Καραμανλής: Τελειώνει ο Γιώργος μετά τις εκλογές

Μπορεί να ξένισε, αλλά η ατάκα του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να… σκεφτεί πού θα βρίσκεται την επομένη των εκλογών (οι οποίες «θα γίνουν στην ώρα τους») ήρθε ως συνέχεια σε αυτό που γράψαμε πριν από λίγες βδομάδες. Είχαμε τότε αποκαλύψει πως ο πρωθυπουργός, σε συνομιλία που είχε με στενούς του συνεργάτες, είχε πει αναφερόμενος στη συνολική στρατηγική του Γιώργου και στην επιλογή του να ζητά πρόωρες εκλογές:

– Θα τον λαχανιάσω ως τις εκλογές, που θα πάνε όσο πιο πίσω γίνεται!

Κι αν τότε, πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ο Καραμανλής ήταν οργισμένος με το «θεσμικό ατόπημα» του Γ. Παπανδρέου να αποχωρήσει απ’ τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, τώρα οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι είναι εξοργισμένος επειδή, κατά την εκτίμησή του, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει την ακραία πόλωση και την άκρατη σκανδαλολογία και καταφεύγει ακόμα και σε εξωθεσμική συμπεριφορά προκειμένου να τον πλήξει προσωπικά. Σε πρακτικές δηλαδή απάδουσες και προς το ίδιο το προφίλ που είχε φιλοτεχνήσει ο Γιώργος επί χρόνια και στην εικόνα που πρέπει να εκπέμπει ένας νέος πολιτικός της γενιάς Καραμανλή – Παπανδρέου. Αυτό το επεσήμανε άλλωστε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του την Πέμπτη στη Βουλή.

Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες μας, μετά τη «μονομαχία» της Πέμπτης ο Κώστας Καραμανλής σε συζήτηση με στελέχη του στενού του επιτελείου προχώρησε σε σύγκριση με την προηγούμενη τοποθέτησή του λέγοντας:

– Θα τον σαπίσω μέχρι τις εκλογές!

Ενώ σχετικά με τον χρόνο των εκλογών οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι:

– Δεν είναι σε καμιά περίπτωση στις προθέσεις του να πάει σε εκλογές ως το τέλος Ιουνίου.

– Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών τον Οκτώβρη.

– Δεν αποκλείεται καθόλου ακόμα και η εξάντληση της τετραετίας και η διεξαγωγή των εκλογών τον Μάρτη του ’08.

Τα παραπάνω τα επεσήμανε ο Καραμανλής σε συνεργάτες του, ειδικά δε σε κάποιους οι οποίοι επανήλθαν προτείνοντας πρόωρες εκλογές. Ανάμεσά τους και ο Β. Μεϊμαράκης κατά τη συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα το βράδυ εν πλω προς την Κάσο.

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, όπως προκύπτει από συζητήσεις με πολύ στενούς του συνεργάτες, πιστεύει ότι «ο Γιώργος καθοδηγείται απ’ το άγχος της επόμενης των εκλογών ημέρας». Γι’ αυτό, εκτιμά, θα συνεχίσει τη στρατηγική της πόλωσης και των προσωπικών επιθέσεων μέχρι τις εκλογές.

Γι’ αυτό, προσθέτουμε, και η αναφορά του στο, κατά την άποψή του, άγχος του προέδρου του

ΠΑΣΟΚ για το πού θα βρίσκεται την επομένη των εκλογών.

Μάλιστα σε κάποιον εκ των συνεργατών του τόνισε:

– Ο Γιώργος μπορεί και να τελειώσει, αν χάσει με διαφορά πάνω από δύο μονάδες…

Ο ρόλος των «νταβατζήδων»…

Παράλληλα όμως ο Καραμανλής έχει διατυπώσει και μια άλλη εκτίμηση, ενδεικτική και του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει και αντιμετωπίζει τη μεγάλη πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα, την κυβέρνηση και τον ίδιο εξαιτίας του σκανδάλου των ομολόγων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι:

– Εξαιτίας του θέματος των ομολόγων βρίσκεται σε εξέλιξη μια ολόκληρη αντιπολιτευτική επιχείρηση, καθοδηγούμενη από εξωθεσμικά κέντρα και τους «νταβατζήδες» της διαπλοκής, με στόχο τη φθορά του ιδίου αλλά -το σημαντικότερο- την απαξίωση της πολιτικής. Αυτής της επιχείρησης ουραγός είναι ο Γ. Παπανδρέου, πάντα κατά την ανάλυση του Κ. Καραμανλή.

– «Θέλουν να πλήξουν την αυτονομία της πολιτικής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά σε κάποιον εκ των συνομιλητών του. Και πρόσθεσε: «Στην ουσία δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά εξωθεσμική, από εξωθεσμικά κέντρα και «νταβατζήδες» των ΜΜΕ»!

