Άγνωστο το πόσο κόστισε το περιβόητο Olympic Trophy!

Την περασμένη βδομάδα παρουσιάσαμε κατ’ αποκλειστικότητα τα βασικά σημεία του πορίσματος των ελεγκτών. Σήμερα το «Π» ξεκινάει την αναλυτική δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις εκπομπές που ελέγχθηκαν, αρχίζοντας από το περιβόητο Olympic Trophy, του οποίου το συνολικό κόστος κατά την ΕΡΤ έφτασε τα 1,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εισηγήθηκε ο επί περίπου 5 χρόνια εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Χουλιάρας, σημερινός γενικός διευθυντής του Alpha. Οι ελεγκτές στην έκθεσή τους σημειώνουν πως δεν αντιλαμβάνονται «σε τι συνίσταται η υπαιτιότητα τnς Ε.Ρ.Τ. ΑΕ.» για τη διακοπή του προγράμματος «και για ποιους συγκεκριμένους λόγους η πoλυδάπανn αυτή παραγωγή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα». Στα αξιοσημειώτα του πορίσματος είναι πως η Άνωση, εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα, «παρέδωσε στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. 25 επεισόδια, συνολικού χρόνου 435,66 λεπτών, αντί του αρχικά προκαθορισμένου, με βάση την απόφαση ανάθεσης, χρόνου των 660 λεπτών»!

Το ιστορικό του Olympic Trophy
Η πρόταση της ενδιαφερόμενης εταιρείας παραγωγής δεν υποβλήθηκε στο πλαίσιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αλλά κατ’ εξαίρεσιν της συγκεκριμένης διαδικασίας. Με το από 17.11.2003 έγγραφο της εταιρείας ΑΝΩΣΗ ΑΕ υποβλήθηκε στην ΕΡΤ ΑΕ (νέο) κοστολόγιο για την τηλεοπτική παραγωγή Olympic Trophy, καθώς το αρχικό κοστολόγιο δεν ανευρέθη. Το εν λόγω κοστολόγιο διαβιβάστηκε, με το από 17.11.2003 έγγραφο του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, προς εξέταση, στην Επιτροπή Κοστολογίου. Το υποβληθέν κοστολόγιο ανέφερε ότι: «στο κόστος περιλαμβάνονται: η οργάνωση παραγωγής του ταξιδιού και η δημοσιογραφική ομάδα, η παραγωγή 4-5 15λεπτων ανά εβδομάδα από υλικό 1 ώρας, που θα δεχόμαστε μέσω οπτικής ίνας κάθε μέρα όλες τις ημέρες της εβδομάδας, η παραγωγή 245 λεπτών εκπομπών από το ίδιο υλικό για προβολή Σάββατο και Κυριακή, η παροχή πολυκάμερου βαν με δορυφορική εκπομπή και προσωπικό. Το κόστος είναι ανά εβδομάδα για 32 εβδομάδες». Βάσει του παραπάνω κοστολογίου το βασικό κόστος για το post – production της παραγωγής ανέρχεται σε 51.797,15 ευρώ πλέον ΦΠΑ και οι εργοδοτικές εισφορές σε 6.899,67 ευρώ εβδομαδιαίως.

Με εισήγηση Χουλιάρα
Ο Γιώργος Χουλιάρας, σύμφωνα με πρακτικό υπ’ αριθμ. 158/18.11.2003, της Επιτροπής Κοστολογίου, ενημερώνει τα μέλη της «για τις λεπτομέρειες της αποστολής», κι εκείνα ομόφωνα, αφού εξέτασαν την πρόταση της Άνωσης, εισηγήθηκαν το ποσόν των 51.158,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ ανά εβδομάδα και το ποσό των 5.377,39 ευρώ για εργοδοτικές εισφορές (ανά εβδομάδα), για την παραγωγή του προγράμματος. Στο εν λόγω πρακτικό αναφέρεται ότι το μέλος της επιτροπής ο κ. Γιάννης Στεφάνου: «…εκφράζει την επιφύλαξή του για τη συγκεκριμένη σειρά, λόγω του μεγέθους της παραγωγής αλλά και των πολλών ελλείψεων και κυρίως των ασαφειών του κοστολογίου».

Οι ελεγκτές σημειώνουν πως «από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει ότι η εταιρεία ΑΝΩΣΗ ΑΕ υπέβαλε, εκτός από το αναλυτικό κοστολόγιο της παραγωγής, πλήρη φάκελο για την προς υλοποίηση παραγωγή (περιεχόμενο, καλλιτεχνικοί και τεχνικοί συντελεστές, χρονοδιάγραμμα κ.ά.).

