Κάτω στον Πειραιά

Για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η υπό τον κ. Καρβουνά διοίκησή της, της οποίας αντιπρόεδρος είναι ο… εντιμότατος κ. Παπαδημητρίου, που έχει δηλώσει δημόσια πως είναι… κλέφτης!

Με το δεδομένο λοιπόν ότι ο κ. Καρβουνάς απεδείχθη ανεπαρκής γι’ αυτό το πόστο και ο αντιπρόεδρος έχει… αλλού το μυαλό του, πώς είναι δυνατόν να πάει μπροστά η επιχείρηση; Θεωρείται… θαύμα που ακόμα παραμένει ανοικτή και δεν έχει βάλει… λουκέτο. Βέβαια αυτό θα γίνει σύντομα γιατί μια επιχείρηση που δεν παράγει έργο και ζημιώνει με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον δήμο κάθε χρόνο δεν είναι δυνατόν να παραμένει ανοικτή. Όσο πιο γρήγορα κλείσει δηλαδή, τόσο το καλύτερο για τον δήμο. Θα γλιτώσει και τα έξοδα. Το μόνο κακό σ’ αυτήν την περίπτωση θα είναι ότι ένας καταξιωμένος γιατρός στον Πειραιά, ο κ. Καρβουνάς, θα συνδέσει το όνομά του με το ναυάγιο της επιχείρησης. Θα μείνει στην… ιστορία δηλαδή ως ο άνθρωπος που έβαλε… ταφόπλακα στη ΔΕΚΟΜΕΠ. Τι να γίνει όμως; Τόσα μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, τόσα κάνει… Δεν φταίει εκείνος. Εκείνος που τον επέλεξε γι’ αυτήν τη θέση φταίει… Κι αυτόν και τον Παπαδημητρίου και τους άλλους… νεκροθάφτες της εταιρείας. Καλά σαράντα… Και έρχεται και της… Αναλήψεως!

// Το κενό βέβαια στην Κοινωνική Πρόνοια του Πειραιά έσπευσε να το καλύψει αμέσως ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, του οποίου τα αντανακλαστικά λειτούργησαν και πάλι άψογα, αφού επιτάχυνε την υλοποίηση του προγράμματος της νομαρχίας υπέρ των αστέγων, των κακοποιημένων γυναικών, των απροστάτευτων παιδιών, των μοναχικών ατόμων κ.λπ. Έτσι η απραξία του δήμου δεν «φάνηκε» ιδιαίτερα. Εκείνο που φάνηκε ήταν πως η νομαρχία λειτουργεί, ενώ ο δήμος βρίσκεται -αν και καλοκαιριάζει- σε… χειμερία νάρκη!

// Πλήρης ήταν η αποτυχία της εκδήλωσης που επιχείρησαν να κάνουν την Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, ο πρόεδρος της ΔΕΚΟΜΕΠ Ν. Καρβουνάς και ο δήμαρχος Π. Φασούλας, με θέμα το «βρογχικό άσθμα». Αν κι η εκδήλωση είχε διαφημιστεί δεόντως (από τα «παπαγαλάκια» και τους «πραιτοριανούς» του δημάρχου) ούτε 30 άτομα δεν μαζεύτηκαν. Και οι γιατροί μίλαγαν σε άδειες καρέκλες! Γι’ αυτό λέμε ότι η ΔΕΚΟΜΕΠ πρέπει να κλείσει μία ώρα αρχύτερα. Αφού οι άνθρωποι ούτε μία εκδήλωση της προκοπής δεν μπορούν να κάνουν τι τις θέλουν τις γραφειάρες και τα νεοκλασικά τρομάρα τους;

// Μάλλον κουράστηκε ο Αντωνάτος στην καθαριότητα και τα παράτησε. Αραίωσε τις επισκέψεις του στα συνεργεία, σχεδόν σταμάτησε τις… βόλτες για ελέγχους και γενικά δείχνει ότι… ξεφούσκωσε. Καπνίζει και πολύ άλλωστε και δεν είναι και για πολλά… τρεχάματα. Το βασικότερο όμως είναι ότι διαπίστωσε πως με τόσο τρέξιμο το μόνο που έκανε ήταν μια… τρύπα στο νερό, αφού η πόλη θύμιζε εποχές Λογοθέτη από το σκουπιδαριό και τη δυσοσμία. Και φαίνεται ότι επαληθεύτηκε. Κάποιοι πάντως στην καθαριότητα θα έχουν καλές αναμνήσεις από αυτόν. Τους έκανε και… γέλασαν…

Με 20.000 ευρώ θα πληρώσει τη φιέστα αμερικανικής εταιρείας ο δήμος!

