ο δαίμονας των δημαρχείων

Ο πρόεδρος του συλλόγου, γιατρός Νίκος Παπακωνσταντίνου, ήταν καταπέλτης στην ομιλία του, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτα. Αν αληθεύουν αυτά που ακούστηκαν, για το ποιος δηλαδή είναι πίσω από τις καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες, άσ’ τα να πάνε.
>>>

Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες του βολέματος μερικών υπαλλήλων εις βάρος κάποιων άλλων. Αυτήν τη φορά πρωταγωνιστές είναι οι δήμοι Δάφνης και Π. Φαλήρου. Στην πρώτη περίπτωση ο δήμαρχος απέσπασε μια υπάλληλο από την καθαριότητα για να εκτελεί χρέη γραμματέα στο… δημοτικό συμβούλιο. Έχει βουίξει ο δήμος για την ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά δεν βαριέσαι. Στον παραλιακό δήμο τα πράγματα έγιναν πιο επίσημα. Σύμφωνα με το έγγραφο της Περιφέρειας που έχω στα χέρια μου, ο παραλιακός τοπάρχης ζήτησε και πέτυχε την εσωτερική απόσπαση μιας υπαλλήλου από την καθαριότητα σε θέση διοικητικής γραμματέως και μάλιστα με οργανική ανάγκη. Δηλαδή τέρμα η καθαριότητα για τη συγκεκριμένη υπάλληλο. Μόνιμη πλέον, πίσω από ένα γραφείο. Πάει η σκούπα και το φαράσι.
>>>

Τα πάνω κάτω έφερε μια πρωτοβουλία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Μαρούσι, δικηγόρου Πάνου Αλεξανδρή. Ο ίδιος κατέθεσε μια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να ερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που έχει κάνει η δημοτική αρχή από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου και αφορούν δήθεν κατασπατάληση χρημάτων κατά το παρελθόν από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Στην αναφορά του ο Αλεξανδρής έχει περικοπές από ομιλίες του δημάρχου Πατούλη που αναφέρονται σε διασπάθιση του δημοτικού χρήματος. Ομολογουμένως, αυτό δεν το έχω ξαναδεί. Αντί να πηγαίνει ο δήμαρχος στον εισαγγελέα για να καταγγείλει τον τέως, (προφανώς θα νομίζει ότι αρκεί το φυλλάδιο όπου καταγράφονται όλα τα χρέη του δήμου που βρήκε) πηγαίνει η αντιπολίτευση για να αποδείξει προφανώς ότι οι καταγγελίες γίνονται μόνο για να γίνονται.
>>>

Τριάμισι εκατομμύρια ευρώ χρωστάνε οι διαφημιστικές εταιρείες που διαχειρίζονται τις υπαίθριες διαφημίσεις στον δήμο Αμαρουσίου. Η αρμόδια υπηρεσία έχει στείλει έγγραφο στον δήμαρχο προκειμένου να προβεί σε ενέργειες για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών αυτών, αλλά, όπως μου λένε, ο Γιώργος Πατούλης τούς λέει «έχουμε άλλες προτεραιότητες τώρα…». Είναι αλήθεια, δήμαρχε;
>>>

Με αισθήματα ανακούφισης και θύελλα χειροκροτημάτων έγινε δεκτή η ανακοίνωση στο 3ο Διαδημοτικό Συνέδριο Υγείας ΟΤΑ, με θέμα «Η πρόληψη της Υγείας μέσω των δήμων», από τον Γεράσιμο Γιακουμάτο ότι ήδη με απόφασή του οι γιατροί του ΙΚΑ είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται τα ΚΑΠΗ για να γράφουν τα φάρμακα στους ηλικιωμένους που δεν μπορούν, λόγω ηλικίας και προβλημάτων, να πηγαίνουν οι ίδιοι στους γιατρούς.
>>>

Ακλόνητος παραμένει στη θέση του ο γενικός γραμματέας του δήμου Αμαρουσίου Μιχάλης Χρηστάκης, παρά τις… έντονες προσπάθειες ορισμένων, εντός και εκτός του δήμου, να τον βγάλουν έξω γιατί τους… χαλάει τη σούπα (!)
>>>

«Ρούμπο» έκανε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο Αμαρουσίου, Πάνος Αλεξανδρής. Μόλις ο δήμος κυκλοφόρησε ενημερωτικό φυλλάδιο με τα χρέη των 280 εκατομμυρίων ευρώ (!) του δήμου, το έστειλε στον εισαγγελέα μαζί με πληρέστατη αναφορά του και ζητάει την επέμβαση της δικαστικής αρχής.
>>>

