Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Και εξηγούμαι: αν ανατρέξει κανείς στα όσα έχουν γραφτεί σ’ αυτήν εδώ τη στήλη τα προηγούμενα 2 χρόνια θα δει πως σε τακτά χρονικά διαστήματα και ανεξαρτήτως της κατά περίπτωσην συγκυρίας, οι εγχώριοι παίκτες -δυστυχώς με πρώτους τους διαχειριστές μας- βγαίνουν πωλητές ακόμα κι όταν το ενδιαφέρον των ξένων είτε ατονεί είτε δεν είναι ανάλογο των περιόδων που κυριολεκτικά σαρώνουν ό,τι κυκλοφορεί. Κοντολογίς δεν φτάνει που «αδειάζουμε» χαρτιά άκριτα, το κάνουμε και σε λάθος χρόνο!

Αν εξαιρέσει λοιπόν κανείς αυτό το προφανές -και επαναλαμβανόμενο- φαινόμενο, εκείνο που μένει από την εβδομάδα που τελείωσε ήταν η έντονη πίεση στον τραπεζικό κλάδο (εδώ και με… ευθύνη των μεγάλων ξένων παικτών) αλλά και η επιβεβαίωση, για πολλοστή φορά, της δυναμικής που έχουν αναπτύξει πια τα χαρτιά της μεσαίας και της χαμηλότερης, ενίοτε, κεφαλαιοποίησης. Έτσι, δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση ότι την ώρα που στον 20άρη δείκτη δίνονταν «μάχες» αγοραστών – πωλητών, ο FTSE 80 της μικρότερης κεφαλαιοποίησης εκτινασσόταν σε ιστορικά (!) υψηλά.

Πέραν αυτών σημειώστε πως πολλοί έμπειροι αναλυτές και χρηματιστές δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την αντίθετη κίνηση της Σοφοκλέους σε σχέση με τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, στον βαθμό που φοβούνται ενδεχόμενη διόρθωση στις ξένες αγορές με απρόβλεπτα επακόλουθα στο συνήθως «ευαίσθητο» σε τέτοια γυρίσματα ΧΑ. Τεχνικά πάντως δεν έχει αλλάξει κάτι και το μόνο που χρήζει μνείας είναι η πεισματική στάση των δραστηριοποιούμενων στο ΧΠΑ που «ποντάρουν» σε σχετική υποτίμηση των βαριών χαρτιών. Τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα.

Y.Γ.: Ακόμα κι όταν η περίοδος δεν ευνοεί σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά (λόγω θετικότατης πορείας του Dow Jones και των μεγάλων διεθνών αγορών), το παιχνίδι στο ΧΑ είναι για «μεγάλα παιδιά». Και κατά πως φαίνεται οι δικοί μας επαγγελματίες αδυνατούν -ή δεν θέλουν- να ακολουθήσουν τους ρυθμούς των ξένων. Προσέξτε στοιχεία: η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο ΧΑ τον Απρίλιο 2007 ανήλθε στο 50,35% για το σύνολο των εισηγμένων και στο 54,11% για τις μετοχές του FTSE 20. Αυτό αποτυπώνεται στο μηνιαίο στατιστικό δελτίο της εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ. Πιο αναλυτικά, οι εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στο ΧΑ έφθασαν τα 156,72 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ οι έλληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές για έναν ακόμα μήνα, με εκροές άνω των 509 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 177,04 εκατ. ευρώ αφορούν έλληνες ιδιώτες, 81,25 εκατ. ευρώ Αμοιβαία Κεφάλαια και 252,40 εκατ. ευρώ χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Καμία απορία;


Σχολιάστε εδώ