ψιθυριστά
Η στάση του επικοινωνιολόγου κ. Γ. Λούλη απέναντι στα πολιτικά γεγονότα ήταν πάντα ξεκάθαρη. Μπορεί να μη συμφωνεί κανείς μαζί του, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουνε ότι είναι πάντα ενημερωμένος και πάντα διαθέτει μια… άλλη άποψη. Το ότι αντέχει η κυβέρνηση στην κρίση των ομολόγων είναι ίσως μια άποψη που δεν θεωρείται γενικά αποδεκτή στην κυβέρνηση, αλλά… αντέχει στη δύναμη της λογικής, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι στηρίζεται και στις δημοσκοπήσεις, που στην πλειοψηφία τους δείχνουν τη διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ να μένει στο ίδιο επίπεδο. Το ζήτημα πάντως είναι πως ο γνωστός επικοινωνιολόγος δεν εμπλέκεται μόνον σε ζητήματα εκτιμήσεων. Έχει λόγο και για τα επικοινωνιακά και ως εκ τούτου έχει σχέση και με την προτίμηση συγκεκριμένων εταιρειών προβολής και φυσικά διαφημίσεων και κατά τις προεκλογικές περιόδους… Κάτι που σημαίνει ότι από εκτός τις εκτιμήσεις και τις ασκήσεις θεωρητικής κατευθύνσεως, έχει και λόγο βαθύτατα κομματικό, όσο κι αν υποστηρίζει ότι διατηρεί αποστάσεις από την κομματική παράμετρο των σχέσεών του με τη Νέα Δημοκρατία…
Τρία χρόνια μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν στην Κύπρο, αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει και πού θα οδηγηθεί το μαρτυρικό νησί. Αναρωτιέται επίσης πόσοι στον δημοσιογραφικό χώρο, στην Αθήνα κυρίως, έχουν μείνει υποστηρικτές αυτού του «ΟΧΙ». Με απλά λόγια, πόσους η νέα τάξη πραγμάτων… απομόνωσε, ώστε να μην έχουν φωνή να υποστηρίζουν τα δίκαια του Κυπριακού λαού…
Καλόν είναι όλοι μας, όταν δεν γνωρίζουμε κάτι καλά, να το ψάχνουμε. Έτσι η αντίδραση ορισμένων στους χάκερ -Τούρκους και μη- που μπήκαν στον δικτυακό τόπο της Βουλής, της Νέας Δημοκρατίας κ.ά., δεν ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς το πρόβλημα υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου όλοι ψάχνουν να βρουν τρόπο, με δικλίδες ασφαλείας, ώστε να μην μπαίνουν πειρατές του διαδικτύου σε πόρταλ. Δεν το έχουν επιτύχει όμως, παρά τις ολοένα και ισχυρότερες -και πολυδάπανες- ασφαλιστικές δικλίδες. Άρα ελάχιστη ευθύνη φέρουν οι υπεύθυνοι δικτυακών τόπων για την είσοδο πειρατών. Καλό θα ήταν να λαμβάνουν τα μέτρα τους, αλλά όσα μέτρα και να λάβουν, θα βρεθούν τα… διαδικτυακά «αντίδοτα». Γι’ αυτό και τα ζητήματα του διαδικτύου, εάν δεν τα γνωρίζουμε, ας τα αφήνουμε στους ειδικούς ή ας τους συμβουλευόμαστε…
Απίθανη περίπτωση επιχειρηματικής δραστηριότητας αυτός ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Όλοι οι πρόεδροι μάς είχαν συνηθίσει να κρατούν μια απόσταση από τα πολιτικά γεγονότα. Ο σημερινός μάλλον περιμένει πότε θα του δοθεί η αφορμή να κάνει δηλώσεις κατά της κυβέρνησης. Ωραίος τύπος… ανεξάρτητος πολιτικά… Ενισχύει το… καρτέλ των αντιπολιτευόμενων…
Στο τρίτο κόκκινο φανάρι που θα περνούν οι οδηγοί θα χάνουν το δίπλωμά τους… Πόσοι άραγε… υπουργοί της κυβέρνησης θα είχαν σήμερα δίπλωμα, εάν αυτή η διάταξη εφαρμοζόταν;
Πρέπει πράγματι να γίνονται έρευνες σε σπίτια και γενικώς σε κάθε χώρο για την αποκάλυψη και σύλληψη τρομοκρατών. Αλλά αυτή η επιχείρηση δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία ολίγον… ανόητη μας φαίνεται. Κατά πάσα πιθανότατα οι σύμμαχοι είδαν ότι… διαμένουν Ιρακινοί στον πέριξ χώρο και ζήτησαν τη συνδρομή των ελληνικών αρχών για να… καθαρίσει διά παν ενδεχόμενο το τοπίο… Κάνουν τα πάντα αυτοί οι άνθρωποι για να μειωθεί το ποσοστό του αντιαμερικανισμού στη χώρα μας… Ειδικά με το κλείσιμο των δρόμων τα πράγματα είναι τραγικά… Έκλεισαν οι δρόμοι για τέσσερις ώρες… μετά τη σύλληψη των αθώων Ιρακινών… Ελλάς (και… ΕΛΛ.ΑΣ.) το μεγαλείο σου…
