Παραδέχεται ότι λειτουργεί το λιμάνι της Αμμοχώστου

Στην ημερίδα παραδέχθηκε ότι, παρότι ζητά άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, το λιμάνι της Αμμοχώστου λειτουργεί προς όφελος των Τουρκοκυπρίων.

«Απομόνωση»

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ξεσπάθωσε για άλλη μια φορά σε βάρος του Πρόεδρου Παπαδόπουλου κατηγορώντας τον ότι δεν επιθυμεί λύση. Ο κ. Ταλάτ βρήκε καταφύγιο για τη διχοτομική του πολιτική στο Σχέδιο Ανάν. Στη βάση αυτής της πολιτικής λογικής οικοδόμησε τη θέση του για τη λεγόμενη άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, την οποία καθόρισε στους ακόλουθους τομείς:

• Εμπόριο.
• Αθλητισμός.
• Πολιτισμός και εκπαίδευση, που σημαίνει την αναγνώριση των λεγόμενων πανεπιστημίων των κατεχομένων και συμμετοχή τους στη διαδικασία της Μπολόνιας.

Στην ουσία ο κ. Ταλάτ επιχειρεί να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος διά της πλαγίας οδού δημιουργώντας νέα τετελεσμένα σε διεθνές επίπεδο, παρότι, ο ίδιος δήλωσε ότι στόχος του δεν είναι η ταϊβανοποίηση της Κύπρου. Μπορεί μεν να ισχυρίζεται ότι στόχος του δεν είναι η ταϊβανοποίηση της Κύπρου, όμως εκεί οδηγεί ο ίδιος τα πράγματα με σκοπό να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ως οντότητα και να φέρει από την πίσω πόρτα το Σχέδιο Ανάν, δημιουργώντας στην Κύπρο ένα δικέφαλο πολιτειακό σύστημα το οποίο θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής.

Όχι από το μηδέν

Μέσα σ’ αυτή την πολιτική λογική εξηγείται και η θέση του ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα φύγει από την Κύπρο. Απευθυνόμενος προς του Ελληνοκύπριους ο κ. Ταλάτ είπε: «Είτε σας αρέσει είτε όχι ο τουρκικός στρατός θα υπάρχει στην Κύπρο ως την εξεύρεση της λύσης». Την ίδια στιγμή διευκρίνισε σχετικά με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου ότι δεν πρόκειται να αρχίσει διάλογο από το μηδέν. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ταλάτ, δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα χιλιάδων τίτλων ιδιοκτησίας. Διότι, τόνισε, το ζήτημα αυτό έχει ήδη συζητηθεί και δεν πρόκειται να αρχίσουμε από το μηδέν. Ταυτοχρόνως, ισχυρίστηκε ότι είναι έτοιμος για έναρξη συνομιλιών ακόμη και αύριο όχι όμως από το μηδέν. Σχετικά με την πολιτική φιλοσοφία του επί της λύσης του Κυπριακού, τόνισε τα ακόλουθα: Πρώτον, οι Τουρκοκύπριοι θα επιστρέψουν έδαφος στους Ελληνοκύπριους και οι Ελληνοκύπριοι θα δώσουν εξουσίες στους Τουρκοκύπριους.

Δεύτερον ο τουρκικός στρατός δεν θα φύγει από την Κύπρο παρά μόνο εάν και όταν θα λυθεί το Κυπριακό. Διότι, όπως ισχυρίστηκε, είναι αναγκαία η παρουσία του τουρκικού στρατού για την προστασία και την υπεράσπιση των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους. Τρίτον, η Λευκωσία δεν θα αποστρατιωτικοποιηθεί, επειδή δεν βλέπει τον λόγο γιατί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Τέταρτον, η πόλη της Αμμοχώστου δεν θα επιστραφεί, διότι είναι τμήμα της συνολικής λύσης.

Η ανομιμοποίητη

Ο κ. Ταλάτ επιτέθηκε κατά της ΕΕ, επειδή, όπως είπε, κακώς δέχθηκε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία χαρακτήρισε ως μη νόμιμη και ανομιμοποίητη, εφόσον δεν μπορεί να εκφράζει τους Τουρκοκύπριους. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό Ταλάτ, οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποιούν την ΕΕ για να επιβάλλουν νέους περιορισμούς επί των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε τα ακόλουθα: «Υποβαλλόμαστε σε εμπάργκο, χωρίς να υπάρχει απόφαση διεθνούς οργάνου». Την ίδια όμως στιγμή, αυτοαναιρούνταν, διότι πρόβαλλε τη θέση ότι το λιμάνι της Αμμοχώστου λειτουργεί! Συνεπώς, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι απομονωμένοι. Αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά, τόνισε, είναι η απόκτηση προνομιακού καθεστώτος, δηλαδή μείωση των φορολογιών επί των τουρκοκυπριακών προϊόντων. Ένα καθεστώς το οποίο, όπως παραδέχθηκε, καταργήθηκε κατόπιν αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 1994…


Σχολιάστε εδώ