επί του πιεστηρίου
Πέρασαν μέρες από τις επιθέσεις κατά αστυνομικών τμημάτων και δεν ακούσαμε τίποτε ούτε από τον υπουργό ούτε από την ηγεσία της ΕΛΑΣ. Τίποτε για το τι φταίει ή το τι πρέπει να γίνει… Ούτε καμιά παραίτηση υπήρξε. Ποταμός ήταν πολλοί ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας, από τους οποίους ζητήσαμε την άποψή τους: «Θα τους κάψουν ζωντανούς στα Τμήματα κάποια στιγμή», ήταν η οργισμένη αντίδρασή τους. Για ποιον να δουλέψουν οι αστυνομικοί, για ποιον να πέσουν στη φωτιά, για να πάνε μετά κατηγορούμενοι και να τους εγκαταλείψει η υπηρεσία; Να τρέχουν να βρουν δικηγόρους, να πληρώσουν από την τσέπη τους, να μην έχουν καμιά συμπαράσταση, είναι η διαπίστωση από ιστορίες που έχουν ζήσει. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα προσωπικού. Είναι ζήτημα αν καλύπτεται το 50% της απαιτούμενης δύναμης. Από κει επομένως πρέπει να αρχίσει η λύση του προβλήματος, πριν ζήσουμε χειρότερες καταστάσεις.
Απόλυτη σιωπή από το Μέγαρο Μουσικής για τις συνθήκες, που ξεπερνούν και τα κάτεργα, κάτω από τις οποίες εργάζονται οι χορωδοί της Λυρικής Σκηνής και οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ούτε τόλμησε η διεύθυνση του Μεγάρου να αμφισβητήσει τις επώνυμες πλέον καταγγελίες. Το θέμα πλέον δεν είναι του Λαμπράκη, αλλά των αρμόδιων αρχών που θα πρέπει να παρέμβουν, προστατεύοντας την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων από ύποπτα αέρια και καταστάσεις πανικού σε περίπτωση σεισμού. Αλλά και ο Εισαγγελέας θα πρέπει να ζητήσει έρευνα για το αν έχουν τηρηθεί οι πολεοδομικές διατάξεις και κυρίως αν είναι δυνατόν να υπάρχουν αίθουσες εργασίας σε υπόγεια βάθους 42 μέτρων! Υπάρχουν παραβάσεις και παρανομίες και κάποιοι αρμόδιοι έκλεισαν τα μάτια. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας έχει τον λόγο… Όλοι υποχρεούνται να τηρούν τους νόμους… Κανένας δεν είναι υπεράνω…
Αξιέπαινη η προσπάθεια του υφυπουργού Απόστολου Ανδρεουλάκου να καταστήσει τα ΚΕΠ μοναδικό φορέα όπου θα απευθύνεται ο πολίτης για να ζητήσει οποιοδήποτε χαρτί-πιστοποιητικό έχει ανάγκη. Το ερώτημα, φίλε Απόστολε, είναι πόσος κόσμος μπορεί να εξυπηρετηθεί, αν μάλιστα βρίσκεται και μακριά από την έδρα ενός ΚΕΠ. Θα μας πεις, υπάρχει λύση, να χρησιμοποιούν το κομπιούτερ. Ναι, αλλά πόσοι πολίτες γνωρίζουν να το χρησιμοποιούν; Και πόσοι διαθέτουν στο σπίτι τους κομπιούτερ; Οι στατιστικές λένε μόλις το 6% του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι;
Αντίθετα με την… ειδυλλιακή εικόνα που επιχειρεί να περάσει για τις φυλακές το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γεώργιος Καμίνης τα λέει έξω από τα δόντια. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι το υπουργείο «αρνείται επίμονα να επιτρέψει, παρά τον νόμο, την πρόσβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές της χώρας, εκλαμβάνοντας το εν γένει σωφρονιστικό σύστημα ως έναν κόσμο στεγανό, αποκλεισμένο από κάθε συνταγματική μέριμνα και προστασία»! Και σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου της Δικαιοσύνης αντιλαμβάνονται τον Συνήγορο του Πολίτη ως αντίπαλο και παράγοντα διαταραχής της εύρυθμης λειτουργίας των σωφρονιστικών καταστημάτων παρά ως ανεξάρτητο και αμερόληπτο παράγοντα βελτίωσης του σωφρονιστικού συστήματος»! Όταν αυτή τη μεταχείριση επιφυλάσσει, κύριε Καραμανλή, το υπουργείο Δικαιοσύνης, που υποτίθεται είναι ο εγγυητής της εφαρμογής των νόμων και της σωστής απονομής της Δικαιοσύνης, σε μια ανεξάρτητη αρχή, πότε είναι προτιμότερο, κύριε πρωθυπουργέ, να την καταργήσεις, εκτός αν αύριο κιόλας το πρωί ζητήσεις εξηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης και πάρεις κάποια μέτρα, ώστε από δω και πέρα να γίνονται ΚΑΙ στις φυλακές σεβαστοί οι νόμοι.
Αυτή είναι τομή. Και μπορεί κανείς να πει, χωρίς να υπερβάλλει, ότι κάπου γυρίζει σελίδα η χώρα. Αναφερόμαστε στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και στη σύνταξη του οποίου συνέβαλε και ο αρμόδιος υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης. Και μόνο η δημοσιότητα που πήρε σε αρκετές εφημερίδες, όπως στο «Βήμα», δείχνει τη σημασία που έχουν ρυθμίσεις που πράγματι ανοίγουν την πόρτα για υποδομές απαραίτητες για την κάλυψη των νέων απαιτήσεων των τουριστών, διαφόρων κατηγοριών (όπως παραθεριστικές κατοικίες, ηλικιωμένοι κ.ά.).
Ζημιά έκανε στους χρηματιστές αυτή η ιστορία των ομολόγων. Ενοχοποίησαν τη δουλειά μας και μας βλέπουν όλους σαν κλέφτες, μας έλεγαν. Πληρώνουν βέβαια τους 4-5 συναδέλφους τους που καταλήστεψαν κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά ταμεία.