Όχι δεν τον κρατούσε από κάπου ο Τσιτουρίδης τον πρωθυπουργό… Προφανώς ο πρωθυπουργός… όπως πάντα… εξάντλησε την υπομονή του… τον βοήθησαν λίγο και οι… διαρροές και ο Σάββας για άλλη μια φορά έμεινε εκτός…
Θα μιλήσει πάντως κάποια στιγμή ο Σάββας και θα πει πολλά, ισχυρίζονται ορισμένοι από τον κύκλο του. Και τα πολλά δεν αφορούν φυσικά τους πολιτικούς του αντιπάλους που τον πολέμησαν, αλλά τους δικούς τους, τους πολιτικούς του «φίλους», που θα έπρεπε να τον στηρίξουν αλλά δεν το έπραξαν… Και φυσικά οι καταγγελίες του Τσιτουρίδη πιθανότατα να ανοίξουν κι άλλες πληγές στην κυβέρνηση…
Ξέχωρα από την κατάληξη της ιστορίας και τις ευθύνες του Τσιτουρίδη, η στάση των άλλοτε «λοχαγών» Νίκου Νικολόπουλου και Αδάμ Ρεγκούζα ήταν κάτι πάρα πάνω από συγκινητική. Και όσον αφορά τις δηλώσεις τους και την παρουσία τους κοντά του τις δύσκολες στιγμές… «Λοχαγοί» αλλά φίλοι, ακόμη και… «εν αποστρατεία»…
Η επιτυχία της Δεξιάς στη Γαλλία σηματοδοτεί, κατά τους αναλυτές, και τη στροφή της μεγάλης δημοκρατικής χώρας στη συντηρητική πολιτική. Στο Μαξίμου πάντως και στη Ρηγίλλης ένιωσαν μεγάλη ανακούφιση, καθώς ήταν ένα καλό μήνυμα για την πορεία της Δεξιάς στην Ευρώπη…
Ούτε λεπτό δεν πέρασε από το μυαλό του… Μαξίμου το να αναλάβει ο Δημήτρης Σιούφας και το υπουργείο Απασχόλησης. Είναι τόσο φορτωμένος στο δικό του υπουργείο -όπου τα πάει περίφημα κατά κοινήν ομολογία- ώστε ουδείς θα επιθυμούσε να τον φορτώσει περισσότερο… Έτσι την… πλήρωσε ο εργατικός και πολύπειρος Βασίλης Μαγγίνας…
Τελικά αυτές οι δημοσκοπήσεις… στηρίζουν πάντα την εκάστοτε κυβέρνηση ή όταν ανέβει ένα κόμμα εξουσίας, δύσκολα μπορεί να τεθεί στο περιθώριο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Μάλλον και τα δύο… ισχύουν…
Η Νέα Δημοκρατία πάντως φαίνεται πως χάνει πολύ λίγο (πάντως χάνει), αλλά το σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει. Οι απογοητευμένοι από τη Νέα Δημοκρατία κάνουν μια… στάση στην κατηγορία των αναποφάσιστων, από τους οποίους φεύγουν χωρίς να καταλήγουν στο ΠΑΣΟΚ, ή ξαναγυρνούν για να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στο κόμμα τους… Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πάντως οι απογοητευμένοι από το ΠΑΣΟΚ πήγαν σε άλλο κόμμα και δεν επέστρεψαν σ’ αυτό. Αντιθέτως, αυτό δεν συνέβη στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που το ΠΑΣΟΚ έμεινε τόσα χρόνια στην εξουσία…
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει δημοσκόπηση που δείχνει ξεκάθαρα πως μόνον το 30% των ασφαλισμένων πιστεύει ότι κινδυνεύουν οι συντάξεις τους με τα σκάνδαλα των Ταμείων; Κι αυτό τι αποδεικνύει από την ώρα που η πλειοψηφία πιστεύει ότι υπάρχει σκάνδαλο; Πως εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους; Ή πως δεν πολυπίστεψαν ποτέ τους, παρότι ήταν παρακινδυνευμένο, ότι θα έχαναν τα χρήματά τους;
Δεν είναι πάντως και ό,τι καλύτερο να κατσαδιάζεις τους υπεύθυνους των σωμάτων ασφαλείας και στη συνέχεια να θέλεις να δραστηριοποιηθούν και να κυνηγήσουν τους αναρχικούς. Όταν στο στόχαστρο μπαίνει συνεχώς η Αστυνομία και την κατηγορούν οι πάντες, όταν είτε συλλάβει είτε όχι ακραία στοιχεία… η συνέχεια είναι γνωστή -τους βγάζουν έξω- τότε για ποιο λόγο να προστατεύσει την περιουσία των πολιτών, αφού άλλωστε στο τέλος… υπόλογη θα βρεθεί; Από άλλη οπτική γωνία χρειάζεται να δούμε τα σύγχρονα σώματα ασφαλείας και όχι με τη ματιά του παρελθόντος και υπό την επήρεια μεταπολιτευτικών συνδρόμων…