ο Δαίμονας των δημαρχείων

Εδώ που τα λέμε, ο φίλτατος Δημήτρης δεν έχει ανάγκη τέτοιες επιβραβεύσεις, αλλά μερικές φορές, όπως και να το κάνεις, αυτά αποτελούν ελάχιστη ένδειξη των αγώνων που κάνει κάποιος. Εάν κάτι έχει σωθεί στην Πεντέλη και δεν έχει γίνει βίλα με πισίνα, αυτό οφείλεται στον δήμαρχο. Κάθε χρόνο έχουμε αγώνα και καραούλι από τον δήμαρχο και εθελοντές της περιοχής, για να μην ανηφορίσουν οι μπουλντόζες. Μπράβο, παιδιά.

*** Το έχουμε ξαναγράψει, αλλά δεν ιδρώνει το αφτί κανενός. Όταν ρωτάμε κάτι δεν σημαίνει ότι υπάρχει κακοπροαίρετη διάθεση εκ μέρους μας ούτε φυσικά κάποιο υπονοούμενο. Όταν όμως δεν λαμβάνουμε απάντηση, τότε η σιωπή μπορεί να παρεξηγηθεί. Ας έρθουμε στην ουσία. Εδώ και αρκετά χρόνια, έντεκα δήμοι έχουν δημιουργήσει ένα διαδημοτικό κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων. Το κέντρο αυτό χρηματοδοτείται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Έπεσαν στα χέρια μου κάποια τιμολόγια που αφορούν διαφημιστικές καταχωρίσεις του κέντρου σε κάποια έντυπα. Αρκετά λεφτά. Έψαξα και βρήκα τα έντυπα. Δεν σχολιάζω το γεγονός ότι τα έντυπα αυτά είναι ανύπαρκτης κυκλοφορίας. Αυτό είναι άλλη ιστορία. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά η καταχώριση του κέντρου. Όταν λέμε πουθενά εννοούμε πουθενά. Τα τιμολόγια πληρώθηκαν κανονικά. Πρόεδρε, δεν νομίζεις ότι οφείλεις μια
απαντησούλα;

*** Το παλιό δημαρχείο του Π. Φαλήρου έγινε ιατρεία του ΙΚΑ. Ωραίες δουλειές. Το κτίριο, ως γνωστόν, ανήκει σε δύο πρώην δημοτικούς συμβούλους. Ο ένας εξ αυτών ήταν επί χρόνια ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Είπε την καλή κουβέντα και ο δήμαρχος, όπως έμαθα, και μόλις ξενοικιάστηκε, να ‘σου και η καινούργια σύμβαση. Αυτοί που ξέρουν, μου λένε ότι ο αγαπητός Αντώνης, που δεν συμμετέχει πλέον στα κοινά, στις τελευταίες εκλογές βοήθησε σιωπηρά τον Διονύσιο. Φυσικά σε όλα αυτά δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο. Αυτή είναι η πολιτική. Τα εγκαίνια του ΙΚΑ θα γίνουν στις 29 Μαΐου.

*** Το είδαμε κι αυτό. Τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος Κηφισιάς καταδικάστηκε πρωτόδικα σε έξι μήνες φυλάκιση για το αδίκημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Αυτό όμως δεν τον πτόησε να είναι παρών στον καθαρισμό του Κηφισού, που έγινε ύστερα από πρωτοβουλία ιδιωτών.

*** Με αφορμή τις εκατό ημέρες θητείας στο τιμόνι της πόλης, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, μάζεψε τους δημοσιογράφους και έκανε έναν απολογισμό. Εμάς δεν μας κάλεσε, αλλά δεν πειράζει, πήγαμε μόνοι μας. Εκεί λοιπόν άκουσα πράγματα και θαύματα. Την άποψή μου για τον νέο δήμαρχο την έχω γράψει πολλές φορές. Πρόκειται για έντιμο και ειλικρινή άνθρωπο, με όρεξη για δουλειά. Από ειλικρίνεια και αυθορμητισμό, μας είπε ότι έχει συμφωνήσει με τον Λανδράκη να ορίσει γενικό γραμματέα του δήμου, άνθρωπο που θα του υποδείξει ο Στελάρας! Η συμφωνία αυτή έγινε παρουσία βουλευτή της περιοχής, με αποτέλεσμα να βοηθήσει ο Στελάρας την εκλογή του δημάρχου. Ο δήμαρχος είπε πολλά ακόμα. Είμαι σίγουρος ότι ο ίδιος θα τηρήσει κάθε υπόσχεση που έδωσε. Είναι σίγουρος όμως ότι αυτό θα συμβεί και από την άλλη πλευρά; Το παρελθόν κάθε άλλο παρά αυτό λέει. Και οι Δαναοί έφερναν δώρα, αλλά είχαν άλλον σκοπό.