Το προϋπολογιζόμενο κόστος των 3,6 εκατ. ευρώ

Στη συνέχεια ακολουθεί η 633/20.11.2003 απόφασή του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ, με πρόεδρο τον Ά. Στάγκο:

– «Την παραγωγή της εκπομπής με τίτλο OLYMPIC TROPHY, το συνολικό κόστος της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 3.688.802,48 ευρώ πλέον ΦΠΑ… Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στον σύγχρονο κόσμο, με σκοπό τη διάδοση της Ολυμπιακής ιδέας, του εθελοντισμού και της φιλίας (…)». Το ΔΣ εγκρίνει τη μικτή παραγωγή με τα παρακάτω ποσά:

– «Η παραγωγός εταιρεία Άνωση θα αναλάβει το post production και θα συμμετέχει στην οργάνωση της αποστολής για την παραγωγή της εν λόγω εκπομπής. Για τον σκοπό αυτό η ΕΡΤ θα καταβάλει στην εταιρεία ΑΝΩΣΗ το ποσόν των 51.158 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ανά εβδομάδα, και το ποσόν των 5.337,39 ευρώ πλέον ΦΠΑ για εργοδοτικές εισφορές, ανά εβδομάδα…

– Το ποσό που θα καταβάλει η ΕΡΤ ΑΕ στην εταιρεία ΑΝΩΣΗ ανέρχεται συνολικά σε 1.807.851,92 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

– Πέραν του ποσού που θα καταβάλει η ΕΡΤ ΑΕ στην εταιρεία ΑΝΩΣΗ, αναλαμβάνει επίσης την οργάνωση και εκπλήρωση του έργου της αποστολής και τις αμοιβές της συντακτικής ομάδας σχεδιασμού του OLYMPIC TROPHY αντί του ποσού 1.679.630 ευρώ (αμοιβές εκτός έδρας, ξενοδοχεία, έξοδα παραγωγής κ.λπ.).

– Για την υλοποίηση της παραγωγής θα απαιτηθούν επιπλέον δαπάνες όπως απόκτηση τζίπ μοτοσικλετών – ρουχισμού – προμήθειες καυσίμων – εξοικονόμηση εισιτηρίων μέσω Ολυμπιακής Αεροπορίας – εξοπλισμού μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών τηλεπικοινωνιών – δορυφορικών ζεύξεων, αξίας 680. 000 ευρώ κατ’ εκτίμηση».

Η συνεργασία της ΕΡΤ με τους χορηγούς

Η απόφαση του ΔΣ δεχόταν πως καθώς «η παραγωγή του OLYMPIC TROPHY θα φέρει τα σήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι απαραίτητη τόσο η στήριξη από την Ο.Ε.Ο.Α. Αθήνα 2004 και της Γεν. Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και η συμβολή των χορηγών των Ολυμπιακών αγώνων του 2004» και γι’ αυτό εγκρίνει την παρακάτω προμήθεια υπηρεσιών και υλικών με αντιστάθμισμα διαφημιστικό χρόνο και προβολή στα κανάλια της ΕΡΤ». Όμως οι λεπτομέρειες της συνεργασίας της ΕΡΤ με τους χορηγούς παραπέμπονται σε ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της εταιρείας να υπογράψει. Οι χορηγίες είναι:

– Προμήθεια 4 αυτοκινήτων από τη Hyundai.

– Προμήθεια υπηρεσιών από τον ΟΤΕ, συνολικού ύψους 300.000 ευρώ.

– Προμήθεια από την COSMOTE υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας αξίας έως περίπου. 60.000 ευρώ.

– Προμήθεια από τη SHELL καυσίμων για τα τέσσερα αυτοκίνητα του OLYMPIC TROPHY, συνολικής αξίας 30.000 ευρώ.

– Προμήθεια από την Ολυμπιακή Αεροπορία εισιτηρίων μετ’ επιστροφής εξωτερικού, αξίας περίπου έως 50.000 ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από την ομάδα παραγωγής της εκπομπής.

– Προμήθεια από τη SCHENΚER δύο αεροπορικών εισιτηρίων Cargo για τη μεταφορά των τεσσάρων αυτοκινήτων του OLYMPIC TROPHY, συνολικής αξίας 130.000 ευρώ. Το πρώτο air cargo από Τουρκία προς Αίγυπτο, αξίας περίπου 65.000 ευρώ, προσφέρεται δωρεάν από την εταιρεία.

Οι διαπιστώσεις των ελεγκτών: Ξεκίνησε η παραγωγή χωρίς υπογραφή σύμβασης

Στο πόρισμα υπάρχει μια αναλυτική έκθεση για το Olympic Trophy, όπου αναλύονται διεξοδικά τα κενά της παραγωγής. Στο τέλος του πορίσματος καταγράφονται 10 βασικές διαπιστώσεις:

-1. «Η ανωτέρω παραγωγή, παρά το υψηλό κόστος της, ξεκίνησε να υλοποιείται (μέχρι τη διακοπή της) χωρίς προηγουμένως να έχει συναφθεί, μεταξύ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και της παραγωγού εταιρείας, η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό Προμηθειών Τηλεοπτικού Προγράμματος σύμβαση, ενώ η προεργασία της παραγωγής είχε αρχίσει πριν από την έκδοση της απόφασης ανάθεσης στην εταιρεία ΑΝΩΣΗ Α.Ε.»

