Έλεγχος στην έρευνα με τον ίδιο ελεγκτή!

Πρόκειται για το πόρισμα που δεν βρήκε αλλαγές στην τηλεθέαση των σταθμών παρά την απόσυρση του 31% του δείγματος, ύστερα και από την άσκηση των εισαγγελικών διώξεων.

Αναλυτικά: Το εισαγγελικό πόρισμα της Ελένης Τουλουπάκη αποκάλυπτε πως ένας εκ των ελεγκτών (στο πόρισμα αναφέρεται και το όνομα) στο παρελθόν είχε πουλήσει τις μετοχές της εταιρείας του στην AGB, και φέτος για μια ακόμη χρονιά έλεγξε τις μετρήσεις της μοναδικής εταιρείας μετρήσεων και ακόμη πως ένα μέλος της ομάδας έχει διατελέσει σύμβουλος του AGB Group: «Μέλη της ανωτέρω ομάδας ελέγχου χρημάτισαν κατά την τελευταία πενταετία οι: α) Γ. Κ. β) S. Τ. γ) Χ. Μ, δ). Σ. Α. και ε) Κ. Σ. Ως αποδείχτηκε από την προκαταρκτική έρευνα, η πρώτη των ανωτέρω Γ. Κ. (σύμφωνα με την από 7-72005 κατάθεση της ιδίας) έως το έτος 2000 εργαζόταν στην εταιρεία Οργανωτική, που έχει ως αντικείμενο την μηχανογράφηση της διαφήμισης και των ερευνών. Το έτος 2000 απεχώρησε, πουλώντας τις μετοχές της, ποσοστού 20%, στην ΑGΒ, η οποία μετά την αγορά αυτή απέκτησε το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ανωτέρω εταιρείας. Σημειώνεται ότι πρόεδρος και της εταιρείας αυτής τυγχάνει ο Ι. Αναστασάκος. Ο δεύτερος S. Τ., σύμφωνα με το βιογραφικό του που έχει καταχωρηθεί στην σχετική ιστοσελίδα του ΙΝΤΕΡΝΕΤ, φέρεται ως σύμβουλος της ΑGΒ GROUP».

Ακόμη στο εισαγγελικό πόρισμα αναφερόταν πως «πρόεδρος εξάλλου της ΕΕΕΤ από το έτος 2005 έως και σήμερα είναι ο Γ.Ε., ο οποίος τυγχάνει πρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος των διαφημιστικών εταιρειών ΤΗΕ MEDIA EDGE ΑΕ και Geo- Υoung Rubican ΑΕ, συμφερόντων της WPP», στο γκρουπ της οποίας ανήκει η AGB! Η αγορά λοιπόν κρίνει την αγορά, άρα και τη μοναδική μέτρηση τηλεθέασης της χώρας, ενώ σε αυτόν τον έλεγχο υπάρχουν πρόσωπα που απλώς έχουν συμμετάσχει ή ακόμη έχουν θέση και στις δύο πλευρές του τραπεζιού!

Η πιο ουσιαστική παρατήρηση της εισαγγελέως Ε. Τουλουπάκη είναι για την ΕΕΕΤ πως «ο έλεγχος που διενεργεί η ομάδα ελέγχου περιορίζεται αποκλειστικά στα θέματα που τίθενται από την ίδια την Επιτροπή Ελέγχου» (!) και ότι «δεν υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και ειδικότερα σε αυτά που θεωρούνται από την ΑGΒ απόρρητα (π.χ. πλήρη στοιχεία μελών του δείγματος), και διενεργείται μόνο μετά από συνεννόηση με την ΑGΒ, η οποία και καθορίζει τους χρόνους δειγματοληπτικών ελέγχων στα εκάστοτε νοικοκυριά».

Ενώ λοιπόν αυτά τα δεδομένα είναι γνωστά, η πρόταση του υπουργού Επικρατείας για κατάργηση των μετρήσεων τηλεθέασης στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση και από τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε. Και το ερώτημα είναι γιατί; Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Θ. Ρουσόπουλου, συμμετέχει και πάλι μόνον η αγορά διά των εκπροσώπων της, η οποία θα μπορεί να διενεργεί διαγωνισμό για την πρόσληψη της εταιρείας μέτρησης, και ο υπουργός, που έχει δικαίωμα ελέγχου επί των αποτελεσμάτων. Δηλαδή ο ελεγκτικός φορέας της εταιρείας μέτρησης θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα κλειστό κλαμπ, μόνο για τους «ειδικούς».

