XΡΗΜΑτιστήριο

> Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνεδρίαση του χρηματιστηρίου την προηγούμενη Δευτέρα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.794,93 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη 1,13%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,47%, ο μεσαίας σημείωσε κέρδη 0,44%, ενώ ο FTSE/ASEsmallcap 80 παρουσίασε άνοδο 1,21%.Την επομένη οι επενδυτές προχώρησαν εκ νέου σε τοποθετήσεις με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.850,4 μονάδες με κέρδη 1,16%. Από τους δεικτοβαρείς τίτλους κέρδη κατέγραψαν οι Εθνική, Κύπρου, Βιοχάλκο, ALPHA BANK και Αγροτική, αμετάβλητη παρέμεινε η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ απώλειες είχαν οι Εμπορική, Coca-Cola και Folli Follie. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.868,25 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη 0,37%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν αυτοί των Ασφαλειών, Τροφίμων – Ποτών και Εμπορίου, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν εκείνοι των Τεχνολογίας, Ταξιδιών Αναψυχής και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Την επομένη επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, στις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4,864.66, με πτώση 0,07%. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 129 ήταν ανοδικές έναντι 135 πτωτικών.

> Ποιος διαφωνεί με την άποψη της κ. Βάσως Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τόσο την αρχική είσοδο όσο και την τελική άρση της επιτήρησης με σκοπό την αναδιανομή των εισοδημάτων από τους πολλούς στους λίγους; Εμείς πάντως συμφωνούμε!

> Το εγγύς μέλλον θα δείξει ποια από τα επιχειρηματικά deals που «τρέχουν» έγιναν προς όφελος των μετόχων και ποια εξυπηρετούσαν αποκλειστικά και μόνο αλλότρια συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες.

> Δεν ήθελε δα και πολλή σκέψη! Από τα αρμόδια τμήματα των εισηγμένων εταιρειών και όχι από τις εξουσιοδοτημένες ΑΧΕΠΕΥ χορηγείται η βεβαίωση μερισμάτων.

> Κάτι πρέπει να γίνει με τους «παραμένοντες» φόρους υπέρ τρίτων, καθώς όλοι ξέρουν ότι πρέπει να περιοριστούν, κανένας όμως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να θίξει τα «κεκτημένα» έσοδα ορισμένων φορέων του Δημοσίου.

> Ίσως να είναι και οι μόνοι ωφελημένοι των εγχώριων αποκρατικοποιήσεων! Εκ του ασφαλούς, κινώντας παρασκηνιακά τα νήματα, μοιράστηκαν πολλά δισ. ευρώ σε λίγους μόνο μήνες! Περί ξένων επενδυτικών οίκων ο λόγος.

> Την ίδια στιγμή που η εφορία διασταυρώνει ξανά και ξανά τα οικονομικά στοιχεία των μισθωτών και συνταξιούχων, αφήνει ανέλεγκτες, για πολλές χρήσεις, ορισμένες από τις φίλα προσκείμενες επιχειρήσεις! Από το 2002 έχει να ελεγχθεί φορολογικά η Emporiki Bank, γιατί άραγε;

> Πόσες από τις ΔΕΚΟ είναι έτοιμες να εφαρμόσουν πλήρως τόσο τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα όσο και τους κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης;

> Μια από τις συνήθεις μεθόδους αποτίμησης της αξίας των μετοχών, που προκύπτει από τη σύγκριση της χρηματιστηριακής με τη λογιστική τιμή, δείχνει ότι υπάρχουν μετοχές, κυρίως της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που διαπραγματεύονται με discount. Χρόνια πολλά πρέπει πάντως να ευχηθούμε στον FTSE/ASEsmallcap 80, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα τα «χίλιασε».

> Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πορεία των ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με τις συναλλαγές που διενήργησαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ομόλογα για λογαριασμό των Ταμείων; Ποιο αναμένεται να είναι το μέγιστο ύψος προμηθειών, που θα χαρακτηριστεί νόμιμο;

> Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η αλλαγή φρουράς στην Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών, καθώς για μια ακόμη φορά επικράτησαν τα τζάκια και οι εκπρόσωποι των τραπεζών.

> Ποια η άποψη των αναδόχων εισαγωγής της ATEbank για τα φορολογικά πρόστιμα που επιβλήθησαν κατά τον έλεγχο της θυγατρικής της ΑΧΕΠΕΥ και αφορούν μεταξύ άλλων πολλές διαχειριστικές περιόδους; Έχουμε συνέχεια…

> Σε ρόλο ρυθμιστή και πάλι! Για να δούμε αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης σε περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού, είναι σε θέση να επιλέξει τον πλέον κατάλληλο και ανεξάρτητο αποτιμητή;

> Μπορεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ να είπε λίγα, άφησε όμως πολλά αναπάντητα ερωτήματα! Αλήθεια τι μπορεί να σημαίνει ότι για λόγους εφεδρείας πληρώνουμε ακριβά την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια;

> Έτσι για να καταλάβουμε δηλαδή, το σύνηθες θέμα στις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών, που έχει να κάνει με την απαλλαγή των μελών των ΔΣ από κάθε διαχειριστική ευθύνη, αποτελεί ναι ή όχι τεκμήριο αθωότητας ενώπιον της Δικαιοσύνης;

> Ούτε «μαντικές» ικανότητες να είχαν! Με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κινείται στα επίπεδα των 4.800 μονάδων η εκτίμηση της Eurobank ΑΧΕΠΕΥ, για τις 4.900 μονάδες έως το τέλος του 2007, μόνο πρόβλεψη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

> Έρχονται δύσκολοι καιροί για τους δανειολήπτες! Για να δούμε αν ο «εναρμονισμένος» ανταγωνισμός των τραπεζών θελήσει να απορροφήσει μέρος των επικείμενων επιτοκιακών αυξήσεων σε καταναλωτικά, στεγαστικά και πιστωτικές κάρτες.

> Μπορεί προς το παρόν να μην υπάρχει το ενδεχόμενο της εξόδου της εταιρείας Ρόκας από το ΧΑ, ο εκπρόσωπος όμως του βασικού της μετόχου και μέλος του διοικητικού της συμβουλίου δεν ξεκαθάρισε τίποτε για το άμεσο μέλλον!

> Είναι τουλάχιστον συνυπεύθυνοι! Ποιοι άφησαν εκτός ενημερωτικών δελτίων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα επτά δομημένα ομόλογα που εξέδωσε ο Oργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το 2005 και το 2006;

> Για το μέγεθος της εισηγμένης εταιρείας σαν πολλά δεν είναι τα 335 εκατομμύρια ευρώ της έκδοσης του ομολογιακού δανείου της Folli Follie;

> Ίσως να μπορούσαν και καλύτερα καθώς η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση του ΧΑ μπορεί να αγγίζει τα όρια των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, σύμφωνα όμως με τα εταιρικά κέρδη υπήρχε και άλλο περιθώριο!

> Πόσοι από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν στους διαχειριστικούς ελέγχους των ασφαλιστικών μας ταμείων;

> Κάποιος πρέπει να βάλει ένα τέλος στο σίριαλ της «παραπληροφόρησης» και των «απίστευτων» δηλώσεων για τις επιχειρηματικές σχέσεις και προοπτικές, της Marfin Popular Bank με την Τράπεζα Κύπρου! Ίσως οι μέτοχοι; Πιθανόν οι διοικούντες; Μήπως οι εποπτικές αρχές;

> Με τα «φτερά» του Καπράλου η Αegean είναι πλέον έτοιμη να «πετάξει» προς τη Σοφοκλέους, αντλώντας τον Ιούνιο πολλά εκατομμύρια ευρώ.

