Παζάρια και άγρια συναλλαγή έφεραν τα πάνω κάτω στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου

Δύο είναι τα μπλοκ που έχουν σχηματιστεί:

• Το ένα με υποψήφιο πρόεδρο του ΤΕΕ τον Γιάννη Αλαβάνο, αδελφό του προέδρου του Συνασπισμού, υποστηριζόμενο επισήμως από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΚ και άλλες μικρές παρατάξεις, με σύνολο αντιπροσώπων περίπου 76.

• Το δεύτερο, με υποψήφιο πρόεδρο του ΤΕΕ τον Θεόδωρο Δραγκιώτη (πρόεδρο του ΟΕΕΚ, διορισμένο από τον Σάββα Τσιτουρίδη), υποστηριζόμενο επισήμως από ΝΔ (ΔΚΜ + ΔΑΠ) – Αντάρτες του ΠΑΣΟΚ (ΔΗΠΑΜ – Φούρκας, Μωροπούλου) – Παράταξη μικρομεσαίων εργολάβων (Μηχανικοί επί τω έργω), Παράταξη Χημικών Μηχανικών, Παράταξη Εκπαιδευτικών και άλλες μικρές παρατάξεις, με σύνολο αντιπροσώπων περίπου 98.

• Το πρώτο Σαββατοκύριακο (10 και 11/3/2007) εκλέχτηκαν ο πρόεδρος και ο Α΄ αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας, στελέχη αμφότερα της ΝΔ που υποδείχθηκαν από το μπλοκ του Θ. Δραγκιώτη, έχοντας ως ανθυποψηφίους τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υποδείχθηκαν από το μπλοκ του Γ. Αλαβάνου.

• Το δεύτερο Σαββατοκύριακο (31/3 και 1/4/2007)

α) εκλέχθηκε ο Β΄ αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας, υποδειχθείς από το μπλοκ του Θ. Δραγκιώτη με ανθυποψήφιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που υποδείχθηκε από τον Γ. Αλαβάνο.

β) Και ενώ στη φάση αυτή φαινόταν ότι η πλάστιγγα είχε γείρει υπέρ του μπλοκ Δραγκιώτη, κατά την εκλογή του γενικού γραμματέα της αντιπροσωπείας σημειώθηκαν περίεργες μετακινήσεις και απαιτήθηκαν 3 ψηφοφορίες μέχρι να εκλεγεί ο υποδειχθείς από το μπλοκ Αλαβάνου.

γ) Το ίδιο συνέβη και στην εκλογή του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της αντιπροσωπείας όπου εξελέγη ο υποδειχθείς από το μπλοκ Αλαβάνου.

δ) Στη συνέχεια εκλέχτηκε η 15μελής Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ με βάση την αναλογία των παρατάξεων: Δ.Κ.Μ. (ΝΔ) 4 μέλη, ΠΑΣΚ – ΔΜ (ΠΑΣΟΚ) 3 μέλη, Συμπαράταξη Μηχανικών για το ΤΕΕ (ΣΥΡΙΖΑ και Λοιπά) 2 μέλη, και από 1 μέλος οι ΔΚΜη-ΔΑΠ (αντάρτες ΝΔ), Μηχανικοί Η/Υ και Πληροφορικής (ΔΑΠ-Αντάρτες ΝΔ), ΔΗΠΑΜ (αντάρτες ΠΑΣΟΚ), ΕΛΕΜ, Μηχανικοί επί τω έργω (Εργολάβοι ΣΑΤΕ), Πανεπιστημονική (ΚΚΕ).

• Το τρίτο Σαββατοκύριακο (21 και 22/4/2007) εξελέγη πρόεδρος του ΤΕΕ ο Γ. Αλαβάνος.

