Αλλάζουν τα σχέδια του Γιώργου

Οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου άρον άρον αλλάζουν τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση της νέας τακτικής που διαπίστωσαν ότι εφαρμόζει πλέον ο πρωθυπουργός.

Την ώρα, που ο κ. Καραμανλής βρισκόταν στο βήμα της Βουλής και επιτίθετο συνολικά στον κ. Παπανδρέου και τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή ένα επιτελείο στενών συνεργατών του σημείωναν φράσεις, κινήσεις, μορφασμούς του πρωθυπουργού λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, με βάση τα όσα διαπίστωσαν από την ομιλία και γενικά την εμφάνιση του προέδρου της κυβέρνησης, εισηγούνται στον κ. Παπανδρέου αλλαγή αντιπολιτευτικής τακτικής.

Θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας της υπόθεσης του «γαλάζιου» ομολόγου και εκτιμούν ότι «είναι ικανός να ψάξει ακόμη και το παρελθόν του Σημίτη και στελεχών του την περίοδο της πρωθυπουργίας του».

Η διαπίστωση αυτή των συνεργατών του κ. Παπανδρέου τού έδωσε την αφορμή να τονίσει με κατηγορηματικό τρόπο -ώστε να καταλάβουν εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ πολύ καλά τι εννοούσε- ότι δεν είναι ίδιος με τα στελέχη του, αδειάζοντας στην ουσία τον τέως πρωθυπουργό, με τον οποίο στο τέλος της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή δεν χαιρετήθηκε καν.

Οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου επεσήμαιναν πως «επειδή ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να συγκρίνει το τώρα με το χθες, κάνοντας συμψηφισμό του κακού ΠΑΣΟΚ με τα αρνητικά φαινόμενα της κυβέρνησής του, τα οποία τιμωρεί αμείλικτα, πρέπει και ο Παπανδρέου να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος και γι’ αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του ότι δεν είναι ίδιος με τους άλλους, ούτε και αυτό που είχε πει προσφάτως, ότι το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ δεν τον δεσμεύει».

Ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρείται μια νέα προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο από εδώ και πέρα θα αντιμετωπίζει ο κ. Παπανδρέου τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Όπως έλεγαν, «ο Καραμανλής με την ομιλία του στη Βουλή έδειξε ότι βγήκε από την κρυψώνα του ή από το κλουβί του» και θέλοντας να αλλάξει το κλίμα, που αυτήν την ώρα δεν τον ευνοεί καθόλου, είναι προετοιμασμένος για όλα. Με μεγάλη προσοχή έχουν δώσει εντολή σε στελέχη να ψάξουν πρώτα οι ίδιοι για πιθανές αμαρτωλές ιστορίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, γιατί πολύ φοβούνται ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει συνολική επίθεση συμψηφισμού με το παρελθόν, ώστε ο ελληνικός λαός στις εκλογές να βγάλει το συμπέρασμα ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Η πρώτη επίδειξη δύναμης από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε με την υπόθεση του κ. Γ. Δρυ και το ομόλογο που είχε αγοραστεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όταν ο κ. Δρυς ήταν υφυπουργός Οικονομίας. «Είναι η πρώτη ένδειξη για το τι σκέπτεται η κυβέρνηση να κάνει και με ποιον τρόπο θα δράσει σε βάρος του ΠΑΣΟΚ», έλεγαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, κρατώντας στα χέρια τους το «non paper» που είχε μοιράσει επιλεκτικά το Μαξίμου για την υπόθεση του κ. Δρυ.

Το βεβαρημένο παρελθόν των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όχι όλων βέβαια, είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Καραμανλή, γι’ αυτό ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί, θα κινηθεί από τώρα και στο εξής προβάλλοντας το πρόγραμμά του, γιατί θέλει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν έχει σχέση με λαμογιές, ενώ δεν θα σταματήσει να στοχοποιεί τον πρωθυπουργό, με βάση τα ομόλογα που το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει με τίποτα να υποβαθμίσει. Αντίθετα, ψάχνει και νέα στοιχεία ώστε να στριμώξει αυτήν τη φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με πρώτο τον κ. Αλογοσκούφη. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι αποδυναμώνοντας πολιτικά τον υπουργό Οικονομίας είναι σαν να… καταρρίπτουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η ιδέα των πρόωρων εκλογών, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, δεν φεύγει από το μυαλό των κορυφαίων στελεχών του κ. Παπανδρέου.

Είτε γιατί θέλουν να βρίσκεται σε ετοιμότητα όλος ο κεντρικός μηχανισμός του Κινήματος, είτε γιατί εκτιμούν ότι ο Καραμανλής θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε μια παρόμοια εξέλιξη, στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν το θαύμα, αλλά υπάρχουν και ορισμένα στελέχη που αναμένουν την προκήρυξη των εκλογών ώστε στη συνέχεια να θέσουν τα εσωκομματικά ζητήματα. Είναι προφανώς εκείνοι που τρέφουν ελπίδες να γίνουν οι ίδιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, αν χάσει τις εκλογές ο κ. Παπανδρέου.

Δεν πιστεύουν σε νίκη

Πράγματι, παρά τη φαινομενική ηρεμία που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και την εικόνα που βγάζει προς τα έξω, μια εικόνα ενωμένου κόμματος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, που πηγαίνει προς τις εκλογές με μεγάλες πιθανότητες να τις κερδίσει, υπάρχουν κι εκείνα τα στελέχη που δεν τολμούν να πιστέψουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να γίνει πρωθυπουργός… Και αυτό γιατί προτάσσουν την προσωπική τους πολιτική…

Οι δικές τους εκτιμήσεις για το σημερινό πολιτικό σκηνικό είναι ότι ο Καραμανλής είτε πάει τώρα σε εκλογές είτε το φθινόπωρο, είτε ακόμη στο τέλος της τετραετίας, με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα και έτσι όπως είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα ο κ. Παπανδρέου δεν θα καταφέρει και πολλά.

Η διαφορά με τη ΝΔ πιθανόν να κινηθεί στη μία-μιάμιση μονάδα, κάτι που εξυπηρετεί βεβαίως τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, γιατί οι εξελίξεις θα είναι ελεγχόμενες στο εσωτερικό του κόμματός του, από την άλλη ωστόσο θα μπορούν τότε όσοι επίδοξοι διάδοχοι το επιθυμούν να θέσουν ζητήματα στον αρχηγό τους, αναμένοντας το… πλήρωμα του χρόνου.

Το ερώτημα όπως στο οποίο δεν έχουν απαντήσει ακόμη είναι τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου σε μια τέτοια περίπτωση και αν θα παραμείνει το κόμμα του με τη σημερινή μορφή ή θα οδηγηθεί σε άλλες καταστάσεις, που θα διαφέρουν πολύ από τις σημερινές. Κάτι τέτοιο δεν το αποκλείουν καθόλου οι συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε η επόμενη ημέρα γι’ αυτούς θα είναι μια άλλη μέρα…


Σχολιάστε εδώ