Ακρότητες δημιούργησαν προβλήματα στην εφαρμογή της οδηγίας Σανιδά για τα πορνό DVD στις εφημερίδες

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των δύο πρακτορείων, «Άργους» και «Ευρώπης», τα οποία σε κοινή επιστολή τους προς τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας ζητάνε να γίνουν διευκρινήσεις επί της εισαγγελικής σύστασης για τις «λεπτομέρειες της διοικητικής εφαρμογής της». Η επιστολή κοινοποιείται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, στον Σύνδεσμο Εκδοτών Περιοδικού Τύπου, στην Ένωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών, στην Ένωση Εφημεριδοπωλών Πειραιώς και τον Σύνδεσμο Εφημεριδοπωλών Θεσσαλονίκης.

Στην επιστολή καταγράφονται 5 ακραίες καταστάσεις που σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα:

1. «Υπήρξαν περιπτώσεις που φορτηγά των πρακτορείων διέκοψαν το δρομολόγιό τους, προκειμένου να ελεγχθεί το περιεχόμενό τους από τις αστυνομικές αρχές, γεγονός που προκάλεσε καθυστερήσεις κατά τη διανομή του Τύπου ιδίως στην επαρχία.

2.Σημειώθηκαν κατασχέσεις περιοδικών που δεν συνοδεύονται από ταινίες και κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες στην ελληνική αγορά χωρίς προβλήματα ή αντιδράσεις.

3.Περιπτεριούχοι και εφημεριδοπώλες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των Εφημεριδοπωλών Θεσσαλονίκης, ανακρίθηκαν από τις αστυνομικές αρχές με πολύωρη παραμονή τους στο αστυνομικό τμήμα, στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας που παραγγέλλεται.

4.Σημειώθηκαν περιπτώσεις (λ.χ. στο υποπρακτορείο Κοζάνης) που κλιμάκιο της Αστυνομίας ειδοποίησε τα σημεία πώλησης ότι αν δεν έχουν αποσύρει εντός κάποιων ωρών όλα τα περιοδικά και εφημερίδες άσεμνου περιεχομένου θα παραγγελθεί προκαταρκτική εξέταση, με αποτέλεσμα οι περιπτερούχοι και οι εφημεριδοπώλες να αναγκάζονται, χωρίς σαφές κριτήριο, να μην πωλούν μεγάλο αριθμό περιοδικών και εφημερίδων.

5.Οι υποπράκτορες κατά βούληση δεν βγάζουν προς πώληση ορισμένα περιοδικά και εφημερίδες, κινδυνεύοντας έτσι να φθάσουμε τα όρια της απαγορευμένης προληπτικής λογοκρισίας του Τύπου».

Στην επιστολή υπενθυμίζεται πως ο νόμος ορίζει (άρθρο 10 ν. 3021/2002 και άρθρο 29 παρ. 1 ν. 5060/1931) ότι «οι εφημεριδοπώλες καθώς και οι νόμιμοι εκπρόσωποι των πρακτορείων εφημερίδων και περιοδικών δεν υπέχουν ποινική ευθύνη για τη διανομή και την εν γένει διακίνηση εντύπων που περιέχουν άσεμνα δημοσιεύματα, κατά την έννοια των άρθρων 29 επ. του ν. 5060/1931, εφόσον τα έντυπα αυτά φέρουν το όνομα ή την επωνυμία καθώς και τη διεύθυνση ή την έδρα, αντίστοιχα, του εκδότη τους». «Παρ’ όλα αυτά», σημειώνεται, «οι μόνοι που σε συνέχεια της εν λόγω σύστασης ταλαιπωρούνται είναι οι περιπτερούχοι, οι εφημεριδοπώλες και τα πρακτορεία, τα οποία εκ του νόμου υποχρεούνται να διανέμουν χωρίς διακρίσεις τα παραδιδόμενα προς διανομή από τους εκδότες έντυπα».

Πάντως δύο εφημερίδες σταμάτησαν να βάζουν DVD με πορνογραφικό περιεχόμενο. Η «Παρασκευή & 13», η οποία έχει πολιτικό λόγο και ειδήσεις, και η «Traffic», η οποία ήταν εκείνη που στήριξε την κυκλοφορία της σε αυτήν τη λογική και την Παρασκευή έδωσε παιδική ταινία. Αντιθέτως ορισμένες εφημερίδες, όπως για παράδειγμα οι αθλητικές που μπήκαν στον χορό, φαίνεται πως δεν έχουν άλλον δρόμο εκτός από το να εξακολουθήσουν να βάζουν τέτοια DVD. Αυτό όμως που φαίνεται πως ξεχάστηκε ήταν ότι και οι μεγάλες σε κυκλοφορία εφημερίδες έχουν παίξει με DVD που έχουν σκηνές σεξ. Το «Θέμα» έχει διανείμει ερωτικές ταινίες, αλλά και το «Βήμα» στο παρελθόν μοίρασε τον «Καλιγούλα», μια ιδιαίτερα σκληρή ταινία με αμφιλεγόμενη καλλιτεχνική αξία.


Σχολιάστε εδώ