υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

-Διπλωματικό «πονοκέφαλο» προκάλεσε η εκλογή του Ν. Σαρκοζί στα άδυτα του δικού μας υπουργείου Εξωτερικών, όπου μελετούν τα υπέρ και τα κατά της εκλογικής νίκης του γάλλου δεξιού πολιτικού, σε σχέση πάντοτε με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις… Μπορεί λοιπόν η επικράτηση Σαρκοζί να χαροποιεί μερικούς, σε προσωπική βάση, όπως στην περίπτωση της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, αλλά σε σχέση με τα καλώς εννοούμενα ελληνικά συμφέροντα, υπάρχει έντονος προβληματισμός και ολίγη ανησυχία…

-Καλή ευκαιρία για εύσχημη απόδραση από την αποπνικτική πολιτική ατμόσφαιρα των Αθηνών, σε μέρη μακρινά και εξωτικά, προσέφερε η επέτειος των 35 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας… Στη Σαγκάη και στο Πεκίνο περιοδεύει η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, συνοδευόμενη από επιτυχημένους έλληνες επιχειρηματίες και ευτυχείς υπηρεσιακούς παράγοντες… Ορισμένοι έλληνες επιχειρηματίες, μόνοι τους και αβοήθητοι, πέτυχαν να διεισδύσουν μεθοδικά και να κατακτήσουν τη μεγάλη κινεζική αγορά… Έρχεται, εκ των υστέρων, το υπουργείο Εξωτερικών και καταγράφει τα κέρδη και τις επιδόσεις αυτών των τολμηρών επιχειρηματιών, ως «επιτυχίες» της οικονομικής διπλωματίας… Γνωστό το επικοινωνιακό αυτό παιχνίδι, έρχονται και οι εκλογές…

-Εντυπωσιακή η λίστα των υπό ναυπήγηση ελληνικών και ελληνόκτητων πλοίων στα ναυπηγεία της Κίνας, ξεπερνούν τα 185 πλοία, παντός τύπου. Συνεπείς οι Κινέζοι στον χρόνο παράδοσης, στο χαμηλό διεθνώς ανταγωνιστικό κόστος ναυπήγησης, γερά και καλοτάξιδα τα νεότευκτα ελληνικά πλοία… Και αυτές τις επενδύσεις, εκτός Ελλάδος, των ελλήνων εφοπλιστών προσπαθεί εμμέσως να πιστωθεί η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή…

-Δεν γνωρίζω ακόμη ποιες νέες συμφωνίες και συμβόλαια θα «κλεισθούν» από τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν, εκδρομικά, την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη στην Κίνα. Σίγουρο είναι ότι η πολυμελής υπουργική συντροφιά θα γυρίσει με γεμάτες τις βαλίτσες από ψώνια… Ακόμη και με επώνυμα προϊόντα «μαϊμού», όπου οι Κινέζοι είναι ασυναγώνιστοι στις απομιμήσεις… Ας πούμε ένα στιλό Mont Blanc στην τιμή του… ενός ευρώ και θέλεις μεγεθυντικό φακό για να ανακαλύψεις εάν πρόκειται για απομίμηση… Θα ρωτήσουν μερικοί αμύητοι πού πωλούνται αυτά τα προϊόντα; Αφελής η ερώτηση, όταν υπάρχει οργανωμένη ελληνική πρεσβεία, που γνωρίζει τις «πηγές» και δικαιολογεί τον λόγο ύπαρξής της και με κάτι τέτοιες «εξυπηρετήσεις»…

-Πατριαρχείο Ιεροσολύμων… Ακόμη και εκεί τα έκανε «θάλασσα» το υπουργείο Εξωτερικών… Μην περιμένετε βεβαίως να αποδοθούν ευθύνες σε πολυπράγμονες διπλωμάτες στα Ιεροσόλυμα που συνήργησαν με τις εμπιστευτικές υπηρεσιακές εισηγήσεις τους στην απομάκρυνση από τον πατριαρχικό θρόνο του Ειρηναίου και την επιλογή ως του «καταλληλότερου» του Θεόφιλου… Αυτοί πρόλαβαν και πήραν μετάθεση σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες… Σε πολιτικό επίπεδο, για να δούμε οι πατροπαράδοτες φιλικές σχέσεις με τις αραβικές χώρες πώς αποτυπώνονται στο συγκεκριμένο πρόβλημα του Πατριαρχείου… Πρόσφατα είχαμε άλλωστε τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς στην Αθήνα, σε επίσημη επίσκεψη, αλλά και με ιορδανούς ιθύνοντες σε υψηλό επίπεδο…