> Από τη στιγμή που αναμένονται προτάσεις, από τις τράπεζες-συμβούλους, ποιος ο λόγος των «ενδεικτικών» σχέσεων ανταλλαγής, των εταιρειών του Ομίλου Μυτιληναίου, οι οποίες μάλιστα οδήγησαν σε παρεξηγήσεις;

> Τι σας λέγαμε; Για μια ακόμη φορά τα ακίνητα αποτελούν το μόνο κυβερνητικό μέτρο ενίσχυσης των κρατικών ταμείων, το μόνο μέσο άντλησης εσόδων για τον προϋπολογισμό. Έπειτα από τη φοροεπιδρομή στους ιδιοκτήτες, έρχεται το ξεπούλημα και μάλιστα αφορολόγητο των «φιλέτων» του Δημοσίου, με τη μέθοδο sale and lease back.

> Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε αν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις εκλογές του συλλόγου εργαζομένων της θυγατρικής της ATEbank, ΑΤΕ ΤΕΧΝΙΚΗΣ, ήταν νόμιμες, καθώς κλήθηκαν για να ψηφίσουν μόλις 11 από τους 100 και πάνω υπαλλήλους της!

> Μπορεί οι βασικοί μέτοχοι της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ να έχουν περίσσιο θράσος, στην παρακολούθηση όμως της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων έχουν απόλυτο δίκιο, καθώς η αρμοδιότητα των ελέγχων ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η δεύτερη πάντως ως ανεξάρτητη εποπτική αρχή, που υποτίθεται ότι είναι, ακόμα και αν έλαβε σχετική εντολή από το προϊστάμενό της υπουργείο, ήταν μέγα λάθος που «έτρεξε» να απαντήσει για λογαριασμό της κυβέρνησης.

> Με πρόφαση τη μείωση της κατανάλωσης του βασικού μας αγαθού, του νερού, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ απαιτεί από τους δήμους την αύξηση των τιμολογίων. Ουδέν σχόλιον.

> Είναι και αυτή ενδεικτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά γενικότερα! Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, οι πωλήσεις των καινούργιων επιβατικών οχημάτων παρουσιάστηκαν μειωμένες.

> Πάει και η ΑΛΗΣ! Τη διαγραφή των μετοχών της ΑΛΦΑ ΛΗΖΙΝΓΚ ΑΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ από το ΧΑ, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005, αποφάσισε η ΕΚ.

> Εξαγοράστηκε ολόκληρη, για να πουληθεί τμηματικά; Στη Millennium πουλήθηκε, με προίκα 9 αμοιβαίων κεφαλαίων, η Π&Κ ΑΕΔΑΚ, θυγατρική της Π&Κ ΑΕΠΕΥ, που με τη σειρά της είχε πρόσφατα εξαγοραστεί από την ΕΤΕ.

> Σαν πολύ υποκριτικό δεν ήταν το ενδιαφέρον των διοικούντων για απαρτία στη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ; Παρά τα αεροπλάνα, τα βαπόρια και τα πούλμαν, τα οποία ναύλωσε η εταιρεία, οι μικρομέτοχοι απείχαν. Για την ιστορία πάντως στις 21/5 θα γίνει η αποκοπή του μερίσματος, ύψους 0,28 ευρώ ανά μετοχή.

> Κύριε Γκαργκάνα, για πόσον καιρό ακόμα οι έλληνες πολίτες θα δανείζονται από τις τράπεζες, με τα υψηλότερα ευρωπαικά επιτόκια; Πότε το περιθώριο κέρδους θα πέσει κάτω από το 3%;

> Και ενώ διεθνώς οι εισηγμένες εταιρείες «φορτώνουν» για να έχουν αποθέματα μετοχών τους, ο κ. Πιλάβιος προχωρά σε αοριστολογίες και γενικότητες που έχουν να κάνουν με τις αγορές ιδίων μετοχών.


Σχολιάστε εδώ