Μόνο υπουργούς δεν όρκισε…
Μάλιστα κάποιοι ανησύχησαν και επεσήμαιναν πως τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου «ήταν καμπανάκι» για πολλούς, για πιθανούς μελλοντικούς αμφισβητίες του ή επίδοξους «αντάρτες». Τόνιζαν μάλιστα πως έδειχνε αποφασισμένος να προχωρήσει μόνος του, να παίρνει εκείνος όλες τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις και να μην υπολογίζει κανέναν άλλο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με την ομιλία του την Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου θέλησε να καθαρίσει πλήρως το σκηνικό γύρω του και μέσα στο κόμμα και για σήμερα αλλά και για το κοντινό μέλλον και κυρίως μετά από μια ενδεχόμενη ήττα στις εκλογές, προειδοποιώντας τους πάντες πως είναι αυτός που κάνει κουμάντο.
«Μόνο υπουργούς δεν όρκισε», σχολίαζε βουλευτής και υπογράμμιζε πως ναι μεν «ο αρχηγός χρειάζεται να είναι αρχηγός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αγνοεί όλους τους υπόλοιπους και θα αποφασίζει για τα πάντα μόνος του».
Πάντως αρκετά στελέχη και βουλευτές σημείωναν ότι η παρέμβαση και η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου ήταν κάτι περισσότερο από καταλυτική, σε μια κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις συγκυρία, γιατί μπόρεσε να αγγίξει τον μέσο πολίτη και κυρίως τον απογοητευμένο από πρακτικές του παρελθόντος ΠΑΣΟΚ που δεν τον ψήφισε το 2004, γιατί ευαγγελίζεται νέο κυβερνητικό ήθος και ύφος και δημιουργεί ελπίδες.
Πάντως αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη, που αν και είπε ότι πορευόμαστε όλοι μαζί, ωστόσο με πολύ έξυπνο τρόπο έθεσε πολύ ψηλά τον πήχυ για τον Γιώργο Παπανδρέου αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς σημείωσε ότι δεν αρκεί μια μικρή νίκη στις εκλογές, αλλά μια ευρεία εκλογική επικράτησή του. Με αυτήν την αναφορά, τόνιζαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης επιχείρησε να κρατήσει ανοικτή και ισχυρή τη δική του παρουσία, αλλά και τη δική του παρέμβαση μετά τις εκλογές και αν το αποτέλεσμα δεν είναι νικηφόρο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και αν υπάρχει οριακή νίκη του ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μια επαναδραστηριοποίηση του Κ. Σημίτη. Επίσης τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι εμμέσως πλην σαφώς ο Κ. Σημίτης προειδοποίησε ότι «ο εκσυγχρονισμός είναι ακόμα ισχυρός και διατηρεί σημαντικές δυνάμεις και επιρροή». Πάντως τα ίδια στελέχη, σχολάζοντας το ό,τι ο Σημίτης ουσιαστικά απαίτησε «ευρεία εκλογική νίκη» για το ΠΑΣΟΚ, τόνιζαν πως «φαίνεται ότι ξέχασε πολύ γρήγορα πως ο ίδιος κέρδισε τις εκλογές του 2000 οριακά, για μια χούφτα ψήφους».
Πάντως ουσιαστικά με την ομιλία του την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου έδωσε στίγμα για το πώς θα κυβερνήσει, με ποιους θα κυβερνήσει και με βάση ποιες αρχές και ποιους κανόνες θα πορευτεί η κυβέρνησή του, αν κερδίσει τις εκλογές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε επίσης να πείσει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, περιγράφοντας και τις προτεραιότητες μιας νέας κυβέρνησης του κόμματός του. Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου συνέχισε να κινείται στην πολιτική του «σκληρού ροκ» και της πόλωσης, προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος του, μέσα από έντονη κριτική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα μηνύματα που έστειλε ο κ. Παπανδρέου προς το εσωτερικό του κόμματός του και αφορούν συμπεριφορές και πρακτικές που σχετίζονται με «προνόμια» στελεχών έναντι των απλών πολιτών, αλλά και με «προνομιακά βολέματα στο Δημόσιο». Όπως επίσης αίσθηση προκάλεσε η σαφής περιγραφή του για το ποια θα είναι τα πρόσωπα με τα οποία θα κυβερνήσει, καθώς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηριχθεί σε πρόσωπα και στελέχη φθαρμένα στη συνείδηση του κόσμου από παλαιότερες συμπεριφορές και πρακτικές τους, ούτε σε πρόσωπα που έγιναν «απλοί διαχειριστές, χωρίς διάθεση και δύναμη για μεγάλες συγκρούσεις και αλλαγές…».
Η παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο χαρακτηρίστηκε από πολλά στελέχη «πλατφόρμα για μια νέα διακυβέρνηση», «μανιφέστο του Γ. Παπανδρέου για το πώς θα κυβερνήσει». Μάλιστα τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι εμέσσως πλην σαφώς «ο Γ. Παπανδρέου έδειξε πόρτα εξόδου από μια μελλοντική κυβέρνηση του παλιών φθαρμένων στελεχών».
Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του αναφέρθηκε αρκετές φορές στη διαφάνεια και το ήθος, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και αυτό θα το δείξουμε και θα το αποδείξουμε με τις εγγυήσεις της νέας κυβέρνησης, με τις αρχές και τα πρόσωπα, με τις πολιτικές και το ήθος μας, με τη διαφάνεια που θα υπάρξει παντού.
Στο μεταξύ δυσαρέσκεια σε πολλά στελέχη και βουλευτές προκάλεσε η μακράς διάρκειας ομιλία του γραμματέα Νίκου Αθανασάκη, αντί ενός σύντομου και περιεκτικού χαιρετισμού. Τόνιζαν μάλιστα πως ο Ν. Αθανασάκης βρήκε μια καλή ευκαιρία «να κερδίσει χώρο και πόντους» στο εσωκομματικό σκηνικό και να ενισχύσει την παρουσία του.