Τελικά αυτήν τη ζωή είναι να την παίρνεις στ’ αστεία, γιατί αλλιώς μ’ αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, θα πρέπει να βουτήξουμε από τα βραχάκια της Βουλιαγμένης. Γιατί το λέω αυτό; Έβγαλε ανακοίνωση ο πρώην τοπάρχης Πεύκης, φίλτατος Παύλος Καμάρας, καταγγέλλοντας τον νυν δήμαρχο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο επειδή, όπως λέει, δεν τον πρότεινε για το ΔΣ του συνδέσμου «21 ΟΤΑ» και του ΕΣΚΝΑ και έτσι δεν έγινε πρόεδρος, κάτι που ήταν σίγουρο επειδή έχει μεγάλη αποδοχή στους αυτοδιοικητικούς κύκλους! Έτσι λέει η καταγγελία. Καταλάβατε; Ψήφισέ με με το ζόρι, αλλιώς θα σε καταγγείλω! Ακούτε, ρε παιδιά, τι λέει ο άνθρωπος… Δεν θα μας μείνει τρίχα στο κεφάλι τελικά.
>>>

Η μεγαλύτερη εταιρεία κάδων απορριμμάτων έστειλε προχθές το πρωί στον δήμο Ν. Ηρακλείου τους δικαστικούς επιμελητές, προκειμένου να κατασχέσουν ό,τι βρουν, αφού ο δήμος αρνείται να πληρώσει ένα τιμολόγιο που έχει εκδοθεί από το 2000. Η δουλειά τότε είχε δοθεί με απευθείας ανάθεση, χωρίς σύμβαση, χωρίς παραστατικά, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία να αρνείται να πληρώσει. Πολύ καλά κάνει. Μαθαίνω όμως ότι τελικά την κατάσχεση δεν θα τη γλιτώσει ο δήμος, εκτός εάν πληρώσει. Ο δήμος έκανε αίτηση αναστολής, αλλά αυτό είναι μόνο παράταση χρόνου. Το δικαστήριο δικαίωσε την εταιρεία, που τις επόμενες ημέρες θα επανέλθει με περισσότερες ενισχύσεις.
>>>

Όταν γράφω και ξαναγράφω ότι αυτός ο λαός είναι άξιος της μοίρας του (βάζω και τον εαυτό μου μέσα), τελικά αποδεικνύεται ότι έχω δίκιο. Οι δήμαρχοι Αργυρούπολης, Αλίμου και Ηλιούπολης έχουν φάει τα πόδια τους να καταγγέλλουν από υπουργείο σε υπουργείο την προσπάθεια κάποιων οικοπεδοφάγων να οικειοποιηθούν τεράστιες εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου τους. Αναφορές, μηνύσεις, καταγγελίες και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Έχουν κάνει τα πάντα που στηρίζονται σ’ αυτήν τη δημοκρατία όπου ζούμε. Έκαναν όμως και το πολύ απλό. Το πιο απλό απ’ όλα: Συγκέντρωση για να ενημερώσουν τους κατοίκους. Πήγαν λοιπόν στη συγκέντρωση κάτοικοι από τους τρεις δήμους. Τριάντα από κάθε δήμο… Ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν πήγαν! Τέτοια ξεφτίλα… Όταν ακούσετε κάποιον δίπλα σας να καταγγέλλει το κράτος, όταν θα μας έχουν πάρει τα σπίτια όπου μένουμε οι οικοπεδολαμογιάρηδες, δώστε του μια καρπαζιά και αφήστε τον να σας δώσει κι αυτός μία. Αυτό μας χρειάζεται.
>>>

Ο δήμος Καλλιθέας μέχρι σήμερα στέγαζε τη δημοτική βιβλιοθήκη του σ’ ένα ιδιόκτητο κτίριο. Ομολογουμένως το κτίριο είναι παλιό και δικαίως ο πολιτιστικός οργανισμός αποφάσισε να νοικιάσει έναν άλλον χώρο για να μετεγκατασταθεί. Έλα όμως που κάποιοι δεν φρόντισαν να ενημερώσουν για τον λάκκο με τα φίδια. Το ιδιόκτητο κτίριο είχε παραχωρηθεί από το υπουργείο Υγείας δωρεάν στον δήμο, με αποκλειστική χρήση βιβλιοθήκης. Στα συμβόλαια παραχώρησης οι όροι ήταν σαφείς. Εάν πάψει αυτός ο σκοπός, τότε το κτίριο επανέρχεται στο υπουργείο. Η λύση είναι μία και μόνο, εάν ο δήμος δεν επιθυμεί να χάσει το κτίριο: Ν’ αφήσει εκεί ένα μικρό τμήμα της βιβλιοθήκης, μόνο και μόνο για να δικαιολογεί τον σκοπό παραχώρησης. Την πρόταση αυτή έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Χατζόπουλος, που ενημέρωσε και το δημοτικό συμβούλιο για τον όρο του συμβολαίου παραχώρησης.
>>>