Οι άλλες προτάσεις Ρουσόπουλου

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, «ο υπουργός στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. μπορεί να διενεργεί με απόφασή του έλεγχο οποτεδήποτε, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, των αποτελεσμάτων των μετρήσεων τηλεθέασης, ακροαματικότητας και αναγvωσιμότητας. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα όργανα, η διαδικασία, η συνδρομή των εταιρειών στη διενέργεια του ελέγχου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».

Στους ελέγχους του υπουργού θα λαμβάνονται υπόψιν και τα στοιχεία των ερευνών των δύο αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τις μετρήσεις τηλεθέασης και ακροαματικότητας (Ελεγκτική Εταιρεία Ερευνών Μετρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως και Αστική Εταιρεία Μέτρησης Ακροαματικότητας Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής).

Οι δύο αυτές αστικές εταιρείες «καθορίζουν τους όρους και τις προδιαγραφές με τις οποίες διεξάγονται οι έρευνες για κάθε κατηγορία μέσων ενημέρωσης, κηρύσσoυν διαγωνισμούς και αναθέτουν τη διεξαγωγή ερευνών, ιδίως για τη μέτρηση της διεισδυτικότητας των μέσων ενημέρωσης ή άλλων ποιοτικών χαρακτηριστικών» Αυτές οι ποιοτικές μετρήσεις της «διεισδυτικότητας» των μέσων ενημέρωσης θα υποβάλλονται από τις εταιρείες μετρήσεων σε ηλεκτρονική μορφή στο τέλος κάθε μήνα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα, προκειμένου να διενεργείται ο έλεγχος συγκέντρωσης.

Στις εταιρείες αυτές συμμετέχουν ως μέλη εκπρόσωποι:

1) της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης – Επικοινωνίας,

2) του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος,

3) κάθε άλλης αντιπροσωπευτικής οργάνωσης διαφημιστών και διαφημιζομένων,

4) του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς,

5) των συλλογικών φορέων του ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης.

6) Μπορεί να συμμετέχει και κάτοχος άδειας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης ή παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, σε περίπτωση που δεν συμμετέχει ως μέλος συλλογικού φορέα, και κανείς άλλος. Ούτε καν ο επίσημος ερευνητικός φορέας του κράτους, το ΙΟΜ…

Οι δύο αυτές εταιρείες θα κάνουν τους σχετικούς διαγωνισμούς για τις εταιρείες που θα κάνουν τη μέτρηση ακροαματικότητας και τηλεθέασης, όπως έγινε ήδη με την ΑΕΜΑΡ, που ανέθεσε το έργο της ραδιοφωνικής έρευνας στη Focus, με κάποιους διαφορετικούς κανόνες. Στους σκοπούς των δύο εταιρειών «πρέπει, ιδίως, να περιλαμβάνεται η διενέργεια και ο έλεγχος της αξιοπιστίας των ερευνών, που αφορούν στη διεισδυτικότητα των μέσων ενημέρωσης, όπως αυτή διαπιστώνεται από τις μετρήσεις τηλεθέασης, ακροαματικότητας και αναγvωσιμότητας».

Ο αντίλογος που ακούγεται είναι πως πουθενά στην πρόταση δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να πιστοποιεί την έρευνα, καθώς με αυτή διανέμεται η κρατική διαφήμιση, ενώ με βάση τον τζίρο τους τα κανάλια πληρώνουν ενοίκιο στο κράτος για τη χρήση των δημόσιων συχνοτήτων. Το δεύτερο αντεπιχείρημα είναι πως στη μέτρηση δεν περιλαμβάνονται ποιοτικά στοιχεία, παρά μόνο ποσοτικά, ενώ το πιο ουσιαστικό σημείο είναι, όπως διαφαίνεται, πως η εταιρεία που θα αναλάβει τη μέτρηση θα εκτελεί όλες τις λειτουργίες, όπως και σήμερα. Δηλαδή θα βρίσκει το δείγμα της μέτρησης, θα έχει το λογισμικό και θα διενεργεί την έρευνα !


Σχολιάστε εδώ