*** Στο δημοτικό κολυμβητήριο του δήμου Αλίμου έχει σχεδιαστεί, όπως είναι φυσικό, και ένα μικρό κυλικείο για τις ανάγκες των αθλητών. Έλα όμως που με την ανοχή της δημοτικής αρχής, το κυλικείο αυτό έχει μετατραπεί σε παραλιακό αναψυκτήριο με ομπρέλες και πέργκολες. Ο επιχειρηματίας που το εκμεταλλεύεται είναι ο ίδιος που σε μια νύχτα
ανανέωσε, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τη σύμβαση που είχε για ένα άλλο δημοτικό αναψυκτήριο στην παραλία έως το 2017! Χωρίς κανέναν διαγωνισμό και καμία προκήρυξη. Η σύμβαση κανονικά έληγε φέτος. Γεια σου Άλιμε, με τις ομορφιές σου. Κατά τ’ άλλα, οι καταγγελίες που βρίσκονται στην ανακρίτρια και αφορούν υπερκοστολογήσεις έργων και απευθείας αναθέσεις, φαίνεται ότι δεν αφορούν τον δήμαρχο. Απολαμβάνει το καφεδάκι του στο δημοτικό αναψυκτήριο και πέρα βρέχει.

*** Ο δήμος Αμαρουσίου ενέκρινε κονδύλι 700.000 ευρώ για την απαλλοτρίωση ενός διατηρητέου διώροφου. Την ώρα που ο δήμαρχος φωνάζει ότι βρήκε άδεια ταμεία και ότι ο δήμος δεν έχει ούτε μία δραχμή, ξαφνικά ψηφίστηκε, ύστερα από πρόταση του δημάρχου, η διάθεση ενός πολύ μεγάλου ποσού για μια απαλλοτρίωση για την οποία, όπως ακούστηκε, από τον δήμαρχο «θα πάρουμε το ακίνητο και θα δούμε τι θα το κάνουμε…». Τελικά ρε Γιώργαρε, έχει λεφτά ο δήμος ή δεν έχει; Γιατί αυτό το ακίνητο και όχι κάποιο άλλο; Υπέρμαχος της απαλλοτρίωσης ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Νώντας Γαρδέλης. Οι πληροφορίες λένε ότι δική του ήταν η αρχική εισήγηση στον δήμαρχο.

*** Κοινό μέτωπο με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και το Τεχνικό Επιμελητήριο συγκρότησαν πέντε δήμαρχοι δήμων της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού, με στόχο να προασπίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου της Αττικής και το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, παρουσία του προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού, του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Γιάννη Αλαβάνου, εκπροσώπων του Οργανισμού της Αθήνας και των δημάρχων Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη, Καλυβίων, Πέτρου Φιλίππου, Ελληνικού, Κώστα Κορτζίδη, Βάρης, Παναγιώτη Καπετανέα και εκπροσώπου του δημάρχου Αλίμου, συζητήθηκε διεξοδικά το πρόβλημα και αποφασίστηκε να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω αλλοίωση του περιβάλλοντος και η ιδιωτικοποίηση των παραλιών που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στο όνομα της αξιοποίησης και της ανάπτυξης.

*** Μεγάλες στιγμές έζησε την Τετάρτη το Μαρούσι. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Πατούλη, ο μαρουσιώτικος λαός υποδέχθηκε για πρώτη φορά στο δημαρχιακό μέγαρο (στο οποίο θα παραμείνει για δύο ημέρες) το βαρύτιμο κύπελλο που θα πάρει ο νικητής της τελικής αναμέτρησης του Τσάμπιονς Λινγκ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο.
«Εύχομαι του χρόνου να το σηκώσει μια ελληνική ομάδα», ήταν η ολόθερμη ευχή του δημάρχου Γιώργου Πατούλη, που ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων.

*** Σκηνικό που… θυμίζει άλλες εποχές στην είσοδο του δήμου Αμαρουσίου:
Ηλικιωμένος, που τα πολλά χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του δεν του επιτρέπουν να κρατηθεί καλά καλά στα πόδια του, προσπαθεί να φτάσει στο γραφείο του δημάρχου για να του εκθέσει προσωπικά ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει και δεν θέλει να εκμυστηρευτεί σε κανέναν άλλον.
Ευγενέστατα τα… καλοντυμένα παιδιά της εισόδου του δημαρχείου τον πληροφορούνε ότι πρέπει να ειδοποιήσουν το γραφείο του δημάρχου για να μπορέσει να περάσει.
Και πράγματι, σε λίγα δευτερόλεπτα έρχεται η απάντηση. «Δεν μπορεί να δει κανείς τον δήμαρχο (!) αν πρώτα δεν δοθεί άδεια (!) από το γραφείο του ειδικού γραμματέα του δημάρχου». Γνωρίζει άραγε ο Πατούλης ότι κάποιοι στον δήμο έχουν γίνει «βασιλικότεροι του βασιλέως;». Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο γιατρός-δήμαρχος, με την αποδεδειγμένη ευαισθησία του για την τρίτη ηλικία, ΔΕΝ γνωρίζει τι συμβαίνει πίσω από την πλάτη του. Ας το μάθει λοιπόν και ας πάρει τα μέτρα του.