-2. «Υπήρξαν ασάφειες και ατέλειες στη διατύπωση της απόφασης ανάθεσης της παραγωγής, με αποτέλεσμα ο κάθε συμβαλλόμενος να μην έχει διακριτό και συγκεκριμένο ρόλο και έργο, αφού δεν περιγράφοντο αναλυτικά οι υποχρεώσεις του. Αντίθετα μάλιστα, με τη συγκεκριμένη διατύπωση υπήρξε επικάλυψη αρμοδιοτήτων, όσον αφορά στην οργάνωση της εν λόγω αποστολής.»

Δεν υπέγραψαν σύμβαση με όλους τους χορηγούς

-3. «Δεν συνήφθησαν οι συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και των χορηγών της παραγωγής (εκτός της εταιρείας HYUNDAI HELLAS)».

-4. «Το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων του Προέδρου – Διευθύνοντα Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ., που αφορούσε στις μετακινήσεις των μελών της αποστολής του OLYMPIC TROPHY ελήφθη μεταγενέστερα της ημερομηνίας μετακίνησης, σε ορισμένες δε περιπτώσεις οι εν λόγω αποφάσεις ελήφθησαν μετά την ολοκλήρωση της αποστολής.»

-5. «Δεν υπήρξε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της παραγωγής, ανά χώρα που επισκέφθηκε η αποστολή, καθώς και σαφείς και συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, στις οποίες θα έπρεπε να προβεί η ομάδα του OLYMPIC TROPHY.»

Παρήγγειλαν πρόγραμμα 425 λεπτών και πλήρωναν για 660 λεπτά

-6. «Ενώ το Δ.Σ. της Ε.Ρ.Τ., στην από 27.2.2004 απόφασή του, αναφέρει ότι, το παραγόμενο πρόγραμμα ήταν διάρκειας 425 λεπτών, με την ίδια απόφαση εγκρίθηκε η καταβολή ολοκλήρου του ανταλλάγματος, που αντιστοιχούσε σε παραγωγή 660 λεπτών.»

-7. «Η Ε.Ρ.Τ. κατέβαλε στην εταιρεία ΑΝΩΣΗ Α.Ε. ποσό ύψους 21.349,56 ευρώ για εργοδοτικές εισφορές μηνός Ιανουαρίου 2004, χωρίς η παραγωγός εταιρεία να υποβάλει, αντιστοίχου ποσού, Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις Ι.Κ.Α. (Α.Π.Δ.).»

Σε τι συνίσταται η υπαιτιότητα της ΕΡΤ;

-8. «Το ποσό των 210.373,00 ευρώ (για την κάλυψη των πραγματοποιηθέντων από την ΑΝΩΣΗ Α.Ε. εξόδων μέχρι την ημερομηνία της διακοπής της παραγωγής) καταβλήθηκε από την Ε.Ρ.Τ. στην ως άνω εταιρεία, με την αιτιολογία (σύμφωνα με το από 20.5.2004 ιδιωτικό συμφωνητικό) ότι η πρόωρη διακοπή του προγράμματος οφείλετο σε υπαιτιότητα της πρώτης.

Εντούτοις, δεν αναφέρεται σε τι συνίσταται η υπαιτιότητα της Ε.Ρ.Τ., και για ποιους συγκεκριμένους λόγους η πολυδάπανη αυτή παραγωγή οδηγήθηκε σε αποτυχία.»

-9. «Μέρος των παραστατικών που υποβλήθηκαν στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. από την παραγωγό εταιρεία και αφορούσαν τις ως άνω δαπάνες, έφεραν ελλιπείς αιτιολογίες.»

«Δεν ανευρέθησαν παραστατικά πληρωμής δαπανών»

-10 «Το συνολικό κόστος της παραγωγής δεν κατέστη δυνατόν (λόγω ελλείψεως στοιχείων) να υπολογισθεί. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 648/16.2.2004 απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για την παραγωγή, μέχρι τις 16.2.2004 ανήλθαν σε ποσό ύψους 663.000,00 ευρώ, ενώ με βάση τα στοιχεία (Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής, παραστατικά δαπανών, πληρωμές εξωτερικών συνεργατών κ.λπ.), που ετέθησαν στη διάθεση του κλιμακίου ελέγχου, οι αντίστοιχες δαπάνες ανήρχοντο σε 532.640,00 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό (130.360,00 ευρώ), δεν ανευρέθησαν στα αρχεία του ελεγχόμενου Φορέα παραστατικά πληρωμής δαπανών (Χ.Ε.Π.). Επίσης, δεν κατέστη δυνατόν από τα διαθέσιμα στοιχεία να υπολογιστεί το ακριβές ποσό των παρεχομένων από τους χορηγούς υπηρεσιών προς την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. Σύμφωνα με την 648/16.2.2004 απόφαση του Δ.Σ., το μέχρι τότε κόστος παροχής υπηρεσιών από τους χορηγούς ανήρχετο σε 230.000,00 ευρώ, ενώ με βάση τα διατεθέντα στο κλιμάκιο ελέγχου στοιχεία, το αντίστοιχο ποσό ανήλθε σε 145.610,23 ευρώ».


Σχολιάστε εδώ