Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Η συγκυρία των τελευταίων εβδομάδων, τόσο σε επίπεδο εσωτερικών ειδήσεων και γεγονότων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τη Σοφοκλέους (άρση της κοινοτικής επιτήρησης, συνέχιση ανακοινώσεων θετικότατων οικονομικών στοιχείων των εισηγμένων, νέες στρατηγικές συμφωνίες μεταξύ εισηγμένων), όσο και σε επίπεδο διεθνών δρώμενων (καλπασμός της Wall Street -θετικότατη πορεία διεθνών αγορών- επαναδραστηριοποίηση μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων στις μετοχικές αγορές), οδήγησε υψηλότερα και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Με τις όποιες εγγενείς «ιδιαιτερότητές» της η αγορά μας έχει προσεγγίσει το επίπεδο-ορόσημο των 5.000 μονάδων και δείχνει ικανή (;) να το προσπεράσει για ακόμα πιο υψηλές αποτιμήσεις.

Και κάπου εδώ αρκετοί επενδυτές φαίνεται να έχουν χάσει το δάσος και να βλέπουν μόνο το δέντρο! Αναφέρομαι φυσικά σε όσους το πρώτο που σκέφτονται στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η απόδοση των τίτλων που εξακολουθούν να διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους και οι οποίοι -από πάρα πολλούς- έχουν αγορασθεί σε αποτιμήσεις (εκεί γύρω στα τέλη ’99 – αρχές 2000) που «γράφτηκαν» όταν ο Γενικός Δείκτης είχε σκαρφαλώσει -τότε – σε επίπεδα άνω των 5.000 μονάδων. Σύντροφοι συνεπενδυτές, ωραία είναι τα σενάρια κι ακόμα ωραιότερα όταν συμπεριλαμβάνουν «δικά» μας χαρτιά και μας επιτρέπουν να ονειρευόμαστε. Όταν τα όνειρα όμως εξαντλούνται σε ατάκες του τύπου: «να πάει λίγο πιο πάνω να το πουλήσω και να το ξεχάσω» εγκυμονούν απότομα -και άσχημα- ξυπνήματα.

Γι’ αυτό δείτε λίγο τι συμβαίνει εσχάτως στο ΧΑ. Οι τελευταίες συνεδριάσεις αποκαλύπτουν πως την αγορά δεν την κινούν οι συνήθεις πρωταγωνιστές, ήτοι τα τραπεζικά χαρτιά και τα «βαριά» του 20άρη. Η υψηλή κεφαλαιοποίηση περιορίζεται να διαμορφώνει θετικό κλίμα και οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις χαρίζουν υπεραποδόσεις! Μόνο τις τελευταίες 5 εβδομάδες ο δείκτης της μεσαίας έχει κερδίσει 15 ποσοστιαίες μονάδες και ο 80άρης των μικρών είναι στο +11%. Και μάλιστα με εναλλαγές των πρωταγωνιστών, των κερδισμένων της κάθε ημέρας και όλα αυτά με σχετικά καλή εμπορευσιμότητα.

Πιο απλά, τις τελευταίες ημέρες ο καθένας μπορεί να βρει την ευκαιρία να μπει ή να βγει από κάποιο χαρτί, μπορεί να βγάλει μεροκάματο ή τέλος να «χτίσει» το χαρτοφυλάκιό του αξιοποιώντας την εκάστοτε ρευστότητα που φαίνεται να του δίνει το σύστημα. Όλα αυτά ισχύουν όμως για όσους έχουν ανοικτά τα μάτια τους και κινούνται κι όχι για όσους απλώς κοιτάνε τις τιμές και περιμένουν να… πάει το χαρτί τους κοντά στην τιμή που το είχαν αγοράσει κάποτε για να το σπρώξουν!

Με βάση αυτήν τη σκέψη πρέπει λοιπόν να κινηθούμε από ‘δω και πέρα. Γνωρίζοντας πως για να διατηρηθεί η δυναμική της αγοράς και να διασπασθεί το όριο των 5.000 μονάδων θα πρέπει να συνδράμουν και τα βαριά χαρτιά και ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξουν εισαγόμενες αρνητικές εκπλήξεις. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να συνεχισθεί η κινητικότητα στα μικρότερα χαρτιά του ταμπλό, αλλά η προσοχή και τα αντανακλαστικά μας πρέπει πλέον να είναι αυξημένα.

ΥΓ.1: Οι περισσότεροι τίτλοι των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν ξεπεράσει το τελευταίο διάστημα σε αποδόσεις και τους περισσότερους αντίστοιχους τίτλους των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Χοντρικά τα χαρτιά του 40άρη καταγράφουν -κατά μέσον όρο- σχεδόν διπλάσιες αποδόσεις από τους αντίστοιχους δείκτες των άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους ξένους επενδυτές που είχαν πάρει εδώ και καιρό θέση σε «δικά» μας χαρτιά. Σε τελική ανάλυση κάποτε πρέπει να πάρουν και τα λεφτά τους οι άνθρωποι …

YΓ. 2: Αναζητήστε μεγάλο μέρος του τζίρου ή του ενδιαφέροντος μεγάλων αλλά και… μεγαλομεσαίων επαγγελματιών της αγοράς μας για τα καθ’ ημάς τεκταινόμενα λίγο πιο… νοτιοανατολικά της Ρόδου! Για την ακρίβεια, ψάξτε να βρείτε με τι ασχολούνται εσχάτως πολλοί -και καλοί- στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Το οποίο, όλως τυχαίως, τις τελευταίες εβομάδες καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ ανόδου μετά το άλλο. Δείτε και ποιες «ελλαδίτικες» χρηματιστηριακές έχουν μεγάλα μερίδια αγοράς στο ΧΑΚ και θα σας λυθούν πολλές απορίες!


Σχολιάστε εδώ