχουν οι «κακοί στρατηγοί» που ευθύνονται για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συνεχή προβολή ανιστόρητων και μονομερών διεκδικήσεων και από την άλλη οι «μετριοπαθείς ισλαμιστές» του Ερντογάν, που επιθυμώντας την προσέγγιση με την Ευρώπη είναι κάπως πιο διαλλακτικοί απέναντι στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Το πρόβλημα όμως, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν σοβαροί διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι, δεν είναι πλέον η αντίθεση ανάμεσα στους «μετριοπαθείς ισλαμιστές» και τους «σκληρούς κεμαλικούς», αλλά το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία έχει αφενός μεν ενιαία έκφραση στα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αφετέρου οι ίδιες οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και τα όσα εκεί γίνονται δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
«Αυτά όλα οφείλει να τα καταλάβει η ελληνική κυβέρνηση και να χαράξει εναλλακτικές πολιτικές», σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι και τόνιζαν ότι «ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος» και πως «οι ίδιες οι εξελίξεις πλέον μας ξεπερνούν».
Η αποθράσυνση της Άγκυρας και το αδιέξοδο πλέον της ελληνικής πολιτικής καταγράφεται ανάγλυφα και στα όσα συνέβησαν πρόσφατα. Την προκλητική και εμπρηστική δηλαδή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που ακολούθησε το έντονο τουρκικό διάβημα προς την Ελλάδα για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, και η οποία ήλθε ως απάντηση στο «καθησυχαστικό» τηλεφώνημα από την Αυστραλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά με το τηλεφώνημά του πήρε μια πρωτοβουλία για να διαβεβαιώσει την τουρκική κυβέρνηση, την ώρα που η Τουρκία οδεύει σε εκλογές, πως η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και ότι η έντονη εκεί προεκλογική περίοδος δεν θα διαταράξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο στην Αθήνα πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν ότι αυτός που όφειλε να «καθησυχάσει» τον άλλον ήταν ο Ερντογάν και η Τουρκία, έστω μέσα από ένα τηλεφώνημα, αφού έχουν την κύρια ευθύνη για τις συνεχείς εντάσεις στις διμερείς σχέσεις και σημείωναν ακόμα πως ο κ. Ερντογάν φρόντισε ο ίδιος να τηλεφωνήσει στον νεοεκλεγέντα γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και να του ζητήσει άμεσα συνάντηση.
Ο κ. Καραμανλής μάλιστα στο τηλεφώνημά του ανακοίνωσε στον κ. Ερντογάν ότι θα μεταβεί στην Τουρκία στις 25 Ιουνίου για τη Σύνοδο των Χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους συνάντησης, την ώρα που θα βρίσκεται στην τελική ευθεία η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία.
Το «ευχαριστώ του κουμπάρου» ήταν ένα εντονότατο διάβημα το οποίο επιδόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και με το οποίο η Τουρκία έβαλε ευθέως κατά των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων και ζήτησε μάλιστα από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα αμέσως για να μην ξαναγίνουν τέτοιες εκδηλώσεις. Παρόμοιο διάβημα οι Τούρκοι είχαν ξανακάνει πριν από 2 χρόνια.
Μόνο που το πρόσφατο διάβημα των Τούρκων ήταν το πιο σκληρό και το πιο έντονο που έχει γίνει ποτέ για το θέμα των Ποντίων.
Αμέσως μετά ακολούθησε και η υβριστική και απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτηρίζει «εχθρικές ενέργειες» τις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, απαιτεί τη λήψη μέτρων από την ελληνική Πολιτεία για να παρεμποδιστούν παρόμοιες εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα καταδικάζει τη συμμετοχή σε αυτές εκπροσώπων της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πέραν όμως τούτων υπάρχουν ορισμένα σοβαρά ερωτήματα για τις εξελίξεις αυτές:
• Τι προετοιμασία και τι συντονισμός υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση, ιδίως όταν ο πρωθυπουργός κάνει μια κίνηση για τα Εθνικά θέματα; Το διάβημα των Τούρκων και η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έγιναν ώρες πριν (το προηγούμενο βράδυ) από το τηλεφώνημα του κ. Καραμανλή στον Ερντογάν. Είχε ή δεν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός εγκαίρως για τις κινήσεις αυτές πριν επικοινωνήσει με τον τούρκο ομόλογό του και διαρρεύσει στον Τύπο το τηλεφώνημα και η συνομιλία;
• Αν δεν είχε εγκαίρως ενημερωθεί ο πρωθυπουργός τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ενημέρωση του πρωθυπουργού και στον συντονισμό καίριων υπηρεσιών.
• Αν είχε ενημερωθεί, τότε κάτι τουλάχιστον όφειλε να πει στον κ. Ερντογάν για το όλο θέμα, αντί να κάνει ένα τηλεφώνημα δημοσίων σχέσεων στο οποίο δεν του είπε απολύτως τίποτα (με βάση τα όσα διέρρευσαν στον Τύπο) για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, για το οποίο μάλιστα με πρωτοβουλία του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου το ελληνικό Κοινοβούλιο και η Πολιτεία πήραν σαφή θέση και μάλιστα διά νόμου καθιέρωσαν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.