ΧΡΗΜΑτιστήριο

>Τελικά ήταν νίκη ή ήττα για το οικονομικό επιτελείο; Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγήθηκε την έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση, οι εκτιμήσεις της όμως για την πορεία του χρέους, την ανεργία, την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μόνο θετικές δεν είναι.

>Οι αλλαγές επί αλλαγών, σε καίριες θέσεις εισηγμένων εταιρειών, συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον! Οι επιλογές είναι, κυρίως, από το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον των βασικών μετόχων.

>Και τώρα τι; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την, κατά την Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, «εσφαλμένη πληροφόρηση» του ίδιου του πρωθυπουργού; Ποιο είναι το νομικό γραφείο που «σπονσοράρει» την επιστολή της εν λόγω χρηματιστηριακής εταιρείας;

>Για μια ακόμη φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ακολούθησε τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας. Για πολλοστή φορά εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των μεγάλων, καθιστώντας ευκολότερη την επιθετική εξαγορά των επιχειρήσεων.

>Γιατί τέτοια βιασύνη, ώστε να λειτουργήσει η Αγορά Υψηλού Κινδύνου του ΧΑ; Μήπως έχουν υποσχεθεί «προεκλογικές» εισαγωγές εταιρειών; Λέμε τώρα…

>Ήταν η σειρά της Επενδυτικής Τράπεζας! Με πανομοιότυπες λακωνικές ανακοινώσεις, που παραπέμπουν σε εναρμονισμένες πρακτικές, αποχωρούν χωρίς να αιτιολογούν από τον «ΣΜΕΧΑ», οι θυγατρικές – χρηματιστηριακές εταιρείες των τραπεζών. Έπειτα από αυτό, ελπίζουμε οι αρμόδιοι της εγχώριας κεφαλαιαγοράς να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια διαφορετικής εκπροσώπησης.

>Τι σας γράφαμε; Αν και η παρέμβαση της ΤτΕ σηκώνει πολλή συζήτηση, εντούτοις η κεφαλαιακή επάρκεια στις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών πρέπει να αποτελεί βασικό κριτήριο. Η αναφορά μας στην ακύρωση του deal μεταξύ Ασπίς Bank και FBB.

>Άνθρακες ο θησαυρός των «περίεργων» ρυθμίσεων προς τα Ταμεία και όχι μόνο, καθώς ούτε καν οι μισοί από τους οφειλέτες δεν προσήλθαν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

>Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε αν αυτή η Σοφοκλέους, έτσι όπως την έχει «φτιάξει» ο ακριβοπληρωμένος και ακριβοθώρητος κ. Καπράλος, είναι σε θέση να δεχθεί την είσοδο της ποντοπόρου ναυτιλίας. Άντε και από τον επόμενο μήνα στα νέα, πολυτελή, ιδιόκτητα κτίρια της ΕΧΑΕ, επί της Λεωφόρου Αθηνών, για τα οποία πολλά ακούστηκαν.

>Από τα αντικρουόμενα συμφέροντα των τραπεζών ξεκίνησε η έρευνα για το σκάνδαλο των ομολόγων και εκεί φαίνεται ότι θα καταλήξει! Η βουλευτική στοχοποίηση ενός πιστωτικού ιδρύματος προς όφελος κάποιου άλλου, με το οποίο έχει ανοικτές διαφορές, δεν είναι πρέπουσα. Πάντως η απάντηση δόθηκε καθώς η Marfin Popular, ασχέτως των έκτακτων εσόδων από την πώληση συμμετοχών, ανακοίνωσε αύξηση των ενοποιημένων καθαρών της κερδών.

>Αν από τώρα η τιμή της βενζίνης έχει «ξεφύγει», φανταστείτε τι έχει να γίνει το καλοκαίρι, τότε που ο πολύς κόσμος θα κάνει τις διακοπές του. Και όλα αυτά όταν οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σταθερά υψηλές, καθώς υπάρχουν προβλέψεις για υψηλότερη ζήτηση.

>Πόσα από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μπαίνουν στον κόπο να απαντήσουν επί της ουσίας σε δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων; Πολύ λίγα, είτε γιατί έχουν την «φωλιά τους λερωμένη» είτε γιατί φοβούνται τις όποιες συνέπειες. Η ΑΤΕbank πάντως, προς τιμήν της, είναι από αυτές που δεν αφήνουν τίποτε αναπάντητο.

>Τι και αν το ομόλογο που κατέληξε στο χαρτοφυλάκιο του ΤΣΠΕΑΘ φέρεται να ζημιώνει το Ταμείο, τι και αν το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κήρυξε 24ωρη απεργία, τι και αν όλα τα ΜΜΕ σταμάτησαν την ενημέρωση, ο εκλεκτός του κ. Αλογοσκούφη, κ. Καπράλος, δεν λέει να ξεκολλήσει από τη θέση του!

>Που πήγαν οι παλιές, καλές ημέρες; Πόσα είναι πλέον τα επίσημα μέλη του ΣΕΔΥΚΑ; Πόσα ακόμα αναμένεται να «πιστοποιηθούν» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

>Άλλη μια κατασκευαστική εταιρεία που έχει να ελεγχθεί φορολογικά από το 2002! Περί της Μπήτρος ΑΒΕΤΕ ο λόγος.

