ο Δαίμονας των δημαρχείων

Οι σημερινοί τα έριχναν στους χθεσινούς και οι χθεσινοί έλεγαν να δώσετε λεφτά από το δάνειο που θα πάρετε. Οι δάσκαλοι καθ’ όλη τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ζούσαν το θέατρο του παραλόγου, αφού κατάλαβαν ότι και πάλι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ. Μια σπίθα από τον δάσκαλο Γιώργο Γαλάνη ήταν αρκετή για να μετατραπεί το συμβούλιο σε ριγκ. Φύγανε καρέκλες και ποτήρια και όλοι έτρεχαν να κρυφτούν. Αυτοί οι καθηγητάδες αξίζουν βραβεία και επαίνους. Κάνουν αγώνα για να έχουν τα δικά τους παιδιά αξιοπρέπεια στη σχολική τους διαβίωση. Μπράβο. Αναρωτιέμαι όμως τι αξίζουν αυτοί οι δημοτικοί σύμβουλοι που αδιαφορούν εάν τα κονδύλια πάνε εκεί όπου πρέπει, για να μην πω χειρότερα και τρέχω πάλι κατηγορούμενος.
###

Να τη πάλι η δικαίωση. Το μεγάλο σκάνδαλο που ζει αυτήν την περίοδο η Σαλαμίνα βρίσκεται στα χέρια του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για το έργο της αποχέτευσης, προϋπολογισμού 25.000.000 ευρώ. Το Σώμα Επιθεωρητών κάνει ήδη φύλλο και φτερό όλες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και όπως μαθαίνω έχει βγάλει πολλά λαβράκια. Μετά από αυτήν την εξέλιξη είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι χρηματοδοτικές πιστώσεις θα παγώσουν, αφού από τα 25.000.000 ευρώ τα 8 θα πρέπει να τα βρει ο δήμος από δικές του πηγές. Τα υπόλοιπα είναι ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ποια τράπεζα θα δώσει χρήματα, όταν πάνω από το νησί πλανάται η ακύρωση της δημοπρασίας που έγινε; Το βασικότερο όμως απ’ όλα είναι ότι ο έλεγχος που γίνεται θα οδηγήσει στην υπέρβαση των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δοθούν τα χρήματα. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν οι διαγωνισμοί γίνονται σούρουπο με την επίβλεψη… λυκανθρώπων.
###

Ως γνωστόν οι δημοτικές παρατάξεις κατά την προεκλογική περίοδο βγάζουν κάποια κουπόνια προκειμένου να μαζέψουν κανένα ευρουδάκι. Αυτά τα κουπόνια, για να είναι έγκυρα, θεωρούνται από την Περιφέρεια και μετά επιστρέφονται πάλι εκεί για να ξέρουμε, ως κράτος, τα περί χρηματοδότησης των παρατάξεων. Μέχρι εδώ όλα καλά. Όταν τα κουπόνια επιστραφούν στην Περιφέρεια, καταστρέφονται. Δηλαδή σχίζονται. Επιτροπές, πρωτόκολλο και όλα τα σχετικά. Φαίνεται όμως ότι εκεί στην Περιφέρεια Αττικής κάποιος έχει μακρύ χέρι και εξαφανίζει τα κουπόνια λίγο πριν καταστραφούν, αφού όμως έχουν παραδοθεί από τις παρατάξεις. Προφανώς αντιλαμβάνεστε τον λόγο. Κάποιος βγάζει μεροκάματο εν αγνοία των δημοτικών παρατάξεων, αφού πολλά κουπόνια κυκλοφορούν στα χέρια εργολάβων, ενώ λογικά τα ίδια κουπόνια, με έγγραφα, αποδεικνύεται ότι έχουν καταστραφεί. Γνωρίζω ονόματα και λεπτομέρειες. Έμαθα ότι για την περίεργη αυτή υπόθεση έχει ενημερωθεί η διευθύντρια της Περιφέρειας Αττικής, κ. Τσόκα.
###

Με πρωτοβουλία του δικηγόρου Θανάση Τσιώκου, που έχασε το παιδί του όταν συγκρούστηκε το αυτοκίνητο που οδηγούσε με παράνομη διαφημιστική πινακίδα επί της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, μαζεύτηκαν διάφοροι φορείς σε αίθουσα του δικηγορικού συλλόγου για να συντονίσουν τις ενέργειές του απέναντι σ’ αυτήν την αυθαιρεσία που ξετυλίγεται κάθε μέρα στους δρόμους. Εκεί λοιπόν ακούστηκαν σημεία και τέρατα. Παρουσιάστηκαν έγγραφα και μηνύσεις της ΔΕΗ προς συγκεκριμένους δημάρχους, εξαιτίας της παράνομης ηλεκτροδότησης αυτών των πινακίδων με ρεύμα που πληρώνουν οι δημότες. Εκπρόσωπος της ΔΕΗ είπε: «Οι δήμαρχοι προτιμούν να πηγαίνουν κατηγορούμενοι, παρά να ξηλώσουν τις πινακίδες. Για ποιον λόγο το κάνουν;».
###

