XΡΗΜΑτιστήριο

>Αρνητικά κινήθηκε η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.736,83 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 1,16%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,51%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,29%, ενώ ο FTSE/ASEsmallcap 80 παρουσίασε πτώση 0,28%. Tήν επομένη οι επενδυτές επηρεασμένοι από το κλίμα των ξένων αγορών προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.775,86 με κέρδη 0,82%. Από τις επιμέρους μετοχές ξεχώρισαν αυτές που έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά όπως Άλφα Γκρίσιν, ΕΒΙΚ και Μοτοδυναμική, αυξημένη κινητικότητα παρατηρήθηκε για 3Ε, Cosmote, Motor Oil και ΟΤΕ, ενδιαφέρον για Nexas, Unibrain και Βιοκαρπέτ ενώ είχαμε εκ νέου ανοδική κίνηση για Autohellas Lamda Detergent, Fourlis και Mevaco. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, προκειμένου να κατοχυρώσουν βραχυχρόνια κέρδη, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.769,28 μονάδες, σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 0,14%. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 327 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων.

> Εμείς εδώ, σχετικά με το μέγα σκάνδαλο των ομολόγων, δεν θα επικαλεστούμε τις απόψεις του κ. Καραμανλή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για τη μετωπική σύγκρουση με τη διαπλοκή, για τον άκρατο λαϊκισμό και την κινδυνολογία, αλλά ούτε και τις θέσεις του κ. Παπανδρέου για το ότι η μηδενική ανοχή είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, για το ότι αν ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε, δεν κάνει για πρωθυπουργός, αν πάλι γνώριζε και δεν έκανε τίποτα, πάλι δεν κάνει για πρωθυπουργός. Κατά τη γνώμη μας η λύση είναι μία, Εξεταστική Επιτροπή!

> Και όμως με τις «ευχές» του κ. Γκαργκάνα μόλις παρέλθει ένα εξάμηνο μη αποπληρωμής των δόσεων από πλευράς δανειολήπτη, η τράπεζα είναι πλέον «υποχρεωμένη» να περνά το δάνειο σε οριστική καθυστέρηση.

> Μπορεί να μην είναι «εταιρικό μονοπώλιο», αποτελεί όμως σίγουρα «τραπεζικό ολιγοπώλιο»! Η αναφορά μας στο 83,75% των συναλλαγών του συνολικού τζίρου του ΧΑ από τις δέκα συνήθεις ύποπτες ΑΧΕΠΕΥ. Να γιατί η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών «χώθηκε εκεί που δεν τη σπέρνουν», να γιατί απαίτησε αλλαγές στο καταστατικό του ΣΜΕΧΑ, έτσι ώστε να ψηφίζουν τα μέλη ανάλογα με τον ετήσιο κύκλο εργασιών των εταιρειών τους.

> Αληθεύει ότι ένα από τα «πράσινα» μεγαλοστελέχη του καταναλωτικού συναιτερισμού των υπαλλήλων της ΑΤΕbank εξετάζει το ενδεχόμενο να ανεγείρει, στο όνομα του γιου του, συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στην Κόρινθο; Έχουμε συνέχεια…

> Κατά τα άλλα αποτελεί έναν από τους βασικούς «μας» συμβούλους! Για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο η UBS εμφάνισε μείωση κερδών.

> Επειδή πολλά ακούγονται… ο τρόπος χρήσης από τους δανειστές της αναγκαστικής εκχώρησης δικαιώματος ψήφου ενεχυριασμένων μετοχών θα έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

> Για να δούμε αν τελικά θα πάει και τι εν τέλει θα πει, ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Βουλή, σχετικά με την υπόθεση των «δικών» του δομημένων ομολόγων.

> Πάνω που πάμε να την ξεχάσουμε, μας την ξαναθυμίζουν! Απ’ ό,τι φαίνεται, υποθέσεις χρηματιστηριακών εγκλημάτων, χωρίς την εμπλοκή του ονόματος της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, δεν γίνονται!

> Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί θα πρέπει να υπάρχει διαφορετικός φορολογικός χειρισμός, μεταξύ μετοχών και νέων επενδυτικών προϊόντων, όπως είναι τα ETFs;

> Ποιος θα πληρώσει τους απλήρωτους εργολάβους, για την αποπεράτωση και κατασκευή των εθνικών μας δρόμων; Μα θέλει κι ερώτημα, οι έλληνες οδηγοί! Πώς; Με την αύξηση των τιμών των διοδίων και έπεται συνέχεια…

> Για την αύξηση των δαπανών, μήπως έχει να μας πει κάτι; Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο, η αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, οφείλεται στα μη τακτικά έσοδα του 2006!

> Υπάρχουν «εκπτώσεις» και στους ελέγχους των ορκωτών; Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, μάλλον ναι! «… με εξαίρεση τις επιπτώσεις των θεμάτων… οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα από κάθε ουσιώδη άποψη την οικονομική κατάσταση της εταιρείας…». Ουδέν σχόλιον.