-Στην Αυστραλία πηγαίνει, προπομπός, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης για να διοργανώσει «μεγαλειώδη υποδοχή» στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή που θα επισκεφθεί, μέσα Μαΐου, τη χώρα των καγκουρό, να ξεφύγει και αυτός λιγάκι από την Αθήνα. Συγκεντρωσιάρχης λοιπόν ο υφυπουργός αποδήμου ελληνισμού, τι Κουλούρης, τι Κασσίμης, θα σκεφθούν μερικοί…

-Πομπωδώς ανήγγειλε η Ελλάδα, μετά από πιέσεις και «διακριτικές υποδείξεις» των Αμερικανών τη διαγραφή κατά 80% του χρέους του Ιράκ προς τη χώρα μας… Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος είναι η πικρή αλήθεια… Αλλά και κάτι «τραπεζικές εγγυήσεις» της Εθνικής Τράπεζας αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων προς το ιρακινό δημόσιο για έργα ελληνικών τεχνικών εταιρειών στο Ιράκ πάνε κι αυτές στα αζήτητα…

-Σχέδιο για τρία… ξεχωριστά κράτη στο Ιράκ, ανάλογα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των κατοίκων, προωθεί ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής s. Brownback, από το Κάνσας, για να επέλθει… ειρήνευση στο Ιράκ. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, που την προωθούν πιεστικά οι Αμερικανοί, στη γειτονιά μας όλα είναι δυνατά… Ο πολύς Brownback είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ… Από τον ανεκδιήγητο Πρόεδρο Τζ. Μπους, στους τυχοδιωκτισμούς του Μπράουνμπακ… Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι το σκεπτικό του Brownback, υποστηρίζει και ο δημοκρατικός γερουσιαστής J. Biden, πρόεδρος της Επιτροπής Εξ. Σχέσεων της Γερουσίας… Τελικά για ποιο Ιράκ μιλάμε;… Επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση δεν υιοθετεί το σχέδιο διαμελισμού του Brownback για το Ιράκ, αλλά στις βόρειες κουρδικές περιοχές υπάρχει ήδη ένα κράτος εν κράτει υπό κουρδική διοίκηση, με τις αμερικανικές ευλογίες και με σύγχρονο αμερικανικό οπλισμό…

-Στη Βρετανία αποχωρεί από την πρωθυπουργία ο Τ. Μπλερ στις 27 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. Στο βιογραφικό του η παράνομη εισβολή και κατοχή στο Ιράκ, η σύμπλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζ. Μπους σε σημείο που να αποκαλείται από τους πολλούς επικριτές του «το σκυλάκι» του Μπους, αμαυρώνουν τις όποιες επιτυχίες του στην εσωτερική Πολιτική σκηνή της Βρετανίας… Απολογούμενος στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Μπλερ υπεραμύνθηκε των επιλογών του λέγοντας «έπραξα ό,τι πίστευα ότι είναι ορθό, ίσως και να έσφαλα…». Τα ίδια θα μπορούσε να πει και ο Μπ. Ετσεβίτ για την εισβολή στην Κύπρο, ακόμη και ο Α. Χίτλερ για την εισβολή στην Ελλάδα. Ο απολογισμός για τον Μπλερ από την «απελευθερωτική» εισβολή στο Ιράκ είναι ότι τα αθώα θύματα, κυρίως άμαχοι και παιδιά, ανέρχονται σε εκατονταπλάσιο αριθμό από τις «θηριωδίες» της εποχής Σαντάμ, οι υλικές καταστροφές είναι ανυπολόγιστες και θα χρειασθεί τουλάχιστον μια 10ετία για να επανέλθει το Ιράκ στην προπολεμική κατάσταση… Επιπλέον, δημιουργήθηκαν συνθήκες τριχοτόμησης του Ιράκ… Ας τον κρίνει λοιπόν η ιστορία τον Τ. Μπλερ, ως πολιτικό και ως άνθρωπο με ευαισθησίες…

Α.Κ.


Σχολιάστε εδώ