Μαζεύτηκαν τα «γαλάζια» συντρόφια στη Ρηγίλλης προκειμένου να κουβεντιάσουν τη στρατηγική τους για τις εκλογές της ΚΕΔΚΕ. Όλος ο καλός ο κόσμος. Μόλις μπήκε στην αίθουσα ο Καλογερόπουλος έγινε χαμός. «Γεια σου προεδράρα», «τους πήρες τα παντελόνια», φώναζαν οι παριστάμενοι στον δήμαρχο του Αιγάλεω, θέλοντας προφανώς να τον συγχαρούν για την εκλογή του στην ΤΕΔΚΝΑ. Αφού τελείωσε λοιπόν η σύναξη, ο Καλογερόπουλος, νιώθοντας υποχρεωμένος από τη θερμή υποδοχή, τους κάλεσε όλους για ένα ποτό. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου πρότεινε ένα καλό μαγαζί και σε λίγη ώρα οι μεζέδες του επώνυμου εστιατορίου είχαν γεμίσει τα τραπέζια. Μιλάμε για ωραίο φαγοπότι. Και του πουλιού το γάλα υπήρχε στα τραπέζια. Όπως έμαθα, ο τοπάρχης Δημήτριος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, παρά την πρόθεση κάποιων να συμβάλουν στον λογαριασμό, αφού η πρόσκληση για ένα ποτό είχε μετατραπεί σε πλήρες γεύμα. Ο Καλογερόπουλος τελικά πλήρωσε μόνος του όλο το τραπέζι. Δήμαρχε, όλα εδώ θα μείνουν. Καλό κρασί και καλή παρέα. Πολύ καλά έκανες. Αυτά μένουν στη ζωή.
###

Όπως μαθαίνω, νέες κινητοποιήσεις βρίσκονται στα σκαριά από τους κατοίκους της δυτικής Αττικής, εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ που επιτρέπει τη δημιουργία χωματερής στη θέση Σκαλιστήρι στον δήμο Φυλής. Οι κάτοικοι θα βγουν στους δρόμους, θα φωνάζουν, θα φάνε ξύλο από τα ΜΑΤ, θα ξαναμπούν στα σπίτια τους. Δεν το λέω ειρωνικά. Αντιθέτως. Τι άλλο μπορεί κανείς να κάνει σε μια πολιτεία που λειτουργεί δημοκρατικά; Τίποτα. Μόνο αυτά. Τουλάχιστον αντιστεκόμαστε για να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη, όταν θα μας ρωτήσει ο γιος μας μετά από δέκα χρόνια γιατί αναπνέει την μπόχα όταν κάθεται στο θρανίο του σχολείου του.
###

Σε βεντέτα μεταξύ του δημάρχου του Ελληνικού και του επιχειρηματία που διαχειρίζεται το παραλιακό κέντρο «Γαλάζιο» εξελίσσεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει. Η πίστα γκόου-καρτ, που λειτουργούσε στον προαύλιο χώρο του κέντρου, συμφερόντων του ίδιου επιχειρηματία, σφραγίστηκε ύστερα από πολύ σοβαρά επεισόδια που έγιναν μεταξύ των υπαλλήλων του δήμου και… μπράβων της επιχείρησης. Ο δήμος προχωράει και σε αφαίρεση της άδειας μουσικής που έχει το μαγαζί, που ουσιαστικά σημαίνει και το κλείσιμό του, αφού δεν θα μπορεί να έχει ούτε κασετόφωνο κάτω από την μπάρα. Ο επιχειρηματίας κατέθεσε μήνυση για εκβιασμό κατά του δημάρχου, ισχυριζόμενος πολλά και διάφορα. Πάντως, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Ελληνικού, «όλες αυτές οι παρανομίες λειτουργούσαν με την ανοχή συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, όλα τα προηγούμενα χρόνια». Δεν ξέρω εάν είναι αλήθεια αυτό, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, κατά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ο τέως δήμαρχος τάχθηκε κατά της σφράγισης του καταστήματος, με διάφορες δικαιολογίες, που ακόμη προσπαθώ να καταλάβω. Την ίδια θέση είχε και ο επικεφαλής της παράταξης που εκλέγεται με τη ΝΔ, φίλτατος Πετράς. Τα μαχαίρια έχουν βγει από τη ζώνη και ακονίζονται. Θυμηθείτε το, θα έχουμε εξελίξεις.
###