> Ποιες από τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους ίδιους κλάδους παρουσιάζουν υψηλότερη κερδοφορία; Αυτές με ευρεία μετοχική βάση ή εκείνες με πολλά οικογενειακά μερίδια;

> Λέτε για κάτι κομματικούς, όπως τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, να θεσπίστηκε η δεύτερη ευκαιρία στο πτωχευτικό δίκαιο; Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι η ΕΛΔΕ που συμμετείχε ο κ. Γ. Κουρής «κατέβασε ρολά» το 2004!

> Κύριε Καραμανλή, είναι πλέον σε όλους σαφές ότι άνοιγμα του Ασφαλιστικού, με ανοικτή την υπόθεση-σκάνδαλο των ομολόγων, δεν γίνεται!

> Οι αναχρηματοδοτήσεις βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων καλά κρατούν! Πρόσφατο «θύμα» τους η ΦΑΓΕ!

> Από την αρχή του χρόνου, σε πόσα εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι μεταβιβάσεις προσυμφωνημένων πακέτων μετοχών; Σε πόσα οι ιδιωτικές τοποθετήσεις; Ποιοι είναι οι συνήθης ύποπτοι «μεσάζοντες»; Πόσα χρήματα καταλήγουν στις τσέπες τους;

> Ένα από τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, που είχαν οι τράπεζες στα επιδοτούμενα δάνεια του ΟΕΚ, ήταν αυτό της κατά τα άλλα «φίλης» μας Εθνικής τράπεζας, που όλως τυχαίως κατέχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στην εν λόγω αγορά.

> Τι και αν υπάρχει κάμψη στο εμπόριο, τι και αν ο δανεισμός των επιχειρήσεων έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τι και αν παρουσιάστηκε μείωση της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας, τα ενοίκια των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας συνεχίζουν τον μοναχικό τους ανήφορο!

> Επιτέλους οι αρμόδιοι ξύπνησαν από τον ύπνο του δικαίου και αποφάσισαν το αυτονόητο, αυτό που γράφουμε εδώ και μήνες από τη στήλη, να περιορίσουν δηλαδή στο ελάχιστο τις ανέλεγκτες χρήσεις των εισηγμένων εταιρειών.

> Έμεινε πολύ, μα πάρα πολύ, «πίσω»! Μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να προβεί σε εγχώριες ή αλλοδαπές εξαγορές, οι υπόλοιπες όμως ανταγωνίστριες τράπεζες έχουν προ πολλού προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες.

> Κρατήστε μικρό καλάθι! Πόσο καλά τεκμηριωμένες πρόκειται να είναι οι ποινές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με το σκάνδαλο των ομολόγων; Θα διαθέτουν άραγε το κατάλληλο νομικό υπόβαθρο ή θα καταπέσουν εύκολα ενώπιον της Δικαιοσύνης;

> Κύριε Καπράλο, αν δεν κάνουμε λάθος είστε πρόεδρος του ΧΑ και όχι του ΧΑΚ, έτσι λοιπόν στις όποιες αναφορές σας σχετικά με την κοινή πλατφόρμα θα πρέπει να μας ενημερώνετε τόσο για την προσφορά της στο χρηματιστήριο της Κύπρου, όσο όμως και σε αυτό της Σοφοκλέους, έτσι δεν είναι;

> Αν γίνει το deal… ιδιαίτερα φιλόδοξη εκτίμηση… προσκρούει σε μονοπωλιακές λογικές… κ.λπ.! Μόνο θετικές δεν είναι οι προσδοκίες της Deutschebank για τη συνεργασία μεταξύ MPB και Τράπεζας Κύπρου.

> Είναι άραγε τυχαίο ότι οι συνδυασμένες τραπεζικές αποχωρήσεις από τον ΣΜΕΧΑ συμπίπτουν με το σκάνδαλο των ομολόγων και το αίτημά του να ελεγχθούν οι συναλλαγές των τραπεζών, για περιπτώσεις αισχροκερδών τιμολογήσεων;

> Τον κατήφορο πάντως φαίνεται να έχει πάρει η Σοφοκλέους, από πλευράς μηνιαίας απόδοσης, καθώς για τον Απρίλιο το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε στην 20ή θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών.

> Στην υπόθεση των ομολόγων ορίστηκε και δεύτερος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος ξεκινά «νέα» προκαταρκτική – «παράλληλη» έρευνα για τις συναλλαγές της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, επί περίοδο ΠΑΣΟΚ! Ουδέν σχόλιον.

> Από τι μας προστατεύουν άραγε οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης, όταν στους 46 από τους 53 νομούς της χώρας η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται πάνω από το 1 ευρώ;

> Είτε «φταίει» η εποπτική αρχή της Τράπεζα της Ελλάδος είτε ο βασικός της μέτοχος ATEbank, ένα είναι το βέβαιο, ότι το ύψος του τιμήματος εξαγοράς της FBB είναι «βαρύ» ακόμα και για την Ασπίδα.

> Καλή η αυτοπεποίθηση της Forthnet, αρκεί να συνοδεύεται από ενέργειες που θα μετουσιωθούν σύντομα σε πράξεις, έτσι δεν είναι;


Σχολιάστε εδώ