Τελικά ο Π. Φασούλας αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο υπέρμαχο αμερικανικών συμφερόντων στην πόλη μας. Εκείνο το προ ημερησίας διατάξεως θέμα που έφερε κατ’ εντολήν του ο πρόεδρος του ΔΣ Κώστας Ρεσβάνης στη συνεδρίαση του συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης ούτε ο… αμερικανός πρέσβης δεν θα το έφερνε! Το πιο περίεργο όμως δεν είναι ότι έφερε τέτοιο θέμα ο δήμαρχος. Είναι ότι πίεσε μέχρι τελικής πτώσεως σύμβουλο του συνδυασμού του που δεν το είχε ψηφίσει να αλλάξει την ψήφο του και να το ψηφίσει! Η δημοκρατία του… Φασούλα βλέπετε έτσι εννοεί την ελεύθερη βούληση των συμβούλων.

Ας δούμε όμως τι έγινε αναλυτικά:

Η αμερικανική εταιρεία Princess Cruises ήρθε σε συνεννόηση με τον δήμαρχο για να κάνει την τελετή «βάφτισης» ενός πλοίου της στο λιμάνι του Πειραιά. Υπό την έννοια αυτή ο Πειραιάς θα διαφημιζόταν και θα… ακουγόταν λίγο στο εξωτερικό. Όμως η εταιρεία έθεσε ως όρο, για να προβεί σ’ αυτήν την ενέργεια, να της καταβάλει ο δήμος Πειραιά 20.000 ευρώ για να καλύψει τα έξοδα τελετής!

Αυτήν τη δαπάνη έφερε προς ψήφιση ο πρόεδρος του ΔΣ και έγινε το… έλα να δεις!

Ο Ηλίας Κατσαφάδος, από τη μείζονα μειοψηφία, δήλωσε ότι είναι πρωτοφανές μια -υποτιθέμενη- σοσιαλιστική ομάδα να κόπτεται για να χρηματοδοτήσει τη φιέστα μιας αμερικανικής εταιρείας που δεν είναι και η πρώτη στον χώρο της.

Η Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι είναι τουλάχιστον ντροπή ο δήμος Πειραιά να προσπαθεί να βρει τρόπο για να δωρίσει 20.000 ευρώ σε ξένη εταιρεία, τη στιγμή που οι δικοί του εργαζόμενοι πεινάνε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν να πάρουν χρήματα από τον Δεκέμβρη, οι υπάλληλοι του δήμου έχουν κάτι… μήνες να πληρωθούν τα Σαββατοκύριακα, ενώ μάλλον δεν θα πληρωθούν ούτε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου! Από τη στιγμή που ο δήμος δεν έχει λεφτά για να πληρώσει τον κόσμο που απασχολεί, πού θα βρει λεφτά για να πληρώσει την αμερικανική εταιρεία, διερωτήθη.

Στο θέμα προσπάθησε να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ κ. Μπαρατσόλης, αλλά κανένας δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει! Κάτι ακαταλαβίστικες και χωρίς λογική σειρά λέξεις ακούσαμε για «κυριαρχικά δικαιώματα του δήμου» και άλλα τέτοια άσχετα και μετά… σιωπή. Τι θέλει και μιλάει ο άνθρωπος; Για να χάνουν… την ώρα τους οι σύμβουλοι;

Την καλύτερη τοποθέτηση από την πλειοψηφία την έκανε ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα κακώς ήλθε στο δημοτικό συμβούλιο, μια και θα έπρεπε να απασχολήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΕΠ, που είναι η μόνη αρμόδια για χρηματοδοτήσεις εκδηλώσεων προβολής του δήμου.

Επειδή η μειοψηφία αλλά και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, Υδραίος και Παρασκευόπουλος, δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν το θέμα, ο Β. Βουράκης ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία! Για να πάρει πληρωμένη απάντηση από τον σύμβουλο του συνδυασμού «Ώρα Πειραιά» Γ. Βουτσινά, ο οποίος τόνισε ότι είναι απαράδεκτες αυτές οι μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στον εκφοβισμό των συμβούλων. Έχουμε γνώμη και άποψη, κατέληξε, και θα τις στηρίξουμε, είτε γίνει ονομαστική ψηφοφορία είτε όχι.

Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του ΔΣ, Κώστας Ρεσβάνης, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης είχε πάει στα έδρανα της αντιπολίτευσης και εκλιπαρούσε τους συμβούλους να ψηφίσουν υπέρ της χρηματοδότησης της αμερικανικής εταιρείας!