Πριν από τη διεξαγωγή της δεύτερης ψηφοφορίας τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν άρδην. Οι ιθύνοντες της ΔΚΜ ζητούσαν από τα μέλη της παράταξής τους να ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να τους ελέγξουν, λέγοντάς τους πού και πώς να βάζουν τον σταυρό προτίμησης. Το γεγονός φαίνεται ότι «εκνεύρισε» αρκετούς, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας, στην οποία ψήφισαν 181 αντιπρόσωποι, όπου βρέθηκε ένα άκυρο, τα λευκά μειώθηκαν σε τρία και έλαβαν ο κ. Αλαβάνος 96 ψήφους εξασφαλίζοντας την εκλογή του ως προέδρου του ΤΕΕ και ο κ. Δραγκιώτης 81 ψήφους.

Είναι φανερό ότι στην β΄ ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου του ΤΕΕ υπήρξε μετακίνηση περίπου 17 αντιπροσώπων από το μπλοκ του Θ. Δραγκιώτη, ενώ τα λευκά-άκυρα μετακινήθηκαν προς το μπλοκ του Γ. Αλαβάνου. Τι συνέβη;

(Η παράταξη του ΚΚΕ απουσίασε και από τις δύο ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου ΤΕΕ.)

Τρικυμία στη ΝΔ

Το αποτέλεσμα προκάλεσε σοκ στους κόλπους των φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστών. Κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη διαφορά (15 ψήφοι) μεταξύ των δύο υποψηφίων. Ανέμεναν μια μάχη «στήθος με στήθος» με ελαφρά υπεροχή πλέον του κ. Γ. Αλαβάνου μετά τις μετακινήσεις.

Αμέσως μετά την εκλογή του Γ. Αλαβάνου συνεδρίασε η παράταξη της ΔΚΜ μέσα σε έντονο κλίμα, με οξύτατους διαξιφισμούς και αλληλοκατηγορίες για «προδοσίες», για ανθρώπους που «ντροπιάζουν» την παράταξη και «ψηφίζουν τον αδελφό (Γ. Αλαβάνο) του υβριστή (Α. Αλαβάνου) του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή» κ.λπ. Επίσης κατηγορίες για υπόγειες διαδρομές-συνεννοήσεις, χτυπήματα κάτω από τη μέση και κάθε είδους ύβρεις. Σκληρό πεδίο μάχης αναπτύχθηκε στην παράταξη της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών (ΔΚΜ), η οποία πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, και «θύμα έπεσε» η ομάδα που πρόσκειται στο περιβάλλον του τέως υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε ήταν η απόφασή τους για μαζική αποχώρηση από τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί έλλειψη απαρτίας, οπότε η συνεδρίαση διεκόπη για να συνεχιστεί στις 12 και 13/5/2007 προκειμένου να εκλεγούν οι δύο αντιπρόεδροι και οι δύο γενικοί γραμματείς.

Την παρτίδα κέρδισε ο Γ. Σουφλιάς

Το κλίμα των ημερών (ομόλογα – Ευγένιος Παπαδόπουλος – Σ. Τσιτουρίδης), οι επιλογές των προσώπων για τις άλλες θέσεις του πενταμελούς προεδρείου του ΤΕΕ που ανακοινώθηκαν από το μπλοκ Δραγκιώτη – Παπαγιαννίδη δημιούργησαν αντιδράσεις στους κόλπους της ίδιας της παράταξης. Η τελική δικαίωση είναι ότι η παρέμβαση των φιλικά προσκείμενων προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη μελών της παράταξης οδήγησε στην απώλεια της προεδρίας του ΤΕΕ. Άλλωστε ο Γ. Αλαβάνος, ως πρόεδρος του ΤΕΕ κατά την προηγούμενη τριετία καταγγέλθηκε και από το ΠΑΣΟΚ ότι συμπορεύτηκε απολύτως με τον Γ. Σουφλιά, στηρίζοντας άκριτα, πολλές φορές εις βάρος των μηχανικών, όλες τις επιλογές του ΥΠΕΧΩΔΕ (νομοσχέδια έργων, μελετών κ.λπ.). Γι’ αυτό άλλωστε θεωρείται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ο κατ’ εξοχήν κερδισμένος από την παρτίδα αυτή.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ πολλά λέγονται. Πάντως ένα είναι βέβαιο. Επικράτησε η λογική δώστε τα όλα προκαταβολικά, συμμαχήστε και με τον διάβολο για να κρύψουμε τη γύμνια μας, δηλαδή την αδυναμία να προωθήσουν στέλεχός τους στην προεδρία του ΤΕΕ. Στην πραγματικότητα ηττήθηκε η ομάδα του κ. Τσιτουρίδη και αναβαθμίστηκε η ομάδα του κ. Σουφλιά, όπως ανέφεραν ορισμένοι, «χρεώνοντας» σε αυτή την ομάδα μέλη της ΔΚΜ, που έχουν διορισθεί σε οργανισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ (Εγνατία Οδός ΑΕ, ΔΕΠΟΣ, Αττικό Μετρό κ.λπ.) ή έχουν υπαλληλική σχέση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Το ΠΑΣΟΚ τα δίνει όλα στον ΣΥΝ