Μάλιστα όταν κάποιος εκ των συνομιλητών του επεσήμανε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης και την επισημοποίηση της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, παρά τις περί του αντιθέτου «υποδείξεις» της Ουάσινγκτον, ξεκίνησε η κατά της κυβέρνησης «φουλ επίθεση» και αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο, ο Κ. Καραμανλής κούνησε το κεφάλι του μάλλον… επιδοκιμαστικά…

Περί ανασχηματισμού και «πορείας στον λαό»…

Η απάντηση που τελικά επέλεξε ο Κ. Καραμανλής από βήματος της Βουλής δείχνει ότι πλέον είναι αποφασισμένος να απαντά σκληρά στις πολωτικές και προσωπικές επιθέσεις που δέχεται. Και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα προς όσους πιστεύει ότι υπονομεύουν την πολιτική σταθερότητα.

Παράλληλα με τη λογική «πόλωση κι όποιος… αντέξει», που όλα δείχνουν ότι θα χαρακτηρίσει τις στρατηγικές των δύο μεγάλων κομμάτων στην πορεία προς τις εκλογές, ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα έχει λάβει μια απόφαση και προβληματίζεται επί ενός άλλου σοβαρού θέματος, για το οποίο έχει δεχτεί διάφορες εισηγήσεις.

Η απόφαση που έχει ληφθεί αφορά στην έναρξη «πορείας στον λαό», που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση με το συνέδριο της ΝΔ στις αρχές Ιούλη. Εκτός απ’ τη συμμετοχή του στα κατά τόπους προσυνέδρια, ο Κ. Καραμανλής θα πραγματοποιήσει και ορισμένες περιοδείες μέχρι να… αρχίσουν τα μπάνια του λαού.

Με την αίσθηση ότι στην πορεία προς τις κάλπες ο ίδιος παραμένει το ισχυρό ατού της παράταξής του και της κυβέρνησης, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τα μέγιστα αυτήν του την υπεροχή, δίνοντας επιπλέον «απάντηση» στην επιχείρηση αποδόμησης της εικόνας του, που αποτελεί κεντρική στρατηγική του Γιώργου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ανασχηματισμού, ο Καραμανλής έχει δεχτεί διάφορες εισηγήσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει.

Ωστόσο, υπάρχει η εκτίμηση ότι ένα καλό τάιμινγκ για κυβερνητικές αλλαγές θα ήταν η περίοδος πέριξ του συνεδρίου (χρονικά) για να δοθεί η αίσθηση ενός «ξεκινήματος ανανέωσης τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το κόμμα», σε συνδυασμό δηλαδή και με κομματικές αλλαγές που θα επικυρωθούν στο συνέδριο.

Νίκη, αλλά… στις καθυστερήσεις
Η αίσθηση πάντως που παγιώνεται, στον απόηχο της οξύτατης αντιπαράθεσης Καραμανλή – Παπανδρέου στη Βουλή την Πέμπτη, είναι ότι:

– Στη συνολική αποτίμηση νικητής αναδείχτηκε ο Καραμανλής.

– Ο Γιώργος ήταν πολύ καλός στην πρωτολογία, επειδή ικανοποίησε τις διαθέσεις της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που θέλει το «παιχνίδι της πόλωσης» για να πετύχει την καλύτερη δυνατή συσπείρωση. Αλλά στις δευτερολογίες… έμεινε από δυνάμεις, κατά τη χαρακτηριστική έκφραση ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ!

– Ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής η διαφορά στο κλίμα στις ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ πρωτολογιών και δευτερολογιών επικρατούσε μούδιασμα έως και απογοήτευση μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και αντίθετα ενθουσιασμός στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στο τέλος της μονομαχίας το κλίμα είχε ακριβώς αντιστραφεί!

– Ο Γιώργος έχασε μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχτεί για πρώτη φορά νικητής σε κοινοβουλευτική μονομαχία με τον πρωθυπουργό. Ευκαιρία που του έδινε η συγκυρία των ομολόγων, με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «στο καναβάτσο». Παρʼ όλα αυτά…

– Ως εκ τούτου αναδεικνύεται μια σοβαρή του αδυναμία. Στην ομιλία που του γράφουν συνεργάτες του τα πάει καλά. Μόλις όμως απαιτηθεί η δική του πρωτοβουλία και αυτενέργεια, δηλαδή σε δευτερολογίες και τις προσωπικές «μονομαχίες» με τον Καραμανλή, εκεί συνήθως χάνει κατά κράτος. Αδυναμία και σαφές έλλειμμα αντανακλαστικών…

– Ο Καραμανλής έδειξε ότι όταν… βρίσκεται στο καναβάτσο βρίσκει τη δύναμη, έχει την ικανότητα να αντεπιτίθεται και στο τέλος να βγαίνει κερδισμένος. Την Πέμπτη έδειξε ότι είχε δυνάμεις για… δεύτερο ημίχρονο, σε αντίθεση με το Γιώργο. Ήτοι, είχε έτοιμη μια καλή δευτερολογία. Γνωρίζουμε μάλιστα, ότι είχε 4-5 εναλλακτικά σχέδια δευτερολογίας!

– Ωστόσο η πολύ καθυστερημένη αντίδρασή του για το σκάνδαλο των ομολόγων του έχει κοστίσει πολιτικά. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Το δείχνουν κι οι δημοσκοπήσεις, απ’ τις οποίες προκύπτει -για πρώτη φορά- «ράγισμα» της εικόνας του. Και είναι πολλοί -και μέσα στην κυβέρνηση- που σχολιάζουν πως, αν είχε βγει νωρίτερα για το επίμαχο θέμα, το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο…


Σχολιάστε εδώ