>Με ανακοινώσεις, που για να βρεθούν και να διαβαστούν χρειάζονται ψάξιμο και «φακούς επαφής», δεν γίνονται οι διαγωνισμοί, έτσι δεν είναι, κύριοι της Αγρογής ΑΕ;

>Μπορεί κατά διαστήματα υπουργείο Ανάπτυξης και Συνήγορος του Καταναλωτή να κάνουν συστάσεις, σχετικά με την ύπαρξη καταχρηστικών όρων στις δανειακές συμβάσεις των τραπεζών, αλλά μέχρι εκεί!

>Γιατί ο κ. Γκαργκάνας δεν υιοθετεί την πρόταση του συλλόγου των εργαζομένων της τράπεζας για τα ασφαλιστικά ταμεία; Γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν αναλαμβάνει τον έλεγχο της φερεγγυότητας και την ορθολογική διαχείριση των αποθεματικών τους; Μήπως γιατί φοβάται τις αντιδράσεις των «φίλα» προσκείμενων τραπεζιτών;

> Μια από τα ίδια στη Σοφοκλέους! Για τον μήνα Απρίλιο οι έλληνες επενδυτές εμφανίστηκαν πωλητές, με εκροές που άγγιξαν τα 509,51 εκατ. ευρώ.

>Από ό,τι φαίνεται το οικονομικό επιτελείο έχει «χάσει την μπάλα» και στο θέμα του ΟΤΕ! Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε την ακύρωση της εξεύρεσης στρατηγικού συμμάχου και την αντικατάστασή της από τη διάθεση μετοχών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης; Και όλα αυτά όταν η ΕΕΤΤ βάλλει κατά του οργανισμού, σχετικά με την απραξία του σε θέματα ευρυζωνικότητας.

>Συμφωνούμε με τους πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς από τη στιγμή που στο παρελθόν έχει τιμωρηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με ποιο κύρος θα συμμετάσχει στο ΔΣ αυτής; Περί κ. Παντελάκη ο λόγος.

>Αφού τα πήγε τόσο καλά με την εγχώρια αγορά, αφού επέλυσε όλα τα προβλήματα που δημιούργησαν τα μέλη του, τώρα προσπαθεί να βοηθήσει και σε διαβαλκανικό επίπεδο! Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

>Αυτή είναι μια καλή είδηση! Πόσες από τις μετοχές του Small Cap 80 καταγράφουν αποδόσεις μεγαλύτερες από αυτήν του Γενικού Δείκτη Τιμών; Περίπου το 1/3.

>Λίγο προσοχή δεν βλάπτει! Μπορεί η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή να ολοκλήρωσε τις εργασίες της για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει να κάνει με τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, όμως στο πρόσφατο παρελθόν πολλές από αυτές τις «συναθροίσεις» προσπάθησαν να «σώσουν», και μάλιστα αναδρομικά, κάποιους από τους τότε επιτήδειους της κεφαλαιαγοράς.

>Πού φτάσαμε; Ευτυχώς που υπάρχουν και οι άδειες καζίνο, από τα πρόσθετα έσοδα των οποίων αναμένεται να διασωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός!

>Πολύς λόγος για το τίποτε στα ΕΛΠΕ, καθώς ό,τι έχασαν από τις μειωμένες πωλήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης τα πήραν πίσω από τις αυξήσεις στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης.

>Τι σας λέγαμε σχετικά με τις τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων; Να που επιβεβαιωνόμαστε πλήρως, καθώς δεν είναι λίγοι οι δανειολήπτες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα αρχικά υψηλά επιτόκια με τα οποία είχαν δανειστεί.

>Καιρό είχαμε να δούμε «κόντρες» σε γενικές συνελεύσεις εισηγμένων! Με υψηλούς τόνους και διαξιφισμούς καταψηφίστηκε το αίτημα για διαχειριστικό έλεγχο στην Καλπίνης – Σίμος, γιατί άραγε;

>Εσείς με ποιους είστε; Μπορεί ορισμένοι από τους εκ των υστέρων προφήτες να τρέχουν να βάλουν κανόνες στην τιμολόγηση και χρέωση προμηθειών από συναλλαγές ομολόγων, υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι αμετανόητοι που προσπαθούν ακόμα και την ύστατη στιγμή να δημιουργήσουν σύγχυση και φόβο, σχετικά με τις αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις.

>Τι σημαίνει κεκλεισμένων των θυρών; Γιατί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας; Όποτε μας χρειαστήκατε ήμασταν δίπλα σας. Περί της γενικής συνέλευσης του ΣΜΕΧΑ ο λόγος!

>Λέτε όλοι αυτοί που εργάζονται σε περισσότερες από μία δουλειές να το κάνουν από χόμπι; Εντάξει δεν λέμε ότι πρέπει να αποκρύπτουν εισοδήματα από την εφορία, όχι όμως και να «κυνηγιούνται» περισσότερο από τους έχοντες και κατέχοντες.

>Με αφορμή τα αυξημένα κέρδη του Ομίλου Πειραιώς και την απόκτηση του ποσοστού που κατείχε ο κ. Δεβλέτογλου στην Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ ρωτάμε πόσα εκατομμύρια ευρώ έχουν σπαταληθεί από το 1997 μέχρι σήμερα για συγχωνεύσεις και εξαγορές χρηματιστηριακών εταιρειών. Μιλάμε για πολύ χρήμα!


Σχολιάστε εδώ