Ομόφωνο ψήφισμα υπέρ των εβδομήντα οικογενειών που κατοικούν στον οικισμό Γεροτσακούλι της Νέας Μάκρης εξέδωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής. Ίσως το ξέρετε ίσως όχι, η Εκκλησία διεκδικεί τις εκτάσεις όπου οι άνθρωποι αυτοί πριν από 150 χρόνια έκτισαν τα σπίτια τους. Είναι δυνατόν η Εκκλησία να έχει τέτοιες διεκδικήσεις;
>>>

Τα πενήντα δύο στρέμματα του Στρατόπεδου Λάμπρου είναι το μήλον της Έριδος ανάμεσα στον δήμο Παλλήνης και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, εκεί προβλέπεται να κτιστούν δώδεκα πολυκατοικίες που τα διαμερίσματά τους θα διατεθούν σε αξιωματικούς. Για την περιοχή όμως ο χώρος αυτός θα γίνει μια όαση ελεύθερης πρόσβασης, εάν, κατά τα σχέδια του δήμου, παραχωρηθεί σ’ αυτόν. Ο δήμαρχος πάντως, Σπύρος Κωσταντάς, δείχνει αποφασισμένος να διεκδικήσει την περιοχή με σειρά κινητοποιήσεων που ετοιμάζει.
>>>

Βρέθηκα πριν από λίγες ημέρες στο Πικέρμι. Η διαπίστωσή μου ήταν ότι η περιοχή λειτουργεί στην τύχη. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι σκουπίδια. Νέος κοινοτάρχης είναι ο Θανάσης Αδαμόπουλος. Δεν ξέρω τι δυνατότητες έχει η κοινότητα, αλλά επειδή κρίνονται όλα και όλοι εκ του αποτελέσματος, μάλλον θα πρέπει να είναι ανύπαρκτες. Σ’ ένα οικόπεδο είδα μια βρύση που έτρεχε ασταμάτητα. Ποιος το πληρώνει το νερό, ο Θεός και η ψυχή τους. Έμαθα πως στις 9 Μαΐου θα γίνει το πανηγύρι του Αγίου Χρυσοστόμου. Ας ελπίσω ότι θα πάρουν φώτιση. Τη χρειάζονται.
>>>

Ν’ αναθέσουν σε εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης την προστασία των κατοίκων, σκέφτονται σοβαρά στο δημοτικό συμβούλιο της Ν. Μάκρης. Συζητήθηκε εκτενέστατα αλλά απόφαση δεν πάρθηκε, ο δήμαρχος πάντως είναι ένθερμος υποστηρικτής αυτής της ιδέας. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Είναι άλλο πράγμα η φύλαξη στατικών στόχων, όπως σχολείων, του δημαρχείου κ.λπ. από ιδιώτες και άλλο πράγμα οι περιπολίες σε όλη την πόλη. Σε ποιο νομικό καθεστώς θα ενταχθεί αυτή η δραστηριότητα; Άοπλα, αμούστακα παιδιά θα γυρίζουν με μηχανάκια και αυτοκίνητα, χωρίς ουσιαστικά κανέναν ρόλο. Μόνο η εταιρεία θα είναι κερδισμένη, αφού, όπως ακούστηκε, όλο αυτό θα στοιχίζει εκατοντάδες χιλιάδες τον χρόνο. Αναρωτιέμαι: Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;
>>>

Κανένας έλεγχος του ΣΔΟΕ δεν γίνεται στον δήμο Σπάτων, με πληροφορεί ο δήμαρχος Τούντας και με τόλμη δηλώνει ότι «οποιοσδήποτε έλεγχος από οποιονδήποτε είναι καλοδεχούμενος και ζητούμενος από εμάς». Δήλωση που ελάχιστοι δήμαρχοι μπορούν να κάνουν. Προχώρα, δήμαρχε.
>>>

Με επιστολή του ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αγίου Δημητρίου Παναγιώτης Κοκκώνης με διαβεβαιώνει ότι παραμένει «απολύτως συντεταγμένος προς την παράταξη την οποία υπερψήφισε ο λαός του Αγίου Δημητρίου» και τονίζει ότι «οι πολιτικές επαφές κοινωνικού χαρακτήρα δεν οδηγούν κατ’ ανάγκην σε πολιτικά συμπεράσματα και εικασίες».

Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Ξανασημειώστε το. Από τη δυτική Αττική θα είναι ο πρώην δήμαρχος που σύντομα θα περάσει το κατώφλι του Κορυδαλλού. Ό,τι μαθαίνετε από εδώ δεν θα το διαβάσετε πουθενά. Φιλάκια και ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μου στέλνετε.


Σχολιάστε εδώ