Μοιράζουν εκατομμύρια σε Τράπεζες κάτω από το τραπέζι!

Συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου τονίζουν ότι το «colpo grosso» υπέρ των τραπεζιτών κορυφώνεται αυτές τις ημέρες, καθώς πλησιάζει η ώρα να κριθούν οι αιτήσεις της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, για τη μεταφορά του προσωπικού τους στο ΕΤΑΤ.

Και μπορεί να διαψεύδονται από όλες τις πλευρές οι φήμες περί απόρριψης της αίτησης της Alpha Bank κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΤ την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο το ζήτημα αξιοπιστίας της οικονομικής μελέτης που έχει καταρτίσει η εταιρεία συμβούλων Hewitt Associates παραμένει ανοικτό.

Μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ», ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank Τάσος Γκιάτης αμφισβητεί τη βασιμότητα των συμπερασμάτων της μελέτης, η οποία προσδιορίζει τις υποχρεώσεις της Alpha Bank, που θα καταβληθούν στο ΕΤΑΤ σε δέκα ετήσιες δόσεις, στο ποσό των 543 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι μελέτη που έχει εκπονηθεί από άλλον οίκο κατ’ εντολήν του συλλόγου ανεβάζει τις υποχρεώσεις σχεδόν σε τριπλάσιο ποσό (1,6 δισ. ευρώ)!

Ο κ. Γκιάτης αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες θα δώσει στη δημοσιότητα τη μελέτη που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του συλλόγου, ενώ έχει καταγγείλει ότι υπήρξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της τράπεζας και του υπουργείου Οικονομίας, αφού το ποσό που αναφέρεται στη μελέτη της Hewitt είναι το ίδιο που είχε ανακοινώσει η τράπεζα στη γενική συνέλευση των μετόχων της, η οποία χρονικά είχε προηγηθεί κατά έναν μήνα της δημοσιοποίησης της μελέτης.

Σημειώνεται ότι η μελέτη έγινε με απευθείας ανάθεση του υπουργού στο ελληνικό γραφείο της αμερικανικής πολυεθνικής Hewitt, η οποία έχει συνεργασθεί με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και έχει αναλάβει πολλές συμβάσεις παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων είχε ενσωματώσει ύποπτη πρόβλεψη για διενέργεια οικονομικών και όχι αναλογιστικών μελετών, προκειμένου να προσδιορισθούν οι υποχρεώσεις των τραπεζών στο ΕΤΑΤ. Αν η κυβέρνηση ήθελε να λύσει το θέμα με αξιόπιστο τρόπο, θα όφειλε να παραγγείλει αναλογιστικές μελέτες στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, που είναι ο αρμόδιος δημόσιος φορέας και όχι να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις οικονομικών μελετών από ιδιωτικές εταιρείες, αναφέρουν συνδικαλιστές.


Σχολιάστε εδώ