Έως και 60 εκατ. ευρώ για αγορά… χαρτιών για ραδιοφωνικές άδειες!

Η τελευταία απόφαση του ΕΣΡ για τον Athens Shock Radio του Κυριάκου Καρτελιά, ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας, αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος στο ραδιοφωνικό τοπίο. Υπάρχουν σταθμοί των οποίων οι άδειες έχουν λήξει και εκπέμπουν με προσωρινό καθεστώς λειτουργίας ως τις 31 Ιουνίου 2007, άλλοι που εκπέμπουν με την υπουργική απόφαση Ρουσόπουλου και άλλοι που εκπέμπουν χωρίς καμία άδεια, μόνο με πολιτικές εγγυήσεις. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι του Air 104,4 ο οποίος έχει… χαρτί από το υπουργείο Μεταφορών, αλλά εκπέμπει μέσω της εταιρείας του Αθήνα 9,84, κάτι που είναι επίσης παράνομο.

Ο σταθμός Athens Sock Radio νομιμοποιήθηκε μετά την προσκόμιση εγγράφου της ΔΕΗ, το οποίο πιστοποιούσε πως ο ιδιοκτήτης πλήρωνε ρεύμα για την κεραία το κρίσιμο διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2004. Το αίτημα του σταθμού είχε έλθει ξανά στο παρελθόν, αλλά τώρα υπήρξε ευτυχής κατάληξη. Είναι δε ενδεικτικό πως αποφασισμένος να παρουσιαστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο ιδιοκτήτης ενός άλλου σταθμού, ο Παναγιώτης Κωστάκης του Kiss FM (κάτι που ίσως μετρήσει στο μέλλον σε μια πρόταση για ενδεχόμενη συνεργασία). Θυμίζουμε πως με αυτήν τη ρύθμιση νομιμοποιήθηκαν οι σταθμοί Πειραϊκή Εκκλησία, Παρέα FM (Ρίζος), Diva FM (νυν MAD Radio), Radio Gold και το Ράδιο Βερόνικα, ενώ αντιθέτως απορρίφθηκε η σχετική αίτηση του Atlantis. Το εντυπωσιακότερο όμως στοιχείο είναι πως υπάρχουν δύο αποφάσεις (4032/2006 και 4033/2006) του ΣτΕ για τους σταθμούς Ράδιο Υγεία Οικολογία και Χριστιανισμός, όπου ορίζεται πως το ΕΣΡ πρέπει να επανεξετάσει τις περιπτώσεις τους, χωρίς όμως από τον Μάρτιο που κοινοποιήθηκαν να έχουν μπει στην ατζέντα του ΕΣΡ.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι του συμβουλίου, αλλά της κυβέρνησης που νομοθετεί. Η απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη για το κλείσιμο των 80 σταθμών μέσα σε μία νύχτα το 2000 ήταν λανθασμένη και σε πολλά σημεία παράνομη, αφού δεν είχαν διαπιστωθεί παρεμβολές. Η διστακτικότητα της κυβέρνησης Καραμανλή ολοκλήρωσε το χάος και τώρα είναι γνωστό πως αν δεν διαθέσει κάποιος τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να μπει στο ραδιόφωνο και να εκφράσει ένα νόμιμα κατοχυρωμένο συνταγματικό του δικαίωμα, το οποίο καταπνίγεται με δύο τρόπους: Με τις διαρκείς παρατάσεις λειτουργίας στους σταθμούς που εκπέμπουν νόμιμα και με τις όποιες προκηρύξεις που δίνουν προβάδισμα στους παλαιοτέρους. Προκύπτει έτσι αποκλεισμός όλων όσων θέλουν να μπουν στην αγορά του ραδιοφώνου και δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ολόκληρη περιουσία.


Σχολιάστε εδώ