Η Τουρκία έπαθε ζημιά με την εκλογή Σαρκοζί

Δεν δίστασε, μάλιστα, να το κάνει και θέμα της τηλεοπτικής μονομαχίας με την υποψήφια πρόεδρο των σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ, την οποία παρακολούθησαν 20 εκατομμύρια γάλλοι ψηφοφόροι, ενώπιον των οποίων δεσμεύτηκε με τον πιο επίσημο τρόπο. «Εγώ βάζω πολύ καθαρά το ζήτημα της Τουρκίας. Θα αντιταχθώ στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Αυτοί που επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη είναι εκείνοι που δεν πιστεύουν στην πολιτική Ευρώπη, γιατί η διεύρυνση χωρίς όρια της Ευρώπης είναι ο θάνατος της πολιτικής Ευρώπης», τόνισε ο Σαρκοζί στον τηλεοπτικό διάλογο και συνέχισε: «Παρόλο που η Τουρκία είναι μια λαϊκή χώρα, βρίσκεται στη Μικρά Ασία. Δεν θα εξηγώ εγώ στους γάλλους μαθητές ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι με το Ιράκ και τη Συρία! Όταν θα έχουμε κάνει το Κουρδιστάν ευρωπαϊκό πρόβλημα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε προωθήσει τα πράγματα. Κι ούτε νομίζω ότι η σταθερότητα του κόσμου θα ενισχυθεί σκοτώνοντας την Ευρώπη. Εκείνοι που είναι εχθροί της Ευρώπης είναι υπέρ της διεύρυνσης χωρίς τέλος της Ευρώπης, γιατί αυτή εμποδίζει την πραγματοποίηση της πολιτικής Ευρώπης», ανέλυσε ο Πρόεδρος, σήμερα της Γαλλίας.

Αλλαγή συσχετισμών

Ο Σαρκοζί έχει πολύ σαφή άποψη για το ποια πρέπει να είναι η στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία:

«Εδώ και σαράντα χρόνια αφήνουμε τους φίλους μας τους Τούρκους να πιστεύουν ότι έχουν θέση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Εγώ είμαι υπέρ της πολιτικής Ευρώπης, γι’ αυτό προτιμώ να πούμε στους Τούρκους: Θα συνδεθείτε με την Ευρώπη, θα κάνουμε μια κοινή αγορά μαζί σας, αλλά δεν θα γίνετε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναν απλό λόγο, ότι βρίσκεστε στη Μικρά Ασία», διακήρυξε χωρίς μισόλογα. Αυτή η αταλάντευτη στάση του Σαρκοζί αναμένεται να ενισχύσει την τάση που κυριαρχεί στους γερμανούς χριστιανοδημοκράτες (και η οποία καθόλου δεν τονίζεται δημόσια από τότε που σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες), η οποία τάσσεται και αυτή εναντίον της ενσωμάτωσης της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Στους κόλπους της (γερμανικής) χριστιανοδημοκρατίας ο Σαρκοζί θα θεωρηθεί σύμμαχος στην προσπάθεια να εμποδιστεί η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και αντί γι’ αυτό να της προσφερθεί μια προνομιακή εταιρική σχέση», έγραψε χαρακτηριστικά η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ».

Τουρκική απογοήτευση

Ο Ερντογάν προσπάθησε να δημιουργήσει ελπίδες στους συμπατριώτες του ότι μπορεί ο Σαρκοζί να αλλάξει τη στάση του.

«Ελπίζω ότι ο Σαρκοζί δεν θα κάνει παρατηρήσεις όμοιες με εκείνες που έκανε στην προεκλογική του εκστρατεία αναφορικά με τη διαδικασία της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ και τις τουρκογαλλικές σχέσεις. Θα δούμε τι θα συμβεί στην πράξη», δήλωσε. «Η εκλογή του Νικολά Σαρκοζί αυξάνει τον κίνδυνο επιδείνωσης των ήδη ψυχρών τουρκογαλλικών σχέσεων. Όμως δεν είναι αδύνατον ο Σαρκοζί, που είναι περισσότερο ρεαλιστής παρά ιδεολόγος, να αλλάξει στάση τώρα που εκλέχτηκε», γράφει και η «Μιλιέτ» σε ανάλυση με τίτλο «Σαρκοζί – νέο εμπόδιο στον δρόμο προς την ΕΕ».

Απαισιόδοξη είναι και η εφημερίδα «Βατάν»: «Αν κάνει αυτά που λέει, οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ θα γνωρίσουν μεγάλη ένταση και αυτό μπορεί να φανεί στις σχέσεις Άγκυρας – Παρισιού», επισημαίνει.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο Ονούρ Εϊμέν, επέκρινε με δηλώσεις του τον Σαρκοζί γιατί «ανακήρυξε την Τουρκία σε εχθρό» και τόνισε ότι «κανένας πολιτικός δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει σχέσεις που οικοδομήθηκαν επί αιώνες».

Πολύ πιο επιθετικός ο τούρκος πολιτικός αναλυτής Σμιζ Ιντίζ ισχυρίζεται ότι «η ένταξη μιας μουσουλμανικής χώρας και η πιθανότητα να έχει το ίδιο δικαίωμα λόγου στην ΕΕ όπως η Γαλλία είναι κάτι που δύσκολα μπορούν να χωνέψουν οι κρυπτοφασίστες που είναι μεταμφιεσμένοι σε πρόβατα και πιστεύουν στον Σαρκοζί και σε όσους σκέφτονται σαν αυτόν».