Όσον αφορά την ΠΑΣΚ, δεν κατόρθωσε μέχρι τώρα να εκλέξει κανένα μέλος στο πενταμελές προεδρείο της αντιπροσωπείας που στις πρόσφατες εκλογές του ΤΕΕ ανεδείχθη δεύτερη δύναμη, ενώ επί σειρά ετών ήταν πρώτη. Οι 45 Αντιπρόσωποί της ψήφισαν μαζικά, συγκροτημένα και συντεταγμένα όλες τις υποδείξεις και επιλογές του μπλοκ Αλαβάνου, στον βωμό της κεντρικής πολιτικής επιλογής του ΠΑΣΟΚ για άνευ όρων συνεργασία με τον Συνασπισμό. Με την κατάσταση που διαμορφώνεται, εκτιμάται ότι η ΠΑΣΚ θα διεκδικήσει τις θέσεις του Β΄ αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα της Δ.Ε. του ΤΕΕ αφού η θέση του Α΄ αντιπροέδρου του ΤΕΕ θα δοθεί σε όσους από τη ΝΔ στήριξαν την εκλογή Γ. Αλαβάνου.

Οι αντάρτες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκριναν το αποτέλεσμα

Οι «χαμένοι» είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν με τους «αντάρτες» της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ), για να εκλεγεί ο κ. Ι. Θεοδωράκης πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με τη βοήθεια των ψήφων και των δύο παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας, και ο κ. Ι. Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Αττικής, να εκλεγεί Α΄ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ. Στη συμφωνία σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ της Δημοκρατικής Παράταξης Μηχανικών (ΔΗΠΑΜ), της οποίας ηγείται ο κ. Ι. Φούρκας, στον οποίο έχουν υποσχεθεί την θέση του γενικού γραμματέα της ΔΕ ως αντάλλαγμα της στήριξης προς τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ. Στην παράταξη των «ανταρτών» του ΠΑΣΟΚ ηγετική παρουσία κατέχει και η κυρία Τόνια Μωροπούλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις συνεργασίας με την ΝΔ.

Γραπτές συμφωνίες – σημαδεμένα ψηφοδέλτια

Οι απαραίτητες συμφωνίες της ΝΔ με άλλες παρατάξεις είχαν γίνει από καιρό και ήταν γραπτές ώστε να είναι ισχυρές. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από τις ψηφοφορίες εδίδοντο κατευθύνσεις πιεστικά στα μέλη του μπλοκ για «χαρακτηρισμένα» ψηφοδέλτια για να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνιών που είχαν κάνει οι ιθύνοντες. Έτσι οι υπεύθυνοι γνωρίζουν τι ψήφισε ο καθένας.

Ο πρόεδρος της ΔΚΜ (παράταξη της ΝΔ) Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ειδικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διορισθείς από τον Σάββα Τσιτουρίδη, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει στελέχη της παράταξής του ως «προδότες»και «συνοδοιπόρους» του Γ. Αλαβάνου. Αναφέρει μάλιστα ότι «είναι γνωστός ο ιθύνων νους, ο οποίος μαζί με τον Γ. Αλαβάνο σχεδίασαν το παρελθόν και σχεδιάζουν το μέλλον του ΤΕΕ χωρίς να σκέφτονται τα συμφέροντα των μηχανικών». Και απειλεί με εκδίωξή τους από την παράταξη. «Στη ΔΚΜ δεν θα είναι. Την ντροπιάζουν και τους παραχωρούμε.».