Μια ζουμερή κασετούλα κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες που ως περιεχόμενο έχει τη συνομιλία αντιδημάρχου μεγάλου δήμου της δυτικής Αττικής με μεγαλοστέλεχος εταιρείας που συνεργάζεται με τον δήμο. Το συμπέρασμα, για να μη σας λέω πολλά, είναι ότι ο αντιδήμαρχος πήρε μεροκαμματάκι προκειμένου να κάνει τα στραβά μάτια σε παρανομία της εταιρείας. Δεν είναι πολλά τα λεφτά, αλλά η πράξη μετράει. Το θέμα είναι ποιος έκανε την υποκλοπή και ποιος τη διοχέτευσε. Έχει κι αυτό την αξία του. Η συνομιλία αφορά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, όπου ο σημερινός αντιδήμαρχος ήταν πάλι αντιδήμαρχος.
###

Με αυτήν την ύποπτη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στον δήμο Αλίμου, που ουσιαστικά υπερτιμολόγησε με 400.000 ευρώ ένα έργο, ουδείς ασχολείται. Όταν είχα θέσει το ζήτημα αυτό πριν από τρεις μήνες στον δήμαρχο, φίλτατο Ορφανό, με είχε διαβεβαιώσει ότι θα το διερευνήσει. Τι έχει συμβεί; Τίποτα απολύτως. Διαβάστε πώς έχει η ιστοριούλα και τραβήξτε τα μαλλιά σας. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ένα έργο με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ. Την επόμενη ημέρα, όταν καθαρογράφτηκε η απόφαση, στη θέση του εγκριθέντος ποσού γράφτηκε νούμερο κατά 400.000 ευρώ μεγαλύτερο. Έτσι απλά. Τότε ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ταρασιάδης. Ο δήμαρχος, Κώστας Μαντζουράνης, κοιτούσε έξω από το παράθυρο. Η εργολαβία έγινε και πληρώθηκε το ποσόν όπως είχε διορθωθεί. Μετά απ’ όλα αυτά, η απορία παραμένει.
###

Μετά από μήνυση που είχε υποβάλει ο δημότης Κηφισιάς Σωκράτης Σ. Πετρόπουλος, για πολεοδομικές παρανομίες που έγιναν στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, το Α΄ Τριμελές Εφετείο Αθηνών επέβαλε στον δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη ποινή φυλάκισης 6 μηνών, διότι «με πρόθεση υποβάθμισε το περιβάλλον, με την κατασκευή του σταθμού, προκαλώντας έτσι σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος»! Η δίκη κράτησε 3,5 περίπου ώρες!
###

Όπως με διαβεβαιώνει με γράμμα του ο δήμαρχος Καλυβίων – Θορικού Πέτρος Φιλίππου, κανένας έλεγχος από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) δεν έχει γίνει πρόσφατα στον δήμο του και δηλώνει ότι «στον τελευταίο έλεγχο όλα βρέθηκαν απολύτως νόμιμα και δεν υπήρξε καμία παρατυπία». Εύχομαι να ‘ναι έτσι.
###

«Οι παράνομες πινακίδες, που ήταν η βασική αιτία να χάσουν μέχρι σήμερα τη ζωή τους πολλά νέα παιδιά, θα φύγουν από το Μαρούσι», είχε δηλώσει προεκλογικά ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Πιστός λοιπόν στην προεκλογική του δέσμευση, ο δήμαρχος έβαλε μπροστά τις μπουλντόζες και οι πινακίδες… εξαφανίστηκαν!
###

Κωμικοτραγικές εικόνες εξελίσσονται καθημερινά στο γραφείο του δημάρχου Αμαρουσίου, από όλους αυτούς που προεκλογικά τον… βοήθησαν (!) να βγει δήμαρχος. Τώρα όλοι ζητάνε μια θεσούλα στον δήμο ή σε κάποια από τις επιχειρήσεις του.
###

«Τα πήρε στο κρανίο» ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο Αμαρουσίου, Πάνος Αλεξανδρής, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και αφού κατσάδιασε τον δήμαρχο, πήρε τους συμβούλους του και αποχώρησαν.
###

Αιτία, η ανακοίνωση του συνδυασμού του Γιώργου Πατούλη, στην οποία χαρακτηρίζει τον Αλεξανδρή «στημένο και σικέ», επειδή πήρε την πρωτοβουλία (!) να πάει τα οικονομικά στοιχεία-σκάνδαλα του δήμου Αμαρουσίου στον Εισαγγελέα.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Συντρόφια, πουλάω δομημένα ομόλογα σε καλή τιμή. Λήγουν το 2097. Θα μου δώσετε τα λεφτά προκαταβολικά και θα πάρετε το κεφάλαιο μαζί με την απόδοση όταν θα έρθει η ώρα. Τι να κάνω ρε παιδιά. Γελάω με τα χάλια μας, γιατί αλλιώς θα πρέπει να βουτήξουμε από το μπαλκόνι.


Σχολιάστε εδώ