Αντίθετα, εντελώς απογοητευμένος εμφανίζεται με δηλώσεις του στους βρετανικούς «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο τούρκος ακαδημαϊκός και πολιτικός σχολιαστής Τσενγκίζ Ακτάρ: «Η εκλογή του Σαρκοζί είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ», υπογράμμισε με δραματικό τρόπο.

Οι ξένοι φίλοι της Άγκυρας

Όλα αυτά όμως καθόλου δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν και εκείνες οι δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που σκέπτονται ήδη από τώρα και απεργάζονται σχέδια υπονόμευσης και παράκαμψης των αντιρρήσεων του Σαρκοζί αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας.

Πρώτος έσπευσε να κάνει δηλώσεις εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Στάινμαγερ, ο οποίος είναι σοσιαλδημοκράτης, τονίζοντας ότι ήδη διεξάγονται ευρωτουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στις οποίες έχουν συμφωνήσει όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές «χρειάζονται πολύχρονη δουλειά σε επίπεδο τεχνοκρατικής εργασίας», άρα «δεν υφίσταται καμιά ανάγκη επείγοντος χειρισμού», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εννοώντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν σαν να μη συνέβη τίποτα.

Στο πλευρό της Τουρκίας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος έσπευσε κι αυτός να δηλώσει ότι «θα αποτελούσε σφάλμα» να διακοπούν οι ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις σε μια τόσο «ευαίσθητη» στιγμή για την Άγκυρα. Έτσι, κατά τον Μπαρόζο, η απόφαση για την ένταξη πρέπει να ληφθεί μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, οι οποίες μπορεί να παραταθούν μέχρι το 2015, οπότε ποιος ξέρει αν ο Σαρκοζί θα έχει ξαναεκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλίας!

Τα «λαμόγια» της Κομισιόν

Ο πιο επικίνδυνος παράγοντας του ανοιχτά φιλοτουρκικού μετώπου είναι η Κομισιόν και όλος ο γραφειοκρατικός, παρασιτικός μηχανισμός της ΕΕ. Αυτό ήταν φυσικά γνωστό, αλλά επαναβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά με αφορμή και την εκλογή Σαρκοζί. Από τη Δευτέρα κιόλας ο επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν πήρε με δηλώσεις του το μέρος της Άγκυρας.

«Η Τουρκία υφίσταται έναν πολύ ευαίσθητο και δύσκολο μετασχηματισμό. Θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι παραμένουμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει και να αντιδράσουμε έντιμα και σταθερά απέναντι στην Τουρκία, διατηρώντας ζωντανή την ενταξιακή διαδικασία και κινούμενοι προς τα εμπρός», τόνισε.

Την Τρίτη ο Όλι Ρεν έσπευσε να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας και εκπρόσωπο της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ Αλί Μπαμπατζάν. Όπως δήλωσε κατόπιν η Κρίστινα Νάγκι, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση κατέστησε σαφές ότι «ο στόχος ήταν να ανοίξουν τρία νέα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις πριν τελειώσει η γερμανική προεδρία στην ΕΕ, το τέλος Ιουνίου». Τα πιο προχωρημένα κεφάλαια για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, κατά την εκπρόσωπο του Ολι Ρεν, είναι για την οικονομική και νομισματική πολιτική, τον χρηματοπιστωτικό έλεγχο και τη στατιστική. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει σε αυτήν την πρόκληση ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι δεν πρέπει να ανοίξει κανένα νέο κεφάλαιο πριν η Άγκυρα εφαρμόσει την υποχρέωση για άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στα πλοία και τα αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία. Γράφτηκε επίσης πως ο Σαρκοζί έχει ήδη ειδοποιήσει τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να μην ανοίξει η γερμανική προεδρία κανένα κεφάλαιο για να μη βρεθεί ο ίδιος στη δύσκολη θέση να προβάλει βέτο σε γερμανική πρωτοβουλία. Για να δούμε τι θα γίνει.

Ευκαιρία για την Ελλάδα

Αναμφισβήτητα η εκλογή του Σαρκοζί αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα – αν φυσικά η κυβέρνηση έχει πρόθεση να κινηθεί σε μαχητική, διεκδικητική γραμμή και να αποκρούσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποσπάσει την ανοχή των Ευρωπαίων τόσο στις βλέψεις της στο Αιγαίο όσο και στην προκλητική άρνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Σαρκοζί δεν θέλει την Τουρκία στην ΕΕ και έχει εκτεθεί τόσο πολύ στο θέμα αυτό που είναι δύσκολο να υπαναχωρήσει και μάλιστα γρήγορα. Την Ελλάδα την ενδιαφέρει να αξιοποιήσει αυτήν τη γαλλική στάση κατά της Άγκυρας για να απαιτήσει πολύ πιο αποφασιστικά από πριν την εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην απόκρουση των τουρκικών μονομερών διεκδικήσεων και προκλήσεων σε βάρος της χώρας μας. Αν μάλιστα αναζωπυρωθεί η αντίθεση των γερμανών χριστιανοδημοκρατών στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η ευκαιρία για την Ελλάδα και την Κύπρο θα είναι μοναδική.

Αρκεί, φυσικά, να αλλάξει αυτή η αστεία πολιτική που μας έχει καταντήσει… σημαιοφόρους της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ και κάνει τους Ευρωπαίους να γελάνε μαζί μας!


Σχολιάστε εδώ