*** Την ώρα που το ΣτΕ εξέδωσε οριστικές αποφάσεις που απαγορεύουν την υπαίθρια διαφήμιση επί των πεζοδρομίων, ο δήμος Αγίου Δημητρίου γέμισε τις γωνίες των δρόμων με σιδερένια πλαίσια που προφανώς είναι η βάση για διαφημιστικά μηνύματα. Από αυτήν τη σύμβαση η δημοτική επιχείρηση θα εισπράξει μερικά ψίχουλα, αγνοώντας τον κίνδυνο να βρεθεί κατηγορούμενη για ποινικά αδικήματα. Μια και ο λόγος για το Μπραχάμι, να σας πω ότι οι γκρίνιες μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας δεν έχουν τελειωμό.
Ακούγονται πολλά και διάφορα που πρέπει όμως να ψάξω περισσότερο. Είναι κρίμα να αδικήσω κάποιον. Υπάρχουν στελέχη της διοίκησης που δουλεύουν όσο μπορούν.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που τριγυρίζουν γύρω από το βάζο με το μέλι. Νωρίς άρχισε η δαχτυλομελοβουτιά.

*** Κάτι δεν πάει καλά με τον διαγωνισμό του δημοτικού αναψυκτηρίου «Ιστορικό» στο Χαϊδάρι. Σύμφωνα με καταγγελίες αρκετών συμμετεχόντων, η προκήρυξη δίνει την ευχέρεια στην Επιτροπή Αξιολόγησης να απορρίψει όποιον θέλει, μόνο με τη δικαιολογία ότι δεν εγκρίνει… την πρότασή του. Έτσι, γενικά και αόριστα. Οι οικονομικές προσφορές θα ανοίξουν, αφού πρώτα θα έχει γίνει η προεπιλογή των συμμετεχόντων. Δήμαρχε, κάτι δεν πάει καλά. Αυτό δεν είναι φωτογραφία αλλά καλλιτεχνική πόζα. Μήπως πρέπει ν’ ασχοληθείς προσωπικά με τον διαγωνισμό;

*** Τώρα που άλλαξε η διοίκηση στην ΤΕΔΚΝΑ, ελπίζω να μάθουμε από πρώτο χέρι για την περιβόητη αγορά του κτιρίου, όπου το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έχει επισημάνει δεκάδες παρατυπίες, ως προς τη νομιμότητα των διαδικασιών αγοράς. Κάτι ακούγεται για συγκάλυψη ευθυνών. Δεν το πιστεύω. Θα περιμένω και θα επανέλθω.

*** Δάνειο προσπαθεί να πάρει ο δήμος Δραπετσώνας μπας και καταφέρει ν’ αγοράσει χαρτί υγείας για το δημαρχείο, αλλά όλες οι πόρτες των τραπεζών είναι κλειστές, αφού καμία δεν εμπιστεύεται πλέον την αξιοπιστία. Ακόμη και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ζήτησε ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να δώσει δάνειο και φυσικά η απάντηση από τον τοπάρχη Αλέκο Χρυσό ήταν αρνητική, αφού ο δήμος χρωστάει στο ΙΚΑ εισφορές ύψους ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ. Θυμηθείτε το. Σε λίγο ο δήμος δεν θα έχει ούτε στιλό να γράφει τις αποφάσεις του συμβουλίου. Μιλάμε για πλήρη πτώχευση.

*** Κατά περίεργο τρόπο, η παράταξη του τέως δημάρχου Περάματος, Γιαννάκη Λαγουδάκου, απέχει απ’ όλες τις κινητοποιήσεις της νέας δημοτικής αρχής, αλλά και των κατοίκων που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση νέων δεξαμενών από εταιρείες πετρελαιοειδών. Έγιναν δεκάδες συναντήσεις με φορείς γι’ αυτό το θέμα, όμως πουθενά ο Λαγουδάκος. Ούτε τα προσχήματα, βρε Γιαννάκη;

*** Σύμφωνα με γραπτή καταγγελία του καλού συναδέλφου και δημοτικού συμβούλου Μεθάνων, Σάββα Αθανασίου, ο δήμαρχος Τροιζήνας Γ. Σαμπάνης τον έβρισε χυδαία και αποπειράθηκε να τον κτυπήσει όταν συναντήθηκαν τυχαία στο κτίριο της εφορίας του Πόρου. Προσπάθησα να βρω τον δήμαρχο για να μάθω και τη δική του άποψη, αλλά όλο απουσίαζε από το γραφείο του. Έστω και τώρα, η απάντησή του θα φιλοξενηθεί.

*** Σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται πρώην δήμαρχος βορείων προαστίων, εξαιτίας των φορολογικών παραβάσεων που εντόπισε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) στην επιχείρηση που διατηρούσε μαζί με τη γυναίκα του. Με προσωρινές διοικητικές αποφάσεις προσπαθεί να δώσει παράταση στον κατήφορο που έρχεται. Το συνολικό πρόστιμο που του έχει επιβληθεί είναι 600.000 ευρώ. Κρίμα. Έμαθα ότι η τελευταία προσφυγή που έκανε οδεύει προς απόρριψη. Δεν αποκλείεται και η προσωποκράτησή του. Τα ονόματα δεν έχουν σημασία. Η παροιμία είναι σοφή. Από βασιλιάς γίνεσαι δούλος σε μια νύχτα. Τίποτα δεν είναι αιώνιο.

*** Για δεύτερη φορά ο δημοτικός σύμβουλος Σαλαμίνας Θανάσης Μακρής τέθηκε σε αργία από τον Περιφερειάρχη Αττικής επειδή παραπέμπεται για κακούργημα. Κάποιος, όπως μου είπαν από την Περιφέρεια, έστειλε ανώνυμη επιστολή στον Μανιάτη και τον ενημέρωσε για την παραπομπή του Μακρή. Να θυμίσουμε ότι ο Μακρής κατηγορείται ότι δεν έδωσε στην ΕΥΔΑΠ τα 250 εκατ. δρχ. που είχε πάρει από την ΕΕ για την κατασκευή του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης στην Κυνοσούρα. Τον είχαν καταγγείλει οι δημοτικοί σύμβουλοι της σημερινής πλειοψηφίας, Τζαβαρής και Αλαΐσκας. Στις 8 Ιουνίου, που θα εκδικασθεί η υπόθεση, θα είναι οι καταγγέλλοντες στο δικαστήριο; Και ο δήμαρχος θα παραστεί ως πολιτική αγωγή;

*** Γνωστό «κοράκι» που πάει στους πλειστηριασμούς και χτυπάει ακίνητα μεγάλης αξίας για λογαριασμό τρίτων, φαίνεται ότι νομίζει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τις οικοδομές. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι σε ένα οικόπεδο 600 μέτρων που διαθέτει στη Νέα Κηφισιά, στη διασταύρωση των οδών Ποταμού και Λακωνίας, έχει χτίσει 1.100 τ.μ. αντί των 360 τ.μ. που έπρεπε να χτίσει βάσει του ισχύοντος συντελεστή δόμησης. Μήπως ο διευθυντής της Πολεοδομίας Κηφισιάς μπορεί να μας εξηγήσει με ποιανού τις πλάτες κάποιοι επιτήδειοι κάνουν… λάστιχο τον συντελεστή δόμησης κατά πως τους βολεύει;

*** Κύκλωμα τοκογλυφίας κάνει… χρυσές δουλειές στη Χαλκίδα και καταδυναστεύει μικροεπαγγελματίες και εμπόρους που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους για ένα… κομμάτι ψωμί! Στο κύκλωμα μετέχουν σιδεράδες, ξυλέμποροι, κατασκευαστές, εργολάβοι και αρκετοί άλλοι ευυπόληπτοι Χαλκιδείς. Επειδή η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις και για να προφυλαχθούν κάποιοι ταλαίπωροι επαγγελματίες της περιοχής, καλό θα είναι ο εισαγγελέας να διατάξει κάποια έρευνα. Γιατί, όπως υποστηρίζουν πολλοί στην περιοχή, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά…

*** Φύλλο και φτερό κάνουν αυτές τις ημέρες οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης τον δήμο Ζακύνθου. Οι καταγγελίες που έγιναν από την αντιπολίτευση σχετικά με την τύχη κάποιων δανείων, είχε αποτέλεσμα τέσσερις ελεγκτές να κατασκηνώσουν εντός του δημαρχείου. Φυσικά, θα δημοσιεύουμε και το αποτέλεσμα του ελέγχου, για να μη μένουν, αν μένουν, άδικες εντυπώσεις.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Τώρα που απαγόρευσε ο εισαγγελέας τα πορνογραφικά DVD από τις εφημερίδες, να δω τι θα κάνουν με το CD που έχει τη συνομιλία του ερωτιάρη δημάρχου με την πρώην ιδιαιτέρα της αντιδημάρχου του.


Σχολιάστε εδώ