Τελικά δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία, αλλά και πάλι το θέμα δεν… πέρασε! Μόλις 20 σύμβουλοι της πλειοψηφίας το ψήφισαν, ενώ η μειοψηφία έστειλε το μήνυμά της στον δήμαρχο καταψηφίζοντάς το.

Όμως αρνήθηκαν να το ψηφίσουν και οι σύμβουλοι του Φασούλα, Υδραίος και Παρασκευόπουλος, που δήλωσαν απλώς «παρόντες». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην «περάσει» το θέμα, αφού δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 21 ψήφων, δεδομένου ότι εκτός των δύο που δεν το ψήφισαν, απουσίαζαν και οι Βουγιουκλάκης (λόγω ασθένειας), Ντεντιδάκης και Μαλτέζος.

Αρχικά, από κεκτημένη ταχύτητα, ο πρόεδρος του Σώματος είπε ότι το θέμα «πέρασε». Μετά από μισή ώρα όμως, φαίνεται ότι… ξαναμέτρησε τα «κουκιά» και δεν του βγήκαν. Έτσι ανακοίνωσε ότι το θέμα αποσύρεται, αφού δεν γινόταν να… περάσει!

Από κει και πέρα άρχισε μια πυρετώδης προσπάθεια από τον δήμαρχο, προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του συμβουλίου και να «περάσει» το θέμα! Διακριτικά ειδοποιήθηκε ο ένας από τους δύο συμβούλους της μειοψηφίας που ψήφισαν «παρών» να πάει στο γραφείο του δημάρχου. Τον άλλον βέβαια δεν… τόλμησαν να τον ενοχλήσουν, αν κι αυτός στο τέλος τον γλίτωσε από τον διασυρμό. Μετά από λίγο, ο σύμβουλος επανήλθε στην αίθουσα κάτωχρος (ποιος ξέρει τι πιέσεις του ασκήθηκαν) και εξομολογήθηκε σε συναδέλφους του πως του ζητήθηκε να αλλάξει την ψήφο του και το «παρών» να το κάνει «ναι»! Όμως, και πάλι δεν ήθελε να αλλάξει την ψήφο του για να μη διασυρθεί. Τη λύση την έδωσε ο Δημ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ζήτησε τον λόγο και είπε ότι στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως απλώς πρότεινε να αναλάβει τη χρηματοδότηση της ξένης εταιρείας η ΔΕΠΕΠ αλλά επί της ουσίας δεν είπε ότι δεν συμφωνεί με το ποσόν που απαιτούν οι Αμερικανοί. Οπότε η ψήφος του δεν καταμετρήθηκε ως αρνητική και το θέμα «πέρασε» με 21 ψήφους!

// Η «κίνηση» του Παρασκευόπουλου ήταν μελετημένη και είχε πολλούς αποδέκτες. Γιατί έδειξε πως μπορεί με μία μόνο ενέργειά του να διασώσει το κύρος του Φασούλα και να μην «τραυματισθεί» το ΠΑΣΟΚ του Πειραιά από τις ακατανόητες ενέργειες του «ψηλού». Επιπλέον έβγαλε από τη δύσκολη θέση έναν συνάδελφό του που είχε πέσει θύμα της «δημοκρατικής ευαισθησίας» του Φασούλα και των «πραιτωριανών» του. Φάνηκε πως είναι ο αντίθετος «πόλος» του δημάρχου και μπορεί να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους από τον Φασούλα παράγοντες και δημότες.

Τα ερωτήματα από δω και πέρα είναι πολλά και σημαντικά. Όπως π.χ. γιατί ο δήμαρχος είχε τόση… πρεμούρα για να «περάσει» το θέμα. Πιο πολύ «μετράνε» γι’ αυτόν οι αμερικανοί επιχειρηματίες από τους εργαζομένους στον δήμο που αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης;

Και κάτι ακόμα: Ο Φασούλας έδειξε ότι ο συνδυασμός του μ’ ένα απλό… φύσημα του αέρα μπορεί να διασκορπιστεί. Δεν έχει αρχή και τέλος. Δύο σύμβουλοι αν δεν του ψηφίσουν ένα θέμα και άλλοι τρεις αν… αρρωστήσουν, τον… έστειλαν αδιάβαστο! Δηλαδή κάποτε, αργά ή γρήγορα, ο ετερόκλητος συνδυασμός του Φασούλα θα καταρρεύσει.

// Όταν ο Κατσαφάδος διερωτήθηκε πώς γίνεται μία σοσιαλιστική παράταξη να υποστηρίζει αμερικανικά συμφέροντα, ο Δημ. Βρόντος του απάντησε: Δηλαδή ο Καραμανλής που έκανε τη συμφωνία με τον Πούτιν για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης έγινε… κομμουνιστής;


Σχολιάστε εδώ