Για να δούμε θα εκλεγεί στην επόμενη συνεδρίαση (12 Μαΐου) ο «ιθύνων νους-προδότης-συνοδοιπόρος» ως Α΄ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ; Και τότε τι θα κάνει ο κ. Δ. Παπαγιαννίδης; Ο κ. Δ. Παπαγιαννίδης ουσιαστικά προαναγγέλλει διαγραφές, φωτογραφίζοντας ως «ιθύνοντα νου» τον νυν Α΄ αντιπρόεδρο του ΤΕΕ, κ. Εμμ. Δρακάκη (αντιπρόεδρο και στην Αττικό Μετρό ΑΕ), τον οποίον επιτίμησε δημοσίως μετά το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ο κ. Παπαγιαννίδης σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι ο Γ. Αλαβάνος και η παράταξή του πέτυχαν στις εκλογές του ΤΕΕ αποτέλεσμα μόνον 9,1%, με μεγάλη απώλεια ψήφων από τις προηγούμενες εκλογές, και το άθροισμα των παρατάξεων που στήριξαν την υποψηφιότητά του ήταν κάτω από το 35%, έπρεπε επομένως η υποψηφιότητά του να συγκεντρώσει το πολύ 74 ψήφους στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.

Επίσης ο κ.Δ. Παπαγιαννίδης αναφέρει ότι η ΔΚΜ έλαβε στις εκλογές του ΤΕΕ 25% και αναδείχθηκε πρώτη παράταξη, τονίζει ότι το συνολικό άθροισμα των παρατάξεων που υποστήριξαν φανερά την υποψηφιότητά του κ. Θ. Δραγκιώτη που ανήκει στη ΔΚΜ συγκέντρωνε το 53% της εκλογικής δύναμης, που αντιστοιχεί με το εκλογικό σύστημα του ΤΕΕ σε 98 ως 102 έδρες, όπως άλλωστε φάνηκε και στην εκλογή του προέδρου της αντιπροσωπείας κ. Γιάννη Θεοδωράκη, με την επιλογή της στρατηγικής συμμαχίας με τους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνος έκανε λόγο για προσπάθεια παραβίασης της μυστικότητας της ψήφου από τη ΔΚΜ, τονίζοντας σε δήλωσή του ότι «στην ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου το πραγματικό διακύβευμα ήταν η υπεράσπιση της αυτοτέλειας του ΤΕΕ» και ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος του ΤΕΕ.

Νίκησαν τα παζάρια!

Με ανακοίνωσή της η παράταξη Πανεπιστημονική (ΚΚΕ), αφού τονίζει ότι «νίκησαν τα παζάρια», δηλώνει ότι «η ανάληψη από της παράταξη του ΣΥΝ της προεδρίας του ΤΕΕ είναι πολλαπλά διδακτική και ταυτόχρονα αποκαλυπτική». Και ότι «αναδεικνύει, ιδιαίτερα, την ουσιαστική συμπόρευση των δυνάμεων του ΣΥΝ και άλλων οπορτουνιστικών ομάδων με τις βασικές πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και του δικομματισμού». Μιλάει επίσης για την επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των μηχανικών.

Αλλαγή του εκλογικού συστήματος

Να σημειώσουμε ότι οι 100.000 διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του ΤΕΕ έχουν κουραστεί τόσα χρόνια. Πρέπει ο πρόεδρος και η διοίκηση του ΤΕΕ να εκλέγονται απ’ ευθείας από τους μηχανικούς με άμεση εκλογή και όχι από τους μηχανισμούς και μάλιστα με ύποπτες διαδικασίες που ωχριούν μπροστά τους ακόμα και οι φαναριώτικες δολοπλοκίες και ίντριγκες. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς και ως μέλος του ΤΕΕ αλλά και ως εποπτεύων υπουργός πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την έξοδο του ΤΕΕ από τη σήψη.


Σχολιάστε εδώ